Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » LED rákötése 230V-ra

Témaindító: Laci4, idő: Nov 30, 2005
Témakörök:
Lapozás: OK   48 / 83
(#) kuka88 válasza crazybob hozzászólására (») Júl 7, 2013 /

Szia
Nekem mikol fórumtársunk tanácsolta, hogy vásárláskor a közleménybe írjuk bele, hogy ajándékként küldjék és így vámmentesen jön.
(#) crazybob válasza kuka88 hozzászólására (») Júl 7, 2013 /

Vám alatt az ÁFA-t értik és, ha az nem volt megfizetve kint akkor itthon mindenképp meg kell fizetni. Persze ez mennyiség függő, mert 100db lehet, hogy el megy ajándékként, de akkor kint kell forgalmi adót fizetni, igaz az jóval kevesebb mint itthon.
(#) Digitalpimp hozzászólása Júl 8, 2013 /

Sziasztok!

Gyorsan tegyük rendbe ezt a rendelés dolgot. 24 Euro értékig NINCS se vám se ÁFA. Tehát úgy kell kalkulálni a rendelést, hogy ezen belül maradjatok, akár több csomagra is szétosztani. Mivel 3-4 USD 100 db LED, azért elég sokat lehet rendelni a határösszegig.
Meg ők alapból mindent "gift"-ként azaz ajándékként adnak fel, akár kéred akár nem.

Bocs az off-ért.
(#) fordkapcs válasza kameleon2 hozzászólására (») Júl 8, 2013 /

Szerintem jól gondolod.
(#) fordkapcs válasza crazybob hozzászólására (») Júl 8, 2013 /

A FET funkciója más. A ledekre jutó áram 100Hz-en hullámzik (amit ugyan nem mindenki lát, de mindenkinek rontja a szemét). Minél nagyobb kapacitású kondival szűröd a graetz kimeneti feszültségét, annál kisebb ez a hullámzás, azonban a nagyon kicsi áram-hullámosság (pl. 1% alatti) eléréséhez irreálisan nagy elkó kellene. Itt jön a képbe a FET, ha az elkón a feszültség hullámossága nem több mint +-1V (ami egyébként még viszonylag nagy áram hullámosságot okozna a ledeken), akkor a FET képes ezt szinte teljesen "kisimítani". A gyakorlatban nagyságrendekkel csökken a hullámosság - és ezzek a ledek villogása.
A hozzászólás módosítva: Júl 8, 2013
(#) kobold333 hozzászólása Júl 10, 2013 /

Néha elgondolkozom azon, h érdemes e ennyi munkát és időt befeketetni egy ilyen lámpa, vagy akármi elkészítésébe. Lehet, h volt már erről valamilyen adat az előzményekben? Tud valaki ilyen infót? Bocsi, ha már kitárgyalt téma...
Kobold
(#) kameleon2 válasza kobold333 hozzászólására (») Júl 10, 2013 /

Egy darab ceruzahalogén lámpa 100W - egy vele egyenértékű LED fényforrás jóval kevesebbet fogyaszt. Ha megveszed üzletben: 8-10.000Ft. 100db LED x5Ft = 500Ft. Panel : gyártatva 1500Ft Megéri?
(#) crazybob válasza kobold333 hozzászólására (») Júl 10, 2013 /

Én szerintem is nagyon is megéri salyátkezűlek megcsinálni még, ha nem is 1500, hanem mint az én esetemben 2500 Ft. Nagyon sokat lehet vele spórolni, ha nem spórolsz az elektronikán.
(#) kobold333 válasza kameleon2 hozzászólására (») Júl 11, 2013 /

Biztos igaz a számolás szerint. 500 ft egy 23 w-os energia takarékos égő. Jól bevilágítja a szobát mindenhol A hagyományos égő fénye azért jobb volt és sokat javult az új égő is. A baj, h 100 ledeset nem láttam még, de vettem cc 50darabos ledes égőt. Szerencsére le volt értékelve.De nem estem hanyatt tőle. CSak az étkezőasztal világításnak volt jó. Vettem led szalagot. 5m 25w. Így emlékszem rá. A teljes falon világít, és nem érzem rendesen a fényt. ...

De egyet értek veletek, mert olcsóbb lehet a saját készítés, mert biztos jobb benne a led ! Gondolom ez lehet a tuti válasz, megoldás. Azért szívesen megnéznék 1 ilyen 100 ledest...
Kobold
(#) kobold333 válasza kobold333 hozzászólására (») Júl 11, 2013 /

Éppen azon jár az agyam, h a lámpa körül kihagytam 1m-es négyzetet és oda rakok egy ledszalag alap világítást. RGB szinváltóst. Nagyon jól fog kinézni, és lesz egy kevés fény a szobában. Kiderül, mennyire leszek ügyes... Okos nem lehetek, mert kihagytam a kábelt az egyik helyen, ezért csak okoskatörp lehetek ...
Kobold
(#) szili83 hozzászólása Júl 20, 2013 /

1Db LED-et szeretnék 230V-ról üzemeltetni, de ez mennyire bonyolult? Csak egy 230V meglétét figyelő LED lenne. Elég lenne egy 23K (inkább 27K szabbványos) ellenállás? Vagy hogyan kellene?
A hozzászólás módosítva: Júl 20, 2013
(#) proli007 válasza szili83 hozzászólására (») Júl 20, 2013 /

Hello! Úgy is meg lehet oldani, de a Led-el párhuzamosan egy antiparallel (fordított bekötésű) dióda kell, mert tönkremegy ha lezár. A dióda lehet másik Led is. De.. villogni fog, és minimum 2W-os ellenállás kell.. üdv!
(#) szili83 válasza proli007 hozzászólására (») Júl 20, 2013 /

És mi a legkorrektebb megoldás, hogy nem is villogjon?
(#) proli007 válasza szili83 hozzászólására (») Júl 20, 2013 /

Akkor egyenirányítani és szűrni kell, mint pld. itt . (Ha nem kell csak minimális fényerő, akkor a 470nF lehet akár 47nF is, de X2 típusú. és vele párhuzamosan kell egy 1Mohm, hogy meg ne csapjon ha kihúzod.
A hozzászólás módosítva: Júl 20, 2013
(#) mikrokapcsolo hozzászólása Júl 24, 2013 /

Sziasztok!
Abban szeretnék segítséget kérni, hogy a műhelyemben az asztal fölé tettem egy polcot, ami kicsit árnyékol a plafoni neon fényéből, és gondoltam az aljára ragasztok egy vagy két sor ledszalagot egymástól 5-10cm-re. Meg lehetne oldani trafó nélkül, kapacitív előtéttel vagy maradjak a trafónál?
Előre is köszi a választ.
(#) proli007 válasza mikrokapcsolo hozzászólására (») Júl 24, 2013 /

Hello! A Led szalagok általában 12V-osak, így jobb ha a trafónál maradsz. Érintésvédelemmel sem lesz gondod. üdv!
(#) mikrokapcsolo válasza proli007 hozzászólására (») Júl 24, 2013 /

Ok, rendben, köszi. Tudom nem a témához vág, de megkérdezem, meleg vagy hideg fehéret vegyek, vagy esetleg egy egy sort a kettőből?
(#) proli007 válasza mikrokapcsolo hozzászólására (») Júl 24, 2013 /

Fogalmam sincs, én a Led-eket, csak jelzésre szeretem használni...
(#) kameleon2 válasza szili83 hozzászólására (») Júl 25, 2013 /

Szia! Több megoldás is van. Én egy régi megoldást választottam. Anno a piros fényű ledeken látszott a legkevésbé a villódzás. Amikor ez a megoldás megszületett, a ledek fényereje is elmaradt a maiak mögött. Én 47k-s ellenállást használtam (0,9W) de sorba kötöttem a ledet egy diódával is. Így igaz, hogy az egyutas egyenirányítás miatt villog picit, de 50Hz-nél és kontrol lednél ez szerintem nem annyira gáz, viszont az egyutas egyenirányítás miatt kisebb a kapocsfeszültség és kevesebb áramot diszcipál az ellenállás. Ma már van egészen korrekt megoldás - de drágább. egy darab AC/DC konverter chip, amit rögtön a 230V és a graetz után be lehet tenni és max 60mA-ig 12V-on ad le DC-t. A neve LNK304PN. De használhatsz kapacitív osztót is, ahogyan sokan tették itt a fórumon. Ez a megoldás a kondenzátor kapacitív reaktanciáját használja ki. A kínai led fényforrásokban egészen pici trafó van - az is tökéletes megoldás. Van is ilyen készen vásárolható led driver. Ezek 3 vagy 4 sorba kötött ledre vannak kitalálva.
(#) nedudgi válasza mikrokapcsolo hozzászólására (») Júl 25, 2013 /

Semmiképpen ne keverd a színhőmérsékletet. Munkához a hideg jobb, általános megvilágításhoz inkább alacsonyabb színhőmérsékletű LED ajánlott.
(#) kameleon2 válasza mikrokapcsolo hozzászólására (») Júl 25, 2013 /

Van már normal fehér is, ami se nem sárgás (meleg) se nem kékes (hideg fényű) Nálam ilyenek világítanak -és nagyon kellemes a szememnek.
(#) attirush hozzászólása Júl 26, 2013 /

Üdv!

Segítséget szeretnék kérni led reflektor ügyben. 5 db. ilyet szeretnék 220v-ra kötni. Azt sem tudom,hogy hány volttal és amperrel működik 1 darab. Hasonló módon szeretném megoldani mit a képen látható csak épp power ledel. Előre is köszönöm a segítséget!
(#) kadarist válasza attirush hozzászólására (») Júl 26, 2013 /

A táblázat mutatja: Forward Voltage 34V. Vegyél inkább egy hozzá való drivert. Bővebben: Link
(#) attirush válasza kadarist hozzászólására (») Júl 26, 2013 /

Üdv!

Egyszerübben nem lehet megoldani?
(#) kadarist válasza attirush hozzászólására (») Júl 26, 2013 /

Száz watt már nem kismiska, ezért kapcsolóüzemű megoldásokat kellene készíteni. De hátha van valakinek egy épkézláb kapcsolása 100W-hoz.
(#) kameleon2 válasza attirush hozzászólására (») Júl 26, 2013 /

Dehogynem. Veszel tőlem egy 100W-os utcai LED reflektort. Szép fénye van és vitathatatlan előnye, hogy kész, kipróbált. Áramgenerátorral hajtja a LED-eket 33V -os kimenetről. Jól bírja a fényerőszabályozást is. 100-90V-ig szépen levihető a driver meghajtó feszültsége a primer oldalon. 86V-nál elkezdenek kialaudni a LED-ek. Egy 30 méteres folyosót szépen bevilágított. A mellékelt rajznál nehezebb egyszerűbbet alkotni. Én is megpróbáltam, nem sikerült. Igaz csak azért, mert kifogytam a teszt LED-ekből. A HEStore-s 15000mCd-ás LED-ek szépen világítanak. Szerintem kezdd el egy darabbal, műszerrel, előtét ellenállásokkal, vagy dekáddal és adatlapokkal. A többi menni fog. Én voltam olyan hülye, hogy egyből 100db-al kezdtem, mert ismertem a LED-eket. Na ja! Csakhogy a fehér LED egy kicsit más tészta és eltelt néhány év közben.
(#) attirush válasza kameleon2 hozzászólására (») Júl 26, 2013 /

Bocsi,hogy félre érthető voltam! Nem a Skori rajzára értetem azt,hogy egyszerűbbet.Cak azt nem tudom milyen ellenállás kellene 220V-ra ha sorba vagy párhuzamosan kötnék 5 db. 100w-os power ledet.
(#) nedudgi válasza attirush hozzászólására (») Júl 26, 2013 /

Nem érdemes ilyesmivel vacakolni. Ex has sokezer mikrós, polaritásfüggetlen, x2 kondenzátorra lenne szükség, az meg csak a fizikaórán létezik... Jobban jársz kapcsolóüzemű tápegység(ekk)el. Hova akarsz használni ekkora fotonágyúkat? A párhuzamos kötést felejtsd el, főleg 500W teljesítménynél.
A hozzászólás módosítva: Júl 26, 2013
(#) attirush válasza nedudgi hozzászólására (») Júl 26, 2013 /

500w az sokkk??? Asztalos műhelybe! Hogy tudnám kiszámolni,hogy hány W-ot fogyasztana?És még azt,hogy 100db led 18000mCd hány W?
A hozzászólás módosítva: Júl 26, 2013
(#) _vl_ válasza attirush hozzászólására (») Júl 26, 2013 /

500W, az már fegyvernek minősül... Zárt térbe szerintem 50-100W bőven elég, az is már reflektor kategória.
Egyébként pedig 100W-os power LED-et honnan szerzel, és hogy gondoltad hűteni?
Idézet:
„Hogy tudnám kiszámolni,hogy hány W-ot fogyasztana?”

Hát, egy 100W-os fogyasztó általában 100W-ot fogyaszt. Mi a kérdés?
Következő: »»   48 / 83
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem