Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Li-Po - Li-ion akkumulátor és töltője

Témaindító: yokesz, idő: Máj 30, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   104 / 328
(#) gerenk válasza Gabó hozzászólására (») Szept 18, 2015 /

A protektor /védelem/ panelt az akkupakkban meg kell hagyni, az normál terhelés esetén olyan mint ha ott sem lenne. A töltőt kettőt az IC.-vel amit ajánlottam elkészíted és a 2. kép szerint
összekapcsolod.
Az első rajzon lévő akku értelemszerűen a védő áramkörrel együtt értendő.
Minden akkuhoz vagy akkupakkhoz ha magad készíted be kell építeni a protektor áramkört, úgy helyes a használata.
(#) Marko Ramiusz hozzászólása Szept 19, 2015 /

Sziasztok! Néhány napja olvastam ezt a cikket: Link. Kérdésem az lenne a tartalomtól függetlenül, hogy milyen elektronikával lehet megoldani az akkumulátor 80-90%-os töltöttöttségét? Köszönöm: Joe
(#) Kovidivi válasza Marko Ramiusz hozzászólására (») Szept 19, 2015 /

Szeretnél plusz elektronikát beépíteni a telefonba? Van hozzá helyed? Vagy külső töltőt szeretnél építeni a kivehető akksidnak? Az a baj, hogy ezt a telefon gyártóknak kellene már alapból a készülékeibe beépíteni, de hát akkor ki venne új akkumulátort?
Nekem van egy telefonom, a töltő része tönkrement, nem áll le a töltés, amikor már tele van az akksi. Én figyelem, és 80-85%-nál mindig leveszem a töltőről. Csipog is, ha 100%-on van, de azt már nem szeretném megvárni.
Egyébként akkor lesz egy akkumulátor 80%-osan töltve, ha a töltési végfeszültség alacsonyabbra van véve. Pl. ha 4.2V helyett 4.05V-ig töltöd! De ha az áramot csökkented, és nem 1A-rel töltöd a telefont, mint ahogy a mai töltők teszik, már azzal is segítesz. Keress egy régi töltőt, ami csak 500-700mA-t tud, és azzal töltsd a telefont! De az is segít, ha veszel Ebay-ről 2m-es USB kábelt, annak van annyi soros ellenállása, hogy 500mA-nál több nem tud folyni, még a saját töltőjével sem. Így dupla annyi ideig tart a töltés! Vagy kisakkozhatod soros ellenállással, hogy az éjszaka alatt pont ne tudjon teljesen felölteni a telefonod.
Vagy monitorozod a felvett áramot a feltöltöttség függvényében, és készítesz egy áramkört, ami lekapcsolja az USB-t, ha eléggé lecsökkent az áram. Ekkor a telefont sem kell megbontanod, csepptöltés sincs, semmi. Ez érdekesen hangzik, még talán nálam is megoldás lehetne. Normál esetben az akksi a töltés vége felé már feszültséggenerátorral van töltve, ilyenkor már nem folyik a maximális áram (kivéve, ha a gyártó nem így akarja).
A hozzászólás módosítva: Szept 19, 2015
(#) Csupasz válasza Marko Ramiusz hozzászólására (») Szept 19, 2015 /

A legegyszerűbb megoldás, ha vásárolsz egy occó kínai töltőt.( kb.3USD), amelyik rendelkezik USB kábellel. Ezek max. 400mA-rel töltenek, hiába írják rá az 1A-t. Legalábbis az a kettő, amit próbáltam. Illetve létezik olyan akkutöltésmérő, ami a teljes feltöltöttségkor lekapcsolja a töltőáramot, és csak újra rádugáskor indul.
A hozzászólás módosítva: Szept 19, 2015
(#) Marko Ramiusz hozzászólása Szept 19, 2015 /

Köszönöm a válaszokat!
(#) Gabó válasza gerenk hozzászólására (») Szept 20, 2015 /

Oks, akkor így lesz megoldva. Amit linkeltem (ebayes link), jó lesz hozzá?
(#) Sneaky hozzászólása Szept 30, 2015 /

Sziasztok! Szeretnék építeni egy kapcsoló üzemű lipo töltőt, minél kevesebb alkatrész felhasználásával.Szeretném a segítségeteket kérni hogy milyen ic felel meg erre a célra ami dip tokozású és az országban kapható?
Előre is köszönöm a válaszokat.
(#) rascal válasza Sneaky hozzászólására (») Okt 1, 2015 /

Szia! Senki sem fog helyetted nyomozni. Ezt nem piszkálódásból írom, hanem csak azért, hogy ne várj a sült galambra. Nem mondom, hogy olvasd végig ezt a 108 oldalt, de a képtalálatait érdemes átnézned. Amelyik kapcsolásban induktivitást látsz, az esélyes lehet. Ha google-ba beírod, hogy switch mode lipo charger sorban jönnek a találatok, köztük a nevesebb cégek oldalai is, mint pl. a Texas Instruments. Másik irány, hogy az online vásárlási felülettel rendelkező boltok honlapjain bogarászol. Pl Hestore, Lomex, HQ stb. Amire ott bukkansz, az kapható is. Az alkatrészek adatlapjából (előfordulás: boltok, gyártók honlapja, vagy Alldatasheet) egyrészt megtudhatod, hogy mekkora akkuhoz valók (ezt nem írtad le, emiatt sem tudott senki konkrétumot mondani), és azokban találsz a gyártó által javasolt kapcsolási rajzot is. Ha már van pár jelölted, akkor arra is érdemes rákeresned milyen tapasztalatok voltak eddig velük. Azután persze még lehet egy csomó olyan kérdésed, amikre szívesen válaszol aki jártas benne, de az olyanokra amiről az érződik, hogy meg sem próbálta a kérdező megfejteni, arra nem nagyon szokott jönni (túl kedves) válasz. A NiMh fórumra sem kellett volna ugyan ezt beírnod. Látszik, hogy oda később írtad, mint ide. Fordítva még kimagyarázható. A modik harapnak érte.
A hozzászólás módosítva: Okt 1, 2015
(#) MATA hozzászólása Okt 10, 2015 /

Üdv mesterek!
Megépítettem ezt a kapcsolást az a gondom vele hogy kb80 mA-nál enged el a relé kérdésem min kellene változtatni hogy kevesebb áramnál kapcsoljon ki a relé a poti már végállásban van azon már nem lehet állítani!Köszönöm!
(#) Kovidivi válasza MATA hozzászólására (») Okt 10, 2015 /

1 ohm-ot növeld. Ha duplázod, felére csökkennek a beállítható áramok.
(#) MATA válasza Kovidivi hozzászólására (») Okt 10, 2015 /

Kösz a gyors választ!De az befolyásolja a relé lekapcsolását?Nem csak arra szolgál hogy hány mA-rell töltse az akkut?köszi!
(#) Kovidivi válasza MATA hozzászólására (») Okt 10, 2015 /

A kettő összefüggésben van, ha jól sejtem. Futólag néztem csak rá, de ha a relé lekapcsolásakor az áramot nézi, akkor ez a megoldás. Ha a cellafeszültség alapján húz meg a relé, akkor a feszültség osztót kell módosítani. Tégy egy próbát. Én még kiegészíteném egy balanszerrel a kapcsolást.
A hozzászólás módosítva: Okt 10, 2015
(#) Kovidivi válasza Kovidivi hozzászólására (») Okt 10, 2015 /

A VR2-vel a feszültséget állítod? Az 1ohm korlátozza az áramot, és a VR2? Linkelhetnéd, honnan szedted a kapcsolást.
(#) Kovidivi válasza Kovidivi hozzászólására (») Okt 10, 2015 /

Vagy cseréld meg az 1k-t és a potit (VR1).

Igen a VR2-vel a feszt a VR1-gyel meg úgy vettem ki hogy azzal kell állítani hogy mikor kapcsoljon ki a relé!Köszönöm!http://www.circuit-finder.com/categories/power-supply/battery-charg...harger

Már cseréltem a potit 2K-sra akkor sem változott az egy kilóst ellenállást cseréltem 1.5K ra akkor mintha 70mA körül kapcsolt volna le de nem nagyon lehetett érezni különbséget.köszi!
(#) Kovidivi válasza MATA hozzászólására (») Okt 10, 2015 / 1

Most átnéztem tüzetesebben.
A relét tartó tranzisztor akkor van bekapcsolva, ha a bázisára 0.6V-nál nagyobb feszültség jut. Ez akkor következik be, ha a söntön folyik X áram, az feszültséget ejt az 1 ohm-on (minél kevesebb áram folyik, annál kevesebb feszültség esik, 100mA-nál már csak 0.1V), ehhez adódik hozzá a D2 diódával létrehozott kb. 0.7V-ból leosztott feszültség. Az 1K poti és 1K ellenállással 0.35V-tól 0.7V-ig tudsz még feszültséget hozzáadni. Azt mondod, végállásban van a poti. Gondolom 0.7V-ot mérsz Q1 bázisán. Ehhez kell még 0.08V (80mA esetén), hogy a relé még be legyen húzva, tehát a tranzisztornak szüksége van 0.78V-ra, hogy elég bázisáram folyjon, és a relét behúzva tartsa. Ha ennél kevesebb áram folyik, akkor elenged a relé azonnal. Te azt szeretnéd, hogy mondjuk 30mA-nál engedjen el a relé. Ehhez az kell, hogy a Q1 bázisa nagyobb feszültséget kapjon 0.05V-tal. Ekkor lesz rajta 0.75V, és 30mA-nál a söntön 0.03V esik.
Több lehetőséged van:
a) két diódát kötsz sorosan, ekkor a referencia feszültséged kb. 1.4V lesz. Készítesz egy feszültség osztót, ami így néz ki: 1K ellenállás- 1K poti- 1K ellenállás. Magyarán csak 1 soros 1k-t kell beraknod, így a bázisra jutó feszültséget 0,467-0,933 között tudod állítani. Ha nehéz a beállítás, akkor az alsó és felső ellenállást együtt növelve csökken a potival beállítható tartomány. 2db 2K2-vel 0,57-0,83V között szabályzol. Ennek elégnek kell lennie, hogy a tranzisztor munkapontját oda állítsd, hogy az 1ohmon eső 30mA még behúzva tartsa a relét.
Beállítani pedig úgy tudod, hogy elemtöltés nélkül eltekered egyik végállásba a potit, megnyomod a start gombot. Ha nem húz be a relé, akkor a másik végállás kell neked. Ha behúzott, akkor addig csavarod a potit, amíg el nem enged a relé. Így ha a söntön esik egy pici feszültség, még behúzva marad a relé.
b) az 1ohmot növeled, mondjuk 1,2-1,5ohmra, így kisebb áramnál nagyobb feszültség esik rajta.
Ezzel egy időben a max. átfolyó áram 0.6/ellenállás értékre korlátozódik, 1.5ohm-mal 400mA-re.
Majd írd meg, mire jutottál! Érdekes kis kapcsolás egyébként.

Köszönöm a mindenre kiterjedő választ holnap meg nézem úgy ahogy írtad köszi még egyszer!
(#) Zsolt 73 hozzászólása Okt 10, 2015 /

Sziasztok ! Ha gondolod szívesen adok neked egy gyári Li-Po / Li-Ion töltőt. 8,4 V / 600 mA
(#) MATA válasza Zsolt 73 hozzászólására (») Okt 11, 2015 /

Köszi a szívességed de jobban szeretem megcsinálni én magam ez már csak ilyen mánia nálam!
(#) MATA válasza Kovidivi hozzászólására (») Okt 11, 2015 /

Hello!
Először is nagyon köszönöm a segítségedet Kovidivi azt csináltam amit írtál az 1K-t meg a 4K7-et cseréltem 2K2-re és láss csodát szépen be lehetett állítani hogy 30mA-nél kapcsoljon le.Tegnap azt nem is írtam hogy én csak egy cellával próbáltam a kapcsolást kettő soros cellával biztos jó lenne az eredeti kapcsolás is azzal nem próbáltam!Ha valaki meg akarja építeni egy cellára akkor ezt változtassa és jó lesz egyébként nagyon jó kis kapcsolás és egyszerű is mindjárt meg van oldva az is ha esetleg áram kimaradás lenne nem tud áram vissza folyni az akku felől.Még egyszer köszi Kovidivi segítségét!
(#) Kovidivi válasza MATA hozzászólására (») Okt 11, 2015 /

Szívesen. De ha 1 cellával használod, akkor a feszültséget ugye hozzáállítottad? Hány Voltra?
(#) MATA válasza Kovidivi hozzászólására (») Okt 11, 2015 /

Hát persze 4.2V-ra van állítva.
(#) Kovidivi válasza MATA hozzászólására (») Okt 11, 2015 /

Úgy szuper!
(#) Malibu hozzászólása Okt 15, 2015 /

Sziasztok!
Egy akkus AL-KO fűnyíró akkutöltőjével kerestek meg. Az akku-pack 25.2V Li-ion 3,9 AH.
Rendes töltésnél zöld LED villogott, feltöltés után pedig folyamatosan világított. Mst csak villog és nem tölt, töltés alatt is csak az akku névleges feszültségét mérem. Terhelés nélkül mp.-ként ugrándozik a fesz 17-18V-ig. Mi lehet a gond?
(#) pipi válasza Malibu hozzászólására (») Okt 15, 2015 /

Rossz az elektronika
Nem hinném hogy így csipőből, látatlanul valaki azt mondaná hogy cseréld ki az R26-os ellenállást és jó lesz.

1. Figyelmesen átnézni az alkatrészeket, nyák barnulást, púpos kondit, szakadt ellenállást, félvezetőt stb.
2. Fel kell térképezni az áramkört, milyen chip van rajta, begyűjteni az adatlapját, milyen teljesítmény áteresztő/kapcsoló van az akku és a betáp között, ott megvan-e a töltéshez szükséges fesz/áram stb...
(#) Malibu hozzászólása Okt 16, 2015 /

Hajaj...az átnézés még elmegy...méricskélés is dehát térképezni...ATmel kontroller van rajta, kétoldali nyák stb.
(#) pipi válasza Malibu hozzászólására (») Okt 16, 2015 /

előbb valami nagyobb csipet keress ami a bejővő villanyt ráadja az akkura, ezt ki kell mérni, üzemképes-e, utána mehetsz a kontroller felé, hogyan kapja a vezérlést, majd a kontroller hogyan figyeli az akkufeszt valami osztón keresztül
(#) zenetom hozzászólása Okt 17, 2015 /

Sziasztok!
Van egy Li-Po akkum (3.7V, 2200mAh), csatoltam róla képet.
Valamilyen egyszerű kapcsolást keresek a töltéséhez, amihez nem kell cél IC, "mezei" alkatrészekből (esetleg PIC) összerakható most hétvégén, amikor semmi sincs nyitva.
Mivel teljesen nem az én területem ez az akku-téma, esetleg aki tud valami leírást, tanácsot, azt is szívesen fogadom.
Köszönöm szépen!
A hozzászólás módosítva: Okt 17, 2015
(#) zenetom válasza zenetom hozzászólására (») Okt 17, 2015 /

Közben találtam egy egész részletes leírást: Bővebben: Link
Következő: »»   104 / 328
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem