Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Muzeális készülékek-alkatrészek restaurálása
Lapozás: OK   248 / 581
(#) keszeg01 hozzászólása Aug 2, 2012 /

Jó napot.
Van egy UNITRA ZK140 szalagos magnó a képeken látható állapotban .
Azt szeretném tudni milyen értéket képvisel, esetleg elcserélném ?
(#) zolika60 válasza keszeg01 hozzászólására (») Aug 2, 2012 /

Nagyjából:Bővebben: Link De csak ha valaki ilyenre vágyik. Lomtalanításkor ingyen lehet hozzájutni.
(#) Dániel X hozzászólása Aug 3, 2012 /

Üdv!

Orion AR604-es rádió kapcsolási rajzának jobboldalán lévő bekeretezett része az alsó 425-ös képen baloldalt látható. Az ebben a szerelvényben -662-es kép- látható vasmagos tekercseknek - a fehér csévetesten lévő- a kivezetései kiszakadtak a helyükről. A rajz alapján visszaforrasztottam őket de elnémult pedig, mielőtt ezek elszakadtak akkor búgott, de nem tudtam vele egy adót sem befogni. Nagy a valószínűsége hogy valamit elnéztem.
Van valakinek ötlete a bekötésre?
Ha van valakinek esetleg ilyen rádiója, megtenné hogy leírja mely tekercs kivezetései hova vannak kötve?
Segítséget előre is köszönöm.
(#) gkari válasza Dániel X hozzászólására (») Aug 3, 2012 /

Az az FM 2. Kf., AM 1.KF, ha a hosszú fehér csévetestekről van szó, azok az FMKF tekercsei. de ez a készülék OIRT normás, nem csoda, hogy ezen nem szól semmi.
(#) Dániel X válasza gkari hozzászólására (») Aug 4, 2012 /

Üdv!

Gyanítottam hogy a későbbiekben szükségem lesz egy OIRT-CCIR konverterre, de akkor ez már biztos.
Köszi a megerősítést.
(#) frecsko válasza Dániel X hozzászólására (») Aug 4, 2012 /

gkari jól mondja. OIRT-en nem fogsz semmit. Kell egy CCIR konverter.
(#) Dániel X válasza frecsko hozzászólására (») Aug 4, 2012 /

Igen. Viszont a helyes tekercs bekötések még kellenek mielőtt beszereznék egy konvertert.

Közben felvetődött még egy kérdés: Honnan tudom megállapítani hogy egy készülék OIRT vagy CCIR normás?
(#) maci80 válasza Dániel X hozzászólására (») Aug 4, 2012 /

A skáláról.
(#) pucuka válasza Dániel X hozzászólására (») Aug 4, 2012 /

Megnézed a tunerben az oszcillátor, és modulátor köri tekercseket. Az OIRT nél 5 -6 menet szokott lenni, a CCIR -nél 3 - 4 menet.
(#) Dániel X válasza pucuka hozzászólására (») Aug 4, 2012 /

Üdv!
Ezek az adatok csak hozzávetőlegesek vagy mindig ilyen menetszámmal találkozunk az említett részben?
(#) Dániel X válasza maci80 hozzászólására (») Aug 4, 2012 /

Üdv!

Kit tudnád ezt kicsit bővebben fejteni?

Általában így van, de ezt csak akkor látni, ha van összehasonlítási alap. A skála is biztos, mi van rajta, 68 - 74, vagy 87 - 100 MHz?

A skáláján 88 és 100 Mc illetve 150 és 1600 Kc felirat van + sok európai város neve. A Kádár könyvben -zöld- 010-es és 020 kivitelről van szó. (arra még nem jöttem rá nekem melyik kivitelű van) A 010-es 150 kHz-től 100 MHZ ig tart, a 020 -as kivitel pedig 520 kHz-től 100-MHz-ig.
Mindkét kivitel ultrarövidhullámon 87.5-100 MHz ig terjed.
Ezek alapján kellet volna tudni vele rádióadót befogni, ha jól értelmeztem az eddigi információkat.

Akkor ebben CCIR sáv van, még a régi. 150 - 280 KHZ ig HH, 520 - 1600 MHz -ig KH, 87,5 - 100 (108) MHz -ig URH sáv van. Bár az URH sáv szűkebb, mint a ma használatos, pár adót azért kellett vona fogni vele. Már ha jól állítottad helyre a KF trafót. Remélem csak visszaforrasztottad, és nem hangoltad közben. Ha középhullámon szól, akkor a primer rendben van, akkor az elkötéssel sok probléma nem lehet, csak 4 véget kell a helyére forrasztani.
(#) pucuka válasza pucuka hozzászólására (») Aug 4, 2012 / 1

Ha van benne hosszúhullám, akkor 010, ha nincs, akkor 020. A 020 ban a hosszúhullám helyett halászsáv van, ez a KH vége, meg egy kicsi a rövidhullámból.

Üdv!

Hangolás -kondi csere, tekercs állítás stb..- nem történt. A készülék teljesen süket, csak akkor zúg és fütyül ha a két árnyékoló serleget - egyik előző hsz-emben a kép425 - eltávolítom.
Semmit nem fogtam vele csak búgott.
Igen, 4 szál vezetéket kell rendesen helyre forrasztani, a fehér csévetest tekercseiről, de valahogy nem akar sikerülni.

Ahogy a rég volt főnököm mondogatta: ügyeskedjél.

Az lesz. Este fele jelentkezek mi a helyzet, addig is köszönöm az eddigi segítséget.

Átnéztem még egyszer a kapcsolási rajzot , módosítottam a a bekötésen és az lett a a vége hogy lefüstölt egy 1k-s ellenállás. Holnap cserélem és jelentkezek este fele mi a helyzet.
(#) gkari válasza Dániel X hozzászólására (») Aug 4, 2012 /

Figyelem, az URH 1.KF trafó az URH dobozban van, a 2. az az 1. "serleg alatt, tkp. a 3. a 2. serleg alatti az aránydetektor(a diódákkal). A leszakadt drótokat nem mindegy, hogy hova kötöd vissza(kezdet-vég!!!). Melyik 1k-s ellenállat füstölt?
(#) keszeg01 hozzászólása Aug 5, 2012 /

Jó napot.
Ma hozzám került ez a tv ránézésre egybe van jó állapotú.
Ha valakinek kell elcserélném csövekre vagy hálózati trafóra.
Sajnos hely hiányában sokáig nem tudom megfelelő helyen tárolni.
(#) Dániel X válasza gkari hozzászólására (») Aug 5, 2012 /

Üdv!
Pucukának is szól ez a bejegyzés- nem akartam kétszer kiírni ugyanazt.

A tok 8-as lábáról megy a kimenőtrafóhoz is. Füstölt, melegedett, megfeketedett de ellenállásértékét megtartotta. Mindezek ellenére kicseréltem. Alaposan átnéztem a dolgokat átforrasztottam és újból zúg a rádió sőt egy külföldi - talán szlovák- rádióadót betudtam fogni.
Elfeslett a ferritantenna forgatónak a madzagja azt a holnapi nap folyamán pótolom és megnézem tudok-e más adót befogni vele.
Van egy 22 k-s 10%os ellenállás az ECH 81 1-es lábán ami szintén a kimenőtranszformátorra is csatlakozik melynek mért értéke 32 k-s. Ezt cserélni kell vagy maradhat?
(#) gkari válasza Dániel X hozzászólására (») Aug 5, 2012 /

Mit nevezel "tok"-nak? A 22kohm az annyi kell, hogy legyen, ha 32, akkor cserélni(min. 0,5W-osra!)-ez egyébként a heptóda segédrácsellenállata, az 1k pedig az anódellenállása(a KF primereken keresztül). Mérj DC feszeket a csöveken, nekem az ECH cső gyanús, hogy hibás lehet. Ha URH-n van valami jel, akkor már nagy baj nem lehet, de szignál nélkül behangolni nagyon nehéz. Ha el tudnád hozzám hozni a sasszit, akkor ebben tudok segíteni. Ha AM-en legalább a Kossuth szól, akkor a KF (és a demod.-EABCcsővel)már elég biztosan jó.
(#) pucuka válasza Dániel X hozzászólására (») Aug 5, 2012 /

Ebben a rádióban a kimenőtrafó érdekes kialakítású. A kimenőtrafó egyik fele mint fojtótekercs működik, aminek az átfolyó egyenárama ellentétes a végcső anódáramával. Ennek köszönhetően nem kell légréses kimenő trafó, így az kisebb lehet a szükségesnél, kisebb torzítást, illetve jobb mélyátvitelt produkál a kis mérete ellenére.
Ilyenformán a kimenőre menő vezeték az egész rádió anód tápfeszültsége.
(#) MateKrisz hozzászólása Aug 5, 2012 /

Sziasztok,

Lehet ennek a kérdésnek egy másik témában lenne a helye, de szerintem ide tartozik, ha mégse akkor bocsi.
Elvégre ez is egy muzeális készülék
Szóval hozzájutottam, egy EMG-1314 (Bővebben: Link) milivolt mérőhöz.
A műszert szeretném nullázni az állító csavarral, de azt körbe-körbe lehet tekerni, de a mutató nem mozdul. Próbáltam kivenni a Deprez műszert, egyenlőre sikertelenül. Gondoltam megkérdelek bennetek, hátha volt valakinek ilyennel dolga.
(#) pucuka válasza MateKrisz hozzászólására (») Aug 5, 2012 /

Bizony, ki kell szerelned a műszert, és szét is kell szedned. Az a kis nullázó csavar másik oldalán van egy kis pucuka, ami a csavar belső oldalában excentrikusan van rögzítve. Ennek passzolnia kell a deprez műszer lengőtekercsének előfeszítő rugójának végét rögzítő kis fülhöz. Ennek a fülnek a a szárában van egy kis hasíték. Ebbe kell passzolnia a gombon levő pucukának. Ezt a műszer nagyon óvatos összerakásánál tudod bele passzítani.
Ha a mágneses mérőművet, és az arra rögzített skálát szintén óvatosan kiszereled a házból, a hiba rögtön láthatóvá válik. Jobb esetben csak a pucuka kiugrott, a vágatból, ezt aránylag könnyű vissza helyezni. Ha valamelyik oldal letört, sokkal nehezebb dolgod lesz.
(#) MateKrisz válasza pucuka hozzászólására (») Aug 5, 2012 /

Hát az a vicc, hogy elvileg 4 csavar fogja a műszerdobozhoz, azokat kiszedtem de a műszer meg se mozdul. Feszegetni meg nem akartam, elvégre ez egy műszer.

Ki kell annak jönni. A műszer keret négy sarkában van négy csavar, ami rögzíti. Meg kettő, ami a mérőművet, ami egyben a kivezetés is, ahhoz egyenlőre ne nyúlj.
(#) MateKrisz válasza pucuka hozzászólására (») Aug 5, 2012 /

Hát itt elől a keret alatt tényleg vannak csavarok de azok az üveg mögött vannak, hátul meg 2 csavar van csak, azokat kiszedtem se semmi :/

Itt nézegesd, úgy tűnik hogy a keretet le kell pattintani az előlapról.
Bővebben: Link
Következő: »»   248 / 581
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem