Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Muzeális készülékek-alkatrészek restaurálása
Témaindító: Kutyuli, idő: Márc 29, 2008
Témakörök:
Hajszárítóval, esetleg hőlégfúvóval óvatosan melegíteni. Vigyázat, a műanyag nehezen vezeti a hőt, viszont túlhevítésnél kelleténél jobban meglágyul esetleg összeugrik. Tehát türelmesen nagyobb távolságról melegíteni nem túl erősen míg a hő megmelegíti a hátoldalán a ragasztót, utána már óvatosan lehúzható. Kemény műanyag vagy fémlapról gondoskodj amire átragasztod a szkenneléshez. Előtte csinálj jó minőségű fényképet róla, ami alapján szerkesztheted is.
Szia!
Köszönöm. Van hőlégfúvó is. Először szkennelni fogom, de haza kell jutnom a régi kézi szkenneremhez, mert a Copyguruban nagyon furcsán néztek rám, amikor a doboz hátoldalának szkenneléséről érdeklődtem. A leszedési próbálkozás csak ezután jön. Majd próbálok tudományos lenni és a Lidl hőmérővel mérni hol tartok a melegítéssel. Köszönettel
Valami haszontalan eszköz cimkéin próbálkozzál, bár nem biztos, hogy ugyanúgy fog működni, mint a hangfalon lévő. Ezek sokféle anyagok lehetnek, na meg az öregedés is számít.
Nagyon jó felbontással fotó mint írták már. Aztán azt rányomtatni lézerrel , fényes műanyag fóliás szerű öntapadós lapra , van ilyen több színben is fényes, ezüstös szerűt keressél mint az eredeti színe +/- öregedés fakulás hatása. Dekor meg ilyen kreatív szerű boltok , papír írószer.
Habár ilyesmit műanyagos szerű öntapadót én címke nyomtatókhoz is láttam.(azok keskenyebbek pár cm x pár cm ... habár volt amihez alapból 8-10 x 8-10 cm körüli is volt a dobozában csomagolva fehér papír alapú.)
A vidi címkék elég durván összeugranak hőre, lehet alkohollal próbálnám, de csak alá, mert a fekete nyomtatást puhítja. El nem folyik, de érintésre elkenődik tőle.
Szia!
Most legalább értelmet nyer az otthon tartogatott üres Micromax dobozpár. Az kb. kortárs és ilyen ezüst címke van rajta, így állatorvosi lónak jó lesz és két lövés is kijön belőle, melegítős meg oldószeres. Köszönöm a többi javaslatot is. Akkor msteve piros oldószerét is bevetem, mert az a hangszóróknál nagyon jól bevált és a ragasztón kívül eddig mást nem bántott. Ha nem sikerül akkor jön a nyomtatás, A4-es fehér címke alapanyag van. Köszönettel
Barna Pilinek köszönöm a lehetőséget. Sajnos nem tudom, hogyan tehetném be a hozzászólásba a Terta zeneszekrény felajánlását.
Szerintem úgy, hogy teszel fel képeket amikor elkészültél vele, megemlítve hogy tőle kaptad ajándékba.
Ha jól rémlik, van még pár db. 2,5 V/70 mA-es izzóm. Este otthon megnézem....
Az még odébb lesz. Csak jövő szeptembertől leszek nyugdíjas (ha megérem) és aztán indul a projekt. Közben rájöttem, hogyan tehetem be, hogy miről is van szó. Még egyszer ezer köszönet Barnapili kollégának
A hozzászólás módosítva: Ápr 11, 2023
Baján voltunk a hétvégén és a szálló folyosóján volt kiállítva ez a 4 példány. Rájuk fért volna egy restaurálás de sajnos nem az enyémek.
Üdv !
Kár értük . Másodikhoz van skálaüvegem , igag a magnós változathoz .
Legközelebb vigyél a virágcserepek alá pár kistányért, mert szép lassan kihajt a káva is.
Nem az enyém, csak gondoltam ha már úgyis nálam van úton Békéscsabára, akkor esetleg csinálok hozzá magyar feliratos táblát.
Sajnos beletört a bicskám. Van róla egy terjengős videó, de nem mindenre tudom a szabatos magyar kifejezést. Nem a "Hálózat, Ki, Be, Mikrofon, Hallgató, Mély, Magas" a gond, hanem különös tekintettel az "apró betűs" részek...
Ránézésre olyan nehéz mint egy mikrósütő. De nagyon tetszik!
Leírás oroszul.
Az én megfejtésem a képen látható. A hozzászólás módosítva: Máj 6, 2023
Köszönöm szépen, pont ilyesmit szerettem volna csinálni.
Szivem szerint egyszerűen kinyomtatnám és laminálnám ahogyan van. Ha beleegyezel, és teszel rá vízjelet (mert nem én csináltam, nem lenne jogos ha valaki nekem tulajdonítaná), akkor ezt is fogom tenni. Most jön a "kekeckedés" része: A telefon az szerintem inkább hallgató. A lejátszás az olyan "varázsszem", nem tetszik, de jobb ötletem nincsen. A szakadás az szálszakadásra utaló hibajelzés lenne? A csatlakozás meg ha jól látom, akkor (vonal)bemenet.
A feliratozást előbb csináltam, mint hogy a doksit megtaláltam volna, így egy része csak tipp volt a részemről, szerintem nyugodtan átírhatod a feliratokat olyanra, amilyenre szeretnéd, nem tartok igényt a forrás megjelölésére! (IrfanView nevű programmal csináltam. Azért így, mert így rögtön látható, hogy melyik felirat helyére kerülne a magyar változat.)
A telefon az telefon vonal csatlakozása (mivel ez kémcucc volt, ugye). Ebből két féle van, különböző jelszintekhez. A felső az tartozik az L-1 kapcsoló-álláshoz, ennek érzékenysége 0.01V. Az alsó az L-2 álláshoz tartozik, ennek érzékenysége 0.1V Amit csatlakozónak írtam, valószínűleg a rádió bemenet (rádió adás lehallgatásának rögzítéséhez), ez 3-10V közötti értéket vár. A mikrofon bemeneten 150 - 450 mV jöhet. A varázsszem az a lejátszáskor a hangerő függvényében villog, legalábbis a videó szerint, amit láttam. A felirat felette viszont lejátszást jelent. A szakadás az szálszakadást jelent, ahogy írtad. Ahogy olvastam, ez volt az egyik gond vele, hogy sokszor szakadt a szál, illetve a rövid rögzítési idő. A bal oldalon van egy olyan szöveg, hogy: "felnyitáskor a felvevő leáll". Ez lehet, hogy hibás fordítás a részemről mert az is lehet, hogy úgy értendő, hogy tekercs csere előtt ki kell kapcsolni. Sok sikert a készülékhez!
Hhhmm valamikor ennél régebbi csöves huzalos magnót cipelt sokszor szarvasi találkozókra SK HG8QR Pista is.
Olyasmi volt amit az elmúlt 4 5 év egyik RTÉK-ben is bemutattak. A hozzászólás módosítva: Máj 6, 2023
Egy két megjegyzés.
Jobb oldalon a második felirat inkább “BEMENET”. (vhody) “A huzalcseréhez a készüléket kapcsolja ki” A varázsszemet, ha egyálatlán kell feliratozni, akkor elég pl a “JELSZINT”. Gyakorlatilag a késöbbi indikátorok, mutatos/LEDes szintmérök elödje. A telefon feliratnak nem sok köze van a lehallgatáshoz, sokkal inkább a vonal illesztéshez “KIMENET”, a felsö aljzat a földelt asszimmetrikus kimenet 100 Ohm, az also meg a szimmetrikus 3200 Ohmos. Akkoriban más vonal nem igen volt még pl egy rádiostudioban sem. A kèt hangszinszabályzo is szrintem forditva van. A Tembr NCS - az alacsonyfreki szabályzoja a másik ( BCS) meg a magas hangoké. A hozzászólás módosítva: Máj 7, 2023
Ez Kész Csoda!
Többek között az R-845 repirányító URH rádióállomásoknál is pont ugyanilyen drótos magnó rögzítette a rádióforgalmat. Amikor 1994.08.25-1995.07.28. között Híradó/FRISZ-es, URH rádiós katona voltam, bizony sok ilyet láttam.
Ez igen!Micsoda konstrukció!
Ebben a videóban 1:57 időpontnál van német felirat is.
Csak érdekességnek.
A hozzászólás módosítva: Máj 9, 2023
S nagyon valoszinü, hogy az oroszok a néhai német Wehrmacht drotmagnot másolták le.
Azért volt egy sereg elönye a szalagos magnokhoz viszonyitva. Elképesztöen olcso a huzal és korlátlan mennyiségben áll rendelkezésre, nagyságrenddel nagyobb kapacitás, arra a kis spulnira 4 ora fér fel, ami általában elég egy harci repülögép fedélzeti adatrögzitésére stb. A hangminöséggel sem volt különösebb gond hiszen eleve nem HIFI berendezésnek készült, és összehasonlitva a korabeli NASA hangokkal ( pl a holdexpediciorol) annak a minösége a sokkal jobb technika ellenére is böven származhatott volna egy ilyen szerkezetröl.
Mintha én is olvastam volna valahol. Nagy a valószínűsége.
Nagy előnye meg az lehetett , hogy a drótot kihúzzák a kerítésre, aztán kereshette akinek kellett a felvétel. A hozzászólás módosítva: Máj 9, 2023
Nyilvánvaloan katonai célokra szolgált, ahol eleve lényeg a méret meg a tömeg. Ha összehasonlitod a korabeli (riporter-) magnokkal vagy 5x nehezebbek meg nagyobbak voltak, és alig 20-30 perc szalag fért egy hasonlo méretü spulnira, amik ráadásul sokkal kényesebbek voltak a kezelésre, és privát célokra is nagyon keresettek voltak, igy nagy volt a “kopás”.
Emlékszem a hajdani sulirádioba valaki hozott egy kis spulni szalagot, ami vagy 5 féle szalagbol volt összeragasztva, állitolag igy kapta egy rádiostol…
A 60-as években a Műszaki Bizományiban árultak a Rádióból leselejtezett szalagokat, azok között volt ezer darabból összeragasztott is (így szerkesztették a riportokat). Azok még 76 cm/sec-el mentek, a normál magnón nem volt túl jó a hangjuk.
Söt sok rádio is megjárta amikor a 60-s években kis hordozhato szalagos riportermagnokat szereztek be. Mig a méregdrága Nagrak megküzdöttek a studioban használt szalagokkal, a kisebbek már nagy kinban voltak a vastag szalagokkal meg a hosszukkal amiböl alig fért 10 percnyi a magnora. És ekkor jöttek a nyávogo felvételek, elkoszolodott fejek stb. Nagy megváltás volt amikor megjelentek a kis kazettás magnok, igaz azokról át kellett másolni a felvételt a studioban ( extra studioidö meg hibalehetöség).
Nem tudom, hogy az hivatalos dolog volt vagy nem, de sok vágonál gyakran rengeteg szalag került a szemétbe. A hangstudiokban még több. Sok helyen a minöségi felvételre mindig szüz szalagokat használtak és nem ritkán 2-3 egész esti felvételböl vágták össze a végleges anyagot a lemezre. Azaz több orányi szalag került a szemétbe. Mi is ezeket az egyszer használt profi szalagokat iskolarádiokba, helyi rádioknak stb ajándékoztuk el. A hozzászólás módosítva: Máj 9, 2023
Sziasztok!
Van egy Terta Typ T422 rádióm, ezt szeretném életre kelteni. Fellelt darab, így első ránézésre több sebből vérzik. A zsinórjai el vannak szakadva, illetve a rövidhullám kapcsolója mintha ki lenne törve. Bedugni még nem mertem, biztosítékok elvileg jók, ránézésre a csöveket nem tudom. Hol kezdjem a javítást? Itt találtok nagyobb képeket. |
Bejelentkezés
Hirdetés |