Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Muzeális készülékek-alkatrészek restaurálása
Lapozás: OK   223 / 581
(#) (Felhasználó 20218) válasza Vales hozzászólására (») Ápr 17, 2012 /

Köszönöm! Nekem még külön plusz értéket ad neki, hogy nagyapámé volt.
(#) bmajor válasza (Felhasználó 20218) hozzászólására (») Ápr 17, 2012 /

Hello! Nem az én munkám, de segíthet. Én kinyomtattam vékony fénymásolópapírra lézernyomtatóval, és sellakkal átitattam, amitől az eredetihez hasonló sárgás színe lett. Elég jól nézett ki, már csak egy rádió kéne amire felrakhatom. (Ezúton én is megköszönöm petmasternek!) A végeredményről mindenképpen rakj fel képet!

orionlogo.jpg

(#) (Felhasználó 20218) válasza bmajor hozzászólására (») Ápr 17, 2012 /

Ez a fájl van meg nekem is, ezt fogom holnap valahol kinyomtattatni. Gondoltam vékony papírra lézerrel és az első lakkrétegre rátapasztom... talán bejön. Kép lesz mindenképp, ezt most megígérem!
(#) (Felhasználó 20218) válasza (Felhasználó 20218) hozzászólására (») Ápr 18, 2012 /

Ma kinyomtattattam egy helyen, A4-es lapra 22példányban. Több helyen is jártam, de a 80g-os papírnál vékonyabbat nem tudtak ajánlani, így ráhagytam, jó lesz az... Kisollóval nekiláttam kivágni párat, hogy legyen hibaszázalék is. Holnap reggel kiderül, hogy mire jutok vele. A papírt hátulról lefújom lakkal és úgy próbálom rögzíteni.

DSCF8478.JPG

(#) otthonpc20 hozzászólása Ápr 18, 2012 /

Sziasztok!
RFT Havel típusú rádióhoz keresnék skálahúr rajzot vagy ha valakinek lenne ilyen készülék és lefényképezné a forgókondinál hogy van a vége rögzítve sokat segítene.

Amit találtam a neten rajz azt nem tudom valamiért letölteni.

Előre is köszönöm!
(#) Lázár Péter válasza (Felhasználó 20218) hozzászólására (») Ápr 18, 2012 /

Nem szeretnék beleszólni, de lenne egy két ötletem mielőtt feltennéd a logót. Ha már elvitted nyomtatni, akkor azt olyan helyre vidd ahol tartanak vékony víztiszta öntapadós fóliát. Nyomdászatok előnyben. Így az lehet vékony is de a hordozó felület miatt kellően vastag és rá tudják nyomtatni. A kapott nyomtatott felület teteje pedig teljesen sima lesz, még papírnál rücskös. Mivel öntapadó ezért csak lakkozás előtt fel kell kézzel nyomni a dobozra. A szélein nem lesznek fehér részek, mint a papírnál. És kivágni is könnyebb úgy, hogy a szélei ne sérüljenek a rajznak. Illetve egy fontos dolog még, a rajz egyezik az eredeti logóval, viszont méretben nem. Direkt nagyobbra csináltam, így nyomtatáskor ha lecsökken eredeti méretre a minősége tovább javul. Ha kell lemérhetem az eredeti embléma szélességét, és akkorába kell kinyomtatni.
(#) (Felhasználó 20218) válasza Lázár Péter hozzászólására (») Ápr 18, 2012 /

Szia!

Köszi, még a rádión lemértem az eredetit, 83mm, ekkorába lett kinyomtatva. Vékony fólia és egyebek kapcsán végigjártam itt Szegeden és a környéken minden dekoros céget és nyomdát is, de csupa amatőr, pancser banda, egyiknek sem volt megoldása... Szerencsére a 80g-os papír elég vékony, felragasztom, a fehér széleket pedig kihúzom fekete alkohol filccel.
(#) (Felhasználó 20218) válasza (Felhasználó 20218) hozzászólására (») Ápr 19, 2012 /

A legdurvább az volt, hogy a helyek többségében nekem kellett őket felvilágosítani, hogy mégis eszik-e vagy isszák-e a vizes matricát... úgy néztek rám, mint ha valami UFO lennék aki földönkívüli technika után érdeklődik. Pedig régen egy csomó rágóban volt ilyen "műtetkó", meg szerintem a makettezésben a mai napig ilyen matricákat használnak.
(#) Janó bácsi válasza (Felhasználó 20218) hozzászólására (») Ápr 19, 2012 /

Máj 13-án Puskás börze lesz, ott árulnak gyárival megegyező minőségű matricát, ha nem tudsz elmenni, kérj meg valakit, hogy vegyen neked, nem kellene a szép dobozt emiatt elrontani. Üdv.
(#) (Felhasználó 20218) válasza Janó bácsi hozzászólására (») Ápr 19, 2012 /

Köszi, ma lakkozom, már két hónapja áll a felújítás, nem várok vele még egy hónapot. A másik, hogy 170km-t utazni egy matricáért kicsit "ágyúval a verébre" téma. Elegem van abból, hogy annyira főváros centrikus ország vagyunk, itt vidéken a nap sem süt... Rápróbálom, ha randa lesz akkor visszacsiszolom, nem fog történni semmi visszafordíthatatlan.
(#) (Felhasználó 20218) válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Ápr 19, 2012 /

Köszönöm előre is! Ha minden terveim szerint alakul akkor délután már eredményekkel tudok szolgálni.
(#) Gafly válasza (Felhasználó 20218) hozzászólására (») Ápr 19, 2012 /

Ettől függetlenül eljöhetnél.
Kezd nagyon "benfentessé" vállni a dolog.
Egyébként igazad van
De pont ezért kellene kis "vérfrissítés"...
(#) (Felhasználó 20218) válasza Gafly hozzászólására (») Ápr 19, 2012 /

Egyszer jó lenne, de egy kisebb vagyon még vonattal is, sajnos már régen nincs diákigazolványom.
(#) (Felhasználó 20218) hozzászólása Ápr 19, 2012 /

Rápróbáltam a "matricát" egy darab lécre. Minősíthetetlen... Nem tudom miért, de az egyébként hártya vékony papír a lakk alatt km-es vastagságúnak látszik. Muszáj lesz megemésztenem, hogy további hónapokat csúszok a felújítással, mire lesz ilyen eredeti matricám.
(#) Janó bácsi válasza (Felhasználó 20218) hozzászólására (») Ápr 19, 2012 /

Nyugodtan megcsinálhatod a dobozt matrica nélkül is, volt embléma nélküli változata az is 520A-nak, és ha lesz vizes matrica, azt utólag is rá tudod ragasztani, a lakk fölé. Nem kell mindíg maximalistának lenni. Üdv.

Hajlok rá, hogy így tegyek.

Egy picit hangosan gondolkodom... Amíg nem fotóztam addig próbáltam néhányszor vasalással is nyákot gyártani. Szóval esetleg ha műnyomó papírra nyomtatnám ki a matricát akkor azt vasalással át lehetne dolgozni a fára nem? Próbálta ezt már valaki színesben is?
(#) Janó bácsi hozzászólása Ápr 19, 2012 /

Még nem próbáltam, de azt nagyon díjazom, mikor más is agyal egy témában, napokon (éjszakon) át, hogy kitaláljon valami értelmeset.

Köszönöm! Ha jól feltúrom a lakást akkor találok még műnyomó papírt valahol. Működnie kell azt hiszem, és ez még a vizes matricánál is vékonyabb, mert nincs hordozó csak a tinta.
(#) Gafly válasza Janó bácsi hozzászólására (») Ápr 19, 2012 /

Lidl-ben most akciós a "ruhára transzfer" papír.
Azzal hirdetik hogy tintasugarassal rányomtatod, aztán rávasalod a pólóra...
Soha nem próbáltam.
Nyers fára lehet hogy működik. Lakkozás után szerintem nem.
Kicsit húzós az ára, 2 KHUF/10 darab kisérletezéshez...

Ha nem villámos kell, akkor talán van eredeti (ehhez a rádióhoz szerintem jó).
(#) (Felhasználó 20218) válasza Gafly hozzászólására (») Ápr 19, 2012 /

Tapasztalataim szerint felesleges drága transzfer papírt venni, bármilyen matrica hordozója megfelel, még jobb is, mert sokkal kevésbé tapad rá a tinta, tehát könnyebb átvasalni, hátránya, hogy csak lézerrel működik.
(#) Gafly válasza (Felhasználó 20218) hozzászólására (») Ápr 19, 2012 /

Akkor nekifutok megint:

Aquapur textil transzfer papír (prospektus szerint):
- Világos textíliákra rávasalható
- Kereskedelemben szokványos tintasugaras nyomtatókhoz alkalmas
- A textília a rávasalt motívummal 40 fokon mosható

Ki beszélt itt a jól ismert műnyomó papíros, lézernyomtatós nyák készítési technológiáról, ami itt ezen a fórumon is agyon van ragozva???

De én kérek bocsánatot, hogy segíteni akartam
(#) (Felhasználó 20218) válasza Gafly hozzászólására (») Ápr 20, 2012 /

Azért nem kell rögtön megsértődni. Értékelem a szándékot, és nagyon köszönöm. Én fogalmaztam rosszul, mert megszokásból műnyomópapírt írtam.
(#) (Felhasználó 20218) válasza (Felhasználó 20218) hozzászólására (») Ápr 20, 2012 /

Sikerült színes lézerrel matrica hordozóra nyomtatni és átvasalni egy próba lécre. A projektet sikeresnek tekintem. Annyi, hogy azért a felvasalt tintapor mechanikai ellenállósága elég gyenge (körömmel vakarható), tehát vagy lakkozás előtt ajánlott felvasalni, vagy két lakkréteg közé.

DSCF8481.jpg

(#) Puklee válasza (Felhasználó 20218) hozzászólására (») Ápr 20, 2012 /

Üdv! A hangszóró vásznat honnan vetted bele? Egyébként szép munka
(#) (Felhasználó 20218) válasza Puklee hozzászólására (») Ápr 20, 2012 /

Köszönöm! A vásznat Szegeden rendeltem egy méteráru boltban, a Lengyel utca és a Dugonics utca sarkán. Nem is volt drága 140x30cm 980Ft. Bővebben: Link
(#) hatvanasjocó hozzászólása Ápr 20, 2012 / 2

Fórumozók! Bizonnyára találkoztatok régi rádiók javításakor azzal a problémával, hogy a csövek bemelegedése előtt rögtön bekapcsoláskor halk brumm szólt a hangszóróból. Ez 99%-ban a kimenőtrafó rossz elhelyezése miatt van. Közel van a hálózati trafóhoz. Kipróbáltam és az eredeti helyéről áthelyezve a jelenség megszünt. Talán nem szentségtörés, hogy megbontjuk az eredetiséget. A mellékelt képen látszik, a hangszóróra helyeztem el egy fél bilinccsel.(Orion115A) Ez készüléktől függően más-más megoldás lehet. Volt olyan rádió ahol a sasszin a hálózati trafót toltam el 3 cm-t és máris megszünt a brumm.

PICT3181.JPG

(#) Janó bácsi válasza hatvanasjocó hozzászólására (») Ápr 20, 2012 / 1

Ez egy valós probléma, nagyon jó hogy fölvetetted. Sok Orionnal van így legszebb péda a nagyon népszerű 222-es törpeszuper, majd mindegyike morog emiatt, csak sajnos ott nem lehet már máshova rakni a kitrafót. De én is raktam már arrébb, vagy fordítottam el emiatt egy pár készülékben, legutóbb a sokat emlegetett és már kész-ként leírt Neutrofon ládarádiómba, éppen tegnapelőtt. Ott az anódfojtó egy részét áldoztam fel, és a vas panel másik oldalára annak dobozába raktam a kombinált kitrafót, a morgás miatt. Meg is szünt szépen. Üdv.
(#) Puklee válasza (Felhasználó 20218) hozzászólására (») Ápr 21, 2012 /

Értem. Akkor az a legegyszerűbb ha én is bemegyek az itteni közeli városok egyikébe (Törökszentmiklós, Szolnok) beviszem a régi vásznat és megmutatom. Akkor valószínűleg itt is le tudják rendelni. Főleg hogy ami nekem van hasonlít egyik másik régi bútor kárpitjához(orion 324-em van 70%-os készültséggel)
Hatvanasjocó ezt én is észrevettem talán nem túlzás ha azt mondom majd minden készülékemnél, így én is ki fogom próbálni. Üdv!
(#) (Felhasználó 20218) válasza Puklee hozzászólására (») Ápr 21, 2012 /

Gyanítom, hogy sikerrel járhatsz bárhol, mert simán lehet, hogy az ilyen boltok 90%-a ugyanabból a kínai gyárból rendel.
Következő: »»   223 / 581
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem