Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Muzeális készülékek-alkatrészek restaurálása
Témaindító: Kutyuli, idő: Márc 29, 2008
Témakörök:
A következő gond állt elő! Mivel kiégtek a skálaizzók, próbáltam cserélni őket. Viszont a benne lévő izzók 2,5V 0,068A-esek, de csak 2,5V 0,2A-est kaptam. Ezzel viszont alig világít. Mit érdemes tenni?
Üdv !
Skálaizzó 6,3 V . Ez talán hangolásjelző lehet .
Kapni meg 68 mA-est nem igazán lehet (annó sem fordult elő szerintem minden Keravill-ban).
Nem érek most rá előkeresni a rajzát, pedig abból okosabbak lennénk. Ha megvan a kiégett darab, akkor esetleg ki is lehet válltani...
"VJ72" hozzászólásában van kapcsolási rajz, az 570. oldalon. Csak nem igazán lehet látni az R59 ellenállás értékét lehet hogy 88 ohm!
Igen, ez skálavilágítás.
Köszönöm a felvilágosítást, így már világos, hogy miért sötét.
Köszi, most az a kérdés, hogy mennyire lehet terhelni a tápot, hogy a 2-db 2,5V 0,2A-es izzó megfelelően világítson, de ne égjen le a trafó? Gondolom a 68-ohmos ellenállást kellene csökkenteni.
Nem a tápegység miatt van ott ilyen kis teljesítményű izzó, hanem hogy a műanyag előlap és a dobváltó skála meg ne olvadjon az izzó hőjétől.
A kapcsolási rajz szerint, ha jól látom, a skálavilágítás csak a világításgomb benyomásra aktivizálódik, és ha elengedjük visszamegy alapállásba! Ezáltal talán nem melegedhet fel annyira az izzó. Szerintem ez a kis fogyasztás az elemes táplálásnál lehet lényeges!
Hálózati üzemben állandóan világít, csak telepről kell a gombot nyomni, hogy világítson.
A hozzászólás módosítva: Márc 23, 2023
Ezt nem tudtam, akkor valóban túlmelegedhetnek az izzók.
2,5 V x 68 mA = 170 mW - kizártnak tartom, hogy az eredeti izzótól valami megolvadjon.
Ha nem ragaszkodsz a csavaros foglalathoz, lehetne bele tenni akár 6 V 50 mA-es rizsszem izzókat (kevesebb áramot fogyaszt, a fényerőt pedig beállíthatod a soros ellenállás változatásával). Bővebben: Link A hozzászólás módosítva: Márc 23, 2023
Nem az eredeti izzótól olvadna meg, hanem amit vettem helyette 2,5V*200mA! A rizsszem izzó jó megoldás lehet! Köszönöm.
Ha még megvannak a kiégett izzók (vagy szerzel helyettük másikat), akkor azokba némi ügyeskedéssel bele lehet forrasztani a rizsszemizzókat. Így a foglalatokat sem kell cserélni (jobban közelíti az eredeti állapotot - ha ez szempont), és ha esetleg a későbbiekben sikerül szerezned eredeti izzókat (pl. egy másik ugyanilyen készülékből), egyszerűen bele tudod tenni.
Végülis bármilyen más kiégett izzó is megfelel, ami E10-es.
Ahogy nézegettem egy fehér LED, vele párhuzamosan egy mondjuk 150 Ohm jó is lehet. A polaritást persze ellenőrizni kell...
Szia!
Tegyél be a skálaizzók HELYETT 2 db szuperfényes fehér ledet ellenpárhuzamosan, a soros ellenállást pedig méretezd meg ( Uv-3 )/ 20 mA-re. 6.3 volt váltónál 150 ohm sacc a 68 ohm helyére. Félperiódusonként a másik világít. A kötözésre figyelj oda. VAGY beteszel egy kis graetzet a 6.3-ra, rá 47...100 µF-ot, arra sorbakötöd a 2 ledet és marad a 68 ohm soros.
9,3 Vdc lenne hivatalosan a tápja, ezért is jön ki nagyjából a 2x2,5 V 68 mA izzó és a 68 Ohm...
Én nem izzókban gondolkoztam.
A 6.3-as rész törölve.. A hozzászólás módosítva: Márc 24, 2023
Ez a készülék, amiről beszélünk. Sem 6,3 V, sem AC nincsen ott...
Oké, csak a "skálaizzók" miatt gondoltam.
AC viszont van, csak éppen a tré rajzon nem látszik, hány voltos a szekundere... Úgyhogy nem elveszett téma akkor sem.
AC csak akkor van, amikor hálózatról megy. Amikor elemről, akkor nincs.
Elemes üzemben a két szembekötött LED közül csak az egyik világít. Hálózati üzemben meg felváltva villog, ami esetleg zavaró lehet.
Oké.. ezt én is gondoltam és nem elemes üzemben.
Az eredeti "mit édemes tenni" kérdés meg felhasználó függvénye. A hálózati ellenpárhuzamos pedig elvetve, van ott pufferelt dc. Téma zár nálam.
Jelentős mennyiségben kaptál a Selena skálaizzó problémára javaslatokat, szeretnénk látni majd a végeredményt.
Jelenleg ezek az opciók vannak!
A Proxima-ban így sorakoznak az izzók.
A sztereo, hangolásjelző és a skála világítás. Gondoltam, ha már megvan a kép, közkincsé teszem.
Köszönjük a képet.
Csak megerősítette azt a gyanakvásomat, hogy nem ugyazon készülék, ugyanazon skálaizzójáról beszélünk. Itt már talán csak a kérdező tudna igazságot tenni (úgymit mi lenne a kérdés tárgya).
Maradt a 2*2,5V 0,2A es izzók használata! Áthidalva a 68 ohmos ellenállást egy 39 ohmos ellenállással, és így megtelően világít 110mA-es fogyasztás mellett! Maradt az eredeti kialakítás.
Sziasztok!
Segítséget szeretnék kérni. Videoton D93 Musical Encyclopaedia. 8 Ohmos változat, egy szebb (155510) és egy elgyötörtebb példány (155509). Ez utóbbi dobozának penészmentesítése és csiszolása miatt szeretném valahogy a gyári sorszámot és a típus címkét egyben levarázsolni róla. Van erre valami reális esélyem? A rétegelt lemez alapra 1977-78 környékén lettek ráragasztva és azóta is rajta vannak. Először a szkenneléssel kezdek majd, mert az újragyártás csak a tuti biztos megoldás, de jó lenne az eredetiket megmenteni és visszarakni rá. A segítséget előre is köszönöm. Köszönettel |
Bejelentkezés
Hirdetés |