Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Muzeális készülékek-alkatrészek restaurálása
Lapozás: OK   472 / 581
(#) HA5BRG hozzászólása Feb 27, 2018 /

Sziasztok!

Már eddig is sok hasznos tippet kaptam, hátha most is így lesz

Egy Orion AT-505-622 Duna tv-t javítgatok. Már sikerült az egyes fokozatokat feléleszteni, de nem tökéletes. Eleinte komoly vertikális linearitás problémák voltak, különösen a kép felső részén. Fekete vízszintes csíkok, majdnem a kép aljáig. A kép alja nyomott volt.

A tápszűrő elkók egy része az idők során megadta magát és helyenként a 100µF kapacitásból csak közel 40pF maradt. Ezeket cseréltem. Ezáltal a kép függőleges hullámzása azonnal meg is szűnt.

A vertikális linearitás problémák kb. 90%-a meg is szűnt a PCL85 (régebben PCL82, csak átalakították) katódkörében lévő 100µF/35V elkó cseréje után. Innentől a hátulra kivezetett linearitás feliratú potival már szabályozható lett a kép "folyamatossága". Ezen a ponton a fekete csíkok csak a kép felső 2-3 centijét foglalják el és a kép aljának a nyomottsága is megszűnt.

Még hátra vannak a PCL85 (ex-82) körben a 22n, 47n stb értékű kondik cseréje. Kapacitásmérővel ezek jónak tűnnek, azonban azt tippelem, hogy nagyfeszültségen átvezethetnek, szivároghatnak és ettől marad meg a linearitási hiba.

Várom a tippeket

PCL82-85.PNG

(#) kadarist válasza HA5BRG hozzászólására (») Feb 27, 2018 / 1

Szia!
Először is, jók a videóid, gratulálok! Az öreg szénréteg ellenállásokat is érdemes lenne megmérni, mert hajlamosak a megnyúlásra, főleg a festéküket elvesztett, melegedett példányok. Valamint a tápfeszültségeket is ellenőrizd!
A hozzászólás módosítva: Feb 27, 2018
(#) HA5BRG válasza kadarist hozzászólására (») Feb 27, 2018 /

Köszönöm

A kapcsolási rajzot elmentettem, ez még nem volt meg. Bár az enyém újabb, másabb alkatrész értékekkel.

A PCL82/85 körben lévő ellenállásokat végigmértem, mindegyik megfelel az eredeti értéknek, pici nyúlással (pár tíz Ohm).

A 47k-s poti is jó, folyamatosan szabályoz 0-47k között, ahogyan szabályoznia kellene a vertikális felső linearitást.

Az anódfesz a PCL85-ön 212-213 Volt.
(#) kadarist válasza HA5BRG hozzászólására (») Feb 27, 2018 /

Ha valamelyik potméter-végállásban javul a linearitás, akkor a potival sorba kötött ellenállás értékváltoztatása tovább javíthat a helyzeten. Sajnos a PCL85 munkaponti beállításai nem egyeznek a 82-esével. Egyébként nem lett átalakítva multivibrátorrá a blocking-oszcillátoros kapcsolás? Régi Rádiótechnikában volt egy jó leírás ezzel kapcsolatban és annak idején én is megcsináltam.

Határozottan nem lett átalakítva. A kapcsolási rajzzal minden egyezik, ezt már ellenőriztem. Csupán a PCL82-85 konverzióhoz lettek a megfelelő vezetékek áthelyezve az egyik lábról a másikra, és fordítva.

Sajnos a 47k-s poti csavargatására semmilyen módon képileg nem reagál a TV.

Ha nem reagál, akkor szakadás van a körben, nem változik az erősítő időállandója.

Mérve pedig minden jó. A poti is, ellenállások is, kapactásmérővel a kondik is. Veszek új kondikat, kicserélem (kezdve a 22n-es papírkondival, ami a poti "alatt" van), aztán folyt. köv.
(#) kadarist válasza ebenedekfi hozzászólására (») Feb 27, 2018 /

Szia!
Mi a helyzet az anódköri ellenállásokkal?

Hidegen mérve jónak tűntek. Cserélem ezeket is. Lehet, hogy nagyfesz és vagy melegedés hatására másképp mutatkoznak. Cserélem azt a 47k potit is, biztos ami biztos.

Az alábbi kapcsolás áll legközelebb az én készülékemhez (beforgatni nem tudtam sajnos):

2.pdf

Ezt nem neked írtam, de te is jó úton haladsz, mert biztosan alkatrészhiba lesz a háttérben.
(#) küzmös Gergely válasza HA5BRG hozzászólására (») Feb 27, 2018 / 1

A PCL85 munkaponti beállításai valóban nem egyeznek a 82-esével. Én is ezzel szívtam a kékesben. A kondenzátorok értékváltoztatásaival rátalálsz a helyes értékre, amivel jó lesz! (A szurkos papír kondik, az aluházas epoxy-k is. Ennyi idő múltán átvezetnek, szivárognak.. Jól teszed ha mindegyiket cseréled. Én a 70-es évek beli striloflex bontottakat.. de akármelyik X2-es, vagy régi Videoton tévékből a fekete-sárga impulzus kocka kondi.. ami a kezed ügyébe akad.. nem korhű, de működik. Az igazi restaurátor kinyomogatja a papírhengerből a régi testet, és újratölti mai modern örök életűvel.. )
(#) HA5BRG válasza küzmös Gergely hozzászólására (») Feb 27, 2018 /

Nagyon szép a készülék a képen

Nem célom a restaurálás, csak az üzemképes állapot. Stiroflex kondijaim nincsenek, így hát 600V-os fóliakondenzátorokat vettem, megfelelnek erre a célra úgy gondolom.

A PCL82/85 katódkörében két ellenállás is furcsa értékeket produkál: az egyik egy 1MOhmos, ezen csak 802 Ohmot mérek, a másik egy 3.3MOhmos, ezen pedig csak 1,6 Megaohmot mérek. Ezek mindenképpen cserések.

A felső vertikális linaritást szabályozó poti körében minden ellenállás és kondi mérve jó, feszültség alá helyezve azonban a potin mérhető feszültség csökken, 213 Voltig, és nem szabályozható.
(#) ebenedekfi válasza kadarist hozzászólására (») Feb 28, 2018 /

Mérve jónak tűnnek az ellenállások. Papírkondikat mind cseréltem. Okozhatja csőhiba is?
Ami még érdekes, hogy most találtam egy másik rajzot, ami ugyanez a kapcsolás, csak más az egyenirányító ill. a végfok cső. Azon a rajzon 50V értéket ir, és az már jobban közelít az általam mért 39V-hoz. Tegnap délután az összes kondit cseréltem az erősítő részben, viszont nagyobb hangerőnél most is torzít. Remélni merem, hogy nem rossz az EFM11 cső, mert nagyon drágán árulják.
(#) kristikoma válasza ebenedekfi hozzászólására (») Feb 28, 2018 /

Gondolkodás nélkül, forrassz újra mindent gondosan! Korrodált csatlakozás is lehet. Ha ez megvan, mérd meg a rajz szerinti feszültségeket, utána ha valami nem jó, írj ismét. Lehet csőhiba, de egyelőre jónak tekintjük mindet.
(#) kadarist válasza HA5BRG hozzászólására (») Feb 28, 2018 /

Természetesen nem változhat az egyenfeszültség a potméteren, hisz az kondenzátoron keresztül van csatolva.
(#) Gobe54 válasza HA5BRG hozzászólására (») Feb 28, 2018 /

Beforgattam. Látom hiába forgattam be, a HE visszaforgatta. Sajnálom.
A hozzászólás módosítva: Feb 28, 2018

AT403.pdf

(#) gkari válasza ebenedekfi hozzászólására (») Feb 28, 2018 /

Az EFM pentóda anódon -szerintem- a logikus a 110V, a rajz szerint a segédrács cca. 30V.
(#) kristikoma válasza HA5BRG hozzászólására (») Feb 28, 2018 /

PDF Architect programmal lehet, el kell menteni.
(#) HA5BRG hozzászólása Feb 28, 2018 /

Elkezdtem az öreg AT505-622 elkóinak a cseréjét. Ezáltal a táprész sokkal jobban talpraállt, mint eddig, azonban ezzel párhuzamosan megjelentek a visszafutási csíkok.

Létezik, hogy megemelkedett kissé a nagyfesz? Hol lehet ebből visszatekerni?
(#) _BiG_ válasza HA5BRG hozzászólására (») Feb 28, 2018 /

Nem a nagyfesz lesz a gond, hanem meg kéne nézni, hogy eljut-e a képkioltójel a képcsőre.
(#) HA5BRG válasza _BiG_ hozzászólására (») Feb 28, 2018 /

Ez hogyhogy az elkócsere után jött ki?
(#) _BiG_ válasza HA5BRG hozzászólására (») Feb 28, 2018 /

Megváltozik minden egység munkapontja, az erősítőké is. A szakirodalom szakadt ellenállást, illetve meghibásodott csatolókondenzátort ír okként.
Az is lehet, hogy az elmászott feszültségek (a képcsőé is elmászott) miatt kevés a kioltójel nagysága a kioltáshoz. Mérni kell mindent. Szkóp, csővoltmérő (vagy olyan mai műszer, ami sok megohmos bemenő ellenállással rendelkezik és nem zavarják a tévé impulzusai).
(#) HA5BRG válasza _BiG_ hozzászólására (») Feb 28, 2018 /

Kell szereznem egy csővoltmérőt

A szakirodalom pedig erre gondolhat:

csatolo.png

(#) HA5BRG válasza HA5BRG hozzászólására (») Feb 28, 2018 /

Érdekesség: az elkók cseréje után a vertikális felső linearitás felső szabályozó trimmer potija is életre kelt.
(#) hobbyjani hozzászólása Márc 1, 2018 / 1

Körting táskarádió germánium tranzisztorokkal 1969 telyjesen működőképes,_a baja az,_hogy az URH csak 104 mhMHz-ig megy.
A hozzászólás módosítva: Márc 2, 2018
Moderátor által szerkesztve
(#) Hetope hozzászólása Márc 1, 2018 /

Nem teljes a siker mert az URH rész nagyon érzéketlen , Csak irgalmatlan nagy jelet képes érzékelni és az sem tiszta, Ha van valakinek rajza az ECC85 -ös részről megkérném hogy segítsen és tegye ide vagy küldje el mert már napok óta próbálom visszarajzolni de mindig összezavarodok , Az a baj hogy a kis rész panelon van csőkondenzátorokkal megoldva de egymás hegyén hátán vannak mintha nem is német gyártmány lenne. A készülék típusa LŐWEOPTA NORDLAND-STEREO TR.
(#) szepi003 hozzászólása Márc 2, 2018 /

Sziasztok. Hozzáfogtam egy orion 115a rádió fel újításához , az alkatrészek átvizsgálva kiderült,hogy az egyik tekercs sérült.A képen a piros színű.A tekercs adataira lenne szükségem,vagy ha valakinek volna egy roncsból kitermelt tekercs,meg köszönném. üdv szepi003
(#) hobbyjani válasza Hetope hozzászólására (») Márc 2, 2018 /

Itt van a teljes RF rajza
(#) Janó bácsi válasza szepi003 hozzászólására (») Márc 2, 2018 /

Ez a tekercs a középhullámú modulátor kiegészítő párhuzamos tekercse, és azért nem lehet rá adatot mondani mert "tájegységenként" változó, attól függ milyen helyi adóhoz, vagy melyik Petőfi- hez volt készítve. Leg egyszerűbb, ha letekered, megszámolod, és kézzel visszarakod. Nem túl kényes alkatrész, ha gondosan megtekercseled jó lesz. Csak kérdés, hogy melyik adóra, mert az már valószínűleg nincsen. Egyébként 60-80 menet szokott lenni.
(#) szepi003 válasza Janó bácsi hozzászólására (») Márc 2, 2018 /

Üdvözlöm. Köszönöm a választ most már csak ,vezetéket kell szereznem mert ezen 9 szál van összesodorva . Sajnos régit nem tudom vissza tekerni, mert az egért koma elintézte.Még azt kérdezném,hogy viaszt hol lehet beszerezni.üdv szepi003
Következő: »»   472 / 581
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem