Fórum témák
» Több friss téma |
Ez biztos nem hálózati zavar, (estleg azzal összefüggésben) hanem sokkal inkább interferencia, vagy gerjedés. Ha előzőleg a kerámiával nem volt, akkor a beépített sávszűrőd szed össze valamit, és attól gerjedhet is. Illesztetlenség, vagy hasonló. Próbáld meg egy 10 kohmmal terhelni a sávszűrőt.
Egyébként még azt figyeld meg, hogy a zavar hely, vagy időfüggő, és nézd meg rövidrezárt bemenetnél is, előerősítővel, és anélkül is.
Köszönöm a gyors választ.
Érdekes a helyzet, mert közben jött a noaa18, és most gyakorlatilag teljesen eltűnt a zavar a képről. Egyedül annyit módosítottam az előző vételhez képest, hogy a hangolópoti "frekvenciatartományát" keskenyebbre vettem, így finobban lehet hangolni, pontosabban az adott műholdra tudok állni (a PLL-t most beraktam fiókba, anélkül játszok). Még csak a vezetékeket és a paneleket sem mozdítottam meg az előző vételhez képest, minden fixen rögzítve van egy kartonlapon... Lehet valami erősebb adó bezavart korábban? Érdekes.
Jó lenne tudni, hogy mi volt. Azonban jó lenne a bemenet szelektivitását növelni, egy sávszűrővel, ha már a környezetedben vannak ilyen zavarok.
Hali.
Melyik kapcsolást ajánljátok megépitésre? Amiben nincs semmi extra nehezen beszerezhető alkatrész. Rádiót még nem épitettem, de sokminden mást már igen. Idézet: „Hali. Melyik kapcsolást ajánljátok megépitésre?” Sajnos, az RF technika nem az a terület, ahol sok babér teremne az egyszerű utánépítőknek. Kell hozzá jelentős áramköri ismeret, gyakorlati tapasztalat, és némi műszerezettség. Olvasd végig a topikot, és magad is rájössz hogy gyakorlstilag "bármiből" építhetsz, amit könnyen beszereztél, csak tudni kell, hogy mi mennyi. Először építsd meg a szükséges segédeszközöket, frekimérő, RF szintmérő, és utánna sok kísérletezés után ki fog alakulni hogy mit építesz meg. A kapcsolási rajzokból, ami ezen az oldalon is van jónéhány, csak az ötleteket eljárásokat "puskázhatod" ki. Ha elakadsz segítünk.
Szia!
Pedig ez egy tipikus földhurok, vagy induktív-kapacitív hálózati zavar (brumm) képe. Más is küzdött ezzel: Bővebben: Link
Ez érdekes. Mert nem nagyon látom, hogy hogyan keletkezhet földhurok. Gyakorlatilag csak a PC van földelve, ez ugye galvanikus kapcsolatban van a vevő földjével az audio kábelen keresztül. Viszont a vevőmet 12 V-os akkuról táplálom. Az antennakábel sincsen sehol sem földelve külön...
Ezzel így mit lehet kezdeni?
Ha brumm lenne, akkor nem lenne ilyen sűrű rácsozás. Lehet gerjedés, akár földhurok miatt is, de ahogy írod, a földhurok nem valószínű. Lehet gerjedés, de akkor nem szűnik meg magától. Sokkal inkább interferencia, a kép alapján is ez valószínű, vagy külső forrásból, de lehet, hogy a műhold adója gerjed, ha a zavaros kép nem a 18 ról jött, ha arról akkor kűlső zavar.
Nekem is volt ilyen "földhurkos" vételem. Egyenpotenciálra kell hozni a jelföldeket.
Az első műholdas vevőmnél rendszeresen csíkos volt a kép, és akkor jól lehetett hallani az 50Hz-es brummot is a számítógép line-out kimenetén. A később megépítettnél már nem tapasztaltam ilyen jelenséget. Segíthet még egy sávszűrő is, amely 2400 Hz-en kívüli frekeiken vág. Mindenesetre a szerelésen kellene változtatni, és a földelések jóságát ellenőrizni (számítógép védőföld).
Ebben a doksiban külön kitérnek a hálózat keltette zavarokra (Power Line Interference). A csíkozás a 60 Hz-es hálózat miatt sűrűbb.APT interferenciák
Köszönöm a pdf-et, át is olvasom.
Holnap dobozolom az áramkört, akkor külön figyelni fogok a megfelelő vezetékezésre.
Szia! Par oldallall ezelott volt egy radio NE612 vel. Azzal haladhatsz. de javaslom a forum elejen belinkelt francia radiot is. Megkeresem a rajzokat Neked.
[OFF]Sziasztok, sajnos koltozes kozepen vagyok, minden cuccom ladazva, net letiltva szoval kb egy het es leszek udv Joe
Tegnap végre elkészült a vevőm dobozolása is. Az első próbák gyakorlatilag totális kudarchoz vezettek. A kartonlapon gyönyörű képeket adott a vevő, de így bedobozolva jóformán értékelhetetlen volt a kép, és tele volt zajjal. A szélső színsávok is alig vehetők ki a zajból.
Ma délelőtt újra vezetékeztem gyakorlatilag mindent benne. A vezetékek 80%-át lecseréltem árnyékolt kábelre, valamint a vevő és a PLL közé árnyékolást építettem be. A zaj így most már kellően minimalizálódott. A dobozolást úgy készítettem el, hogy az előlapon helyet kapott egy kapcsoló, amivel lehet váltani PLL - illetve manuális hangolás között. Azt vettem észre, hogy ha bekapcsolom a PLL-t (akkor azontúl, hogy zajosabb lesz a hang), még el is érzéketlenedik a vevőm. Bekapcsolt PLL mellett már rég nem hallok semmit a műholdból, mikor ha átváltok manuális hangolásra (gyakorlatilag egy poti) akkor még teljesen jól visszajön a jel. Kérdezték többen is, hogy nem okoz-e zajosodást a PLL? Hát most kiderült, hogy okoz, nem is keveset! Nem hittem volna, hogy ennyit számít.
Üdv!
Nem tudom pontosan milyen pll ic-t használsz,de nekem az volt a tapasztalatom ,hogy a vezérlését is elég volt leállítani(16F84).A pll szabályzott viszont a picből származó zaj megszünt, mivel ki volt iktatva (kijelző,adat frissítés stb..)Valószínű hogy a pic és nem a pll okozza a zajt.
A zaj inkább a contorrelből jöhet valóban.
PLL ha megkapja a maga vezénylését azt a pár bájtot amivel a regiszterei kérnek utána már lehet magára hagyni, amíg új frekit nem kell állítani. Akár le is kapcsolhatnád igaz ekkor nincs kijelzés meg egyebek .. Dobozolás árnyékolás nem kis feladat .. lehet föld hurok szerű okok miatt kerülnek be zajok. vagy a tápfesz ágakból. Vevő rész , pll rész tápjaiba tegyél bele LC PÍ szűrőket . Külön - külön stabilizált feszről menjenek , 78xx közvetlen a lábaira 1-10n nanós kondik (smd pnt jól oda férnek) panelon meg 1 - 10uF Inkább átvezető kondikkal kösd össze a paneleket amiket körbe falazol teljesen. Tápok is és jel vezetékek is azon jöjjenek ki/be . igaz ezért sok kondit kell használni. tápokra dobozonként 1 1 a pll I^2C vezérlésének is 2 3 db ... antenna bemenet 1db .. HF jel kimenet 1 db . Lehet valamelyik árnyékolt kábellel sikerült föld hurkot létre hoznod
Ha ez a vevőd van dobozolva akkor elég macerás lesz a földhurkok kivédése nagyfrekis szempontból.
vevőd képei Lehet nem volt 2 oldalas nyákod és ezért 1 oldalasra készült.Ha meg a 2 oldalasodat "rontottad el maratással" egy oldalasra akkor kár volt. Ezeken a frekiken már inkább teleföldes ültetési oldalú panelt szoktak csinálni. Lehet sokat javulna a helyzeted brummilag és egyébb RF szempontból is. Átvezető kondik használatánál is illik a kondik közti távolságot árnyékolt vezetékkel áthidalni előzőekben nem említettem.
Udv,
Velemenyem szerint gyartas es epites technologiai okai vannak az egy oldalas panel alkalmazasanak. Egyszeruen tul sok hibat tudsz bevinni meg a telefoldes panelekkel is mivel nem latsz at a fedo folian, es elofordulhat hogy az eszkoz el sem indul egy hibasan elhelyezett fold miatt. Ettol fuggetlenul az radio mint lathato mukodik, tehat a dobozolas segitett rajta, es hosszu tavu tervkent erdemes lehet egy szellosebb ketoldalas panelt tervezni neki mint amolyan beta verzio, ahol a cm3/ alakatreszszam alacsonyabb es jol kialakitott foldelesek altal akar a csatlakozok is befoghatjak a panelt a radio dobozaba. Ismerjuk el, szep keszulek amugy, biztosan orommel halgatj aa tulajdonosa, en sajnos mindig a 80 szazalekig jutok el [OFF] Jonnek kepek az uj muhelyrol, minden alkatreszem fel van teve egy dupla agyra, kb 1,4 meter magasan mint az iparban a sitt de legalabb ki lett festve es az asszony is lep pihenni ket honapra szoval aktiv radioepitesi idoszak jon :yes:
Sziasztok!
Köszönöm a reakciókat és a tanácsokat. Bedobozolásra már nem az a verzió került, amiről korábban raktam fel képeket, hanem egy új tervezés. A PLL maradt a régi, viszont maga a vevő az egy MC3362-vel felépített változat lett, ahol a 455 kHz-es kerámia szűrő helyett egy 455 kHz-es KF trafót használtam, hogy meglegyen a kellő sávszélesség. Sajnos most egy időre félretettem a projektet, idő- és pénzhiány miatt. De való igaz, hogy érdemesebb lenne kétoldalas panelen megépíteni. Úgyhogy a terveim közt mindenképp szerepel egy szellősebb, kétoldalas panel megtervezése, korrekt árnyékolólemezek elhelyezésével. A kábelezésnél egyébként próbáltam figyelni a földhurokra, az árnyékolt vezetékeknek mindig csak az egyik oldalon forrasztottam be az árnyékolást. Tehát az árnyékoláson áram nem folyik. Ez elvileg jobb minőséget biztosít, mintha az árnyékolást mindkét végén leföldelném... A PLLben a mikrokontroller leállítása jó ötlet, de valóban csak kikapcsolni tudom -szoftver részébe nem tudok belenyúlni-, viszont akkor a kijelzés is elmegy, ahogy említetted. Mondjuk ez ugyis csak kényelmi funkció, miután beállítottam már úgyis csak az számít hogy tikktakkol-e a műhold. Lehet megéri a vétel idejére kilőni, mert nagyon teleszemeteli a vett jelet
HD44780 alapu kijelzonel ki lehet kapcsolni a kontrollert, es a kijelzesnek mukodnie kell. (az utolso beirt szoveg jelenik meg folyamatosan)
Erdemes az RW, E labakat egy - egy ellenallassal biztos szintre rakni. Fejbol nem tudom,..de van fent cikk a kijelzokrol.
Ez nagyon jól hangzik! Mindenképp meg fogom próbálni. Köszönöm. Nagyon szuper lenne ha ez így működne.
Kozben en is nekifogtam ennek a projeknek. Konkret eredmeny egyelore nincs. A kevero LO -n meg modositani kell azt hiszem. Elofok nelkul be tudtam fogni egy -ket CCIR adot, ezzel a demodulator reszt be tudtam hangolni. Gyonyoruen szolt. Az oszcillator koruli GND miatt volt rendesen szivattyu. Kozben terveztem egy PLL-t, osszerakas most van folyamatban. Amig nem mukodik a PLL nem kiserletezem vele, mert sajnos a frekimerom sincs kalibralva,..- de majd ha kesz lesz a wobbler/VFO.
>>a vevo<< >>a PLL<<
Tudom, hogy muszerrel/radioval ertetted, de mivel az nincs...Szoval WATFORD-nal rozsaszin eg aljat jeleztek elore, de semmit nem vettem eszre, jelen pillanatban felhomentes egszin kek eg van, napsutessel (reggel). Tegnap sem volt semmi, es bar lezartak korulottem 5 repteret itt forgalmat sem lattam, bar valoszinuleg a palyakon vilag vege hangulat lehetett. Erdekes kerdes, hogy lehet-e latni a porfelhot ezzel a technologiaval. Tud valaki feltenni friss kepet? Udv Joe
Így jobban látszik ez széles szürke hamusáv.
Ez nagyon elgondolkodtato, remelem a szurke sav amit nezek az az a sav, ami Franciao. felett kb 20 fokos szogben terul szet, es Parizs korul surubb? Elvileg amikor az (fr) agyatlanek par eve robbantgattak atomot azt is igy lehetne kovetni? Persze az lehet hogy tenger alatti robbantas volt.
Ebbol levontam azt a kovetkeztetest, hogy az osszes koreai hadmuvelet is kovetheto a robogommal egyutt, es tenyleg rohoghettek a randimon a tabortuz mellett zsenge ifju koromban Szinten felmerult hogy Csernobil utan miert tartott annyi ideig amig kitalalta a tobbi orszag hogy vegulis mi van...Ujra kedvet kaptam ehhez a vevohoz. Epitem az uj muhely sarkott, talaltam egy 3 meteres bot-ot a keritesre teve kifer a keresztdipol nagyobb arnyekolas nelkul koax kb 8 meter vegulis idealis hely. (kb 4,5meter magasan lesz) Ha megtalalom a gepet a kupacban teszek fel par kepet.
Minél előbb élesítsd be a vevőd! Kezdődik a zivatarszezon! Nagyon jó szórakozás megfigyelni a zivatarok (meg a vulkánok) kitörését!
Sziasztok!
Kicsit lehalt a forum, mindeniknek mukodik a radioja Eleg sokat agyaltam a mobil kitelepules lehetosegein. Motorozgattam a kornyeken (WD18 7SY postakod, Watford, Google Map ad pontos helyet) es felmertem a lehetosegeket. Talaltam par 3 emeletes parkolohazat aminek a tetejerol korbe lehet latni az eget. Ejjel beken is hagynak, ugysem lat senki. Mocin van 12 Volt, es a vilagito tekercsrol RH ado is mehetne , de a lenyeg az hogy kitolhato seprunyelre teve a keresztdipolt a regebbi P3 as laptoppal tudnek venni holdakat. Hasonlo tervem van nagyobb parkokban is. Muhely sarok epulget, mar a polcon vannak a muszerek, lassan ujra tudok szerelgetni. Hozza tartozik a dologhoz, hogy a mocin (Honda sh 50) ekszij tarcsa van a fotengelyen, amire konnyen tudnek nemi maras utan egy auto generatort is tenni. (50A) a masik oldalra viszont nagyobb heketoria nelkul elfer egy MZ generator ami kb 15 A aramot ad, tehat adasra is boven eleg. Persze el kell huzni a tapot 20 meterre ebben az esetben a zaj miatt, de igazi katonas... kabel huz, antenna ki. Ha valaki telepult ki kocsival... szoval varom az esetleges hozzaszolasokat. Egyebkent aramot meg a ketutemu kinai generatorbol (WOLF, hasonlo) tudnek szerezni, anno sokat kiserleteztem egy kidobott darabbal, igazi hulladek konstrukcio, de arban verhetetlen. Sajnos nehez a mocin vinni, de a legkisebb Honda I10 es generator is tul nagy sajnos. Udv es jo barkacsolast Joe |
Bejelentkezés
Hirdetés |