Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » LC mérő
Szia! El írtam valóban a "u" helyett "n"-t irtam.Viszont én 15 mikróst raktam bele, mert ezt találtam a leírásban. A kapcsolási rajzon valóban 10 mikrós van. Vicces dilemma volt tényleg. Alkatrészjegyzék Egyébként mennyiben kéne kihatni a működésére ezen értékeltérésnek?
Az az igazság, hogy kipróbáltam 10 mikrós elkóval is a 15 mikrós tantál helyett, de változást nem észleltem első látásra a működésben. Az üzlettel nekem sem volt gondom míg 10 sorkimenőt rendeltem alkalmanként, vagy egy-egy értékből 50-100 darabokat, de most sajnos zöldet küldtek fehér kijelző gyanánt, és szerintem nem szeretik válogatni a pitiáner mennyiségű alkatrészt, mert máskor is volt már ilyen....Lehet kicserélnék a két kondit ha visszaküldeném és hőbörögnék, meg a kijelzőt is, de kinek ér ez ennyit?
Szia ppeti
A 84ik oldalon leírtam ennek a kijelzőnek a bekötését (én is ezt használom). Jó hosszú vezetékkel kösd be mivel az eredeti LCM kijelzőhöz képest 180 fokkal el kell fordítani (fejjel lefelé áll).
Szia.
A HQ-nál teljesen korrektek. Már rendeltem tőlük pár csomagot és mindig azt kaptam amit kértem és soha nem volt benne hibás alaktrész.
Köszi.
Közben megnéztem én is az adatlapját és ugyanerre jutottam.
Nekem is hasonlóan jó tapasztalataim vannak velük.
Sosem volt semmilyen problémám velük.
esetleg ha valaki megmondaná miért kell tantál, mert nekem sima elkóval sem változott a paraméter észlelhetően semmit....
További ötlet akinek esetleg van felhalmozva pár teherautónyi műszaki "szemét " a háznál, és hasonlóképpen kezdő mint én ebben az új mikrokontrolleres technikában(tv szerelő voltam 27 évig). A régi orion ctv sorozatban és a videoton régi szines televiziókban meglepően pontos 1nf-os kondenzátorok találhatók, melyek dekáddal bemérve is pár század eltérést mutatnak... A c401-405 stb orosz mutatós műszerekben szintén halálpontos alkatrészek találhatók. Talán segít az ötlet.
Üdv
Nekem sem minősül problémának, hogy egy fehér kijelzésű műszer helyett zöldet küldtek, nyilván ezt találtak a kamrában Egy ledcsere és kész. És az sem gond hogy 15 mikrós kondi helyett 1,5 mikrósat küldtek, mert 60 forint a "kár", csak jóindulatból írtam nézze meg mindenki, hogy mit kapott.... Nyilván 3000 darab 47 mikrós kondit nem fog elb@szni szedéskor, se egy 7 ezer forintos sorkimenőt...
Mondjuk egy szerkeszthető nyák formátum jó lett volna még, mert nem mindenki akar 30 furatot fúrni feleslegesen és többen szeretik a tömör testet....És nem is mindenki programoz icsp-n ami elhagyható meg sok egyéb is...
Pedig van pár nyákterv: Bővebben: Link
Magad Uram, ha szolgád nincsen!
Amúgy tényleg egy alkatrésztemető... Az ICSP csatlakozó kellhet még a szoftveres Ccal beállításhoz is. A "sok egyéb elhagyható" alkatrésszel kapcsolatban mire gondolsz? A nem beültetett alkatrészeknek nem fontos kifurni a forrszemeket.
Nem cinizmusból írtam, és nem is alkatrésztemető, hanem egy precizen megtervezett készülék. Az elhagyható alkatrészeket, a tápcsatlakozóra, a tápegységre, és a kapcsolókra értettem. A telepes üzemmód lehetőségeivel nem éltem, mert egy már meglévő műszerházban kapott helyet, más műszerek melett. Ez az ICSP-s kalibráció, hogyan működik? Légyszives írj már róla pár szót konyhanyelven, mert elég idegen nekem még ez a pic programozás.
Előre is köszönöm
Hello
Olyan kérdésem volna, hogy a LCM3 rajzán lévő a 2905-CZ50 helyet a LP 2950-CZ-5,0 alkalmazható?
A cikkben Bővebben: Link benne van egy nagyon egyszerű kapcsolás két nyomógombbal és az ICSP csatlakozó tüskéire dugható csatlakozóval, amit csak rá kell dugni az ICSP-re és utána átváltani Kalibrálásra, majd a két nyomógomb nyomkodásával fel-le lehet állítani a Ccal értékét. Ezután le kell venni a kalibráló feltétet, majd visszaváltani mérésre.
A beállítandó érték meghatározása úgy történik, hogy egy pontos és ismert értékű, néhány nF-os kondenzátort megmérünk majd kiszámoljuk hogy a névleges (etalon) érték hány százaléka a mért értéknek. Ezután fel kell tenni a kalibráló áramkört és a kalibrálás kezdetén mutatott értéket pont ugyanannyi százalékkal kell módosítani mint az előbb kiszámolt érték. Pl. egy pontos 2 nF-os kondenzátort 2,1 nF-nak mérünk akkor 95,24%-a az etalon a mért értéknek. Ha a kalibrálás kezdetén 997,0 pF-ot ír ki akkor 95,24*997/100 = 949,5 pF-ot kell beállítani, mert a beépített Ccal értéke kb. enyi. Valójában 1-2 pF-al eltér a relé szórt kapacitása miatt, ezért is jobb a reed relé. Más relé vagy tranzisztor több hibát vihet be. Egyébként az ICSP-n keresztül közvetlenül is lehet állítani a Ccal értékét a PIC (PicKit2) programozó segítségével, ekkor még a nyomógombok sem szükségesek: az EEPROM utolsó két bájtja tartalmazza a Ccal értékének 10 szeresét, tehát tized pF felbontásban. A programozóval egyszerűen lehet módosítani az ott lévő értéket. Arra vigyázni kell, hogy fizikailag fordított a bájtok sorrendje az számábrázoláshoz képest, tehát pl. 9970 (997,0pF) --> Hex 26F2 de az EEPROM-ba 0xF2,0x26 sorrendben kell beírni. Erre akkor lehet szükség, ha nincs pontos 1 nF-unk, de van más pontos értékünk. Ha van pontosan ismert és kb. 0,9 és 1,1 nF közötti érték akkor azt beépítve a Ccal helyére, etalon érték mérése nem szükséges, hanem névleges értékére kell beállítani a kapcsolókkal (1-2 pF-dal csökkenve a relé szórt kapacitása miatt) Ezt az értéket a PIC elmenti a memóriájában a többi kalibrációs értékkel együtt.
Köszönöm azt is, hogy közkinccsé tettétek ezt a nagyszerű fejlesztésű műszert, és a segítséget!
Sziasztok.
Megépítettem a műszert. A gondom az hogy az r11 ellenállás melegszik elég rendesen. Ezt az lcd-t tettem bele. Másik gond a pic megírása.megépítettem a watt féle ttl-es égetőt amire kapásból fordítva kötöttem a 12 és az 5v-ot igy az ic meg is halt. Kicseréltem de igy sem akarta felprogramozni. Ekkor észrevettem hogy van egy zárlat a műszer panelon. A pic 1-es és 10es lába ért össze egy hibás forrasztás miatt és így próbáltam programozni. Meghalhatott esetleg? A program látja de hibásan írja meg.
Mérd meg a háttérvilágítás áramfelvételét és számolj. A 39 ohm 0,6W elég kell hogy legyen.
Szia!
Még egyszer: A kapcsolások megépítése után, de az aktív elemek, főleg a soklábú, drága elemek (kontrollerek, LCD stb.) beépítése, beültetése előtt célszerő az áramkört megmégni: - A tápfeszültség az előírásoknak megfelel, azokon a lábakon jelenik csak meg, ahol a terv szerint meg kell jelenjen, de azokon valóban mérhető. - A föld vezetékek is csak az előírt helyekre csatlakozik, de minden helyre eljut. - A további kivezetéseken nem lehet a tápnál magasabb és a földnél alacsonyabb feszültség. - A kontroller bemeneti jelein próbáljunk meg jelváltást előidézni ideiglenes tápra / földre húzással. A jel forrásánál végezzük, ellenőrizzük le, hogy a változás csak arra a bemenetre hat, amire kell hatnia. - A kontroller kimeneti jeleit egy alkalmasan választott (470 ohm - 2k) ellenállással húzzuk tápra, ellenőrizzük, hogy a kivezetés feszültsége megközelíti a tápfeszültség értékét. - A konrtoller kimeneti jeleit egy alkalmasan választott (470 ohm - 2k) ellenállással húzzuk földre, ellenőrizzük, hogy a kivezetés feszültsége megközelíti a 0V -ot. -A nagyobb áramot igénylő kimeneteknél válasszunk kisebb ellenállást (pl. relé vezérlő kimenet). Ha már látjuk, hogy a jel jó helyre megy, de a szint nem tud kialakulni, a direkt tápra / földre húzást is kipróbálhatjuk. - A kimenetek egyesével történő vezérlésének hatását is mérjük meg. Pl. visszajelzés, stb. - ICSP lehetőségnél ellenőrizzük le, hogy a (pic esetén a MCLR / Vpp jelen megjelenő magasabb feszültség nem jut más pontokra. Ha ezeket rendben találjuk vagy kijavítottuk és újra ellenőrzéskor rendben találtuk, a (nehezen beszerzett, előre felprogramozott) kontrollerünk is jól fogja érezni magát az áramkörben, (és a pénztárcánk is vastagabb marad).
Ha a program felismeri a csatlakoztatott PIC-et, akkor már csak beállítási problémák lehetnek, az égetős topikban leírtam nekem hogy lett jó. Arra is figyelni kell ha a Vpp-t nem a program kapcsolja hanem te kézzel.
Szia.
Utánna olvastam amit írtál az égető témában. Az lpt portot átállítottam ecp-re mert spp-n volt és a Watt féle v1.30 program simán megírta hiba nélkül az épített watt féle égetővel. Köszönöm a segítséget ez volt az első pic amit égettem. Még egy fontos dolog amit ezelőtt is írtam hogy a 39ohm nagyon melegszik. Ezt lehet esetleg növelni?
Nyugodtan növelheted! 100-200 ohmig a DC táp feszültségének függvényében.
Én a watt féle 1.30b égetőszoftverrel írtam szuperlassú üzemmódban egy 7406-os ict tartalmazó paralell égetővel sikeresen. Ha 7406-ost használsz az pgc/rb6, pgd/rb7, ack/busy inverzbe legyen. 7407-nél ne legyen inverz. A hex fájlal voltak gondjaim, mert hiába törölgettem belőlle a végéről nem működött, formátum baja volt. A nem odaillő karakter kitörlése után nem reklamált a progi de a pic továbbra sem müxött. megoldást számomra az hozta, hogy a wxpic nevü programmal megnyitottam és lementettem változtatás nélkül. Gondolom a formátumot helyrevágta intel hexxé hogy a watt szoftvere tökéletesen meg írta azt. Az enyimben ez van. Link Immár összedobtam egy Szilva féle pickit2 klónt, de akkor még nem volt készen.
Lenne egy olyan kérdésem a Tisztelt fejlesztőkhöz, hogy a mérőkábel alkatrészei elhelyezhetőek a dobozban, ami az incircuit mérésre szolgálnak? Én egy asztali verzióban épitettem meg a készüléket egy komponens teszter és egy frekvenciamérővel közös házban, hálózati tápegységgel, telepes üzemmód nélkül.
Az in-circuit mérés alkatrészei mennyiben befolyásolják a mérés pontosságát, ha nem in-cirkuit méréskor is bennehagyom az áramkörben állandóra? A diódák tipusa felől is bátorkodom érdeklődni. Lehet le volt már írva csak figyelmetlen voltam. Előre is köszönöm! Üdv |
Bejelentkezés
Hirdetés |