Fórum témák
» Több friss téma |
Ha ismered a rezgőkör impedanciáját, akkor kiszámolható, de pontosabb ha megméred SWR mérővel. Mint a képen is látszik, a tekercs hideg végéhez nagyon közel, az első meneten belül valahol.
Nagyon fontos, hogy a mérés során a szűrő kimenete is le legyen zárva 50ohmal.
A helyzet az, hogy a szűrőd tulajdonképpen egy transzformátor (is). Mivel az áteresztő tartományban kicsi a csillapítása, azt az impedanciát látod a bemeneten, amilyet a kimenetre teszel. Persze feltéve, hogy a szűrő ki-, és bemenete tükör szimmetrikus. Lehet persze más más a két impedancia, attól függően, hogy a kicsatoló, és becsatoló menetszámok milyen arányban állnak egymással.
Azt pedig hogy a be-, és kimeneti tekercs a rezonáns elemmel milyen csatolásban van, azt az határozza meg, hogy milyen mértékben kívánod lerontani a rezonáns elem Q jóságát. Mindenképpen lerontod, már a rezonáns elemek csatolásával is, ez a terhelt jóság, ami végül is meghatározza a szelektivitását a szűrőnek. Ha csökkented a csatolási tényezőt, nő a jóság, nő a szelektivitás, de nő a beiktatási csillapítás is. Ha nő a beiktatási csillapítás növelni kell az erősítést, ezzel mivel a zajt is erősíted romlik a jel/zaj viszony. Optimumot kell találni.
Alkalmazva a fenti tanácsokat,valahogyan össze kellene hoznom ezt a mérést egyszignál segítségével, ugyanis az van, és jó is. Az swr mérőm csak watt nagyságrendben működik, és ez nem áll rendelkezésre 137 Megán. Be lehet valahogy tenni az elejét egy mérőhídba úgy, hogy a kimenetét 50 ohmra terhelem? Röviden ki tudom mérni SWR mérővel a készülékeket. [OFF]Holnap bemérem a 28 Megás sávszűrőt egy szignál és egy szkóp segítségével. A szkóp csak indikálásra kell, függőleges vonalként eltérítés nélkül alkalmazva egy 15 Megás szkópot. Aztán megy postán Ferkógyerekhez ellenőrzésre. Látni szeretném mennyire hangolok ezekkel a feltételekkel mellé legalább röviden. A 137 Megás szűrő fizikailag kisebb, a képen látható arányokat fogom első körben alkalmazni.
Ferkógyerek biztosan meg tudja mérni, DE én bizony feléleszteném azt a wobblert, mert igen tanulságos (és hasznos) a használata. Így a távposta torzításait beleszámolva, hááát. . . A szkóp helyett meg inkább használnék egy 50 ohmos lezárást, és azon egy diódás mérőfejet multiméterrel. Bejjebb lennél vele, bár az is sokkal babrásabb mint egy wobbler.
Nekiálltam használni Ferkógyerek programját a helikális szűrőhöz. Lehet olyan szűrő tervezni, amibe pont a Titán kerámia csévék jók menetemelkedésestől. Jó ez a progi.Bővebben: Link A link még érdekes lehet. Én 432 re láttam vízcsőbe dugott rudat, szűrőként. Ha a méretek nem számítanak, (a padláson csak van hely) hogyna kell lamda negyedes egyenes szűrőt csinálni?
Bővebben: Link Lehet hogy jó úton járok...
A helyzet az, hogy a Multicom a volt BRG "maradéka", de sokkal inkább az eszenciája. Értenek is hozzá (nagyon), meg rendelkezésre állnak megfelelő műszerek. Az ilyen varázslásnak tűnő dolgok (vízcsőből üregrezonátor, koax kábelből szűrők, hibridek, cirkulátorok) hatalmas szaktudást, gyakorlatot, és megfelelő műszereket igényelnek. Nem véletlenül forszírozom a woblered üzembe helyezését, meglehetősen alapműszer, de még jobb lenne egy vektor voltmérő is, a wobbler mellé.
Wobbler folyamatban. Hivatkozva a vízcsőre, a réz az réz, és közel 50 ohm az impedanciája ha beledugsz egy 6 os csövet. Láttam működni 432 megán, kiválóan.
De most ennek mi köze van a 137 MHz-es műholdvételhez?
Mire jó hogy klímákat szerelek. Egy két tagút kipróbálok. Az arc azt írja, hogy a két cső átmérője nem annyira kritikus, csak a rezonáns hossz. Az igazság az hogy ezt egyszerűen meg tudom forrasztani ezüsttel, és a posta sem károsítja a bemérés elött Akkor jól értem hogy lambda /4 hossznak és a picit rövidebbnek kell lennie, és alu csavarokkal kell hangolni a végét? A csövekre gyári kupak kapható, az összár kb 1000 Ftm kb egy óra munkával. Egy kérdés maradt, számit a bevezető kábel hossza és impedanciája?
137 Megára optimalizáljuk az antenna tövében lévő első elemet. Ezeknek a szűrőknek kicsi a vesztesége, amolyan minőségi ugrást próbálgatunk.
Az alap gondolat Ferkógyerek helikális szűrőjéből indult. Esetleg átvihetjük a perem témát az RF műszerek és mérések , vagy a Rádióamatőr topicba. Ez esetben légyszi keressetek meg egy moderátort.
Mondjuk hogy a bemeneten egy jó szűrő sosem árt.
A második linken pedig pont egy 137MHz-re gyártott sáváteresztő látható.
Annak az üregrezonátoros dolognak mikrohullámon lenne értelme, nem VHF-en. Ez a topik kezd egy ilyen rádiótechnikai gyűjtőhellyé alakulni, ahol a vétel és képfeldolgozás nagyon háttérbe szorul.
Sajnos nem jutottam el odáig, hogy vegyek, de láttam másnál kész megoldásokat. Több különálló dolgot meoldottam, többek között sávszűrő hangolását, FM demodulátor behangolást, RH fax vételt, kereszt dipól építést. Nos, egyelőre együtt még nem megy 137 Megán, de külön külön igen jó cuccok jöttek létre.
Tudna valaki kölcsön adni egy hétvégére egy gyári vagy amatőr vevőt, hogy levegyek néhány képet. Igazából tényleg az a végső cél.
Ehhez a NOAA-vételhez nem kell semmilyen NASA-rezonátor meg szuperéles rezgőkör. Egy egyszerű egyszer transzponált FM-vevő kell koncentrált szűrős előerősítővel, meg egy keresztdipóllal. Fülre behangolni és élvezni a képvételt. Anno én egy Blaupunkt autórádiót hekkeltem meg, és a behangoláshoz nagy segítséget adott a 145MHz-es amatőrsávi pakett adás, ami gyakorlatilag egy állandó hangolási referencia volt. Így könnyű volt az RF-oldal behangolása.
Ez igaz, de mi a az adó műholdat tervezzük jelenleg. :yes:
Kolléga felvetette, hogy nyissunk új topicot RF szűrők részére. Így a fentiek értelmében megkeresek egy moderátor.
Ezúton köszönöm az elmúlt másfél év segítségét, és hozzászólásait. Sajnos csak perem témákkal tudtam boldogítania ezt Topicot, így itt ez lenne a végső hozzászólásom. Nem akarom, hogy bárki miattam ne olvassa ezen görgeteget tovább. Jó vételt! Üdv Mindenkinek: Joe
Kerdesem lenne: 50 ohm-os ki/bemenetu wobblerrel mernek 75 ohmos ki/bemenetu erositot. Ha a wobbler ki/bemeneten 75 ohmmos kabelt hasznalok a mereshez, jo megoldas?
Szia!
[OFF]Nem jó megoldás, mert csomó állóhullám keletkezik az illesztetlenségtől, meg persze teljesítményvesztés is lesz. Bővebb információkat Pucuka tud nyújtani a számodra. De ez itt szerintem off téma.[OFF]
Koszi. 137 MHz LNA eseteben mar nem off tema :]
Most van az osszerakasa folyamatban. Ez egy BF998-ra epulo, szimulalt LNA lesz az antennahoz elhelyezve.
Sziasztok! Az RF műszerek topicban írt elven kimértem a 4 tagú sávszűrőt tartalmazó BF981-es előfokot aminek a végében egy NE612 csücsül. Ílyen az eredeti készülék és ilyen az én átvitelem 137 Megán. Csak a PLL kell az oldalába meg a TV ből származó hang KF. Bevallom a legnehezebb része az elejét összerakni, de wobblerrel 5 perc alatt ilyenre hangolható. Bővebben: Link
Elkészült mellé egy kb 5*5 cm-es kockába építve egy sávszűrő is. Hasonló az átvitele, zavaros helyen az antenna alá teszem majd, lehet hogy aktív elemmel. ( A készüléknek csak az RF részét építettem meg, demodulátor rész nélkül ugyanerre a panelra, felezve.)
A fent említett eszközhöz fixen hozzászereltem a TV hang kf-et. Kb 15 perc forrasztgatás után jól állítható a hangerő, és korrekt fm zaj van. Legközelebb megkapja a PLL-t az oldalába és 3 szög modulált FM szignált az elejébe. Még a végén elkészül a vevőm.
Idézet: „Még a végén elkészül a vevőm.” Hiszem, ha látom.
Jön a tél, lehet építgetni újra. Hogy állnak a tisztelt fórumtársak az elkezdett vevőkkel? Esetlen nincsen friss vételi képe valakinek? Elég tiszta a napokban az idő, érdekes lehet ez is.
[OFF]nem, nekem még nincs működő rádióm, ne is kérdezzétek...
Szia ! En nagyjabol elkeszultem az uj vevommel. 2x SA612 + TBA120. Az erosito BF998-al epitett, sajat; kitettem az antenna ala. Meg a KF savszelesseget nem huztam szet, ezert szinveszteseg van a hamis szines kepnel. Sokkal jobb a jel/zaj viszony (fulre). Viszont volt ahol eddig is "elveszett" a jel, es most is. Most mar muszaj kiprobalnom a QFH antennat, a koax kabeles valtozatot. Fejlodes: atom stabil VCO kicsatolas a PLL fele, stabil eloerosito, szelektivebb vevo.
Osszecsapott vetel: Bővebben: Link
|
Bejelentkezés
Hirdetés |