Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Napelem alkalmazása a lakás energia ellátásában
Témaindító: Router, idő: Júl 15, 2006
Témakörök:
A szaldó kivezetésekor nagyot fog mindenki bukni akinek visszatáplálósa van. Havi elszámolás lesz. Ha többet termelsz akkor még adózol is belőle ami még jobban csökkenti a visszavásárlási árat ami elég alacsony lesz majd. 30-40% adóra számolok. Többnyire ilyen tételek mennek ha az ember pénzt kap. Sőt a téli hónapokra még mindig kell fizetned a villanyt mert nagy a fogyasztásod. Jah és hiába fogsz nap elemel visszatermelni + egyenleget a rendszer-használati díjak még a nyakadon maradnak. Azaz ha 12.000kw termelsz 10.000kw felhasználsz 10.000x lesz a rendszerhasználat díjak. Mindent egybevéve simán bukó a visszatöltés és az aksis rendszer is a soha meg nem térülő befektetés miatt. De ezt csak még egy lehetséges jövő de valljuk be ha valamihez hozzányúltak az csak negatív irányban sikerült.
Nemrég előkerestem a fogyasztás mérőt. Rátettem a hűtőt és fagyasztót hogy mennyit is fogyaszt naponta. Holnap este érkezem a válasszal.
Igazán senki nem mondta, hogy "végig nullás" lesz a villanyszámla.
![]() Most éppen az, lehet örülni (akinek van miért). De ha belegondolsz, akkor a "hálózatot" használod tárolónak, azaz a mikor süt a nap, akkor betárolsz, amikor meg sötét van, akkor meg kiveszed az energiát. A hálózat fenntartását (drót odamegy a házhoz) meg kell fizetni. Amikor meg sötét van, akkor a hirtelen keletkező hiányt gázturbinával ![]() Tehát a fair, és várható dolog szerintem úgy néz ki, hogy: - Fogsz majd fizetni mindenképpen "hálózat használati hozzájárulást". - Amit pluszban termelsz, azt olcsón veszik át. - Amikor meg senki nem termel, akkor drágán számlázzák ki amit fogyasztasz... A hozzászólás módosítva: Júl 25, 2022
Igen majd ez lesz a bruttóban. Olcsón veszik drágán adják neked vissza. Jah és nincs éves elszámolás csak havi. Elég kellemetlen dolog. Főleg úgy hogy a haszon 0 fut majd. Vagy még rá is fizet az illető az adó miatt. Egymás után fognak rájönni olcsóbb és nyereségesebb lesz egy vissza nem termelő rásegítős rendszer főleg hogyha a minimum felett lesz a fogyasztás. Fele költség és 10 év helyett 12 év lesz a megtérülés. Nem érdekes. Számold ki hogy mennyi a megtérülési idő ha 30% adót dobnak rá a bevételre, télen venned kell a villanyt mert nincs elég termelésed korából. A minta év legyen a 2021 komplett év.
36 Ft/Kwh eladási ár a vételi 14 Ft /Kwh
https://www.youtube.com/watch?v=Voo11HYYD6U https://www.youtube.com/watch?v=oKzk3HTublo
Ezt én már régen alkalmazom. Az 5,5 kW-os ágaprítóm ma délután is a legnagyobb napsütésben darálta a napenergiával szárított ágat.
![]() ![]()
Idézet: „Ha többet termelsz akkor még adózol is belőle” Valóban. Ma még jelentéktelen az adótétel. Nem hinném, hogy túl sokat emelnének rajta. Nekem már úgyis mindegy. ![]()
Igen ma még jelentéktelen az biztos. De holnap is az lesz még? Vigyázat politika!! Mint ahogy láttátok bizony egy éjszaka alatt megváltozik minden. Ma még nem tudunk róla semmit hogy változik aztán már 3 hét múlva máris fizetünk. Lásd az áramot.
Idézet: „javasolják új belépőnek a hibrid rendszert” Furcsa mód, én nem javaslatnak gondolom, hanem kötelezőnek. Az áramszolgáltató rád testálja a napi csúcsok eltüntetését. Az "internet" írta, a jelenlegi napelem kapacitás az a szint, amit még az áramszolgáltató kezelni tud. Nálunk már probléma, ha tavasszal kicsit kicsillagosodik, már nem képes a hálózat elnyelni a termelt energiát. Ezen segítene az akku, ha az inverter normális módon tudná kezelni, ( mondjuk gondolkodni, elemezni, jósolni szerintem nem fog. Túl sok paraméter, érdek befolyásolná a döntést), esetleg a szolgáltató távolról tudná vezérelni. Tisztán egyéni gazdasági érdekből nem tudom hol az az áramszámla , aminél már nyereségessé válik az akku. Szerintem 100 Ft felett van valahol. ( napi átlag 3-4kWh spórolás 6-8 év élettartam....)
Én csak annyit olvastam, hogy nagy belépőknek már nem engedélyezik új napelemparkok telepítését.
Az újabb inverterek képesek normálisan kezelni az akkut mivel intelligensek, gyakorlatilag ugyanúgy fog vele együttműködni mint a hálózattal, illetve a felhasználó választja meg a működési módot. Ami nyilván logikus is, ha süt a nap abból fogyasszon, a felesleget töltse az akkuba, és azt használja egészen addig amíg lehet, és csak akkor váltson a hálózatra ha már se nap se akku nem áll rendelkezésre. Számolgattam megtérülési időt, az kb. a duplája a betáplálósnak az akkuk ára és élettartama miatt. De csatoltam videókat is, van aki használ már ilyen rendszert szóval van rálátása, neki ugyanez jött ki. Ha tudnám előre hogy fogok még élni 30 évet (szerintem nem), és tudnám azt is előre hogy nagyon magasan marad az áram ára, akkor nyilván belevágnék, más esetben semmi értelmét nem látom, meg hát nem látok a jövőbe sem.
Egy dolog biztos. Ha az áram ára tartósan magas marad (és miért ne maradna?), az akkuk és minden egyéb ára követni fogja.
![]()
Szia!
Amikor kezdtem 40fillér/kWh érték volt. (meg 10,50 Ft órabér Ez azóta se ment lefelé......... Tulajdonképpen a 180Ft/kWh várom mikor lessz. Az akkus hibrid üzem még elég húzós árban van 2..3X mint a visszatáplálás. De ezt is megoldják ,majd megmentenek?
Estét. Megnéztem a fogyasztás mérőt és két és fél kw ment el 24 óra alatt mint fogyasztás. Azaz havi szinten 75kw a bojler meg még 160kw havonta.
Közben azért történt egy apró változás is. Növekedett a fogyasztó társadalom egy 800w szivattyú képében. Igaz az napi 2-3 naponta 2 órát ha megy akkor sok. De az meg szezonális jellegű. Medence töltés és locsolás.
Erre mondtam, az érdekek ütközését. Nálam például az lenne a cél, a hálózati feszültséget tartsa kordában. Ami a szolgáltató érdeke is volna. Ha elkezd sütni a nap, az akkunak még nem kellene töltődnie, ha egész nap erős napsütés várható, mert túl korán teli lesz. A hálózaton meg még nem okoz problémát. Mikorra a nap igazán csúcsra jár akkor kellene belépnie, hogy a hálózati csúcsokat ledarabolja. Akkorra meg teli az akku... ( viszont a nap végén feltöltődve kellene várni az estét.... Ha meg nem várható erős napsütés, akkor reggeltől töltődhet amíg teli nem lesz. Ezek annyira időjós funkciók, hogy ezt egy inverter önmagában nem tudja lekezelni úgysem. (tudom a szolgáltató senkit nem érdekel..., majd akkor, ha a túl sok naptevékenység miatt az inverterek túlfeszültségre futnak, és 1 perc után 5 percre leállnak, a szolgáltató meg nem tud vele mit kezdeni....)
Ezt a modernebb inverterek egészen jol kezelik. Mindig megvannak a prioritások, azaz a gép már ugy jön ki a gyárbol, amit akár finomithatsz is.
Automatikusan pl a ház áramellátása az elsörendü feladat, azaz, ha van elég teljesitmény, akkor elsösorban a lakást látja el energiával. Csak ezután jön az akku és csak a legvégén a visszatáplálás. Ehhez még van rendszerint néhány opcio, pl a nagy fogyasztokat csak akkor kapcsolja a hálozatra, ha a napelemek elég energiát adnak. Pl a bojlert én csak akkor fütöm árammal, ha az invertorból több mint 1 kW teljesitményt jöhet. ( a fütötest csak 500 W-s, maga a bojler 3 energiaforrásból “táplálkozik”, a központi fútésből, a napkollektorokbol meg az elektromos fütésből - gyakorlatilag az év 9-10 honapjában ingyenes a melegviz). Ezek a funkciok elsősorban nem a mindennapos igényekre használhatok, pl a medence fütése, klima stb. A hozzászólás módosítva: Júl 26, 2022
Sziasztok én akartam telepíttetni napelem rendszert de amikor közöltem hogy sziget üzeműt akarok lecsapták a telefont.
Sziget üzemet megcsinálhatod te is...
A munka / szolár ólomakkumulátorokat mekkora ármmal lehet tölteni? Például egy 100Ah akkumulátort. Illetve a hibrid inverterkben beállítható a maximális töltőáram?
Tipusa ismert? Ha igen, akkor az adatlapja segít
Szia!
Ha nem adja meg az adatlapja ,akkor az 1/10C szabályt kell követni. Azaz 10A. Igen.
Van lehetőség az ólom akkumulátor gyors töltésére:
Bővebben: Link
Szia!
Igen lehet--de nem célszerű , mivel élettartam csökkenéssel jár. Ugyanigy a kisütő áramot is meg lehet emelni 1C ig is.
Igen erre jutottam én is
Azért kell az 5kw mert télen nincs annyi napsütés és be is kell tartalékolni pár hónapot. Télen úgy is több villany ég és forró víz is több kell.
Sziasztok.
Egy kérdésem lenne hozzátok, jelenleg csak annyi napelemet lehet felszerelni amennyi az évi átlag fogyasztás egy lakáson? Mert érdekelne az elektromos fűtési lehetőség gáz fűtés részleges kiváltásához.
Annyit lehet amennyit a pénztárcád meg a kábelek elbírnak. Nyilván más más vonatkozik a különféle rendszerekre, de konkrét megkötés csak a támogatott napelemekre van.
Építhetsz sziget üzeműt akkukkal akár 20kW-ra is, már ha bírod anyagilag, és azzal már fűthetsz is.
Nagyot!
Ismerősöm kérdését tolmácsolom, nem ismerem a napelemes rendszereket: Sziget-Hibrid üzemű napelemes rendszerek állítólag csak a napelemekről nem töltik az akksikat. Mindenképpen kell az inverternek 230V-os megtáplálás is. Ez igaz lehet? A hozzászólás módosítva: Júl 31, 2022
Nem kell neki hálózat hogy töltse az aksikat.
Hibás inverter vagy nem jól beállított inverter ezért nem tölti az aksikat. Hibás aksi bekötés, biztosíték. Vagy túl nagy fogyasztás minimális aksi töltés ha csak napelem van fent. |
Bejelentkezés
Hirdetés |