Fórum témák
» Több friss téma |
Ja és az is érdekelne, hogy kinek milyen a legjobb vétele. Csak hogy tudjam mi a cél.
Szia! A PLL és az AFC nem fér meg egymással.
Legalábbis akkor nem, ha ugyanazt az oszcillátort szeretné mindkettő szabályozni. Bár a gyakorlatban még nem láttam, de elkészíthető lenne egy ilyen vevő. Ahol az első keverő oszcillátort egy PLL szabályozza, a második kisebb frekvenciájút pedig egy AFC-vel támogatott stabil LC oszcillátor. A gyakorlatban talán azért nem találkoztam vele, mivel elég kevés az olyan alkalmazás ahol erre szükség lenne. A nem geostacionárius pályán keringő műholdak vétele viszont tipikusan ilyen feladat.
Van itt kep a topicban, listazd ki csak a kepeket es latni fogod. Ferkogyereknek es Novaknak sikerult a legjobb kepeket venni eddig. Az antenna pozicionalasrol is volt szo. En ezzel sok idot eoltoltottem; elegge nyugat barat az antennam, valoszinu a pozicio miatt.
Melyik lett a legjobb LNA? van egy komplett 137 es hangolt sávszűrőm, szeretnék bele néhány dB-t az antenna alá. Csak a kvarc hiányzik a vevőmből és be van hangolva az eleje. Zeusz adjon joghurtot a segítőimnek!
A savszurodben benne van a FET, nem? Nem ertem hova szeretnel meg LNA-t. BF998-ra kiszamoltam a minimum zajhoz tartozo munkapontot. Ez alapjan keszult az erosito. Ha erdekel feltoltom.
Itt van Bővebben: Link G2 feszultseg 4.2V kell legyen. Id=5mA, U_DS=~8V.
Be -es kimeneti oldalon minel nagyobb Q, Drain korben 60 koruli Q. A Q-tol fugg a Drain korben levo LC-vel parhuzamosan kotott ellenallas erteke. Nalam 8.5 menet van 5 mm atmerore. A lenyeg, hogy ezzel a tekerccsel a Drain korben a parhuzamos ellenallas erteke 2.2k.
A Source lábon neked van egy tekercs, ami a rajzon nincs. Az hogy van?
Bocsi, nem 2k2, hanem 680 ohm. A source tekercs szimulator szerint kellett, a stabilitas novelese celjabol. Csak hogy a gyakorlatban nem valt be, igy a Drain korben levo Q-t szabalyoztam vissza, ami szinten a szimu. szerint rendben van. Es a gyakorlatban ez utobbi valt be.
A francia rádióban benne van. De nehéz volt összeállítani a pici méret miatt, és a meglévő 3 cm átmérőjű rezgőkörökre téve egy FET-et a következő rádiónál egyből az IC re menne a BNC -n kijövő erősített jel. A coilcraftos tekercsek is nagyon jók szerelhetőség és Q szempontjából. Más rádióba is ilyet tennék így utólag.
Bemutatom az erősítő átvitelét pár nap múlva, előnye a BNC-be BNC-ki csatlakozás, tehát vergődhetek más típusú keverővel is.
Ha SA612 vagy hasonlo keverot hasznalsz, akkor tegyel egy szimmetrizalo trafot ele. A min. menetszam attetel 1:4 kb. megfelelo. Tehat a bemenetnel van 1..1.5 menet, kimenetnel 4..4.5 menet. A bemeneten tekercs egyik vege fold, masik antenna (kapacitivan csatolva) , kimeneti oldalon a tekercs mindket vege csatolodik a kevero szimmetrikus (foldfuggetlen) bemenetere. Ha mar szol, akkor a kevero feloli tekercset egy keramia trimmerrel rezonanciaba is hozhatod, bar ha "szelles savu" vevot szeretnel akkor nyilvan semmi ertelme. Lehet hogy semmi ujat nem irtam, ha igy van, bocsi
Minden hozzászólás segít! Értem a leírást, kipróbálom és jelentkezem.
Hello, megépítettem az erősítőt, de nem igazán működik. Kisebb rádióadó lett belőle, gerjed, zavarja a vevőt is. Egyenlőre felfüggesztem a project tuningolását, elég jól működik így ahogy van, műhelypadláson lévő antennával. Majd tavasszal, ha jobb idő lesz, kirakom szabadba.
Mellékletben pár hétvégén készült kép. Üdv!
Első körben csökkentsd a tápfeszt. Tegyél be pár darab SMD10 nanot. Ferrit gyűrű a fet lábára. És imádkozz is...
Hogy nez ki az erosito ? A fokozatokat arnyekolni kell. A tapot nem kell csokkenteni. 9V tapra van a munkapont szamolva. A Drain korben levo LC kor josagatol fugg nagyreszt a stabilitas. Mindenkepp kell egy parhuzamos ellenallas az LC -re. Nalam ez 600 ohm. Es valahogy merni / latni is kellene az atviteli gorbet.
Az lehet a baj, hogy igen kicsire sikerült a panel, és ezért közel vanak egymáshoz a tekercsek. Nincs egy jó nyákterved?
Szerintem ez a nyák erre a frekvenciára jó. A problámának tényleg az árnyékolás tűnik. Vagy egy oldalas nyák, vagy szétdöntött borotvahabos doboz ónozott lemezéből készült serleg megoldaná a problémádat. Az árnyékolás a hangolt körök közé kell, csak kicsit rontja a Q-t. Sok sikert!
u.i feltennéd a nyáktervet? Segítene.
Szia!
Bocsánat, hogy beleszólok. De az RF-előerősítőnek fém árnyékoló dobozban kellene lennie, a bemeneti és a drainkör között szintén elválasztó árnyékoló lemezzel. A nyákterv lehet jó, bár itt már lehet, hogy jobb lenne csak egyoldalú teliföldet használni, ha nem alkalmazol egyéb SMD alkatrészt. Ami nekem szemre gyanús, az a tekercs, én kb.:10 menetnek olvasom... kissé soknak tűnik, mert sok az L, és - kevés C, adna rezonanciát 137 megán, nem beszélve az áramkör egyéb kapacitásait hozzáadva. A másik szembeötlő: Az árnyékolást nem számolva, az az, hogy a tekercsek tengelyei párhuzamosak egymásra nem pedig merőlegesek, mint ahogy szokás lenne. Tized ekkora panelen is működnie kellene (full SMD).
Csatlakozom az előttem szólóhoz! A tekercsek távolsága, illetve árnyékolatlansága sem okoz még feltétlen bajt. Tényleg azt kellene első körben megpróbálnod, hogy a képeden a két bal oldali tekercs tengelye egymásra merőleges legyen! Ugyanis ha merőlegesek egymásra, akkor minimális a csatolás közöttük. Így ahogyan most vannak, elég szoros csatolásban vannak, ami nagyon nem szerencsés.
Mindenkeppen valamilyen merteku csatolasban vannak, akarhogy forgatod a tekercseket. Ha mar nem arnyekolt tekercsek, el kellene valasztani egymastol. A fem doboz nagyon kell, mert mindenfele zajt osszeszed az egesz. Igy nem varhato tole semmi jo.
Holnap leárnyékolom egymástól, és elforgatom a tekercseket.
Amugy itt van.De ha mar dolgoztal vele, probald learnyekolni, es ha nem segit a Drain kori ellenallast valtoztatni, csokkenteni, bar 600 ohm ala nem nagyon erdemes ,menni, mert erosen le fogja csokkenteni az erositest. Az egesz erosites jel/zaj viszonyrol szoll. Ezert fontos a megfelelo aramu munkapont is. Itt nem szukseges 20 dB-nel sokkal nagyobb erosites, viszont annal fontosabb a jo jel/zaj viszony. Az elso a kornyezeti zaj es a FET sajat zaja, ez pedig aram es homerseklet fuggo.
ui: A Drain kori tekercs foloslegesen nagy atmeroju. Oda ugyis kissebb Q-ju tekercs kell. Mehet 4..5 mm atmerore is,..Es ahogy jeleztek, kicsit nagy ertekunek tunnek az induktivitasok.
A tekercseket ha at tudod rakni a tuloldalra, valoszinuleg ott kenyelmesen anyekolhatoak lesznek.
Újból elővettem a műholdvevő témát, most egy kicsit kiforrottabb vevőbe fogtam bele. A lelke egy MC13156-os IC, viszont a korábbi kísérleteimtől eltérően most nem 10,7 MHz-es, hanem 455 kHz-es KF-et használva. Így remélhetőleg feljebb tornázható az érzékenység.
Hogy ne vigyek a vételbe plusz zajt, nem fogok PLL-t használni, hanem építettem egy kis frekvenciamérőt MB501-gyel és ATTiny2313-mal. Azon kívül, hogy így a PLL zajától is megvédhető a vevő, az AFC lehetősége is megmarad, bár ez utóbbin erősen gondolkodom, hogy kell-e.? Viszont a 455 kHz-es szűrőim csak 30 kHz sávszélességűek, úgyhogy lehet nem ártana az AFC, mert a vett jel épp, hogy csak belefér (sőt...). A frekvenciamérő kész, 100Hz-es felbontással mér, és a bemenete is kellően érzékeny. Ahogyan haladok a projekt többi részével, megosztom a terveket/tapasztalatokat ha van rá igény.
Ha az érzékenységet szeretnéd "feljebb tornázni", a legkisebb gerjedés veszéllyel, a legkönnyebben megvalósítható a kettős keveréses megoldás. Ebben az esetben nem szükséges egy frekvencián olyan nagyot erősíteni, ráadásul az első KF elegendően nagyra választásával a tükör szelektivitás, és ezzel a zavarvédelem jelentősen javítható. Már a 10,7 MHz is jó, de a nagyobb, 21,4; 45; 75 MHz még jobb választás, ráadásul ezekre a frekikre lehet(ett) kapni megfelelő keverő kristályokat.
A másik érzékenység növelő tényező, ha nem használsz a szükségesnél nagyobb sávszélességeket. (zajhatárolt érzékenység)
Igen, ez így van. Viszont a kettős keverésnek a tökürfreki elnyomásán kívül mi szerepe van? Mert 137-138 MHz-es sávban nincs akkor zsúfoltság, hogy bármi gondot okozzon a tükörfrekvencia vétele.
Ez az MC13156 ugyebár csak egyszeres keverést használ. Szóval adja magát, hogy közvetlenül, 455 kHz-es KF-fel próbálkozzak. Korábban 10,7MHz-cel is nagyon szépen szólt. Szerinted ha a tükörfrekin nincs semmi ami zavarhatna, akkor is jobban járok a kettős keveréssel? |
Bejelentkezés
Hirdetés |