Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Muzeális készülékek-alkatrészek restaurálása
Témaindító: Kutyuli, idő: Márc 29, 2008
Témakörök:
Feleségemtől szoktam csórni ilyen kis sminklemosó vattakorongot, nem tudom, mi a pontos neve. Azzal viszem fel, vékonyan, esetleg több sorban, ha szükséges. Régi felületre is használtam már, csak persze fontos, hogy teljesen festékmentesre legyen csiszolva.
Nekem volt egy orosz Temp 6-os tevem,az apam vette 62-be es 1990-be meg mukodott ,a hata meg nem volt kibontva egyszer se,minden ,kep hang kituno volt,akkor egy haveromnak leegett a haza es en ajandekba oda adtam neki.Ezen kivul meg van egy egy ebreszto oram a 60-as evekbol es erdekes hogy meghozza kinai,de ma is kifogastalanul mukodik.A kinai aruk kozott ott van meg egy Eastar nevezetu fenykepezogep,csak a 60-as evekbol ez is mukodik ma is,de mar sajnos ma mar filmet nem haszmalnak a gepekbe,mar a digitalis van es egy ilyen Panasonic gepem meg a ket evet sem erte tul,mar a kukaba kerult
Na itt van a kis ruszki is,mukodik,a sorveg tranzisztor volt kimenve,germanium tranzisztor PNP tipusu,ilyenem nem volt es sikerult egy BU405-ossel ugy hogy megforditottam az emiter a kollektor helyett es a kollektor az emiter helyett,persze ilyenkor meg kell forditani a meghajto kis trafo szekunderet is,es mukodik
Gratula!
Bár ahogy nézem a képcső kissé hervadt. Kiadhatnának egy hasonló kvalitásokkal megáldott LCD-t VL-150 néven...
Mikor egy ilyen tevet nezel,kell hozze egy pohar orosz vodka is,akkor mar nem szamit hogy a kontraszt nem a legjobb...csin csin !
A hozzászólás módosítva: Máj 13, 2016
Én is visszahoztam az enyémet a padlásról, de már csak monitorként használom, ha valaki betéved egy DVD lejátszóval hogy bütyköljem meg, a műhely asztalomon nem fér el rendes TV. Ha nem is színes, de azt látni rajta, mikor van kép, nekem elég, ha készen vagyok kipróbálom úgyis a szobában utána plazma TV-n is a DVD-t.
A hozzászólás módosítva: Máj 13, 2016
Orosz filmek meg leteznak e ?Van e ilyen DVD-n ?
Persze, írd be a keresőbe. Én onnan vettem le a "Nu págágyí!" c. sorozatot. Oroszoknál (és utódállamok) biztos kapható DVD-n.
Na ezt megkaptam a jutubon,szepen letoltottem,atkonvertaltam es atirtam DVD,re,rengeteg sorozat van belole,most mar telyes a kep,orosz rajzfilm,orosz teve es orosz vodka,ez aztan piszok jo
Mármint az orosz rajzfilm, úgy-e?
Be szereztem egy 331-est és orvosoltam a ksz 55-ösömet. Köszönöm az ötletet. Még egy szép darab a gyüjteményembe
RAZ DVA ,TRI,Jonnek a ruszkik,itt van egy piszok jo ruszki radio oktal csovekkel es meg mukodik is,na most jo volna egy kis orosz kazacsok is a teve,radio es a vodka melle,biztos az is van a jutobon.
Kiméregettem a kondikat amelyekhez hozzáfértem s mind szivárog nem is kicsit.
Valószínűleg az összeset cserélnem kell de sehol sem találok külalakra hasonlító fólia kondenzátorokat csak kocka alakúakat lehet kapni. Honnan lehet ilyen korhű formájúakat beszerezni?
Elég sokszor leírtuk már, fényképekkel is illusztrálva! A régi kondikat fel kell melegíteni pl hajszárítóval, kihúzni a belsejét, az új kondit belerakni a régi házába , és a maradék kátránnyal rögzíteni a két végét. Néz vissza a topikot, sokszor megtalálod.
Üdv mindenkinek. Hónapok óta kerülgetem ezt az Oriont a pincébe, hatalmas egy állat, van vagy 30 kiló, egyedül fel sem bírom emelni. De meg kell csinálni, hát ma felhoztuk. Rettenetes állapotban van, az összes tekercs egérrágott, még a serlegek alatt is, kifújt kondik, össze vissza tekert, szakadt acél skálahúr, beragadt gombok, hull.váltó, törött, hibás mechanikus alkatrészek stb. Én még nem láttam ilyen készüléket, a Kádár könyv is csak az alapgépet írja, de ez egy kiegészített változat, elektro-motoros skálameghajtása van, a fix nyomógombos állomáskeresőt is motor hajtotta valaha. Hátul, az a nagy kerek csúszka a forgó tengelyén, az szabályozhatta. Fogalmam sincs hogyan működik. Összesen 9 cső van benne, remélem jók. Nem véletlenül féltem nekiállni, de hát most ez lesz a következő hetek feladata.
Még képek
Érdekes, az elektroncsöves korszakban még nem annyira ordított róla, hogy ki gyártotta? Aztán megjelentek náluk a vörösesbarna textilbakelit panelek, az epokittel lezárt végű elkók, a keménykalapos germánium tranzisztorok, és a mindig hőre lágyuló műanyagba rögzített csévetestjeik. Szerintem a Sokol 403 volt a legkelendőbb exportcikkük. Szerették nálunk is falun, mert olcsó volt, és a kert másik végéig is elhallatszott a hangja. Volt egy kazettás magnóm, ami egy az egyben Philips koppincs volt, szerintem a Harkov villanyborotvák is azok voltak, de a kistévéik némelyikéről is azt állítják egyesek, hogy japán volt az eredetijük, mondjuk ezt én nem biztos, hogy aláírnám, de talán lehet.
Ilyet én sem láttam soha, mondjuk ez a világháború előtti összesről elmondható, de ezt ha nem látnám, azt állítanám hogy ilyen soha nem is létezett. Valami csúcs kategóriájú gép lehetett a két világháború közt? Szerintem ez még neked is feladja a leckét. Bár egy ilyen luxus gép ebből a korból ha működne, igazi kuriózum lehetne.
Innen lesz szép nyerni.
Szurkolok nagyon és várom a fejleményeket. Eddig nem láttam még ilyen gépet. Ez a sok gomb valamilyen memória lehetett?
Ahogy megpróbáltam kitalálni, a nyomógombokra fix állomásokat lehet programozni a hátsó kapcsoló lap segítségével, és amikor benyomjuk a kívánt állomás nyomógombját, a szervomotor oda forgatja a skálát. De működni, még én sem láttam.
Ezt rajtad kívül nem igen tudná megjavítani senki. Kíváncsian várom a fejleményeket.
Nem semmi jószág. Talán Orion 955, rendelésre gyártott programozó szerkezettel. Kíváncsi vagyok, mi lesz belőle. Persze tudom, hogy szép és jó lesz, de akkor is.
Én meg keresek egy ilyennek a sima, nem programozható elektronikáját, ebbe:
Ez volt valamikor a grofok HIFI tornya,nem hiszem hogy kapsz bele belsot,en pontratennem a dobozat es epitenek bele valamilyen modern elektronikat,ugy hogy vegye az FM savot,valamit lehessen rajta halgatni,ne csak disz legyen,az elektrodinamikus hangszoro tekercset meg lehet taplalni a halozatrol,kell hozza egy dioda ,egy nagytelyesitmenyu ellenalas aminek az erteket ki kell szamitani ugy hogy kb 30V jusson az eletromagnes tekercsere,es egy szuro elko kb 100 MF 400 V
Elfelejtettem leírni, Orion 999-es a rádió.
Nézelődtem és nem tűnik egyedinek.
A 977-en is van egy 5 gombos verzió. Lehet az is hasonló elven müxik csak kevesebb memóriával. Hisz a memória mint tudjuk drága
Folytatom a 999-est. Amennyire lehetett szétszedtem, rozsdátlanítottam rozsdaoldóval és lefestettem. Külön a hátsó toldalékot, külön a forgót a szerelvényeivel, és külön a panelt több részletben kimaszkolva. Meg a kitrafót. Most szárad, holnap ezt a részt összerakom. Ugyan így kell majd megcsinálni a táppanelt is, az is csupa rozsda. És majd a hangszórót, meg a skála tartó mechanizmust is. Messze vagyunk még az első bekapcsolástól sajnos. Aztán jöhet majd a doboz felújítás.
Sziasztok Tudom nem ide tartozik a téma de el vagyok keseredve ezért hozzátok fordulok . Nos az alapvető problémám az hogy van egy IH-5M típusú sugárzásmérőm aminek meghalt a mérőműve.Rámérve multiméterrel szakadást jele . Ami sajnos a rossz hír hogy elszakadt a lengőtekercs egyik szála . Ez valamivel pótolható vagy javítható probléma ? Illetve hogyan kezdjek neki a műveletnek ? A válaszokat előre is köszönöm
Ahogy "Gerenk" mester írta: a készülék óvatos szétszedésével, hátha még nem ment szét a spéci mérőműváltó. Aztán biztos kéz, türelem.
Ez már megtörtént Az egyik oldalról teljesen hiányzik egy a lapos szál A kérdésem az hogy ez valami nagyon vékony huzallal javítható vagy egy másik készülékből vegyem ki ezt a szálat ?
|
Bejelentkezés
Hirdetés |