Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Muzeális készülékek-alkatrészek restaurálása
Témaindító: Kutyuli, idő: Márc 29, 2008
Témakörök:
Szia.
Sajnos ennek a hálótrafója le volt égve, a hangszórója is tropa volt. Esztétikailag elég szép volt, érdemesnek tartottam ajándéknak átalakítani. Azóta napi szinten hallgatjuk a konyhában. Az új hangszóróval FM sávon igencsak jól szól. Sikerült a táskarádió panelt úgy beleapplikálni, hogy a nagy forgókondi tárcsát rábiggyesztve, teljesen jól hangolható, szépen működik. Az AM vétel sajnos nálunk nagyon pocsék, így maradt az FM.
Én újra tekertem volna a trafót,a csövek szép hangjáért ,azoknak akik nem nézik a villanyórát ,szép A osztályos meleg hangot adnak ki,van csöves sztereo rádióm is igy átalakitva
Idézet: „Az AM vétel sajnos nálunk nagyon pocsék” Érdekes,hogy a szomszédos Romániában meg maradtak az AM adók,nem dobták a kukába,hanem a nagy fogyasztású csöves adókat lecserélték tranzisztorosra.Még a hosszú hullámú botfalusi nagyadó is működik 24 órán keresztül A hozzászólás módosítva: Feb 9, 2018
Nagyvárosban tényleg nehézkes az AM vétel. Pláne panelházban.
Sziasztok!
Egy öreg Videoton TS3202SPII színes tv talpraàllításàn dolgozom. Már 95%-ban megvagyok vele, de most elakadtam. A PAL dekóder modulon kellene beállítani a színeket, mert az alkatrészek öregedésével eltolódott egy urànyba a színskála a kék felé. SECAM-ban tökéletes. Sajnos ebben a tv-ben is a beszorulós tőrékeny KŐPORC magok vannak. Eddig nem mertem hozzányúlni, mert ha eltörik, akkor még ennyi színe sem lesz. Van valami tippetek? Köszi!
Behelyezem a (fém) csavarhúzót a vasmag sliccébe és pákával melegítem a csavarhúzó szárát. Közben óvatosan próbálom jobbra-balra forgatni. Ha megindul gyorsan kitekerem, nehogy újra belekössön. Vasmag és csévetest (belülről) tisztogatás után újrahangolás. Méhviasszal rögzített vasmagok esetén kiválóan működik, egyéb esetekben kétesélyes. Vasmag törés esetén a menet magméreténél kisebb fúróval óvatosan kibányászon a magot. Undorító munka de sokszor egyszerűbb mint a komplett tekercs cseréje.
Koszonom a tippet. Annak hol lehetne utananezni, hogy a Videoton milyen vasmagokat hasznalt? A BRG keszulekek eseteben konnyu dolog, pl. a sarga szinnel jelolt mag 100 MHz-es stb.
Illetve még egy kérdés...
A képet sikerült jól beállítani, de a kép jobb alsó sarka picit feljebb van, nincs a helyén. De nem torz. Növelni kellene a sorméretet és középre igazítani horizontàlisan az egészet? Valaki belegányolt anno egy EC92-t, annak a fűtőkörét alakítottam vissza PC92-re.
Kb. 25 éve javítottam utoljára TV-t. Rémlik valami kelet-nyugat állítási lehetőség a színeseknél....
Fel kellene élesztenem egy LÖWEOPTA NORDLAND-STEREO TR rádiót de nem találok hozzá komplett sémát csak dirib darab rajzokat a rádiómúzeum jóvoltából de ez kevésnek bizonyul. Ha valakinek meg lenne egyben hát annak nagyon megörülnék és megköszönném. Nagyon egyben van a készülék nincs megbuherálva de semmit sem csinál azon kívül hogy fűtődnek a csövek . Az erősítője hihetetlen de tranzisztoros ami kap feszültséget de nem reagál semmire.
Tisztelettel Pista
Vissza vonom a kérésem mert meg lett javítva . Igaz hogy URH sáv komolyabb antenna jelet kér de ez már nem számít.
Magyar készülék is volt csöves, tranyás tranzisztoros erősítővel: R5932.
A hozzászólás módosítva: Feb 17, 2018
Moderátor által szerkesztve
A tranzisztoros erősitőkkel kezd a javitást,nekem van egy ilyen Videoton változatban,biztos a te rádiódban is germánium tranzisztorok vannak a végerősitőkben,nem valami nagy ˝was ist das˝ megjavitani őket.
Valamikor a hetvenes évek elején szenvedtem sokat germánium tranzisztorokkal készült erősítővel és nem idegen nekem a kvázi komplementer kapcsolás csak itt a bekötések furcsák de nincs baja csak meg kellett találni vagyis lekövetni hogy a konstruktőr mit hogyan oldott meg mert semmi sem hagyományos .Most már szól de az URH érzéketlen. A KF-re reagál de másra nem.
Üdv mindenkinek. Ma összehozott a sors ezzel a Beethovennel, gondoltam írok róla pár sort. A készülék több más NDK-s társával (Stassfurt, Meiningen, Havel, Löschnitz, stb) 1957 ben került az országba. Az 56-os események miatt egy darabig leállt az Orion rádió gyártása, és akkor importálták őket hiánypótlásként. Nagyon szépen kivitelezett, stabil megbízható gépek voltak, ezek közül is kimagaslott a Beethoven, Ez az akkori rádió gyártás csúcsát jelentette, nyugaton sem volt ennél sokkal jobb készülék. Még ma is 60 év után megbecsült darabja a gyűjteményeknek. Drága is volt, kevesen engedhették meg maguknak, hogy megvegyék. Műszaki érdekessége, a 3 hangolt körös AM bemenő fokozat, valamint 3 végcsöve van, kettő ellen ütemben a mély hangszórót hajtja, a harmadik pedig külön kitrafóval a magasakat. KF-ből is van egy csomó, ezért aztán különösen érzékeny szelektív masina, szóval még ma is csodálható az egész. Ami hozzám került, az is szép darab, doboza is hibátlan, csak kikezdte az idő a szokásos dolgokat, búg (elkók) torzít, (csatoló kondik,), meg el van már hangolódva. Holnap szépen kitisztítom, kicserélem a hibás alkatrészeket, aztán majd írok róla megint.
A hozzászólás módosítva: Feb 21, 2018
Nagyon szép darab
![]()
A német precizitás kitűnő példája. Nemcsak szép, de biztosan szépen is szólhat.
Nekem is van egy Capri NDK rádióm,sajnos csak a hangfrekije megy,az URH-ra bele van épitve egy filléres kinai zsebrádió (Bluesky),ami egyenesen sztereó jelt ad ki,valamikor ez az NDK rádió versenyzet az NSZK és a Philips rádiókkal,akkoriban a japánok még nem voltak úgy elterjedve az elektronikában.
A hozzászólás módosítva: Feb 22, 2018
Készen lett a Beethoven. Amint azt sejtettem, mind a két csatoló kondi átvezetett, meg a már valamikor kicserélt elkókat is újra kellett cserélni. Tisztítás után újra hangoltam az egészet szignállal, meg kitisztítottam a hull. váltót, meg a pot métereket. Szerintem most úgy szól, mint gyári új állapotában. Az egyencső valamikor AZ 11 volt, de azt valaki már régebben kicserélte egy AZ 4 - re foglalattal együtt. Mivel szépen volt megcsinálva úgy hagytam, nem érdemes visszacserélni, a két cső ugyan az, csak a foglalata más.
Öröm volt vele dolgozni.
Szép darab. A többi munkádhoz képest sétagalopp volt mint látom. Gratulálok hozzá.
![]()
szia, nagyon szép ez a rádió, amúgy ezek a tápba való elkók? milyen műszerrel szoktad mérni? ill a csatolóknak milyen gondja szokott lenni?
Nekem is van egy Philips Romanticam, a skálahúrok nincsenek meg, azt már beszereztem, illetve csak az AM része megy,URH-n hiába tekerem a forgókondit, semmi sem változik... Esetleg valami ötleted lenne? Sajnos a csöves technikában nem vagyok otthon..nagyon érdekelne..van még mit fejlődni ![]()
A csöves rádiókban az elkók a tápegységben vannak. A csatoló kondik rendszerint zárlatosak, illetve áteresztenek. Én a javításokhoz csővoltmérőt szignál generátort illetve oszcilloszkópot használok. Az URH hibát "módszeres hibakeresés"-sel kell behatárolni. Keresd a neten, vagy a szakirodalomban.
Köszi, egyébként elkókat lehet venni ilyen menetesvégűt? Vagy jó helyette a panelba forrasztható is? Pl vaterán sokat hirdetnek kondikat direkt csöves készülékekhez, esetleg olyanokat erdemes megvenni? Na meg sok megmaradt remixes kondik is vannak néhány ismerősömnek...
Rengetegszer írtunk már elkó felújításról, az újat a régi házába szoktuk betenni. Olvasd vissza az oldalt, találsz róla képeket is bőven.
Köszönöm, rákeresek
Ez is nagyon szép rádió lett!
(Volt egy ilyen a kezeim között kb. 1 éve, tényleg nagyon kellemes készülék.)
Üdvözlük mindenkit,
Lomtalanításból szereztem egy Radione 540W csöves rádiót. Az ECH11 cső törött volt, illetve az EL11 helyére egy orosz gyártmányú cső volt betéve, átalakított foglalattal. Az eredeti csövek beszerzését követően a végfok elindult, viszont nagyobb hangerőnél erősen torzít. A csatolt kapcsolási rajz szerint az EFM11 cső anódján 110 voltot kellene mérjek, de nálam valamiért csak 37V van. Elkók mind cserélve vannak, illetve egy pár egyéb papírkondi is. A rádió rész teljesen érzéketlen, minden hullámsávban., találtam egy szakadt tekercset, azt visszaforrasztottam. Egyszer sikerült fognom vele, valami adót, de nagyon halkan. Valakinek van tapasztalata ezzel a rádióval? Fotók, rajz mellékelve. |
Bejelentkezés
Hirdetés |