Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Muzeális készülékek-alkatrészek restaurálása
Témaindító: Kutyuli, idő: Márc 29, 2008
Témakörök:
Szia
Legelőször a feszültség választó csúszkát kéne átkapcsolni 240 V-os állásba, ellenőrizd a jó érintkezést. Az olvadó biztosítókat szintén vagy cserélni, vagy megtisztítani, a foglalatokat is. Le kéne választani az anód és fűtőfeszültséget az egész áramkörről, és az egyenirányító csövön megmérni a feszültségeket. Ha nem tér el jelentősen a rajz szerinti értéktől, akkor a sok éve üzemen kívül levő pufferelkót célszerű lenne megformázni. Saccra 220-470 kiloohmos ellenálláson keresztül rákapcsolni az anódfeszt, és folyaü matosan mérni. Ha beállnak az üzemi értékek, akkor lehet visszkötni a további fokozatokat. Célszerű lehet külön a hangvégfokot, az RF, demodulátor stb részeket. Üdv:Tóni
Innen jött át.
Köszönöm ha segítesz neki, én most egy darabig biztosan nem tudok. Szerintem annyira "túltolni" sem kell, mert ránézésre semmi komoly baja nincsen...
Egy 0. ellenőrzést érdemes megtenni: nézd meg a csöveket, hogy nem gázosak-e. Ha fémszürke a getter (az üveg felső részének belső oldalán), akkor jó. Ha hamuszürke, akkor mindenképpen csere. Ha fekete, akkor erősen ajánlott a csere.
Pl. ezen a képen látható nekem eléggé gyanúsnak tűnik...
Aztán még lesz vele teendő, a teljes tisztítás, görgők, skálahúrvezetők kenése, esetlegesen ahol szakadt, a skálahúr cseréje, ahol kell, egy csepp olaj, zsír, skálaizzók cseréje, tesztelés külső bemenetről, hogy a végfok - hangszóró működik-e, aztán jöhet a rádióvevő rész macerálása, frekvencia mérések, - vigyázni a csúszka lapokra, (alul a kontaktorok zárják az áramköröket a fő áramköri lapon, amiket a billentyűsor billentyűi "húznak rá" a megfelelő érintkező pontokra, ezeket is oxidmentesíteni kell, kis kenőanyaggal ellátni ) amin a kis tekercsek vannak, nehogy megsérüljenek és elszakadjanak a vékony kis Litze huzallal elkészített tekercsek. (!) A Baji Elektronikánál lehet, hogy még rendelhető FM OIRT- CCIR konverter. ÚJ, kapcsolható 4 kristállyal is látható a weblapon,
http://bajielektronika.hu/arlkit2.html ( IC: S042) A hozzászólás módosítva: Máj 11, 2023
Nagyon jó állapotban van ,csak a posta kicsit beleronditott ,biztos leejtették a fa káva sarka kicsit sérült ,lessz időm rendbe kapom.
Felismeri valaki ezt a típust? Tudom hol van a hátulja de a sietségbe nem hoztam haza. Pár cső helyét tudom hol van.
Szerintem ez lesz az.
Köszi. Vègig néztem a cső listát mivel mindet kihúzták belőle és 2 olyan példány van amit nem találtam készleten. Az egyik az EM84 illetve az EAF801. Hátha van valakinek otthon pótlásra.
EM84 csak csicsa, nélküle működik minden.
Ha PU bemenetről szól telóval a rock, akkor jelenkezzél varázsszem és egyéb igénnyel.
Nekem csak ez a kettő hiányzik mert csak így lesz teljes. A doboz ellenben komoly fejtörést fog okozni.
Ez már lakköntésű, le kell csiszolni, kipótolni (vagy ragasztani egy réteg furnért, ha nagyon gyetvás), újrakenni.
A hozzászólás módosítva: Máj 18, 2023
Szia!
Nézz meg más doksit erről a rádióról. Van olyan is hogy az ebf89 van a rajzon az eaf801 helyett. Szerintem helyettesíthető az egyik a másikkal, de a lábainak a kiosztása nem pont egyező. Az anódáramok és feszültségek a katalógus szerint megegyeznek, de nem teljesen egyforma a két cső.
Kaptam a rádióhoz csövet és produkálja a hangot. A következő probléma áll fenn: a forgó kondi be van szorulva és nem tudom mi a legjobb oldószer ami kilazítja a kenő anyagot. Hogy a skála üveget hogy nyomtatom újra fogalmam sincs.
Szia
Azt nem tudom, hogy melyik a legjobb, de ajánlanám a petróleumot, illetve a foltbenzint (benzines folttisztító). Mindkettő 1 literes kiszerelésben kapható a festék/vegyianyag boltokban. A petróleum jól oldja a zsírokat, még a bitument is, kiváló penetráló tulajdonsága van. A foltbenzinnel sok dolgot lehet mosni, zsírtalanítani, régóta használom. Tűzveszélyes anyagok! Mozgó alkatrészek, csapág kenésére finom műszer olajat használok. Üdv:circuit
Sziasztok A Méh telepen találtam,ezt a négy trafót 1 folytó 1képkimenő 1hang kimenő a kicsit azt nemtudom .A kérdésem hogy melyik fekete fehér tv be lehetett,vane összefüggés a látható Meo felirat és a tipusa között ,vagy csak a gyártásnál a bemérés pecsétje. köszönöm
Híradástechnikai Anyagok Gyára (HAGY) Vác.
Orion Duna, Tisza TV-k benn volt ilyen trafó, a kicsi az egy blocking oszcillátor trafója talán VT. Akkoriban próbálták egységesíteni a fődarabokat a televízió gyártásnál, ezért használhatta ezeket mind a két akkori gyártó.
Köszönöm a segítséget .Ezek a trafók tényleg egy Orion 403 tv -ből valók.
Sziasztok Javítok egy LŐWEOPTA rádiót. Mivel lehetne kiváltani az ELL80 - as csövet ?
Szia!
Amit találtam: 6HU8, vagy ELL80E Vagy van más ötletem is, csak akkor kettő cső kell neked. EL95 De így már annyira nem az igazi. A hangszórót 10 Kohmra illesztik elvileg. Gondolom nem akarsz másik kimenőt tekerni, így szerintem ezek a csövek jöhetnek számításba. Bár meg kell hagyni eddig egyiket sem láttam élőben, max fényképen a lassan 44 évem alatt. Gondolom a P illetve U sorozat neked ki van lőve az eltérő fűtőfesz/áram miatt. A P az 12 volton 0,3 amper az U az 25 volton 0,1 amper. Gondolom neked 6,3 voltod van az E sorozat miatt.
Nagyon igazad van. A baj az hogy nem igen tudok találni jó megoldást valószínű hogy jegelem az egészet pedig két hasonló rádió is van és mind a kettőnek szakadt a fűtése a végcsöveknek. Lehet hogy eleve ez volt a gyenge pontjuk ezeknek a csöveknek és ezért nem terjedtek el.
Kedves Fórumtársak!
Kicsit OFF, de mégis témába vág: Megválnék régi rádióktól, valamint főképp táskarádió alkatrészektől (gyűjteménybe, alkatrészek felújításhoz). - Orionton táskarádió (későbbi szériás, fekete-szürke-krémszínű): külsőre jó állapotú, de a hátlapja törött és a skálahúr szakadt, elvileg működőképes Valamint jár hozzá pluszban egy elemtartó, érintkezők és vezetékek nélkül. - Robotron RR-1201 NDK-s asztali rádió: üzemképtelen, a skálahúrja szakadt. Szép állapotban maradt meg, bontás helyett a feljavítása ajánlott. - Videoton Camping de Luxe táskarádió alkatrészek: 2-2 db műbőr borítású elő és hátlap (műbőr borításúak, alumínium díszráccsal). Az előlapokban megvannak a hangszórók! 1 db fogantyú 1 db skála üveg + pár apróság - Videoton Riviera táskarádió (piros): kissé hiányos, de mivel szép állapotban maradt meg, bontás helyett a feljavítása ajánlott. - VEF 206 táskarádióhoz 2 db vadonatúj skála "üveg" - Tesla Dolly táskarádió hiányos állapotban, a bőrtokja megvan. - Keletnémet Capri 6401 rádióhoz két egymáshoz kapcsolódó panel, TGL 9225 100µF kondenzátor, hátlap, valamint a doboz alsó fa merevítője rajta az aranysárga "Capri" felirattal. Internetes kép a 4 elektroncsöves panelről: https://www.radiomuseum.org/images/radio/elektroakustik/capri_6401_...74.jpg Internetes kép a 4 nyomógombos hangszínváltó panelről: https://www.radio-bastler.de/forum/attachment.php?thumbnail=87256 - Unitra FONICA "Barát" hordozható lemezjátszó (1967) világosszürke dobozának hangszórós dobozfele, a lemezjátszó része nincsen meg. (ez a fajta lemezjátszó ritka darab volt) Könyvek: Rádió és televízió vevőkészülékek 1970-1971 Rádió és televízió vevőkészülékek 1972-1975 Lehetőleg egyben válnék meg tőlük, de típusonként megbonthatom a csomagot (kivételek lehetnek a Videoton Camping de Luxe elő- és hátlapok, valamint a VEF 206 táskarádió skálaüvegek, ezekből 2-2 darab van). A készülékek és az alkatrészek tiszta darabok (nem padlásról/pincéből fellelt állapotban vannak). ON
Szia!
Az alábbi dolgokat szívesen elfogadnám, ha a postázás lehetséges. Természetesen a posta költséget fizetem. Videoton Camping de Luxe táskarádió alkatrészek: Videoton Riviera táskarádió (piros): VEF 206 táskarádióhoz 2 db vadonatúj skála "üveg" Üdv, László
Rendelkezik valaki jó állapotú Weimar 5180 skála lappal? Ha valaki kérné akkor szkennerrel beolvasom a Videoton RA3101 és Orion AR201 lapját javítás céljára. Csere bere alapon.
Szkenneld be és tedd fel ide, ha nagyon ráérek egyszer és már majdnem unatkoznék, akkor vidáman megrajzolom azokat is vektorosan.
Hirtelen ennyit találtam de majd még teszek fel. Úgy kaptam valakitől.
Ezt meg majd össze kell dolgozni.
Kedves László!
Sajnos nem postázom. A rádiók és az alkatrészek Kerepesen találhatók, de budapesti átvétel is megoldható. Ha személyesen nem lehetne kivitelezni, "közvetítő" (ismerős, rokon,..stb.) útján részemről megoldható hogy nekik átadom. A rádiókért/alkatrészekért jelképes összeget kérnék, de árakat ide nem írtam (még új vagyok itt, a fórumszabályzat gondolom ebben a topicban ezt nem engedi). Amennyiben a fentiek figyelembevételével továbbra is érdekelné az alkatrészek, milyen módon egyeztethetünk a fórumon kívül? (fotókat is tudok küldeni az alkatrészekről) Idézet: „ A rádiókért/alkatrészekért jelképes összeget kérnék, de árakat ide nem írtam (még új vagyok itt, a fórumszabályzat gondolom ebben a topicban ezt nem engedi)” Fórumnak van apróhirdetés felülete is itt: https://www.hobbielektronika.hu/apro/ Ott legfelül az apróhirdetés link mögött . |
Bejelentkezés
Hirdetés |