Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » NYÁK-lap készítés kérdések
A témában nincs helye a nem szakmai indíttatású vitáknak, ezért a szabályszegést elkövetők azonnali figyelmeztetés nélküli kitiltásban, vagy némításban részesülnek. Ugyan így járunk el azokkal szemben, akik "blog"-nak nézik a fórumot. Ezt mindenki tartsa szem előtt!
Lapozás: OK   118 / 1385
(#) Hektor13 válasza kaqkk hozzászólására (») Jan 23, 2008 /
 
Szia! Nagyon szép, precíz munka!!!
Ha jól értem, a második réteg fotólakkot előhívás után nem távolítod el?
(#) kaqkk válasza Hektor13 hozzászólására (») Jan 23, 2008 /
 
Igen az marad védő lakk-ként funkcionál (nem kell külön lakkozni beültetés után (kulönben éppen ezért találtam ki mert még spré-vel is utálok festeni!!És a véletlen forrasztási zárlattól is véd (a lakk nem forrasztható)
És még valami! Ha 180-200 fokon (sütőben) 5 -8percig melengeti az ember a lakk sötét barna üvegkemény réteget alkot !Ezt feliratok készítésére is lehet használni!
(#) gabo2 hozzászólása Jan 23, 2008 /
 
Valószinű, hogy a fotos eljárás a legjóbb, eljárás,de ez drága és macerás.
Sajnos probáltam azt a módszert, hogy műnyomó papírra laser printerrel kinyomtatott, vagy ugyanezt poros fénymásolóval műnyomópapirra nyomtatva, csináltam sima papirra is. Mindeggyiket vasaltam hosszabb rövidebb ideig, de sajnos megfelelő nyomatot nem tudtam produkálni. A leginkább előforduló probléma az volt a rávasalás után, hogy a panel szélén nem maredt sehogysem meg az áramkör.
Az a kérésem aki így evvel a módszerral valóban csinált megfelelő áramkört az írjon legyenszíves, mert valamit rendszeresen rosszul csináltam.
Kérném a segítségeteket.
(#) kaqkk válasza gabo2 hozzászólására (») Jan 23, 2008 /
 
Miért drágább és macerásabb?Ha jól olvasom a másik eljárás sem sikeres nálad! különben a retnél a sima 10*16 cm -es panel 500 a lakkozott 700 a levilágítás 10 perc , hol itt a macera?Ne érts félre nem akarlak rábeszélni ! Én is próbáltam a vasdalást nekem sem sikerült !De nagyon sokan dícsérik!
(#) mex válasza kaqkk hozzászólására (») Jan 23, 2008 /
 
A nyák nagyon igényes,gratula! Mindössze egy apró észrevétel:már sok egyébként kifogástalan nyákon szemet szúrt a forrszemek nagy furata,egyik-másik helyen épphogy marad fólia,a furat meg szükségtelenül nagy. Szándékosan igy tervezted, vagy nem ismered-nem használod a "drill aid" ulp-t ?
(#) kobold válasza gabo2 hozzászólására (») Jan 23, 2008 /
 
Nekem is volt eleinte ilyen gondom, hogy a szélén nem maradt meg a festék. Két oka volt: nem sík a vasaló talpa, és nem toltam ki eléggé a szélén. Most már úgy vasalok, hogy sima, de kicsit rugalmas alapra teszem a nyákot (A4 papír félbehajtva az asztalon), és a vasaló meg a nyák közé is teszek egy félbehajtott lapot (vasalót feljebb kellett venni). A papírok kiveszik a felület görbeségének nagy részét, és igyekszem a nyák minden részét a vasaló közepével bejárni, nem a szélével vagy a hegyével. Így a 16mil-es huzalok is szépen megmaradnak akárhol, meg a kitöltött részek is.
(#) kaqkk válasza mex hozzászólására (») Jan 23, 2008 /
 
Igazad van a nagy furatok ovális forrszemek potiknak és csokinak készültek (ilyet adott az eagle) De tényleg nem ismerem ezt az ulp -t leírnád hol taláom és hogy kell használni?kb 3-4 honapja tervezek a sólyommal !
(#) mex válasza kaqkk hozzászólására (») Jan 23, 2008 / 4
 
Én is a fórumon kaptam az útbaigazitást. Tehát: board nézetben File->Run->az ulp könyvtárból kiválasztod a drill aid-et és katt. A furatméret választható.
(#) kaqkk válasza mex hozzászólására (») Jan 23, 2008 /
 
köszi kipróbálom! ha pontra menő téma lenne küldeném a pontot!
(#) Rapidus válasza gabo2 hozzászólására (») Jan 23, 2008 /
 
Vasalás előt sorjázd le a nyákot, mert a vágásnál keletkező pici sorja esetleg nem engedi ráfeküdni a vasalót. A másik, hogy vasalás közben egyszer-kétszer egy puha ruhával dörzsölgesd át a műnyomó papírt, mert ez segíti a papíron lévő nyomat "átragadását" a nyákra. Az is fontos, hogy ha otthon használatos vasalód van, akkor menet közben picit mozgasd a vasalót a műnyomón, hogy a talp egyenetlenségeit, meg lyukacsosságát, ha gőzölős, ellensúlyozd.
(#) kaqkk válasza Hektor13 hozzászólására (») Jan 24, 2008 /
 
Újra elolvastam a kérdésed és feltűnt egy szó a(második réteg) Nem jól érted .Én gyárilag lakkozott panelt használok és az a réteg marad a vezető sávokon!
Ez a lényeg nem lakkozok mégis védett a felület!!
(#) még1MbR hozzászólása Jan 24, 2008 /
 
Magyarul:
A forrszemeknél megmaradt fotolakk egy második megvilágítással (új maszkkal, ahol nincs forrszem) és előhívással eltüntethető. Ezáltal a vezetősávokat védi a fotolakk, a panel mégis forrasztható
(#) kaqkk válasza még1MbR hozzászólására (») Jan 24, 2008 /
 
Igen!!
(#) kaqkk válasza kaqkk hozzászólására (») Jan 24, 2008 /
 
Sőt azt is elárulom hogy a második előhívás után megmaradt felesleges lakkot is le lehet venni egy fogpiszkálóra tekert vatta pamaccsal amit hideg zsíroldóba mártasz (retusálás) Vastagabb vonalaknál az eagle hajlamos az egész forrszemet áthúzni!
(#) 7kaz válasza még1MbR hozzászólására (») Jan 25, 2008 /
 
Bocs, hogy csak most, de nem nagyon értem rá azóta...

Két csőre telt (T5-ös, 8W), a legnagyobb panel sem nagyobb 10x10 cm-nél, amivel általában dolgom van (smd, ugyebár). A két cső összesen 16W (egymástól kb. 10cm-re vannak egymástól, párhuzamosan), vagyis nem sok, de ahogy nézegettem, kb. 10-15cm-ről azért elég jól "teríti" az alatta lévő felületet. Kipróbálni még nem volt időm "élesben", de már nagyon kíváncsi vagyok a végeredményre.

(Ja, nem kínlódok P20-szal, kizárólag gyárilag lakkozott panellel dolgozom. Ez is pénzbe kerül, mint a P20, de legalább nincs festékszag, a zsírtalanítás, pormentesség, egyenletes szórás miatti idegbaj. Sok bosszúságtól kímélem meg magam )
(#) tbence3 hozzászólása Jan 25, 2008 /
 
Nálam olyan, hogy így ha ráhúztam a "tokot" akkor pont eléri azt avastagságot amit még kellő képen be tudtam szorítani. Igaz ha jól rászorítod, akkor deformálódni fog a szigetelés de az ne zavarjon.
Nekem teljesen központos. Igaz kicsit nehéz ráhúzni de megéri.
(#) jdani hozzászólása Jan 26, 2008 /
 
Az eddig legszebb nyákom na milyen? A módszer: pauszpapir, lézernyomda, vasaló, és nem áztatom, csam megvárom mig lehül a nyák, és leszedem róla a papirt
(#) idavid válasza jdani hozzászólására (») Jan 26, 2008 /
 
alakul ez, de van még hova fejlődni. szerintem hagyd, míg lehűl, és utána áztasd le, akkor lsz tökéletes.
(#) Frankye válasza jdani hozzászólására (») Jan 26, 2008 /
 
Nem rossz, nem rossz! Lesz ez még jobb is, ne félj! Jó úton haladsz, de az áztatás - hidd el - tényleg sokat lendít a dolgokon!
(#) jdani hozzászólása Jan 26, 2008 /
 
úgy sose sikerült. rávasaltam, lehült, bele avizbe, felázott a festékekl együtt.
Hát most ugy csinálom, hogy vasalom, kihül, és leszedem a papirt.
(#) Frankye válasza jdani hozzászólására (») Jan 26, 2008 /
 
Idézet:
„felázott a festékekl együtt.”

Akkor ott más baj volt, nem az áztatás!
(#) zoly15 válasza Frankye hozzászólására (») Jan 26, 2008 /
 
szerintem is valami más baj volt pl a polirozás vagy a tisztítás :yes:
először még nem tudtam hogy addig kell ásztatni míg átlátszóvá nem válik a mányomó addig eléggé rossz nyákokat csinálltam :no:
dr most már rájöttem és királyság van
(#) jdani hozzászólása Jan 26, 2008 /
 
Hát viz alatt szépen körködösen poliroztam, és megtöröltem. De nekem a vasalás nem megy szerintem. Egyébként zoly15 hozzászólásában, a mányomót málynyomónak ovlastam hirtelen. málynyomó papir. csövi
(#) kobold válasza jdani hozzászólására (») Jan 26, 2008 /
 
Ha még új a nyákod, vagy csak egy kicsit van összefogdosva, elszíneződve, akkor nem is kell azt polírozni. A konyhából szerzel egy kis súrolóport meg egy szivacsot, kicsit benedvesítve alaposan átdörgölöd, utána meleg vízzel lemosod, és kész. A kezed legyen tiszta közben, és a lemosás után már ne nyúlj a lemezhez.
Ha meg áztatás közben leázik a rajzolat, akkor vagy zsíros maradt a panel, vagy nem volt elég a hő. Nekem legalábbis ez volt a tapasztalat, pár kísérlet kellett a vasaló (meg a vasalási idő) belövéséhez.
(#) PCB válasza jdani hozzászólására (») Jan 26, 2008 /
 
Szia !

Ne karcold össze a panelt !!!!!! Nem attól lesz jó.

Nem kell azzal a szerencsétlen rézfóliával semmit sem csinálni azonkívül, hogy az oxidot eltávolítod róla, és alkohollal áttörlöd, hogy ne legyen zsiros.

Idézet:
„Az eddig legszebb nyákom na milyen?”


Lesz majd jobb is remélhetőleg.

Üdv!
(#) jdani hozzászólása Jan 26, 2008 /
 
Tehát nem szabad neki karcosnak lenni?
(#) Ricsi89 válasza jdani hozzászólására (») Jan 26, 2008 /
 
Hi
Én nem pausszal csinálom, de én se szoktam áztatni csak megvárom míg lehűl és lehuzom. Én egyszerűen újság fedlappal csinálom, de egyszer próbáltam pausszal az viszont át sem ázott. :no:
(#) zoly15 válasza jdani hozzászólására (») Jan 26, 2008 /
 
Idézet:
„mányomót málynyomónak ovlastam hirtelen”
ez jó
amúgy bocsi elírtam
(#) jdani válasza zoly15 hozzászólására (») Jan 26, 2008 /
 
óh, semmi baj

gr89: szerinted az nem nézne ki hülyén, ha elmennék a papirosba, és egy ujségfelérde nyomtattatnák?
(#) kaqkk válasza jdani hozzászólására (») Jan 26, 2008 /
 
A mányomót, és a málynyomót is nevezzétek MŰNYOMÓ-nak!Akkor tudni fogják a papirosba!
Következő: »»   118 / 1385
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem