Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » LED asztal készítése
 
Témaindító: kavicszsolt, idő: Jan 21, 2008
Témakörök:
Lapozás: OK   1 / 8
(#) kavicszsolt hozzászólása Jan 21, 2008 /
 
Csáo
Láttam: http://www.youtube.com/watch?v=IkmpIXd9Q90 ezt a videót és nagyon megtetszett az asztal!!Kicsit kezdő vagyok de tudna valaki segíteni hogy hogyan működik és hogy lehetne megvalósítani egyszerűen??
Előre is köszi a segítséget!!
(#) mefi01 válasza kavicszsolt hozzászólására (») Jan 21, 2008 /
 
én csak azt tudom róla hogy árnyék hatására világít, sötétben nagyon jó lehet
(#) Szebence válasza kavicszsolt hozzászólására (») Jan 21, 2008 /
 
Ez nekem is nagyon tetsziik!!!

Szerintem valamilyen fototranzisztorral van megoldva, vagy valami szuper érzékeny alkonykapcsolóval, PIC-ekkel kiegészítve, emiatt villog külömböző alakzatokba (szerintem így működik)
(#) lgyk válasza kavicszsolt hozzászólására (») Jan 21, 2008 /
 
Hi!

Itt van egy olyan kapcsolás, ami a kapcsoló felkapcsolására lassan, "dimmelve" kapcsolja be a LEDeket, kikapcsoláskor pedig szintén fokozatosan csökken a fényerő. A kapcsoló helyére egy 555-ös astabilt rakva elérhető a hullámzó fényeffekt. A fényérzékelést pedig LDR segítségével lehet megoldani, az LDR-t feszültségosztóként bekötve, műverősítővel az osztott feszültségről lehet hajtani a LEDeket.

Másik verzió: fotodióda vagy fototranzisztor és mikrokontroller...

Inkább feltöltöm a képet, hogy később is elérhető legyen...
(#) Attila86 válasza kavicszsolt hozzászólására (») Jan 21, 2008 /
 
Jól látszik a videón, hogy fényérzékelőből sokkal kevesebb van mint ledből. Egy fényérzékelőhöz tartozik néhány véletlenszerűen elhelyezett led egy négyzet alapú területen. És sok ilyen négyzet van összerakva egymás mellé.
Tehát véleményem szerint ez több ugyan olyan áramkörrel megoldható.

Hirtelen ez jutott eszembe:
A fényérzékelő fény hatására feszültség vagy áram-változást hoz létre (attól függ mit használunk). Közvetlen vagy közvetve ezt feszültségváltozássá alakítjuk, amit egy feszültségkövetőre kötünk. A feszültségkövető után egy soros dióda, majd egy 10-100µF elkó és egy 22-75k ellenállás párhuzamosan föld fele. Ez után jöhet(nek) tranzisztor(ok), amik a ledeket működtetik.
Így már majdnem elértük azt a hatást ami a videón látható, csak nem villódzanak a ledek. Egyszerűbb esetben csak egy 555-el meg lehet szaggatni a ledek áramát.
Ha viszont azt akarjuk ami a videón is látszik, hogy a ledek lassú kialvásával együtt a villogási frekvenciájuk is csökkenjen, akkor az imént előállított feszültséggel egy egyszerűbb VCO-t kell vezérelni (feszültségvezérelt oszcillátor). Ezt szerintem egyszerű 555-el meg lehet oldani.
Ja igen, a fény pedig azért fog hullámzónak tűnni, mert a VCO-k nincsenek szinkronizálva.

Az biztos, hogy a videón látható effekt egyszerűen megoldható mikrokontroller nélkül. Bár ezzel több, előre programozott effektet is be lehetne vinni a rendszerbe.
(#) kavicszsolt hozzászólása Jan 22, 2008 /
 
Köszi szépen mindenkinek aki írt ötletet!!Látom nem csak nekem tetszik a dolog!!Írhattok még!!
Ja még ezt találtam a dologhoz: http://evilmadscience.com/majors/46-tables
Hátha ebből még ki tudtok valamit látni és finomítani a dolgon!!Köszke
(#) szdavid válasza kavicszsolt hozzászólására (») Jan 22, 2008 /
 
Lehet, hogy elvetemült ötlet, de én magát a LED-et használnám fényérzékelésre is (időmultiplex vezérléssel).
(#) fotomen32 válasza kavicszsolt hozzászólására (») Jan 22, 2008 /
 
Szia
A videónál valahol van egy link és ott meglehet nézni a készitést is sőt meg is lehet rendelni ha jól emlékszem.
A müködése több egyforma panelböl van felépitve az asztal a vezérlése optokapuval van megoldva azzal a fajtával ameiknél az adó és a vevő egymás mellett van
és egy szöget zár be igy egy bizonyos távolságon belül ha tárgy kerül elébe arrol visszaverődik a fény és kapcsol a vezérlő ic mezei lm324 ic panelenként 1db.
(#) jocc hozzászólása Feb 21, 2008 /
 
hell nekem is tetszik az asztal és sikerült 1-2 dolgot megfigyelnem rajta csak a legfontossabb hiányzik

az ic tipusa vagy hogy mien áramkör pontosan mert tuti hogy nem pic

mien icvel lehet meghajtani 8x3 ledet hogy a ényjáték teljes lecsengésekor már nem 8x 3 hanem kevesebb pl2x 3 led villog???

ezt kell csak megoldani az áramkörhöz van 2 kondi ami tuti hogy az erősödést és a lecsengést határozzák meg de ic-nként 2 van valamint a bekapcsolást egy infraled(mint adó) és egy irled(mint vevő) inditják a fényjátékot valamint az sem kizárt hogyí a többi led fényereje miatt van ez az ugymonf fény "vizhang" esetleg az áramkör csinálja.
egy áramkörhöz 24 led tartozik szétszorva a panelon 1 panel 4 ic a panel 4 felé van osztva igy a ledek nem mennek át a másik ic hatáskörébe.
valamint a képen 14 ellenállást is láttam bár ezek értéke a legkisseb gond. csak a megfelelő ic-t kell megtalálkni vagy valami hasonló müködésü áramkört


a videó töbszöri megnézése után azt is megfigyeltem hogy az áramkör területén a bekapcsoláskor minden led felgyul majd utánna kezdődik a hullámzás. de leszedem a videót és kockákra bontom a további megfigyelés végett .
egyéb ötlet az áramkörrel kapcsolatban ??????

(#) vicsys válasza jocc hozzászólására (») Feb 21, 2008 /
 
A szerző cikkeit tekintve meg tuti, hogy vmilyen mikrokontroller-bár ez pusztán csak találgatás...
(#) jocc válasza vicsys hozzászólására (») Feb 21, 2008 /
 
a panelon nem találtam kristálynak a hejét és megvizsgálva képkockánként felváltva villog áramkörönként 10-10 db led a panelon ák-n ként 24 db van lehet hogy még 4 érzékelő van szétszorva vagy direkt nincs belerakva csak 10-10 led?!??

bár megnézve a fórumot rápillantottam egy fontos ifóra lm324 szerintem csinálok egy szimulációt, a kérdés az hogy az érzéketőt hogyan és hova kell bekötni???
(#) vicsys válasza jocc hozzászólására (») Feb 21, 2008 /
 
Persze, lehet, hogy LM324 (ekkor van szerencséd), de egy kontrollerhez nem kell feltétlenül kvarc. Mehet az a belső oszciról is.
(#) jocc válasza vicsys hozzászólására (») Feb 22, 2008 /
 
tegnap este bóklásztam rajzokat kapcsolásokatm keresve a neten és láttam egy lm324el hajtott ehez hasonló kacsolást amicsak 2 müveleti erősitőt használt és 2 tranyóval volt meghajtva 2 led a hatás ugyan az mint a videón csak ami most nekünk kellene az az hogy 2-2 müv.erősitő vezérlésének a bekötése (ezen a téren kezdő vagyok) hogy hova kell az érzékelő és hova az adó???

a videón amikor a macska ül az asztalon az asztal alaphejzetben van és csak a mozgásra reagál.....

na akkor hogy is van ez???

terveimbe tartozik későbbiek során egy ojan asztal is ami ha lerakol rá egy poharat vagy bvalamit akkor a pohár hejzetétől hullámok indulnak ki de ez már pices feladat


egyenlőre ez az asztal az "A" terv...
(#) nagyagyas válasza kavicszsolt hozzászólására (») Feb 24, 2008 /
 
Sziasztok! Szerintem minden led mellé kell kötni egy fotóellenállást vagy egy fotótranzisztort. Ha a fotótranzisztor nem érzékel fényt a LED kigyullad.
(Ha rám hallgatsz fotótranzisztort használsz!) Azt írtad kezdő vagy akkor ezt megcsinálhatod mert nem valami bonyolult.
(#) AQLMGabor hozzászólása Feb 24, 2008 /
 
Egy másik cucc az oldalról: Link

Egy Attiny kontroller van benne, mint ahogyan az asztalban is szerintem. Ha megveszed felprogramozva kapod.
(#) AQLMGabor hozzászólása Feb 24, 2008 /
 
Ez jó kép az alkatrészekről!

LM324, IRled, Fotortanyó

Bővebben: Link

a linket javítottam. Figyelj a http:// előtagra.--vicsys
(#) AQLMGabor válasza AQLMGabor hozzászólására (») Feb 24, 2008 /
 
Bocs. Figyelek.
(#) jocc válasza AQLMGabor hozzászólására (») Feb 25, 2008 /
 
most megyek alkatrészekért egy próbaáramkörhöz ha megcsináltam teszek fel képet hogy is néz ki...
(#) Mickey5 válasza kavicszsolt hozzászólására (») Feb 25, 2008 /
 
Sziasztok!
Tényleg naggggyon jó! Ezen az oldalon részletesen leírja a forgalmazó, hogy egy-egy panelen 4 áramkör vezérel 20-20, tehát összesen 80 LED-et. Sajnos minimálisan 6 darab panelt lehet venni KIT formájában $400-ért. Ez nagyon húzós ár.
Az az elvetemült ötletem támadt, hogy mi volna, ha hatan rendelnénk egy KIT-et. De rögtön fejbe is vágtam magam, amikor utánaszámoltam, hogy postázással, vámmal és ÁFÁ-val még így is kb. $80 jut egy főre...
Marad a B terv: ki kell találni az áramkör működését és meg kell valósítani házilag. Mostantól eggyel többen gondolkodunk rajta...
(#) jocc válasza Mickey5 hozzászólására (») Feb 25, 2008 /
 
hát igen van egy kis ára megvettem az áramkört de
sajna nem vagyok othol. amugy már nekiáltam volna a panelnek de holnap reggel munka után az első dolgom lessz összedobni csak azt nem tudom hogy az optot hova és hogyan kössem de ez a legkevesebb ha van rá ötlet irjátok le +rajz... minnél többen gondolkodunk rajta annál hamarabb megvalósul a dolog
(#) Attila86 válasza Mickey5 hozzászólására (») Feb 25, 2008 /
 
Én ITT már leírtam hogy szerintem hogyan működhet.
(#) Mickey5 válasza Attila86 hozzászólására (») Feb 26, 2008 /
 
Természetesen olvastam a felvetésedet, de nekem valami nem stimmel. Lehet, hogy én bonyolítom túl, de azt nem tudom "lefordítani" áramkörre, hogy ez a kapcsolás nem a fényt, hanem a fényerő változását érzékeli és ha bizonyos ideig nincs változás, akkor nyugalmi helyzetbe kerül. Gondoljatok arra a beállításra, amikor az asztal egy részét erős lámpával világították meg, a többi félhomályban volt és mégis minden LED ugyanúgy reagált. Én erre értettem, hogy gondolkodnom kell rajta, amúgy egyetértek a hozzászólásoddal.
(#) Attila86 válasza Mickey5 hozzászólására (») Feb 26, 2008 /
 
Nem. Amit én leírtam elv, az nem (csak) a fényerő változására érzékeny, hahem a fény meglétére.
(#) mandris hozzászólása Ápr 19, 2008 /
 
Sziasztok! Nem tudom, hogy hogyan lehetne egy ilyen asztalt csinálni, max összeforrasztani tudnám, de ha valaki megoldja akkor vevő lennék az ötletre és szívesen megvalósítanám! Nagyon jól nézne ki a nappaliban.....
András
(#) mandris hozzászólása Ápr 19, 2008 /
 
Szerintetek mi pénzből lehetne ezt megcsinálni? 1 panel árára lennék kíváncsi! András
(#) mandris hozzászólása Ápr 19, 2008 /
 
Ledárak! Nem tudom, hogy Ti hol és mennyiért vesztek ledeket, de tudok egy nagykert Szeged mellett Algyőn. Igen jó árakkal tud dolgozni!
www.elektrotech.hu

http://www.elektrotech.hu/product_info.php/products_id/883

ha ezt megnézitek 74 Ft ot ír, ezt 42-ért el lehet hozni nagykeráron!
Sztem korrekt ár!
AndrásLink
(#) Sebi válasza Mickey5 hozzászólására (») Ápr 19, 2008 /
 
Egy "reflexiós" infra-optó 20...40kHz-el hajtott LED-del és megfelelő áramkörrel nem lesz érzékeny a látható fényre. Még előnyös helyzetbe is kerül az áramkör, hiszen amikor egy tárgyat elhúznak előtte, az egyben árnyékolja a megvilágítást
(#) Szebence hozzászólása Ápr 20, 2008 /
 
Én is vevő lennék egy ilyen asztal elkészítésére. Ha valaki tud valami okosságot (áramkört) akkor, ossza meg Kíváncsi vagyok rá
Egy jóbarátomnak csinálnám meg, vendéglátójába, esetleg a pultba beleépítve
(#) mandris hozzászólása Máj 28, 2008 /
 
Sziasztok! Senkit nem akarok noszogatni, de ez a téma akkor itt meg is halt?

András
(#) berci1987 hozzászólása Máj 28, 2008 /
 
Sziasztok ! Én többszörr végignézve a videókat a következőket vettem észre :

1 ) Egy vezérlőhöz jöl körülhatárolható számú és helyzetű LED tartozik

2 ) A LEDek nem össze vissza villognak hanem két csoportra osztva minden négyzetben ( mint egy egyszerű astabil kapcsolásnál )

3 ) A fényerő változását mindig csak "nagyobb" sötétség esetén érzékeli

4 ) Két felvillanás között az egyes LEDek fényereje a felére csökken

5 ) A 4-es pont nem igaz ha a kitakarás nem változik

A következtetésem : PIC vezérli, amiben található egy A/D átalakító. És egy regiszter amiben az előző átalakítás eredményét tárolja és összeveti az aktuálissal.
Kb enyire jutottam.
Tehát a kapcsolása nem túl bonyolult, a program már érdekesebb kérdés . . .
Következő: »»   1 / 8
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem