Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Muzeális készülékek-alkatrészek restaurálása
Lapozás: OK   224 / 581
(#) Puklee válasza (Felhasználó 20218) hozzászólására (») Ápr 21, 2012 /

Remek! Nehogy vigyek Vt rádió szövetet is az a szövöttes fajta abból is sok rádión van, igaz ez a kínai szó nem tetszik de ha ez van akkor ez is jó. Üdv!
(#) frecsko hozzászólása Ápr 21, 2012 /

Sziasztok.
A csövek mekkora hőmérsékletre fűtenek fel? Mennyi az üzemi hőmérsékletük? Végcsövek például.
(#) bodgabo válasza frecsko hozzászólására (») Ápr 21, 2012 /

A teljesítménytől erősen függ, a kis telepes csövek 80°C fölé nem nagyon mennek, de egy GU50 megközelíti akár a 200°C-ot is.
(#) frecsko válasza bodgabo hozzászólására (») Ápr 21, 2012 /

Az szép.
(#) pucuka válasza bodgabo hozzászólására (») Ápr 21, 2012 /

Már ha a csövek búrájának hőmérsékletére gondolsz. A fűtőszál (katód ) hőmérséklete bizony 6 - 700 fok, csőtípustól szinte függetlenül, a wolfram fűtőszál pirosan (majdnem fehéren) izzik.
A fűtő teljesítmény a telepes csöveknél párszáz mW, míg a nagyteljesítményű csöveknél határ a csillagos ég, ezért ezeket már nem elég természetes ventilációs módon hűteni, hanem levegő és a legnagyobbakat vízhűtésesre készítik. Itt a fűtő teljesítményt kW -okban mérik.
(#) Janó bácsi hozzászólása Ápr 21, 2012 /

A csőbúrák hőmérséklete kapcsán jutott eszembe ez a régi történet, csak színesítésnek írom, nem feltétlenül kell végigolvasni.
Boldogult TV kiszálló műszerész koromban (60-as évek) engem nagyon zavart, hogy ha a tulaj lakásán kellett szétszednem egy TV-t rendszerint körém gyűlt az egész család, 2,3 gyerek, és állandó kérdésekkel zaklatnak, piszkálták a szerszámaimat, a gyerekek könyékig turkáltak a kiszállótáskába, élvezték, hogy füstöl a pisztolypáka a kezükbe, stb. Sokszor elvárták (a pénzükért) hogy kisebbfajta bemutatóval egybekötött TV szerelő tanfolyamot tartsak javítás közben. És persze semilyen finom ráhatással nem lehetett őket elküldeni, hiszen Ők voltak otthon.
Reggelente, munkaelosztásnál, kávézásnál panaszkodtam a dologról az öregebb szakiknak, mire elmeséltek egy két módszert, amit már használtak.
A finomabb az volt, hogy ki kell húzni a képcsőből a nagyfesz kábelt, és a tulaj szeme láttára jó nagyot szikráztatni vele a panelon, (+ ózonszag) ez rendszerint hátrébb küldi az érdeklődőket.
A durvább, (és itt jön a csövek hőmérséklete) hogy a már jól bemelegedett készülékből, szép kúltúráltan a cső felső kupakjánál fogva (ott is meleg, de nem annyira,) ki kell húzni a PL 500-at és a TV tetejére kell tenni a "csöcsére" állítva. Az eredmény garantált, az ott lábatlankodó az esetek 99%-ában utána nyúl és marokra fogja, valami: ez a hibás? szöveg kíséretében. Ilyenkor hallani lehet, amint az üvegre sisteregve sül rá az ürge keze, és persze ugyanazzal a lendülettel dobja is el valamelyik sarokba, szerencse, ha nem talál el vele senkit. A tulaj jajgat, a cső összetörik, amit ráadásul ki is kell fizetni, ha TV-t akar nézni. Persze mindig kellett hogy legyen a kiszálló táskában megfelelő mennyiségű sorvégcső. ha az ember el akarta játszani a trükköt.
Régen volt, már elévült. További jó fórumozást mindenkinek.
(#) frecsko válasza Janó bácsi hozzászólására (») Ápr 21, 2012 /

Tetszett a történet.
(#) frecsko válasza pucuka hozzászólására (») Ápr 21, 2012 /

Csak azért kérdezem, mert most "javítom" az EBL1-es csövem sapkáját. A sapka rögzítése az üveg búrájához nehézséget okoz. Nem tudom, hogy mivel ragasszam oda. Vannak ötletek?
(#) frecsko válasza Janó bácsi hozzászólására (») Ápr 21, 2012 /

A tévéről jutott eszembe.
(#) Janó bácsi válasza frecsko hozzászólására (») Ápr 21, 2012 /

Lehet kapni kétkomponenses műgyantából hőállót is, csak drága, de az EBL 1 nem termel olyan nagy hőt, szerintem megteszi az evrorapid is.Üdv.
(#) Murmutz válasza Puklee hozzászólására (») Ápr 22, 2012 /

http://www.corrienmaas.nl/index.htm
Nezzetek szet itt,talan van megfelelo vaszon,csak eleg huzos...
Talan csak raadja a fejet egy textiles,hogy ilyesmit is gyartson
(#) (Felhasználó 20218) válasza Murmutz hozzászólására (») Ápr 22, 2012 /

Kincsesbánya!
(#) zoly15 válasza frecsko hozzászólására (») Ápr 22, 2012 /

Én már ragasztottam foglalatba csövet vízüveg+ cement keverékével...
(#) maci80 hozzászólása Ápr 22, 2012 /

Sziasztok! Újabb szépségek érkeztek a gyűjteményembe.
Érdekessége hogy a Badacsony exportra készült, az Orion logóból gondolva. Dália is kalapács lakkal volt festve, vagy csak a Badacsony? Sajnos nagyon kopott és ezt minden képp festeni kell. Mind a három rádió kapcsolója nem jó mert nem kattan. Régebben már próbáltam javítani a kapcsolókat, de sajnos nem lett jó. Sikerült már valakinek 2ből egyet összerakni? Vagy csak én voltam ügyetlen!
(#) zolika60 válasza maci80 hozzászólására (») Ápr 22, 2012 /

Nem a rádiókról akartál képeket feltenni?
(#) maci80 válasza maci80 hozzászólására (») Ápr 22, 2012 /

Igen Ezt elbaltáztam!
(#) zolika60 válasza maci80 hozzászólására (») Ápr 22, 2012 /

Jó kis masinák.
(#) maci80 válasza zolika60 hozzászólására (») Ápr 22, 2012 /

Nekem is tetszenek. Végre meg van mindenük nem kell gombokat hátlapot keresni. Szerencsére még a hálózati zsinór is eredeti, még a nép rádión is, nem sok készülékemen van eredeti.
(#) satlokk válasza maci80 hozzászólására (») Ápr 22, 2012 /

Ismétlés a tudás anyja!
(#) Janó bácsi válasza maci80 hozzászólására (») Ápr 23, 2012 /

A Badacsony kalapácslakkos volt, kék, zöld, illetve natúr bakelit színben is árulták, a Dália pedig különböző szinekben simán festve volt.
Azért csak állj neki még egyszer a pot. métereknek, a VT pot.méter nem lehet akkora ellenfél, hogy ne lehessen rendbehozni. A szegecseket, én a csavarboltba vásárolt 2.5-ös csavarokkal szoktam pótolni.

Bővebben: Link
(#) Vales válasza maci80 hozzászólására (») Ápr 23, 2012 /

Szép kis rádiók!
A "Badacsony" mintha 2+1-es reflex-egyenesvevő lenne még, vagy már szuper?
(#) Puklee válasza Murmutz hozzászólására (») Ápr 23, 2012 /

Kösz! Szétnéztem hát nem semmi de mikor az egyiknél megláttam hogy 7,9 euro/10cm akkor gyorsan bezártam :S
(#) Gafly hozzászólása Ápr 26, 2012 /

Most leptem meg magam a "Nagy Vilmos: a magyar orsósmagnó gyártás története" című könyvvel
Mondjuk egyszer meg kellene már nézni az író múzeumát is, ha arra járunk véletlen...
(#) frecsko hozzászólása Ápr 26, 2012 /

Sziasztok.
Kicsit retro csövet szereztem a 30-as 40-es évekből
(#) zolika60 válasza frecsko hozzászólására (») Ápr 26, 2012 /

Látom német darab. Miben volt?
(#) frecsko válasza zolika60 hozzászólására (») Ápr 26, 2012 /

Nem tudom, hogy eredetileg miben lehetett. Nagy teljesítményű trióda, gondolom hangvégerősítésre használhatták. A fűtése még jó Az E135-ös váltotta ki.

A felirata is milyen szépen megmaradt. Nem hiába német precizitás.
(#) frecsko válasza zolika60 hozzászólására (») Ápr 26, 2012 /

4 db-ból csak az egyiken van meg ilyen szépen a felirat. A többiről gondolom a háború után leszedték.

A tungsram csövekről nem kellett leszedni, le jött magától.
(#) .colin hozzászólása Ápr 27, 2012 /

Előszedtem a padlásról egy régi Videoton R4901 tipusú rádiót. Bekapcsoltam és az antenna kimenetre rákötöttem 30cm kábeldarabot. És a kérdésem az, hogy lehetséges az hogy kinai vagy japán adást fogok vele?
Következő: »»   224 / 581
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem