Fórum témák
» Több friss téma |
Az 500w nem 1 pontba világítana.
Idézet: „Hát, egy 100W-os fogyasztó általában 100W-ot fogyaszt. Mi a kérdés?” Akkor mi az a duma pl. energiatakarékos csöveknél???
Az, hogy a 20W-os fénycső kb. úgy világít, mint ahogy egy 100W-os izzó. De ez a "mintha" nem elég indok arra, hogy a 20W-os fénycsövet 100W-osnak nevezzük. Attól az a fénycső marad 20W-os.
Remek de akkor semmi értelme ennek a megállapításnak,kijelentésnek!
A ledekre ez nem érvényes?? Idézet: .. Nos.. Nekem a műhelyben hagyományos izzóból van 200W-nyi. Ugyanez LED-ből kb 48W (4x4x3W)lenne ugyanakkora fényerő mellett. Persze nekem kicsi a műhelyem.. 500lumen/m2 mellett szinte mindent lehet csinálni. Számolgass kicsit, aztán kiderül, hogy a te négyzetméteredre és belmagasságodra vetítve ez sok vagy kevés. Mindent megtalálsz a wikipedián. fénysűrűség, fényáram, teljesítmény.... Aztán katalógus, ledek kiválasztása és a végén a táplálás. Nyilván az sem mindegy, hogy a falak koromfeketék, vagy fehérek. Mennyi direkt és mennyi indirekt fényt szeretnél. Amúgy nem sokkal feljebb említettem, hogy LED-es 100W-os lámpával utcai 260W-os Nátriumgőz lámpákat lehet kiváltani. Amúgy meg.... van itt is 100W-os LED... „500w az sokkk???” A hozzászólás módosítva: Júl 26, 2013
A helyzet az hogy Skori rajz alapján csináltam pár változatot nagyon jól teljesít a lakásba.
Bár nem tudom hány W lehet a 100 db-os. A műhelyben a falak elégé sötétek nem is lehet változtatni rajta mert sötét szürke kővel van rakva a fal, és több helyéből áll műhely. Rajta vagyok a wikipedián de még nem találtam meg hogy tudnám kiszámolni,18000mCd az ilyen ledjeimet. A hozzászólás módosítva: Júl 26, 2013
Idézet: Wiki fotometria Segít persze, ha van műszer is. Ha sok ilyet csinál az ember - megéri venni egy 5-6000 Ft-os műszert, az mért értéket fog mutatni, nyilván függ a fényforrástól való távolságtól is az eredmény. Egyébként mechanikusan ügyes munka, amiket feltettél. Bár a kapacitív osztó elhelyezése a fémtalpba.. hát... elég veszélyes „még nem találtam meg hogy tudnám kiszámolni,18000mCd” A hozzászólás módosítva: Júl 26, 2013
Azt szeretném tudni,hogy számoltad ki?
Idézet: „Nekem a műhelyben hagyományos izzóból van 200W-nyi. Ugyanez LED-ből kb 48W (4x4x3W)lenne ugyanakkora fényerő mellett.” Idézet: „hogy LED-es 100W-os lámpával utcai 260W-os Nátriumgőz lámpákat lehet kiváltani.”
Ezt nem számoltam - mértem..... Próbálkoztam és ugyanolyan körülmények között hasonlítottam össze hagyományos izzót és LED-es fényforrást. Papíron a 3x3W-osnak is 48W-nyi halogén fényegyenértéke kellene, hogy legyen, gyakorlatban a 4x3W-osé is kicsit kevesebb, de már megteszi.. Igaz a sugárzási szög is csúnyán beleszól. Ezek spotok, tehát irányított a fényük.
Szia!
Én is szeretnék lámpát csinálni a neon helyett, az érdekelne, h hogyan kötötted be a LEDeket? ill a Skori-féle bekötés-t pontosan úgy csináltad, vagy esetleg vátoztattál valamit? a neon "lábai'' helyett mit használtál?
Üdv!
Skori-féle bekötés-t pontosan úgy csináltam! 2 db. neont csináltam az elsőt a neon lába helyére ragasztottam hőragaccsal. 2.-at pedig a nútba toltam ahogy a képen is látszik.
És a LED-ek száma? a képen 3*25-öt látok, a rajz szerint viszont 4*25 van...
Meg azt felejtettem el megkérdezni, pontosan milyen típusú LED-eket használtál? A hozzászólás módosítva: Aug 13, 2013
Üdv!
Ennyi fért bele,de bőven megfelel a fényerő! 3,2V, 20mA, 18000mCd, szórtfenyu. Én meg próbálom kiszámolni,hogy hány wattot is tudhat de nem megy.
Szia!
A ledek nem valószínű, hogy szórt fényűek, kb. 30 fokos. A teljesítményhez meg mérd meg, hogy hány mA-t kap egy sor led, vagy használd skori weboldaláról a számoló táblázatot. Elég pontos eredményt kapsz azzal is. Bár a Te helyedben Én csak 2x38 ledet építettem volna, azaz a bekötést így rendezném. Ott kisebb kondi kell, de így is jó. A hozzászólás módosítva: Aug 13, 2013
Üdv!
Idézet: „vagy használd skori weboldaláról a számoló táblázatot. Elég pontos eredményt kapsz azzal is” Azt hol is találom?
Pontosan nem tudom, hogy honnan kukáztam, de ott van az oldalán valahol. De azt hiszem így könnyebb lesz! A ledekre eső feszültséget NE a led adatlapja alapján írd be a táblázatba, hanem mérd meg a mostani áramkörben és azt az értéket használd.
A hozzászólás módosítva: Aug 13, 2013
Köszi!
valószínű velem van a baj,de így sem tudom kiszámolni,hogy hány w ad le 100db. led!
Szerintem maradj az alapoknál: mérd meg !
Hello!
Le tudnád irni h miből mekkorát használtál gondolok pontos alkatrészlistára darabszámra az energiatakarékos égő és a neon érdekelne vannak itthol ledjeim és azokat akarom beépíteni holnapra előszedek 1 párat lefényképezem és feltöltőm * Köszi! *A fórumon értekezünk, nem emailban. A hozzászólás módosítva: Aug 26, 2013
Hali bocsi h zavarok csináltam képet a ledekről nem akarok sokat belerakni mert sztem kevesebb is jól világítana ha jól tudom akkor 1w-osak a ledek viszont nem akarom teljes árammal hajtani mert a hütést nem tom megoldani! íme pár kép a ledekről remélem h tud valaki majd segítení!
Ezek micsodák? Fáj az ujjad? Segítek: -hogy -szerintem -tudom Sikerült leírnom, neked is sikerülni fog, én bízok benned! A hozzászólás módosítva: Aug 28, 2013
Hűtés nélkül pár másodpercig, legfeljebb 150 mA áramot szabad folyatni rajtuk.
Ezeket csak hűtve szabad használni. Mi az a sztem, meg tom? Kihagy a billentyűzeted? A hozzászólás módosítva: Aug 26, 2013
Cáfolnám válaszod mert kb fél éve csináltam egy 9 ledből álló panelt ami a kocsiban van belsőtérvilágításként és még a mai napig müködik kicsit melegednek de bírják hála istennek!
Mekkora áram folyik azokon a LEDeken? Egy képet mutass róla!
Ha jobban értesz hozzá, mint a gyártó, akkor mi a kérdésed? Melléklet 3. oldal utolsó bekezdés.
nah sikerült kivarázsolnom a kocsiból és megmértem h mekkora áram folyik a ledeken mérésem szertint megközelítőleg 120mA folyik! Képek csatolásban!
A hozzászólás módosítva: Aug 28, 2013
Hogyan kellene modosítanom a kapcsolást hogy jó legyen nekem ezekhez a ledekhez esetleg ha valaki valami infót tudna adni nekem azt megköszönném, ezeket a ledeket annyira nem ismerem eddig 5mm-es ledeket használtam mindenhova!
A hozzászólás módosítva: Aug 27, 2013
Eddig csak annyit tudunk, hogy 1W LEDjeid vannak.
Mennyi? Hova szánod a világítást? Milyen kapcsolásról van szó? Már említettem, hogy ezeket hűtve kell üzemeltetni. Meg tudod oldani a szigetelést és érintésvédelmet? A hozzászólás módosítva: Aug 27, 2013
Hát elöször is egy rossz energiatakarékos égőt szeretnék átalakítaní amibe ugye 4 darab megy bele, majd egy neont szeretnék helyettesíteni kb 10 vagy 15 db leddel de nekem elég a 120mA-es meghajtás is és ha jól gondolom így nem kell neki hütés mert azt sajnos nem tudom megoldani!
Rosszul gondolod. Szabadon működtetett LED is melegedik, csak könnyebben hül. Ha 230V feszültségen akarod használni, akkor érintés ellen véden, tehát burkolni kell. Akkor viszont a hő benne marad, melegedik. Nem értem, miért gond a hűtőborda. Egy izzófoglalatba épített LED ugyanúgy generál meleget, mint a mi szabad levegőn van, csak nem tud hova eltávozni a hő. 4 darab esetén már 4*(3.4*120) mW teljesítmény keletkezik, az pedig gondot fog jelenteni. Nem véletlenül rakják egy jó nagy darab alumíniumra a teljesítményLEDeket.
A fénycső helyettesítését már könnyebben meg tudod oldani, egy hosszú darab alumínium idomra fel lehet rakni ezekkel a hűtőcsillagokkal. Ilyenkor egy megfelelő (320-350mA) meghajtó kell (nem egy előtétkondenzátor), és akkor már tisztességes hatásfokkal elfogadható fényerőt tudsz produkálni.
Akkor egyszerűen ragaszd fel egy alumínium lapra epoxit gyantával. Annak jó a hővezető képessége és nem kell csillagra költeni. Itt inkább a meghajtással lesz a probléma, mert itt célszerű az áramfelvételt korlátozni. A hőmérséklet növekedésével nő az áramfelvétel is. Ezért vagy a megfelelő hűtést kell megoldani, vagy az áramszabályzást.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |