Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » LED rákötése 230V-ra

Témaindító: Laci4, idő: Nov 30, 2005
Témakörök:
Lapozás: OK   49 / 83
(#) attirush válasza _vl_ hozzászólására (») Júl 26, 2013 /

Az 500w nem 1 pontba világítana.
Idézet:
„Hát, egy 100W-os fogyasztó általában 100W-ot fogyaszt. Mi a kérdés?”

Akkor mi az a duma pl. energiatakarékos csöveknél???
(#) _vl_ válasza attirush hozzászólására (») Júl 26, 2013 /

Az, hogy a 20W-os fénycső kb. úgy világít, mint ahogy egy 100W-os izzó. De ez a "mintha" nem elég indok arra, hogy a 20W-os fénycsövet 100W-osnak nevezzük. Attól az a fénycső marad 20W-os.
(#) attirush válasza _vl_ hozzászólására (») Júl 26, 2013 /

Remek de akkor semmi értelme ennek a megállapításnak,kijelentésnek!
A ledekre ez nem érvényes??
(#) kameleon2 válasza attirush hozzászólására (») Júl 26, 2013 /

Idézet:
„500w az sokkk???”
.. Nos.. Nekem a műhelyben hagyományos izzóból van 200W-nyi. Ugyanez LED-ből kb 48W (4x4x3W)lenne ugyanakkora fényerő mellett. Persze nekem kicsi a műhelyem.. 500lumen/m2 mellett szinte mindent lehet csinálni. Számolgass kicsit, aztán kiderül, hogy a te négyzetméteredre és belmagasságodra vetítve ez sok vagy kevés. Mindent megtalálsz a wikipedián. fénysűrűség, fényáram, teljesítmény.... Aztán katalógus, ledek kiválasztása és a végén a táplálás. Nyilván az sem mindegy, hogy a falak koromfeketék, vagy fehérek. Mennyi direkt és mennyi indirekt fényt szeretnél. Amúgy nem sokkal feljebb említettem, hogy LED-es 100W-os lámpával utcai 260W-os Nátriumgőz lámpákat lehet kiváltani. Amúgy meg.... van itt is 100W-os LED...
A hozzászólás módosítva: Júl 26, 2013
(#) attirush válasza kameleon2 hozzászólására (») Júl 26, 2013 /

A helyzet az hogy Skori rajz alapján csináltam pár változatot nagyon jól teljesít a lakásba.
Bár nem tudom hány W lehet a 100 db-os. A műhelyben a falak elégé sötétek nem is lehet változtatni rajta mert sötét szürke kővel van rakva a fal, és több helyéből áll műhely.
Rajta vagyok a wikipedián de még nem találtam meg hogy tudnám kiszámolni,18000mCd
az ilyen ledjeimet.
(#) kameleon2 válasza attirush hozzászólására (») Júl 26, 2013 /

Idézet:
„még nem találtam meg hogy tudnám kiszámolni,18000mCd”
Wiki fotometria Segít persze, ha van műszer is. Ha sok ilyet csinál az ember - megéri venni egy 5-6000 Ft-os műszert, az mért értéket fog mutatni, nyilván függ a fényforrástól való távolságtól is az eredmény. Egyébként mechanikusan ügyes munka, amiket feltettél. Bár a kapacitív osztó elhelyezése a fémtalpba.. hát... elég veszélyes
(#) attirush válasza kameleon2 hozzászólására (») Júl 26, 2013 /

Azt szeretném tudni,hogy számoltad ki?
Idézet:
„Nekem a műhelyben hagyományos izzóból van 200W-nyi. Ugyanez LED-ből kb 48W (4x4x3W)lenne ugyanakkora fényerő mellett.”

Idézet:
„hogy LED-es 100W-os lámpával utcai 260W-os Nátriumgőz lámpákat lehet kiváltani.”
(#) kameleon2 válasza attirush hozzászólására (») Júl 27, 2013 /

Ezt nem számoltam - mértem..... Próbálkoztam és ugyanolyan körülmények között hasonlítottam össze hagyományos izzót és LED-es fényforrást. Papíron a 3x3W-osnak is 48W-nyi halogén fényegyenértéke kellene, hogy legyen, gyakorlatban a 4x3W-osé is kicsit kevesebb, de már megteszi.. Igaz a sugárzási szög is csúnyán beleszól. Ezek spotok, tehát irányított a fényük.
(#) T0MMYB0Y válasza attirush hozzászólására (») Aug 11, 2013 /

Szia!
Én is szeretnék lámpát csinálni a neon helyett, az érdekelne, h hogyan kötötted be a LEDeket? ill a Skori-féle bekötés-t pontosan úgy csináltad, vagy esetleg vátoztattál valamit?
a neon "lábai'' helyett mit használtál?
(#) attirush válasza T0MMYB0Y hozzászólására (») Aug 13, 2013 /

Üdv!

Skori-féle bekötés-t pontosan úgy csináltam! 2 db. neont csináltam az elsőt a neon lába helyére ragasztottam hőragaccsal. 2.-at pedig a nútba toltam ahogy a képen is látszik.
(#) T0MMYB0Y válasza attirush hozzászólására (») Aug 13, 2013 /

És a LED-ek száma? a képen 3*25-öt látok, a rajz szerint viszont 4*25 van...
Meg azt felejtettem el megkérdezni, pontosan milyen típusú LED-eket használtál?
A hozzászólás módosítva: Aug 13, 2013
(#) attirush válasza T0MMYB0Y hozzászólására (») Aug 13, 2013 /

Üdv!

Ennyi fért bele,de bőven megfelel a fényerő! 3,2V, 20mA, 18000mCd, szórtfenyu.
Én meg próbálom kiszámolni,hogy hány wattot is tudhat de nem megy.
(#) crazybob válasza attirush hozzászólására (») Aug 13, 2013 /

Szia!
A ledek nem valószínű, hogy szórt fényűek, kb. 30 fokos. A teljesítményhez meg mérd meg, hogy hány mA-t kap egy sor led, vagy használd skori weboldaláról a számoló táblázatot. Elég pontos eredményt kapsz azzal is. Bár a Te helyedben Én csak 2x38 ledet építettem volna, azaz a bekötést így rendezném. Ott kisebb kondi kell, de így is jó.
(#) attirush válasza crazybob hozzászólására (») Aug 13, 2013 /

Üdv!

Idézet:
„vagy használd skori weboldaláról a számoló táblázatot. Elég pontos eredményt kapsz azzal is”

Azt hol is találom?
(#) crazybob válasza attirush hozzászólására (») Aug 13, 2013 /

Pontosan nem tudom, hogy honnan kukáztam, de ott van az oldalán valahol. De azt hiszem így könnyebb lesz! A ledekre eső feszültséget NE a led adatlapja alapján írd be a táblázatba, hanem mérd meg a mostani áramkörben és azt az értéket használd.
(#) attirush válasza crazybob hozzászólására (») Aug 13, 2013 /

Köszi!

valószínű velem van a baj,de így sem tudom kiszámolni,hogy hány w ad le 100db. led!
(#) kameleon2 válasza attirush hozzászólására (») Aug 13, 2013 /

Szerintem maradj az alapoknál: mérd meg !
(#) majkosoft válasza attirush hozzászólására (») Aug 25, 2013 /

Hello!
Le tudnád irni h miből mekkorát használtál gondolok pontos alkatrészlistára darabszámra az energiatakarékos égő és a neon érdekelne vannak itthol ledjeim és azokat akarom beépíteni holnapra előszedek 1 párat lefényképezem és feltöltőm *
Köszi!

*A fórumon értekezünk, nem emailban.
A hozzászólás módosítva: Aug 26, 2013
(#) majkosoft válasza attirush hozzászólására (») Aug 26, 2013 /

Hali bocsi h zavarok csináltam képet a ledekről nem akarok sokat belerakni mert sztem kevesebb is jól világítana ha jól tudom akkor 1w-osak a ledek viszont nem akarom teljes árammal hajtani mert a hütést nem tom megoldani! íme pár kép a ledekről remélem h tud valaki majd segítení!

Ezek micsodák? Fáj az ujjad?
Segítek:
-hogy
-szerintem
-tudom
Sikerült leírnom, neked is sikerülni fog, én bízok benned!
A hozzászólás módosítva: Aug 28, 2013
(#) nedudgi válasza majkosoft hozzászólására (») Aug 26, 2013 /

Hűtés nélkül pár másodpercig, legfeljebb 150 mA áramot szabad folyatni rajtuk.
Ezeket csak hűtve szabad használni.
Mi az a sztem, meg tom? Kihagy a billentyűzeted?
A hozzászólás módosítva: Aug 26, 2013
(#) majkosoft válasza nedudgi hozzászólására (») Aug 26, 2013 /

Cáfolnám válaszod mert kb fél éve csináltam egy 9 ledből álló panelt ami a kocsiban van belsőtérvilágításként és még a mai napig müködik kicsit melegednek de bírják hála istennek!

Mekkora áram folyik azokon a LEDeken? Egy képet mutass róla!
Ha jobban értesz hozzá, mint a gyártó, akkor mi a kérdésed? Melléklet 3. oldal utolsó bekezdés.

ofhpxx1w.pdf

(#) majkosoft válasza nedudgi hozzászólására (») Aug 26, 2013 /

nah sikerült kivarázsolnom a kocsiból és megmértem h mekkora áram folyik a ledeken mérésem szertint megközelítőleg 120mA folyik! Képek csatolásban!
A hozzászólás módosítva: Aug 28, 2013

Igen, 120 mA. Ez körülbelül 360mW.
(#) majkosoft hozzászólása Aug 27, 2013 /

Hogyan kellene modosítanom a kapcsolást hogy jó legyen nekem ezekhez a ledekhez esetleg ha valaki valami infót tudna adni nekem azt megköszönném, ezeket a ledeket annyira nem ismerem eddig 5mm-es ledeket használtam mindenhova!
A hozzászólás módosítva: Aug 27, 2013
(#) nedudgi válasza majkosoft hozzászólására (») Aug 27, 2013 /

Eddig csak annyit tudunk, hogy 1W LEDjeid vannak.
Mennyi? Hova szánod a világítást? Milyen kapcsolásról van szó?
Már említettem, hogy ezeket hűtve kell üzemeltetni. Meg tudod oldani a szigetelést és érintésvédelmet?
A hozzászólás módosítva: Aug 27, 2013
(#) majkosoft válasza nedudgi hozzászólására (») Aug 28, 2013 /

Hát elöször is egy rossz energiatakarékos égőt szeretnék átalakítaní amibe ugye 4 darab megy bele, majd egy neont szeretnék helyettesíteni kb 10 vagy 15 db leddel de nekem elég a 120mA-es meghajtás is és ha jól gondolom így nem kell neki hütés mert azt sajnos nem tudom megoldani!
(#) nedudgi válasza majkosoft hozzászólására (») Aug 28, 2013 /

Rosszul gondolod. Szabadon működtetett LED is melegedik, csak könnyebben hül. Ha 230V feszültségen akarod használni, akkor érintés ellen véden, tehát burkolni kell. Akkor viszont a hő benne marad, melegedik. Nem értem, miért gond a hűtőborda. Egy izzófoglalatba épített LED ugyanúgy generál meleget, mint a mi szabad levegőn van, csak nem tud hova eltávozni a hő. 4 darab esetén már 4*(3.4*120) mW teljesítmény keletkezik, az pedig gondot fog jelenteni. Nem véletlenül rakják egy jó nagy darab alumíniumra a teljesítményLEDeket.
A fénycső helyettesítését már könnyebben meg tudod oldani, egy hosszú darab alumínium idomra fel lehet rakni ezekkel a hűtőcsillagokkal. Ilyenkor egy megfelelő (320-350mA) meghajtó kell (nem egy előtétkondenzátor), és akkor már tisztességes hatásfokkal elfogadható fényerőt tudsz produkálni.
(#) majkosoft hozzászólása Aug 28, 2013 /

Lehet hogy igazad van de nem akarok venni hűtőcsillagot
(#) crazybob válasza majkosoft hozzászólására (») Aug 28, 2013 /

Akkor egyszerűen ragaszd fel egy alumínium lapra epoxit gyantával. Annak jó a hővezető képessége és nem kell csillagra költeni. Itt inkább a meghajtással lesz a probléma, mert itt célszerű az áramfelvételt korlátozni. A hőmérséklet növekedésével nő az áramfelvétel is. Ezért vagy a megfelelő hűtést kell megoldani, vagy az áramszabályzást.
Következő: »»   49 / 83
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem