Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Meteorológiai műholdvevő (137Mhz)

Témaindító: banday, idő: Nov 28, 2009
Témakörök:
Lapozás: OK   62 / 97
(#) Panhard válasza Panhard hozzászólására (») Nov 23, 2011 /

Ja és az is érdekelne, hogy kinek milyen a legjobb vétele. Csak hogy tudjam mi a cél.
(#) Ferkógyerek válasza Panhard hozzászólására (») Nov 23, 2011 /

Szia! A PLL és az AFC nem fér meg egymással.
Legalábbis akkor nem, ha ugyanazt az oszcillátort szeretné mindkettő szabályozni. Bár a gyakorlatban még nem láttam, de elkészíthető lenne egy ilyen vevő. Ahol az első keverő oszcillátort egy PLL szabályozza, a második kisebb frekvenciájút pedig egy AFC-vel támogatott stabil LC oszcillátor.
A gyakorlatban talán azért nem találkoztam vele, mivel elég kevés az olyan alkalmazás ahol erre szükség lenne. A nem geostacionárius pályán keringő műholdak vétele viszont tipikusan ilyen feladat.
(#) gtk válasza Panhard hozzászólására (») Nov 23, 2011 /

Van itt kep a topicban, listazd ki csak a kepeket es latni fogod. Ferkogyereknek es Novaknak sikerult a legjobb kepeket venni eddig. Az antenna pozicionalasrol is volt szo. En ezzel sok idot eoltoltottem; elegge nyugat barat az antennam, valoszinu a pozicio miatt.
(#) szendi001 hozzászólása Nov 23, 2011 /

Melyik lett a legjobb LNA? van egy komplett 137 es hangolt sávszűrőm, szeretnék bele néhány dB-t az antenna alá. Csak a kvarc hiányzik a vevőmből és be van hangolva az eleje. Zeusz adjon joghurtot a segítőimnek!
(#) gtk válasza szendi001 hozzászólására (») Nov 24, 2011 /

A savszurodben benne van a FET, nem? Nem ertem hova szeretnel meg LNA-t. BF998-ra kiszamoltam a minimum zajhoz tartozo munkapontot. Ez alapjan keszult az erosito. Ha erdekel feltoltom.
(#) Panhard válasza gtk hozzászólására (») Nov 24, 2011 /

Engem érdekel!
(#) gtk válasza Panhard hozzászólására (») Nov 24, 2011 /

Itt van Bővebben: Link G2 feszultseg 4.2V kell legyen. Id=5mA, U_DS=~8V.
(#) gtk válasza gtk hozzászólására (») Nov 24, 2011 /

Munkaponti adatok ez alapjan:

bf998_5mA.jpg

Köszi, ezt megépítem.

Be -es kimeneti oldalon minel nagyobb Q, Drain korben 60 koruli Q. A Q-tol fugg a Drain korben levo LC-vel parhuzamosan kotott ellenallas erteke. Nalam 8.5 menet van 5 mm atmerore. A lenyeg, hogy ezzel a tekerccsel a Drain korben a parhuzamos ellenallas erteke 2.2k.

A Source lábon neked van egy tekercs, ami a rajzon nincs. Az hogy van?

Bocsi, nem 2k2, hanem 680 ohm. A source tekercs szimulator szerint kellett, a stabilitas novelese celjabol. Csak hogy a gyakorlatban nem valt be, igy a Drain korben levo Q-t szabalyoztam vissza, ami szinten a szimu. szerint rendben van. Es a gyakorlatban ez utobbi valt be.
(#) szendi001 válasza gtk hozzászólására (») Nov 24, 2011 /

A francia rádióban benne van. De nehéz volt összeállítani a pici méret miatt, és a meglévő 3 cm átmérőjű rezgőkörökre téve egy FET-et a következő rádiónál egyből az IC re menne a BNC -n kijövő erősített jel. A coilcraftos tekercsek is nagyon jók szerelhetőség és Q szempontjából. Más rádióba is ilyet tennék így utólag.
Bemutatom az erősítő átvitelét pár nap múlva, előnye a BNC-be BNC-ki csatlakozás, tehát vergődhetek más típusú keverővel is.
(#) gtk válasza szendi001 hozzászólására (») Nov 25, 2011 /

Ha SA612 vagy hasonlo keverot hasznalsz, akkor tegyel egy szimmetrizalo trafot ele. A min. menetszam attetel 1:4 kb. megfelelo. Tehat a bemenetnel van 1..1.5 menet, kimenetnel 4..4.5 menet. A bemeneten tekercs egyik vege fold, masik antenna (kapacitivan csatolva) , kimeneti oldalon a tekercs mindket vege csatolodik a kevero szimmetrikus (foldfuggetlen) bemenetere. Ha mar szol, akkor a kevero feloli tekercset egy keramia trimmerrel rezonanciaba is hozhatod, bar ha "szelles savu" vevot szeretnel akkor nyilvan semmi ertelme. Lehet hogy semmi ujat nem irtam, ha igy van, bocsi
(#) szendi001 válasza gtk hozzászólására (») Nov 25, 2011 /

Minden hozzászólás segít! Értem a leírást, kipróbálom és jelentkezem.
(#) Panhard hozzászólása Dec 5, 2011 /

Hello, megépítettem az erősítőt, de nem igazán működik. Kisebb rádióadó lett belőle, gerjed, zavarja a vevőt is. Egyenlőre felfüggesztem a project tuningolását, elég jól működik így ahogy van, műhelypadláson lévő antennával. Majd tavasszal, ha jobb idő lesz, kirakom szabadba.
Mellékletben pár hétvégén készült kép. Üdv!
(#) szendi001 válasza Panhard hozzászólására (») Dec 6, 2011 /

Első körben csökkentsd a tápfeszt. Tegyél be pár darab SMD10 nanot. Ferrit gyűrű a fet lábára. És imádkozz is...
(#) gtk válasza Panhard hozzászólására (») Dec 6, 2011 /

Hogy nez ki az erosito ? A fokozatokat arnyekolni kell. A tapot nem kell csokkenteni. 9V tapra van a munkapont szamolva. A Drain korben levo LC kor josagatol fugg nagyreszt a stabilitas. Mindenkepp kell egy parhuzamos ellenallas az LC -re. Nalam ez 600 ohm. Es valahogy merni / latni is kellene az atviteli gorbet.
(#) Panhard válasza gtk hozzászólására (») Dec 6, 2011 /

Az lehet a baj, hogy igen kicsire sikerült a panel, és ezért közel vanak egymáshoz a tekercsek. Nincs egy jó nyákterved?
(#) szendi001 válasza Panhard hozzászólására (») Dec 6, 2011 /

Szerintem ez a nyák erre a frekvenciára jó. A problámának tényleg az árnyékolás tűnik. Vagy egy oldalas nyák, vagy szétdöntött borotvahabos doboz ónozott lemezéből készült serleg megoldaná a problémádat. Az árnyékolás a hangolt körök közé kell, csak kicsit rontja a Q-t. Sok sikert!
u.i feltennéd a nyáktervet? Segítene.
(#) dokidoki válasza Panhard hozzászólására (») Dec 6, 2011 /

Szia!
Bocsánat, hogy beleszólok. De az RF-előerősítőnek fém árnyékoló dobozban kellene lennie, a bemeneti és a drainkör között szintén elválasztó árnyékoló lemezzel. A nyákterv lehet jó, bár itt már lehet, hogy jobb lenne csak egyoldalú teliföldet használni, ha nem alkalmazol egyéb SMD alkatrészt.
Ami nekem szemre gyanús, az a tekercs, én kb.:10 menetnek olvasom... kissé soknak tűnik, mert sok az L, és - kevés C, adna rezonanciát 137 megán, nem beszélve az áramkör egyéb kapacitásait hozzáadva. A másik szembeötlő: Az árnyékolást nem számolva, az az, hogy a tekercsek tengelyei párhuzamosak egymásra nem pedig merőlegesek, mint ahogy szokás lenne. Tized ekkora panelen is működnie kellene (full SMD).
(#) Novak válasza dokidoki hozzászólására (») Dec 6, 2011 /

Csatlakozom az előttem szólóhoz! A tekercsek távolsága, illetve árnyékolatlansága sem okoz még feltétlen bajt. Tényleg azt kellene első körben megpróbálnod, hogy a képeden a két bal oldali tekercs tengelye egymásra merőleges legyen! Ugyanis ha merőlegesek egymásra, akkor minimális a csatolás közöttük. Így ahogyan most vannak, elég szoros csatolásban vannak, ami nagyon nem szerencsés.

Mindenkeppen valamilyen merteku csatolasban vannak, akarhogy forgatod a tekercseket. Ha mar nem arnyekolt tekercsek, el kellene valasztani egymastol. A fem doboz nagyon kell, mert mindenfele zajt osszeszed az egesz. Igy nem varhato tole semmi jo.
(#) Panhard válasza gtk hozzászólására (») Dec 6, 2011 /

Holnap leárnyékolom egymástól, és elforgatom a tekercseket.

Amugy itt van.De ha mar dolgoztal vele, probald learnyekolni, es ha nem segit a Drain kori ellenallast valtoztatni, csokkenteni, bar 600 ohm ala nem nagyon erdemes ,menni, mert erosen le fogja csokkenteni az erositest. Az egesz erosites jel/zaj viszonyrol szoll. Ezert fontos a megfelelo aramu munkapont is. Itt nem szukseges 20 dB-nel sokkal nagyobb erosites, viszont annal fontosabb a jo jel/zaj viszony. Az elso a kornyezeti zaj es a FET sajat zaja, ez pedig aram es homerseklet fuggo.

137M_LNA.zip

(#) gtk válasza gtk hozzászólására (») Dec 6, 2011 /

ui: A Drain kori tekercs foloslegesen nagy atmeroju. Oda ugyis kissebb Q-ju tekercs kell. Mehet 4..5 mm atmerore is,..Es ahogy jeleztek, kicsit nagy ertekunek tunnek az induktivitasok.

A tekercseket ha at tudod rakni a tuloldalra, valoszinuleg ott kenyelmesen anyekolhatoak lesznek.
(#) Novak hozzászólása Dec 13, 2011 /

Újból elővettem a műholdvevő témát, most egy kicsit kiforrottabb vevőbe fogtam bele. A lelke egy MC13156-os IC, viszont a korábbi kísérleteimtől eltérően most nem 10,7 MHz-es, hanem 455 kHz-es KF-et használva. Így remélhetőleg feljebb tornázható az érzékenység.
Hogy ne vigyek a vételbe plusz zajt, nem fogok PLL-t használni, hanem építettem egy kis frekvenciamérőt MB501-gyel és ATTiny2313-mal. Azon kívül, hogy így a PLL zajától is megvédhető a vevő, az AFC lehetősége is megmarad, bár ez utóbbin erősen gondolkodom, hogy kell-e.? Viszont a 455 kHz-es szűrőim csak 30 kHz sávszélességűek, úgyhogy lehet nem ártana az AFC, mert a vett jel épp, hogy csak belefér (sőt...).
A frekvenciamérő kész, 100Hz-es felbontással mér, és a bemenete is kellően érzékeny.
Ahogyan haladok a projekt többi részével, megosztom a terveket/tapasztalatokat ha van rá igény.
(#) pucuka válasza Novak hozzászólására (») Dec 13, 2011 /

Ha az érzékenységet szeretnéd "feljebb tornázni", a legkisebb gerjedés veszéllyel, a legkönnyebben megvalósítható a kettős keveréses megoldás. Ebben az esetben nem szükséges egy frekvencián olyan nagyot erősíteni, ráadásul az első KF elegendően nagyra választásával a tükör szelektivitás, és ezzel a zavarvédelem jelentősen javítható. Már a 10,7 MHz is jó, de a nagyobb, 21,4; 45; 75 MHz még jobb választás, ráadásul ezekre a frekikre lehet(ett) kapni megfelelő keverő kristályokat.
A másik érzékenység növelő tényező, ha nem használsz a szükségesnél nagyobb sávszélességeket. (zajhatárolt érzékenység)
(#) Novak válasza pucuka hozzászólására (») Dec 13, 2011 /

Igen, ez így van. Viszont a kettős keverésnek a tökürfreki elnyomásán kívül mi szerepe van? Mert 137-138 MHz-es sávban nincs akkor zsúfoltság, hogy bármi gondot okozzon a tükörfrekvencia vétele.
Ez az MC13156 ugyebár csak egyszeres keverést használ. Szóval adja magát, hogy közvetlenül, 455 kHz-es KF-fel próbálkozzak.
Korábban 10,7MHz-cel is nagyon szépen szólt. Szerinted ha a tükörfrekin nincs semmi ami zavarhatna, akkor is jobban járok a kettős keveréssel?
Következő: »»   62 / 97
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem