Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Meteorológiai műholdvevő (137Mhz)

Témaindító: banday, idő: Nov 28, 2009
Témakörök:
Lapozás: OK   13 / 97
(#) szendi001 hozzászólása Jan 10, 2010 /

A zener dioda kerult oda, elvileg az miatt is maszhat de keveset. A problemamm a kondik hofoktenyezojebol van, elvileg KCC tipusokat kellene keresnem, de nem igazan tudom mi az. Azt hiszem ezek a hengeres kondik ami pl vef206 ban vannak Stiro az elvilegminuszos hore, de ha tul sok akkor meg lefele maszik, ezert hasznalnak differencial forgot ket fele kondival. ha felfele maszik lefele tekersz es forditva...
A problemam hogy nem tudom milyen kondi kb milyen.
Az teny ha az oszciban az oszto kapacitasokat cserelem a szint valtozik, freki fuggvenyeben is. de csak kicsit, mondjuk nagy kapacitasnal leszakad az oszcillacio.

A TDA7000 et ironiabol irtam. Mukodik az nagyon jol eppen azert keserektem 5 oldallal ezelott mert nem annak alltam neki eloszor.
Bővebben: Link

Valoszinu ez a legegyszerubb megoldas, a francia projekt nem is annyira egyszeru ehhez kepest. Egyelore nem foglalkozom vele, de mast lehet hogy erdekelhet:

(#) Medve válasza szendi001 hozzászólására (») Jan 10, 2010 /

Hello, ez a táblázat talán segit a hőmérséklet kompenzálásban.
(#) pucuka válasza szendi001 hozzászólására (») Jan 10, 2010 /

Üdv!
Már csak az a gáz, hogy az a Francia, Spanyol
(#) pivi1 hozzászólása Jan 10, 2010 /

Üdv mindenkinek!
Mai napra is jutottak képek.
Záporoznak a műholdak.
(#) szendi001 válasza pucuka hozzászólására (») Jan 10, 2010 /

Lenyegtelen problema

Felre ertheto voltam, F6BQU altal tervezett MC3362 ic vel felepitett ketszeres keveresu vevore gondoltam. Ezt onkenyesen elneveztem francia radionak par oldallal korabban, ez utobbi meg lehet spanyol.. kulonben nehez rajuk hivatkozni, mivel gyartmany neve vagy stb je nem nagyon van, persze sorszamozhatnank is oket, de ahogy nezem az uj olvasok nem igen olvasnak vissza amugy sem....ezert teszik fel a 3 szor megvalaoszt kerdeseket 4. szer...

Koszi Medve, mar nezem is a lehetosegeket!

Meg is neztem, ezek szerint stirot erdemes egyutt hasznalni csillammal nemi szamolgatas utan, NPo meg csak csak van ( a koporc tipusokat eselytelen beszerezni erre fele talan tudok bontani ebbol abbol)

Wima pp kondikat talaltam olcson, valoszinu azert par nap ramegy a kompenzalasra, de legalabb tudom mit keressek.
Irjak a honlapjan, hogy minuszos, igaz azt nem hogy mennyivel.

pivi, nagyon jok lettek a kepek, azt hiszem motival a tortenet!
(#) pivi1 válasza szendi001 hozzászólására (») Jan 10, 2010 /

Már látom én is hogy megérte,remélem még sok embert fog.
Meg van rá az esély mert néztétek ,hogy november
végétől csaknem 12000 olvasó volt.

Sziasztok!

Igy nez ki a dds vfo egyseg szetbontva. 100 khz tol meg 65 megaig, kozel konstans amplitudoval. A jobb oldalan elvileg egy szamos tasztatura lenne, illetve kell meg hozza kb 5 gomb am ssb cw funkciohoz. Ket soron jelzi ki az adatokat, a nagy gombot megnyomva a digitek kozott lehet ugralni, de sebessegtol fuggoen gyorsabban vagy lassabban lehet hangolni. Alap kiepitesben a 9 Rh savot ismeri, de igy ahogy van szignalkent kulso vfo-kent, antenna merokent hasznalhato (merohiddal), tehat nincs kihasznalva az osszes funkcio.
A feher nyak a PIC-es esze, az ezust nyak ugyanaz ket oldalasban...a hatan azon rajta van az AD9851. a pici zold a feher panellel egyutt tudja ugyanazt amit az ezust, a picit lehet kitben kapni. A nagyobb zold a BNC vel Las Vegasbol jott, egysegcsomagban, sajat maga kezeli az LCD-t de csak 20 megaig megy es At vezerlo hajtja, belso szoftver nem publikus. A masiknak minden adata fent van neten

Mindjart adom az osszes idetartozo linket, ha valaki akarna ilyet epiteni. A muholdak vetelere onalloan hasznalni lokalkent pazarlas, eleg draga a komplett cumo, persze ossze lehet szednia darabjait nemi kitartassal.

Nem tudtam meg a mereseket lefenykepezni, de a frekimero ici picit kevesebbet mutat mint 10 Mega ha a zold panelen nevlegesen annyit allitok be.

Ma kinomban majdnem megvettem egy tda7010 es kitet , de a nyakon voltak a tekercsek is szoval muszerepites utan inkabb ujra nekiallok kuzdeni a tunerrel.

Udv Joe

Az a cumo meghajthato pic el mas mikrovezerlovel vagy pc vel es eleg olcso. Az enyemben kinyirtam elso nap az AD8008 at, azota anelkul hasznalom.

Ez komplett cumo, eleg olcson a piacon levo cuccokhoz kepest.

Ezt meg lehet csinalni otthon is, 3 verzioja van, 2.0 3.0 4.0 vezerlesben van kulonbseg a 3.2 hez egy olasz koma tervezett nyakot ( feher panel vasalva van) 2.0 as az ezust szinu. A BME-n csinaltattam a neten levo file-okbol, de meg nem keszult el.

Jo bongeszest
Joe

Elfelejtettem irni, hogy vannak magas frekin mukodo dds ek nagyon olcson >10 USD csak vezerles nem talaltam sehol. Kivalthato vele mindefele pll, de csak rovidhullamra talaltam kiteket alapvetoen.
(#) Ferkógyerek válasza szendi001 hozzászólására (») Jan 10, 2010 /

Magas frekvencián működő DDS 10dollár alatt? Hol?
(#) szendi001 válasza Ferkógyerek hozzászólására (») Jan 11, 2010 /

Analog.com on nezegettem a lista arakat. Volt 400 megas dds par dollaret, de legalabbis volt belole ingyen minta...
A vegasi koma felhangot hasznalt a vfo jaban, igy az eredetileg 30 megas cucc alapbol 70m megas lett. Persze nem a gyari beallitas a tortenet , de mukodik feltetelezhetoen 9851 el is es akkor 170 megat el lehet erni.
En magam nem probaltam.
Megnezem, hogy mennyiert vannak cuccok, ha nem talalok olcsot, akkor vedd ugy h. lemaradt egy nulla eliras miatt
(#) szendi001 hozzászólása Jan 11, 2010 /

Itt vannak a lista arak. 250 Megas volt 9,70 korul 400 Megas 14 korul van, igaz nagyobb darabszamnal...

Azert sem gyotort a problema, mert valoszinu tobbszoroznem a jelet ha tudnek jol pic et programozni, vagy egyszeruen hozza kevernem egy felhang oszcillatorhoz, es majdnem ugyanott vagyok. Az 1 gigas cuccok valoban dragabbak.

Tuti lehet szerezni, de nagyfrekissel meg nem volt dolgom.Bővebben: Link
(#) atesz34 hozzászólása Jan 11, 2010 /

Sziasztok!

Zajosak a képek telefonnal veszem fel a pityegést és átkonvertálom Waw ba.
Ti hogy oldjátok meg ?
Nem akarok hosszú kábellel összekötni.
Vagy kell zajzár esetleg?
kicsit zajosabb a hang mint a gyári minta.
Ma 12kor a Nooa 18 pont jött .
(#) SALáta válasza atesz34 hozzászólására (») Jan 11, 2010 /

Zajzár az másra való, kösd össze egy kábellel a gépet. Én tegnap hallottam kettőt is de kell egy antenna nem a körsugárzó.
(#) kadarist válasza atesz34 hozzászólására (») Jan 11, 2010 /

Szia!
A napszinkron holdak egy terület felett mindig azonos helyi időben vonulnak át. Tehát egykönnyen meg lehet tervezni a vétel időpontját.
(#) szendi001 válasza atesz34 hozzászólására (») Jan 11, 2010 /

Szia Atesz!

Nincs veletlenul arrafele egy egyszeru laptop? Szerintem a telefonnal es a konvertalassal adatod vesz el. Ha mashogy nem megy egy regi geppel es egy hosszabitoval telepulj az antenna tovebe

Anno lattam hogy EME re hasznaltak szalagos magnetofont a jo jel zaj miatt es 10ede sebessegel jatszottak vissza a "burts" ot vagy az aurorat. Persze lehet hogy a mai telefonok megutik ezt a szintet

Hangagkartyak kozul is erdemes nezni "regi" profit, tehat olyan studio tiusu kartyakat, amik par eve meg profi cuccban voltak, de levetettek oket. Utolso tipp, nezd meg nem szed-e ossze valami brummot foldhurok miatt, vagy nem arnyekol-e be iranybol egy szep fenyofa vagy egy kevesbe szep panel haz.

Magyarazok en.. A tunerem meg sehol

Hosszu mikrofonkabeltol ne ilyedj meg, ha jol van foldelve a rendszer mukodik, lasd koncertek. Dolgoztunk 50 meter mikrofonkabellel hiba nelkul, rossz esetben levalasztottuk, de csak vegszukseg eseten.

Ha megis drotot kellene huzni, hasznalj hozza asszimetrikus-szimmetrikus atalakitot( muveleti erositovel 100 ft) es 3 eru arnyekolt kabelt majd alakito vissza. Elofordulhat, hogy egyszerubb az eloerositett jelet vinned sima koaxon szobaig. mas otletem hirtelen nincs. Abbol feltetelezem, hogy eleg amuhold jele mert a TDA7000 egy fettel es keresztdipollal tokeletes kepet eredmenyezett.

Udv joe
(#) kadarist hozzászólása Jan 11, 2010 /

Sziasztok!
A magnófelvételt, ha egy mód van rá mellőzzük. eléggé dropoutos lesz a kép. Vékony vízszintes sötét, rövid csíkocskák kerülnek így a képre. A topicba először feltöltött képeim ilyenek voltak. A későbbi képem már direkt feldolgozással készült. Persze akkor már a számítógép és a vevő között tíz méter távolság volt a zavartatás minimalizálása miatt, úgyhogy nem volt szükség magnóra.
(#) atesz34 hozzászólása Jan 11, 2010 /

Sziasztok!

Az a baj túl messze van a gép a kert végétől azért akartam telefonnal fel venni és 11khzes mono jel kell a wxsatnak.
de a legegyszerűbb ha a gépet átviszem .
szerintem elég nagy térerővel ad ha a keresztdipól és egy vhf sávos kinai conrados rádió fogja.
majd próbálkozok.
(#) kadarist válasza atesz34 hozzászólására (») Jan 11, 2010 /

Ehhez a vételhez valóban nem kell csúcsszuper rádió és antenna. Direkt úgy van kitalálva a rendszer, hogy egyszerű eszközökkel, akár az óceán közepén is lehessen felhőképeket látni.
(#) pivi1 hozzászólása Jan 11, 2010 /

Sziasztok!
Valaki nem használta esetleg az WXtoImg nevezetű programot?Nem sikerül a beállítás,valamit nem veszek figyelembe mert a sorszinkron minden alkalommal el van csúszva.Háromféle műholdal kipróbáltam de egyik sem hozott eredményt.

Szeretném ezt is kipróbálni mert elég szép képet készít(3Dábrázolás,stb...)
WXsat,APTdecoder jól működik.
Előre is köszönöm!
(#) pivi1 hozzászólása Jan 11, 2010 /

Még egy jó megoldás.
Reflektorral kiegészített kereszt dipól:
(#) szendi001 válasza pivi1 hozzászólására (») Jan 11, 2010 /

Sziasztok!

Vegulis a reflektor logikusnak latszik, de nem pont az a baja igy hogy az antenna nem meroleges allandoan a vonulasi palyara? Igazabol ha magasabb lenne a freki akkor hosszitott parapola jellegu tanyert tudnek elkepzelni.
A csavart antenna lehet hogy egyszerubb, ha valaki komolyan gondolja. Vegulis par meterrel tobb aluminium.

Ezuton koszonom a tanacsot a kondi valogatasra, a piros wima kondikkal picit maszott lefele a vfo-m tettem mellejuk egy pici keramiat es 200 hertzen belul vagyok kapasbol a 2k utan, kb 5 perc meloval.

Ferzoo feltett egy tok jo pll kapcsolast cikkent, azt hiszem lesz mit epitghetni kesobb

Udv Joe
(#) Medve válasza szendi001 hozzászólására (») Jan 12, 2010 /

Nono! Ne keverjük Ferkógyereket Ferzooval! Van különbség!
(#) szendi001 válasza Medve hozzászólására (») Jan 12, 2010 /

Szia Medve!

Elnezest minden erintettol, elneztem, de nem csokkenti senki erdemet.
Bocsi Joe
(#) szendi001 hozzászólása Jan 12, 2010 /

Bővebben: LinkBővebben: Link
A pdf file kozepen a teljes muszaki leiras!

Udv Mindenkinek!
Eloszor azt hittem a tisztan tranzisztoros radio vicc, de kiderult hogy egy oktatasi segedanyag termeke.
Europaba postaval 50 USD de megprobalok rajzolni egy nyakot a kep alapjan, a kesobbiekre.
Kar hogy annyi fele szinu kf van benne, bar a leirasban irjak melyik mi a parametereiket nezve impedancia viszonyok valtoznak valamelyest.
Szerintem pl a 10,7 megas reszen eleg sok kivalthato lenne a zoldel amit lehet kapni, persze a kiani radio sem johet rosszul ilyenkor.

Itt talaltam egy olcsobbat, ezeket valoszinu mind meg lehet epiteni kapasbol a muhold vetelere.
Joe
(#) gg630504 válasza szendi001 hozzászólására (») Jan 12, 2010 /

Nos, nekem ( is ) volt Motofon AM-FM zsebrádióm. Teljesen ( az FM része is ) tranzisztoros. A nyolcvanas évek elejének slágere. Természetesen OIRT sávos. ( A kép a http://www2.zsibvasar.hu/estatic/c1i/1058/1058683.jpg címről van ).
De az M10 is tranzisztoros. Volt is cikk az átalakításáról a 144 MHz-es amatőrsávra a Rádiótechnikában.

Motofon.jpg

(#) szilva válasza szendi001 hozzászólására (») Jan 13, 2010 /

Nekem pl. a varicapokkal van nagyon rossz tapasztalatom hőmérsékletfüggés ügyében. Kondenzátorokat már lehet kapni kifejezetten NP0 minősítésű multilayer kerámiákat is, SMD-ben, és lábas kivitelben is, tehát szerintem ezeknél elég jól megoldható a stabilitás.

Amire még nem találtam megnyugtató megoldást, azok a varicapok, elég, ha a szerelőasztalomon a lámpát eloltom és pártíz percig hagyom a rádiót, a hangolásjelzőn jól láhtatóan elmászik. Ha nyitok egy ablakot szellőztetni, akkor még látványosabb a jelenség. Persze a PLL (vagy FLL) majd megoldja, de analóg hangolású tunernél érdekelne, hogy mivel lehetne kiküszöbölni a jelenséget (pl. tapasztalataim szerint ugyanez a baja a Videoton rádiókban lévő FM tunermoduloknak is).
(#) szendi001 válasza gg630504 hozzászólására (») Jan 13, 2010 /

Udv! Sziasztok!
Nem tudod veletlenul hol lehet megtalalni azt a cikket?

A tranzisztor radio kerdes a kf-ic vel torteno ismerkedesem miatt szuletett. Az igazsag az ha valaki radiot epit az ilyen kit-ek nagymertekben megkonnyithetik a sikert. (remelem ebbol azert nem lesz csoves erosito versus D osztaly harc, szeretem a kevero ic-ket is)

Van egy jo katalogus lapom a kf ek kulonbsegerol, megprobalom szkennelni este. Azt szeretnem megkerdezni, hogy valoban annyit szamit a 2-3 ketfele 10,7 megas rezgokor parametereinek valtozasa?

pl a zoldben 4,5 uH van kapacitassal ket menet kicstaolsas
a masik 3,9uH 1 menet....Ertem hogy szamit a Q meg az impedancia de ennyit? Az ertek valtozas nem nagysagrendbeli hanem mondjuk 50 szazalek.

A TBA120 ic-k mellett talaltam neha egy 4,7 k s ellenallast a demod rezgokor mellett. Gondolom gorbe lapitasnak.

A masik dolog ami erdekes kiserletekre ad lehetoseget az AFC parameterei (a kek nyak eleg nagy, lehet buheralni). A videot megnezve a probapanelos radio hatarozottan jol szol, amibol kovetkezek arra hogy az allomas kozvetlen kozeleben az AFC egyszeruen utana maszik az allomasnak.(van ott mas is , sarkitva) Gondolom jo poen AFC parametereit tervezni, bar lehet hogy csak nekem uj a dolog.
Feltetelezem hogy a muhold mozgasa miatt nagyobb atfogasu AFC kell azert hasznalta a francia radional a konstruktor a muveleti erositot es tarsait.

Udv Joe

Következő: »»   13 / 97
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem