Fórum témák
» Több friss téma |
A modositas annyi, hogy nincs BF FET-es kicsatolas, hanem induktiv kicsatolas van a PLL fele. Ennel meg az a tapasztalat, hogy ha a PLL fele meno koax vezetek vegen van az induktivitas (menetszama megegyezik az oszcillator menetszamava) es kozelitem az oszci tekercsehez, akkor behuz a PLL, viszont ha a tekercs egyik (barmelyik) vege kozvetlenul a panelon GND-re van forrasztva akkor nem mukodik. (oda akartam forrasztani az oszci tekercse melle) A PLL es a vevo tapja kozos (gnd szempontjabol)
Lehet, hogy lehuzza testre a bemenetet a tekercs az IC nel. Probaltal a kicsatolo korbe test oldalrol tenni egy kb nanos kondit? Egyebkent 47 pf is jobb mint a levegoben logi hagyni
Nincs a levegoben. A kicsatolo tekercs a koax vegen van.
Ok, ugyanigy mar jartam egyszer amikor nagyfrekit mertem a frekimerommel. Ugyan ez a szitu. Nagyfrekisen foldhurkos lesz valoszinuleg. Probalj meg a koax belso erere tenni egy 1 nanot a tekercs kivezetesere kozvetlenul, ha nem jon be akkor az arnyekolas es a fold koze is (es/vagy/mindketto), ezzel elvalasztasz mindent mindentol es valoszinuleg ugy fog viselkedni ahogy kell.
Vegulis felolem igy is maradhat, ennel a valtozatnal.
Lehet hogy az altalam tervezett vevo is mukodne ilyen formaban, mert ott is mindig a kicsatolassal volt a baj. (Most mar nem tudom kiprobalni, nincs tobb SA612-s ICm.)
Megerkezett a Hitachi FT-4000L vevom . nagyon jo allpotban van, minta minosegu a belso elrendezese, egyetlen baja hogy cigis helyen volt es 10 meterrol erzem 3 evvel leszokas utan... Sok szabad hely van a dobozban, beleferne siman egy 12 volt 4AH-s akksi toltostol. HF szuro, konverter ahogy kell. Egyetlen banatom az hogy az elolapot nem barmolnam szet egy frekimerovel. Most nezegetem, Signal es Tuning mero, egyik helyere vegulis egy az egyben beferne, es akkor nem kell barmolni. Ket ismeretlen IC van benne HA1196, HA11211, AM resz kulon, nyakon. Eloszedema fenykepezogepet. Egy kerdesem maradt , hogy vajjon e-bookon menne-e a szofver? Nem mintha lenne nekem, de talan egy even belul elavul, es akkor igazi mobil vevo!
** ki is probaltam egy kattintasra kijott szoval lesz benne frekimero pont odafer az LCD
Most latom hogy a frekimeresre irtad. Bocsi. Nem, ott mas problema volt. Az egy dolog hogy levalasztas elott es utan mas mas frekit mertem, de a PLL sem ott huzott be ahol kellett volna. Tehat a BF-s levalasztas nem mukodott. Volt munkapont alakitgatas is, nagyobb feszultsegerosites, emitterkoveto,..nem mukodott.
Ha behuz a pll a vegeredmeny szamit Orulok amugy hogy mukodik! Hetvegen kiprobalom az eseteket, en meg nem foglalkoztam mukodo sajat pll el, de most tenyleg egy PIC programozas valaszt el a dologtol. Alig varom a holnapot
Dolgozom az SO42P-s keveron. Azon gondolkodom, hogy mivel 40 Megas kvarcot nem tudok beszerezni sehol... nem lenne ertelme a kevero lokal jelet valtoztathatova tenni? Azzal az eredeti vevon kereshetnek egy nem zajos helyet, pl 108 MHZ es az elofok lenne hangolhato pl egy DDS-el. vagy egy `alacsony` frekis PLL-el. Mindjart vasalom a panelt. Logok par keppel.
Itt lenne az S042P-s kevero nyakterve eloerositovel, remelem mukodni fog. Megepitem es jelentkezem.
Szép a nyákterv. Én az első elválasztó rekesz árnyékolását a MOSFET felett vinném el, úgy, hogy gate árnyékolva legyen a drain-től. Tehát az érnyékolólemez mintegy megfelezi a FET-t. Ennek gerjedésgátló hatása van.
Koszonom az infot. Modositottam az arnyekolas jeloleset, de nyomat nem valtozott. Benne all a maratoban. Kozben elkeszult az NE612-es vevo, korabbi hozzaszolasokat figyelembe vevo nyak terve. BF245 elmaradt, hurok van helyette, illetve tettem kiegeszito alkatresz helyeket az LM386-nak arra az esetre, ha kellene + erosites. Az egyetlen dolgon amin agyalok: a fet G1, G2 laba, felcserelheto? Szerintem ez a verzio igy egy potival is hangolhato PLL helyett. A kicsatolo tekecsre pedig mehet a frekvencia mero bemenete.
Legyszives szoljatok hozza, ha talaltok valami hibat. Kijavitom szenvedes elott. Muszorszoro vevonek epitenem meg elobb. Holnap levasalom.
Szia!
A FET két kapuja szerintem felcserélhető. A VCO tekercsével közvetlenül csatolásban lévő másik tekercsre helyezett frekvenciamérő valószínűleg zavart fog bevinni, de egy próbát megér.
Most ment el folottunk a NOAA17. Kb. egy percig tisztan tudtam venni; az antenna meg mindig a szobaban. Csak ert valamit az elofok hangolas
szendi001: Nem tervezed ra a kicsatolo tekercset a panelra?
Ne tevesszen meg, a BF-s kicsatolas LMX2316 PLL-el volt probalva, ezzel nem mukodott !
És miért nem? A BF -es kicsatolásnak, mivel az csak egy impedancia konverter, édesmindegy hogy milyen PLL van utánna. Ha nem működött, ott más baj volt.
Ferkógyerek: a FET két kapuja szerintem nem felcsarélhető, az adatlapok szerint a dinamikus értékek többnyire a G1 -re vonatkoznak, G2 -vel paraméterezve. Sehol nem láttam olyan állítást, hogy a két kapuegyenértékű lenne. Úgyhogy én a tradícionális bekötést javallanám.
A Novak fele vevovel sem ment. Viszont induktiv kicsatolassal tokeletesen mukodik. Akkor milyen mas baj volt?
Azt, hogy mi volt a baj, azt nem tudom. A lényeg, hogy a VCO - t lehetőleg ne terhelje semmi. Ezt laza csatolással lehet megoldani, ennek pedig a FET (de akár bármilyen tranzisztor) eleget tesz. A különbség a két módszer között, hogy a laza induktív kicsatolás lehet földfüggetlen, ami jól jöhet akkor, ha a VCO és a PLL nem egy lapon van. Láttam már ilyet is, olyat is, konstrukció kérdése, de ez nem jelenti azt, hogy a FET nem jó.
40 MHz-es kvarcot legegyszerűbben modellboltban tudsz venni. Érdemes benézni.
A lényeg, hogy adóba veló kvarcot vegyél, mert a vevővbe való értelemszerűen KF-nyi frekivel arrébb rezeg, mint ahány MHz-esneh eladják modellboltban.
Ma sikerult hallgatni a NOAA18, 19 muholdakat is, igaz rovid ideig.
Sziasztok Valasz Mindenkinek:
-A csatolo tekercs helye a panelon van ket potty formajaban. A radional meg nincs FET a kicsatolasnal, de odafer vegulis, igy ahogy van kaphat egy pici allo panelt, vagy szimplan odebb tolom a dolgokat es oda teszek helyet Fetnek is, esetleg ha nem kell nem ultetjuk be. - A dual fet bekotese erdekes kerdes, evek ota visszatero problema, le kell ellenorizni a FET bekoteset a nyakokon. Mar meg kellett volna tennem, valoszinu modositani kell, ha hibas. - Ha a frekimerot bezavarja, hogy csak tekercs van akkor ket fet kell kulon kulon, esteleg kulon elvalaszto tekercs mindket oldalra es PLL VFO vagy ami eppen van fuggvenyeben lehet beultetni az alkatreszeket. - nem talaltam kvarcot, Otthon HE Storeban 39 Ft, itt 2eFt0 es az sem kerek ertek hanem fejjebb van. Tul lehet elni, de azert kukazok elotte. Tenyleg modell kvarcok amugy. Kap az oldalaba egy szignalt valoszinu. -Az eloerositos nyak kesz van, Fet kell bele(lehet hogy labakat kell cserelni) es egy kavics. GDO-bol kaphatna jelet, de idolimiten vagyok iskola meg melo miatt a tesztekhez. Gyanusan szellos lett, lefenykepezem, de nem talalom meg mindig a kabelt. -Tekercs adatokat kell ellenoriznem ugyanis a bemeneten a tekercsek nagyobbak kis kapacitassal ,mig a konverternel kicsik nagy kapacitassal, Hol nagyobb a Q ezen a frekin? - A radio paneljat a fentiek ertelmeben modositom este. -Hordozhato antennam lesz, rendeltem 4 FM antennat, ez a verzio tetszett meg a legjobban az osszecsukhatosag miatt. - Van olyan tracker, ami azt mondja meg hogy ide mikor jon muhold(barmelyik) es nem a muholdat koveti? Tehat radio bekapcs, megnez mi jon, oda teker, aztan vesz. Szep estet mindenkinek, ha valaki venne ma jelet akkor jelzem itt sut a nap es kb 21 fok van .
Szia!
Itt a passesra kattintassz a kívánt műholdnál, utána pedig ki kell pipálni hogy minden átvonulást mutasson ne csak a szemmel láthatóakat. Ezekután a drawra kattintva kiteszi a térképre a műhold útvonalát.
A rezgőkör jóságát alapvetően a tekercs jósága határozza meg, mivel a kondenzátorok jósága legalább egy nagyságrenddel nagyobb. A tekercs jóságát növelheted ha vastagabb huzalból, illetve nagyobb átmérőre kevesebb menetet tekersz, ezüstözött vezetéket használsz. A forgókondenzátoroknál is vannak különbségek, a leggagyibb a fólia kondi, a jobbak a kerámia és légforgók.
Közben csendben készülget a helikális szűrőm. Az első próbálkozásra 160MHz fölé sikerült, de azóta módosítottam a tekercseken. Az első mérések fantasztikus eredményeket hoztak, mint a szimulátoron. 2MHz a sávszélesség és a sáv középtől 4MHz-re már 35dB a csillapítás.
Erdeklodnek: BFR34A tranyok vannak itthon, ez eloerositonek mennyire lenne jo?
Egy elég régi típus, nem is a legkisebb zajúak közül, de egy próbát megér.
Koszi! Igy ki tudom irni oket elore.
A leirtakbol arra kovetkeztetek, hogy a kisebb atmeroju tekercsnek kisebb a Q ja, tehat nagyobb savszelesseget eredmenyez. Jelen esetben a bemeneten 5.5 mm koruli belso atmerovel van 5 menet 0,8 as drotbol kb 15 Pf + gate mellett 137 Megara, a kevero reszen 4mm 4 menet 47 pF. Azert lenne jo az elv, mert a bemenetet kell pontosan behangolni keskenyebbre, aztan a kevero korul nem zavar annyira be ha pontatlan a hangolas. 4 kor osszesen. Ilyen szurot epitesz? Ehhez legalabb kell egy wobbler nem? Nagyon jol nez ki! Bővebben: Link Mod. Nem hangolodik ha razom? Olyan mint egy rugo...
Igen ugyanakkora induktivitás eléréséhez a kisebb átmérőn több menet kell így a jósága is valamivel kevesebb lesz. A meglévő tekercseken már nem érdemes változtatnod, 1mm ide vagy oda nem sokat változtat, a gyakorlatban szinte mérhetetlen. A sávszélességed sokkal inkább függ attól hogy mennyire terheled be a rezgőköröket
A wobbler már egy háromkörös LC szűrő beállításánál sem árt, én is hasonlót építek mint a linken csak három tagút. UI: Nem kell rázni , Különben csak erős ütődésre rezegnek be a tekercsek elég vastag drótból vannak.
Az Orbitron program nem jó ?
Avagy bármelyik program tud generálni szöveges filét az átvonulás adatairól. Előre X napra is. Akár több féle holdról csoportosan stb stb ... csak beállításaik kérdése. Ezen kívűl frissíti is magát netről , rendszer időt óra szerverekről, pályadatokat több helyről is. Figyelmeztett ha lejárt a tle (2 line element) adatok és frissíteni kéne . Persze net közelség ilyenkor nem árt. Ha nem elég a orbitron által alapból tudott frissítő hely. (a fejlesztő ftp szerveréről) akkor van jó pár hivatalos hely is. Ezek címei benne vannak az orbitron programban. Ezekre a serverekre is lehet ingyen regisztrálni. Készítesz 1 nicket és jelszót hozzá a regisztrációval. Ezt beírod az Orbitron megfelelő kapcsolat kezelő mezőibe akkor már magától kapcsolódik a frissítés miatt. Beállítod a megfigyeló pontod koordinátáit és akkor ahhoz a ponthoz képest jelzi a mozgásokat. Erre a pontra készíti el az előre jelzéseket ...stb ..stb . . orbitron oldala
Nekem személy szerint nem jó tapasztalataim vannak az Orbitronnal. Lehet csak én voltam a béna, és nem vettem észre valami beállítási lehetőséget...
De például volt olyan műhold, amit egyszerűen nem volt hajlandó jelezni. Hiába pipáltam ki, nem jelzett átvonulást. WxToImg-ben pedig láttam, akár 60-70 fok magasra is feljöhetett, de Orbitronban akkor sem jelent meg. NOAA17-essel pedig úgy jártam, hogy csak az esti átvonulásokat jelölte, a délelőttieket sosem. Bár feltételezem itt csak nem pipáltam ki, hogy ne csak a látható átvonulásokat jelezze. |
Bejelentkezés
Hirdetés |