Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Muzeális készülékek-alkatrészek restaurálása
Lapozás: OK   319 / 579
(#) hatvanasjocó válasza (Felhasználó 20218) hozzászólására (») Feb 18, 2014 /

Előre is köszönöm.
(#) gkari válasza (Felhasználó 20218) hozzászólására (») Feb 18, 2014 /

Szerintem az összes (blokk, és szűrő-) kondi szivárgós - a mért kapacitása ettől lehet, hogy jó -, sőt én átmérném az ellenállásokat is, gyakori, hogy "megnyúltak".
(#) (Felhasználó 20218) válasza gkari hozzászólására (») Feb 18, 2014 /

Minden felül lesz vizsgálva. Csak azon lepődtem meg, hogy ránézésre ennyit sem vártam volna szerencsétlen kondiktól. De a legnagyobb bajom a kapcsolás visszafejtése lesz. Nagyon sok a leszakadt vezeték, mindnek meg kell állapítanom a helyét és ennyire nem vagyok ász. Fel kell nőni a feladathoz..
A hozzászólás módosítva: Feb 18, 2014
(#) zolika60 válasza (Felhasználó 20218) hozzászólására (») Feb 18, 2014 /

Nem kell megfejteni, ha megtalálható. Sok sikert hozzá szép darab lehet belőle.
(#) gkari válasza (Felhasználó 20218) hozzászólására (») Feb 18, 2014 /

Ez a készülék pl. Orion011, és -011U jellel készült, az univerzális változatban a szűrőkőrben fojtótekercs volt, lehet hogy a képen lévő az, és nem "niedrigtrafo"?
(#) Janó bácsi válasza gkari hozzászólására (») Feb 18, 2014 /

Ami a képeken van, az Orion niedertrafó! Az eredeti kapcsolások egyetlen variációjának sem tartozéka, valaki pótlólag építhette bele. (Csak hogy én is belebeszéljek!)
(#) (Felhasználó 20218) válasza zolika60 hozzászólására (») Feb 18, 2014 /

Köszi, ezt olvastam én is, de ez egy tök más áramkör. APP4120-as és DG107-es csőkészlettel üzemelt, az eredti VCL11, YV2 pároshoz már köze sincs szegénynek.
(#) (Felhasználó 20218) hozzászólása Feb 18, 2014 /

Ahogy mondják vagy valami lesz belőle, vagy megy majd valahova, de akármi is lesz be fogok számolni itt róla.

Azt persze senki nem tudhatja mi van a dobozban, de ha az enyém lenne én azt próbálnám visszaállítani ami volt valamikor. Sarkítva mondhatnám akkor lehetne benne akár egy kínai tranzisztoros is.
(#) (Felhasználó 20218) válasza zolika60 hozzászólására (») Feb 18, 2014 /

Igazad van, tökéletesen egyetértünk, de ez olyan szinten van átalakítva, hogy gyakorlatilag csak a sasszi eredeti meg talán a két forgókondi.

Olyan mint a nagyapám kis baltája. Ötször cserélték a nyelét és kétszer a vasát, de mégis a nagyapám kis baltája. Azért én mégis az eredeti állapot felé terelném a dolgot amennyire lehet. Persze ez csak az én véleményem. Nem vagyok szaktekintély benne, csak itt ülök a gép mellett és leírom ami eszembe jut róla. Janó bácsi véleménye mérvadóbb volna.
(#) hatvanasjocó válasza zolika60 hozzászólására (») Feb 18, 2014 /

Sokszor kell kompromisszumot kötni a lehetőségekkel! Ilyen mértékű átalakításnál szinte lehetetlen eredeti alkatrészekkel helyreállítani. Hamarabb kapsz egy komplett eredetit(nem olcsón) mint ugyanolyan alkatrészeket össze tudnál szedni. Így valóban az tűnik reálisabbnak ha a fellelt állapot alkatrészeivel tesszük működővé. Korabeli ilyen csövekkel készült 2+1-es visszacsatolt audion kapcsolások tanulmányozása segíthet a kapcsolási rajz visszafejtésében.
(#) Janó bácsi válasza zolika60 hozzászólására (») Feb 18, 2014 /

Ha már megszólítottál, én is az eredeti állapotot, vagy nagyon hasonlót állítanám vissza. Nem nagy dolog, összesen nem több mint 20 alkatrész az egész, a mi időnkben az úttörő szakkörben komplikáltabbakat kellett építeni. Más kérdés, hogy hogyan lehet beszerezni az eredeti (jó) csöveket, és alkatrészeket, ha van is, biztos aranyárban adják. Én valószínűleg áttekerném a hálózati trafóját (Orion 011-es változat) és a viszonylag könnyebben beszerezhető ECL11-el, és valamilyen hasonló egyencsővel, pl.EZ2/3 oldanám meg. De lehetne modernebb változat is ECL80, és EZ80 is esetleg + retró üvegbúrába rakva. Persze Hatvanasjocó tanácsait is meg kell gondolni, valóban egyszerűbb és olcsóbb a meglevőt javítani, mind az egészet újraépíteni.Üdv.
(#) zolika60 válasza Janó bácsi hozzászólására (») Feb 19, 2014 /

Igen, a rajz alapján nekem is ez jutott eszembe, hogy nem sok alkarészből állt eredetileg és emiatt viszonylag egyszerű utánépíteni az egészet. Persze az alkatrészek beszerzése nem egyszerű és ha valaki nem olyan profi mit te, ez bizony nagy gondot okozhat. De hát én csak a partvonalról szurkolok és mint tudjuk a kibicnek semmi sem drága.
A hozzászólás módosítva: Feb 19, 2014
(#) (Felhasználó 20218) hozzászólása Feb 19, 2014 /

Ez már el van döntve, de sebaj, van még egy üres házam, ha netán sikerülne bele találnom egy menthetőbb bélést akkor az lesz majd eredeti.
(#) (Felhasználó 20218) válasza hatvanasjocó hozzászólására (») Feb 21, 2014 /

Ma sikerült eljutnom odáig hogy lemérjem és körbefotózzam. Sok sikert az építéshez!
(#) hatvanasjocó válasza (Felhasználó 20218) hozzászólására (») Feb 21, 2014 /

Sokat segítettél, köszönöm!
(#) (Felhasználó 20218) hozzászólása Feb 22, 2014 /

A napokban nem volt idegzetem ránézni a kis Horthy-ra, úgyhogy inkább nekiláttam az Orion 217b-nek. A képeken kb látszik meddig jutottam vele, de messze még a vége.
(#) zolika60 válasza (Felhasználó 20218) hozzászólására (») Feb 22, 2014 /

Szép kis darab lesz ez is ha elkészül. Jó lenne hozzá egy eredeti hangszóró, ha valahol tudnál keríteni bele.
(#) (Felhasználó 20218) válasza zolika60 hozzászólására (») Feb 22, 2014 /

Köszi! A dolgok jelen állása: pótolni kell még kívülről az arany díszcsíkozást, a gombokat és a skálaüveget (meg a kis lécet ami fogja az üveget alulról). Belülre kell egy belevaló hangszóró, meg kell találnom a szakadást a tekercseknél, mert valahol megszakad a jel, és belül még egy kis takarítás is ráfér.
Ma kicseréltem a szakadt kimenőtrafót, pótoltam a hiányzó 3V4 csövet, újragyártottam a menthetetlen belső előlapot (nem tudom mi a rendes neve), rendbe hoztam pár leszakadt vezetéket, visszacsavaroztam a kf-eket, és újrakárpitoztam a hangszórószövetet.
A hozzászólás módosítva: Feb 22, 2014
(#) Jubilate hozzászólása Feb 22, 2014 /

Látom mostanában sok rádió fog újra életre kelni
Mindenkinek sok sikert!
Én mostanában 1982-nél régebbi rádiót nem javítottam/takarítottam, de a szülinap hátha hoz majd valami szépet tavasszal
(#) Lázár Péter hozzászólása Feb 22, 2014 /

Sziasztok, ha egy 1,5M potméter helyettesítését csak 100K-s potméterrel tudom kivitelezni kell bármit is változtatnom az rádióban, vagy csak nem lesz olyan finom rajta a hangerő szabályozás?
(#) Janó bácsi válasza Lázár Péter hozzászólására (») Feb 23, 2014 /

Az 1.5M ohmot nem lehet helyettesíteni 100K ohmal, legfeljebb 1M ohmig lehet lemenni. A 100K ohm lesöntöli az egész hangfrekit, nagyon halkan fog szólni a szerkezet. Ez persze csak a hangerő potira vonatkozik, a hangszínnél kapcsolástól függően más a helyzet.
(#) Lázár Péter válasza Janó bácsi hozzászólására (») Feb 23, 2014 /

Nincs a rádióban csak hangerő szabályozás, a potméter meg azért lenne erre cserélve, mert a külalakja adott, tengelyének hossza, stb. Esetleg akkor egy két ellenállás értékének a megváltoztatásával, vagy beiktatásával sem lehetne sehogyan sem kivitelezni?
(#) kristikoma válasza Lázár Péter hozzászólására (») Feb 23, 2014 /

Emlékeim szerint van néhány 1 Megás kapcsolós poti, keress meg, ha érdekel.
(#) oregtamas0202 válasza Lázár Péter hozzászólására (») Feb 23, 2014 /

Üdv Péter!
Egy képet a potméterről és megnézem.
A méretek sem ártanak. Bővebben: Link
Öreg Tom
A hozzászólás módosítva: Feb 23, 2014
(#) Lázár Péter válasza oregtamas0202 hozzászólására (») Feb 23, 2014 /

A rádióból csak az erősítő részt szeretném használni, pontosabban kimenteni. És már adott a potméternek a helye, ezek a régi nagyméretű potméterek nem férnek be sehogyan sem. Ez a kapcsolás pedig igen egyszerű (mellékelt kép) leszámítva a potméter okozta problémát. Van ilyen kapcsolás is itt 50K-s potmétert alkalmaznak. Szóval a lényeg az lenne, hogy az RA-2103 kapcsolási rajzot kéne átalakítanom 100k-s potméterhez. Ebben lenne jó egy kis szakmai segítség.
(#) CHZ válasza Lázár Péter hozzászólására (») Feb 23, 2014 /

Használhatod az 50k potit, nem lesz semmi probléma.
Mivel sima erősítőként használod, csak a bemeneti impedanciát fogja meghatározni, bármilyen jelforrás bőven elvisel ekkora terhelést, bemeneti érzékenység sem fog változni.
Az eredeti kapcsolásban, magasabb impedancia az előtte lévő fokozat (demodulátor) miatt kellett.
(#) Lázár Péter válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Feb 23, 2014 /

Köszönöm szépen, nagy követ ejtettetek le a szívemről ugyanis így nem kell változtatnom semmit sem a már megépített dolgokon.
(#) kicsi126 hozzászólása Feb 24, 2014 /

Üdv nektek...
Szeretném megkérdezni hogy az EABC80 cső milyen célt szolgál? (Terta T528H)
Ez volt a hiba forrása amiről korábban azt gondoltam hogy a hullámváltó vacakol.
Már végigfujkáltam kontakt 60-al az egész hullámváltót a hangregisztert és csak nem szűnt meg a hiba. A fujkálás közben véletlenül hozzáértem a fent említett csőhöz. A rádió rögtön elkezdett recsegni ropogni. Mozgatásra a hiba még jobban jelentkezett, a rádió elhalkult majd újra felhangosodott. Kivettem a csövet, szépen megpucolgattam a lábait egy vékony csiszolópapírral. A foglalatot befújtam a kontaktspray-vel. ...és lőn csoda. Újra gyönyörűen, hangosan és tisztán szól a kedves rádióm Elnézést hogy ha esetleg valami szakmaiatlan dolgot írtam. Szerettem volna megosztani a sikerélményt másrészt pedig kíváncsiságból megkérdezni hogy mi a dolga ennek a csőnek?
További sok sikert kívánok a munkátokhoz. Folyamatosan olvaslak benneteket és tanulok...
A hozzászólás módosítva: Feb 24, 2014
Következő: »»   319 / 579
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem