Fórum témák
» Több friss téma |
FDH-nál biztosan van, legalábbis én az MSP430G2553-at jó áron láttam legutóbb!
Köszönöm, rápislantottam, a Farnellnál tényleg van. Legalább akkor elérhető.
Iskolakezdési akciót hirdettek a TI eStore-ban, az akció szeptember 3-ig tart. A feltüntetett kedvezményeket fizetésnél a kupon kódok beírásával lehet érvényesíteni. Egy vevő mindegyik kupon kódot csak egyszer használhatja, 1-1 termék vásárlására. Bővebben: Link
Termék Kedvezmény Kupon kód ---------------------------------------------------------------------------- MSP-FET programmer/debugger 50% MSPSCOOL1 MSP-EXP430FR5969 35% MSPSCOOL2 MSP-EXP430G2 Launchpad 20% MSPSCOOL3 MSP-EXP430F5529LP 10% MSPSCOOL4 A hozzászólás módosítva: Aug 26, 2014
Hali!
Valakinek sikerült már MSP430-at és az Eclipse-t összehozni? Ha valaki tudja, le tudná írni, hogyan kell windows alatt? Köszi előre is! ![]() Idézet: Hát persze! A Texas Instruments-nek már évekkel ezelőtt sikerült. „Valakinek sikerült már MSP430-at és az Eclipse-t összehozni?” ![]() A 6-os verziót érdemes kipróbálni, ami az Energia vázlatokat (sketch) is hajlandó importálni. Érdemes az ingyenes MSP430 GCC fordítót is telepítésre jelölni (a telepítési opciókat figyelmesen meg kell nézni), mert a Texas saját MSP430 fordítója méretkorlátos (16 kB). Mondjuk az MSP430G2553-nál ez még pont nem érdekes, de a nagyobb memóriájú típusoknál ez már fontos lehet.
Sziasztok!
Az alábbi problémával találtam szembe magam. Adott egy áramkör, aminek az indítása táp ráadással történne. A gond ott kezdődik, hogy a programot, ha leküldöm LPM4-be és elveszem a tápot, akkor van amikor simán elindul, de van amikor kb. 20mp tápelvét, majd ráadás kell neki, hogy elinduljon. A táp 3V elem., össz-vissz 1db 100nF hidegítő kondi van rajta. Ha tápot ráadva (amikor magától nem indul) resetelem, akkor minden esetben elindul. Ha más nem lesz, akkor folyamatosan rajta lesz a táp és resettel fogom inditani a programot. Az alap áramfelvétel lmp4-ben 20uA, 2x1,5V ceruzáról, ha 2,5V-ig engedem lemenni a feszültséget max., akkor is évekig el kell így mennie, ha jól gondolom... Ötlet?
Csak egy tipp:
Nem lehet, hogy LPM4-ben még az a 100nF-os kondenzátor is elég tápnak?
Próbáltam anélkül is. Sőt olyat is, hogy tápelvétel után a plusz-mínuszt rövidre zárom és úgy adom rá a tápot. Akkor is ez a jelenség
![]() Idézet: Nem. „Nem lehet, hogy LPM4-ben még az a 100nF-os kondenzátor is elég tápnak?”
A RESET láb hogy van bekötve? Meg lehetne késleltetni egy kicsit. Pl. 47 kOhm és 100 nF... (A felhúzó ellenállás és a RESET lábra kötött kondenzátor R*C időállandója számít).
Programozáskor viszont nem szabad otthagyni a RESET lábon a "lassító" kondenzátort (a Launchpad kártyán 1 nF van, annyit elvisel)!
Akkor még küzdök vele. Ha végképp nem bírok vele, akkor marad a reset-es módszer. Esetleg valakinek EAGLE-hez 2452-höz library-ja?
Jelenleg egy 4k7 van felhúzónak és egy 100nF a föld felé. Eredetileg 47K volt, csak gondoltam, lecsökkentem, hátha folyamatos resetelgetés miatt mókázik tápráadáskor.
Üdv!
Megépítettem a vonalkövető robotot, és az áramkör működik is rendesen, de ha rácsatlakotatom az msp-t, akkor megbolondul. Nem működik a Serial Monitor sem. Mi lehet a probléma? Esetleg tönkrevághattam a mikrovezérlőt valamivel, vagy beragad az egyik if-be?
Előre is köszönöm a segítséget!
Hopp, valóban. Nem számoltam, nem gondolkodtam, csak egyből jött ki a hülyeség, ami eszembe jutott...
![]() Utána számolva már tényleg látszik, hogy nem elég neki a 100nF még egy tized másodpercre sem.
Sziasztok.
A következő problémám lenne. Adott egy MSP430G2553 SMD tokban. Kapcsolási rajz és fotó mellékelve. Szeretném ezt felprogramozni. Mellékelem a programot. Hogyan induljak neki, milyen programmal, milyen programozóval? Eddig PIC és AVR volt terítéken, ez az első ilyen projekt. Előre is köszönöm a segítséget. A hozzászólás módosítva: Okt 28, 2014
Sima launchpaddal fel tudod programozni. Bekötöd a TEST, RESET, GND lábakat, adsz a cuccnak tápot, és már mehet is.
Köszönöm, akkor kell szereznem egy ilyen launchpadot..Milyen software-t ajánlasz hozzá?
Először meg kellene nézni, hogy az adott forráskódokat (c fájlokat láttam) melyik compiler-re szánják. Én Code Composer Studio-t használok, ott van a TI-os eredeti compiler, és van GCC is.
Ezen kívül elterjedt még az IAR. Mindkettő ingyenesen letölthető a TI oldaláról. Kódkorlátosak, de az MSP430G2553-nál nem lesz probléma a korláttal.
Én Energia IDE-t használtam/ok, olyan mint az Arduino-é sokban kompatibilisek is. Egyszerű vele programot írni nagyon, én ezt javaslom. Aztán van még a Code Composer Studio, itt nem az egyszerűsített programnyelv van, hanem keményen C.
Nem szeretnék programozni rajta, semmit, csak a megadott programot egyszer beégetni, és kész.
Azt honnan tudom meg, hogy az adott forráskódokat melyik compiler-re szánják?
Idézet: „Azt honnan tudom meg, hogy az adott forráskódokat melyik compiler-re szánják?” 1. Az a legegyszerűbb, ha a forráskódot közzétevő személy megmondja. 2. Ki lehet nyomozni. Itt pl a Makefile ezt mondja: CC = msp430-gcc, MSPDEBUG = mspdebug Tehát a szerző (feltehetőleg Linux alatt) a GCC MSP430-hoz való keresztfordítóját használta, a programletöltéshez pedig az mspdebug alkalmazást. Ezek külön is beszerezhetők, de az Energia-ban is benne vannak. Mielőtt Launchpad kártya vásárlásba fognál, nézz utána, hogy az általad használt operációs rendszer alatt melyik használható fájdalommentesen! (Az MSP-FET430UIF lenne az "igazi" programozó/nyomkövető eszköz, de annak az ára nagyon húzós, ezért kellemesebb valamelyik MSP430 Launchpad kártya beszerzése.)
Üdv,
MSP 430 g2553 chippel szerelt launchpaden szeretném az ADC-t használni.Régebben már használtam és akkor tökéletesen működött, most viszont nem jól működik. Az a gond hogy mikor a külső forrásból rákapcsolom a feszültséget a bemeneti csatornára (BIT1), akkor az addig 1,8V os külső feszültség felugrik 2,6 V ra, és a mérés nem jól működik. Itt a kódom, ami jelenleg csak teszt. Amikor a bemeneti feszültség 1,8V-nál nagyobb akkor egy led kigyullad. A baj az, hogy mint említettem a rákapcsolt 1,8 V mikor rákapcsolom már 2,6 V, próbáltam potenciométerrel is, amit ha a feléig tekerek el akkor kellene 1,8V ot kapnom, ehelyett már a negyedénél megkapom, ha leválasztom a poti kimenetét a BIT1-ről akkor visszaáll a rend.
Az analóg bemenet engedélyezése elmaradt: ADC10AE0 |= BIT1;
Valóban kimaradt,viszont ezt beírva sem lett más a helyzet sajnos.
Akkor valamit rosszul csinálsz, vagy rossz az MCU. Próbálj ki egy másik analóg bemenetet...
Kivettem a uC-t a Launchpadból,kitettem breadbordra és ott már tökéletesen működik. Valami baja lehet a launchpadnek, mert így üresbe 3,56V (Vcc) kerül a BIT1 pinre.
Vedd le az UART (RX, TX) jumpereket J3-ról.
Sziasztok!
Lehet hogy már itt volt erről szó, de hogy lehet Assembly-ben char-t, int-et, tömböt definiálni? (Microcontroller-ben kezdő igen csak kezdő vagyok még) A Family UG kicsit zavaros (mondjuk nem is túl jó az angolom...), a cikkek között meg csak C kódot találtam. Esetleg ha van valakinek kedve leírni még azt, hogy hogyan tudom kibogarászni a Family UG-ból, hogy honnan és mennyi memória áll rendelkezésemre ilyen változók definiálásához, azt is nagyon megköszönném.
CCS assembler esetén SLAU131 "Assembler directives" fejezet, GNU assembler esetén Assembler Directives.
Adott konkrét kontroller adatai a device-specific data sheetben vannak, nem a family guide-ban, ahogy pl. itt: MSP430G2x53, MSP430G2x13 Mixed Signal Microcontroller látszik: device-specific data sheet, errata sheet, family guide. A három dokument csak együtt írja le a konkrét kontrollert, és mind a három dokument szükséges a konkrét kontroller leírásához.
Szia, hogyan van megoldva a táplálása az MCU-nak? Nálam akkor fordult elő ilyen probléma, amikor a motor és a mikrokontroller is ugyanarról a forrásról kapta az áramot. A motor nagy áramfelvétele és a zajai miatt folyamatosan újraindult az msp... (brownout reset) szerintem tápláld más forrásból egy külön akkuról a vezérlőt, ha úgysem működik akkor még szükséges az optocsatolós leválasztás is.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |