Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » NYÁK-lap készítés kérdések
A témában nincs helye a nem szakmai indíttatású vitáknak, ezért a szabályszegést elkövetők azonnali figyelmeztetés nélküli kitiltásban, vagy némításban részesülnek. Ugyan így járunk el azokkal szemben, akik "blog"-nak nézik a fórumot. Ezt mindenki tartsa szem előtt!
Szia! Nagyon szép, precíz munka!!!
Ha jól értem, a második réteg fotólakkot előhívás után nem távolítod el?
Igen az marad védő lakk-ként funkcionál (nem kell külön lakkozni beültetés után (kulönben éppen ezért találtam ki mert még spré-vel is utálok festeni!!És a véletlen forrasztási zárlattól is véd (a lakk nem forrasztható)
És még valami! Ha 180-200 fokon (sütőben) 5 -8percig melengeti az ember a lakk sötét barna üvegkemény réteget alkot !Ezt feliratok készítésére is lehet használni!
Valószinű, hogy a fotos eljárás a legjóbb, eljárás,de ez drága és macerás.
Sajnos probáltam azt a módszert, hogy műnyomó papírra laser printerrel kinyomtatott, vagy ugyanezt poros fénymásolóval műnyomópapirra nyomtatva, csináltam sima papirra is. Mindeggyiket vasaltam hosszabb rövidebb ideig, de sajnos megfelelő nyomatot nem tudtam produkálni. A leginkább előforduló probléma az volt a rávasalás után, hogy a panel szélén nem maredt sehogysem meg az áramkör. Az a kérésem aki így evvel a módszerral valóban csinált megfelelő áramkört az írjon legyenszíves, mert valamit rendszeresen rosszul csináltam. Kérném a segítségeteket.
Miért drágább és macerásabb?Ha jól olvasom a másik eljárás sem sikeres nálad! különben a retnél a sima 10*16 cm -es panel 500 a lakkozott 700 a levilágítás 10 perc , hol itt a macera?Ne érts félre nem akarlak rábeszélni ! Én is próbáltam a vasdalást nekem sem sikerült !De nagyon sokan dícsérik!
A nyák nagyon igényes,gratula! Mindössze egy apró észrevétel:már sok egyébként kifogástalan nyákon szemet szúrt a forrszemek nagy furata,egyik-másik helyen épphogy marad fólia,a furat meg szükségtelenül nagy. Szándékosan igy tervezted, vagy nem ismered-nem használod a "drill aid" ulp-t ?
Nekem is volt eleinte ilyen gondom, hogy a szélén nem maradt meg a festék. Két oka volt: nem sík a vasaló talpa, és nem toltam ki eléggé a szélén. Most már úgy vasalok, hogy sima, de kicsit rugalmas alapra teszem a nyákot (A4 papír félbehajtva az asztalon), és a vasaló meg a nyák közé is teszek egy félbehajtott lapot (vasalót feljebb kellett venni). A papírok kiveszik a felület görbeségének nagy részét, és igyekszem a nyák minden részét a vasaló közepével bejárni, nem a szélével vagy a hegyével. Így a 16mil-es huzalok is szépen megmaradnak akárhol, meg a kitöltött részek is.
Igazad van a nagy furatok ovális forrszemek potiknak és csokinak készültek (ilyet adott az eagle) De tényleg nem ismerem ezt az ulp -t leírnád hol taláom és hogy kell használni?kb 3-4 honapja tervezek a sólyommal !
Én is a fórumon kaptam az útbaigazitást. Tehát: board nézetben File->Run->az ulp könyvtárból kiválasztod a drill aid-et és katt. A furatméret választható.
köszi kipróbálom! ha pontra menő téma lenne küldeném a pontot!
Vasalás előt sorjázd le a nyákot, mert a vágásnál keletkező pici sorja esetleg nem engedi ráfeküdni a vasalót. A másik, hogy vasalás közben egyszer-kétszer egy puha ruhával dörzsölgesd át a műnyomó papírt, mert ez segíti a papíron lévő nyomat "átragadását" a nyákra. Az is fontos, hogy ha otthon használatos vasalód van, akkor menet közben picit mozgasd a vasalót a műnyomón, hogy a talp egyenetlenségeit, meg lyukacsosságát, ha gőzölős, ellensúlyozd.
Újra elolvastam a kérdésed és feltűnt egy szó a(második réteg) Nem jól érted .Én gyárilag lakkozott panelt használok és az a réteg marad a vezető sávokon!
Ez a lényeg nem lakkozok mégis védett a felület!!
Magyarul:
A forrszemeknél megmaradt fotolakk egy második megvilágítással (új maszkkal, ahol nincs forrszem) és előhívással eltüntethető. Ezáltal a vezetősávokat védi a fotolakk, a panel mégis forrasztható
Sőt azt is elárulom hogy a második előhívás után megmaradt felesleges lakkot is le lehet venni egy fogpiszkálóra tekert vatta pamaccsal amit hideg zsíroldóba mártasz (retusálás) Vastagabb vonalaknál az eagle hajlamos az egész forrszemet áthúzni!
Bocs, hogy csak most, de nem nagyon értem rá azóta...
Két csőre telt (T5-ös, 8W), a legnagyobb panel sem nagyobb 10x10 cm-nél, amivel általában dolgom van (smd, ugyebár). A két cső összesen 16W (egymástól kb. 10cm-re vannak egymástól, párhuzamosan), vagyis nem sok, de ahogy nézegettem, kb. 10-15cm-ről azért elég jól "teríti" az alatta lévő felületet. Kipróbálni még nem volt időm "élesben", de már nagyon kíváncsi vagyok a végeredményre. (Ja, nem kínlódok P20-szal, kizárólag gyárilag lakkozott panellel dolgozom. Ez is pénzbe kerül, mint a P20, de legalább nincs festékszag, a zsírtalanítás, pormentesség, egyenletes szórás miatti idegbaj. Sok bosszúságtól kímélem meg magam )
Nálam olyan, hogy így ha ráhúztam a "tokot" akkor pont eléri azt avastagságot amit még kellő képen be tudtam szorítani. Igaz ha jól rászorítod, akkor deformálódni fog a szigetelés de az ne zavarjon.
Nekem teljesen központos. Igaz kicsit nehéz ráhúzni de megéri.
Az eddig legszebb nyákom na milyen? A módszer: pauszpapir, lézernyomda, vasaló, és nem áztatom, csam megvárom mig lehül a nyák, és leszedem róla a papirt
alakul ez, de van még hova fejlődni. szerintem hagyd, míg lehűl, és utána áztasd le, akkor lsz tökéletes.
Nem rossz, nem rossz! Lesz ez még jobb is, ne félj! Jó úton haladsz, de az áztatás - hidd el - tényleg sokat lendít a dolgokon!
úgy sose sikerült. rávasaltam, lehült, bele avizbe, felázott a festékekl együtt.
Hát most ugy csinálom, hogy vasalom, kihül, és leszedem a papirt. Idézet: „felázott a festékekl együtt.” Akkor ott más baj volt, nem az áztatás!
szerintem is valami más baj volt pl a polirozás vagy a tisztítás :yes:
először még nem tudtam hogy addig kell ásztatni míg átlátszóvá nem válik a mányomó addig eléggé rossz nyákokat csinálltam :no: dr most már rájöttem és királyság van
Hát viz alatt szépen körködösen poliroztam, és megtöröltem. De nekem a vasalás nem megy szerintem. Egyébként zoly15 hozzászólásában, a mányomót málynyomónak ovlastam hirtelen. málynyomó papir. csövi
Ha még új a nyákod, vagy csak egy kicsit van összefogdosva, elszíneződve, akkor nem is kell azt polírozni. A konyhából szerzel egy kis súrolóport meg egy szivacsot, kicsit benedvesítve alaposan átdörgölöd, utána meleg vízzel lemosod, és kész. A kezed legyen tiszta közben, és a lemosás után már ne nyúlj a lemezhez.
Ha meg áztatás közben leázik a rajzolat, akkor vagy zsíros maradt a panel, vagy nem volt elég a hő. Nekem legalábbis ez volt a tapasztalat, pár kísérlet kellett a vasaló (meg a vasalási idő) belövéséhez.
Szia !
Ne karcold össze a panelt !!!!!! Nem attól lesz jó. Nem kell azzal a szerencsétlen rézfóliával semmit sem csinálni azonkívül, hogy az oxidot eltávolítod róla, és alkohollal áttörlöd, hogy ne legyen zsiros. Idézet: „Az eddig legszebb nyákom na milyen?” Lesz majd jobb is remélhetőleg. Üdv!
Hi
Én nem pausszal csinálom, de én se szoktam áztatni csak megvárom míg lehűl és lehuzom. Én egyszerűen újság fedlappal csinálom, de egyszer próbáltam pausszal az viszont át sem ázott. :no: Idézet: ez jó „mányomót málynyomónak ovlastam hirtelen” amúgy bocsi elírtam
óh, semmi baj
gr89: szerinted az nem nézne ki hülyén, ha elmennék a papirosba, és egy ujségfelérde nyomtattatnák? |
Bejelentkezés
Hirdetés |