Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » NYÁK-lap készítés kérdések
A témában nincs helye a nem szakmai indíttatású vitáknak, ezért a szabályszegést elkövetők azonnali figyelmeztetés nélküli kitiltásban, vagy némításban részesülnek. Ugyan így járunk el azokkal szemben, akik "blog"-nak nézik a fórumot. Ezt mindenki tartsa szem előtt!
Lapozás: OK   1208 / 1388
(#) niedziela válasza alberton hozzászólására (») Nov 24, 2016 /

Szia !

Én kivettem a tálcát és még nagyítottam is egy kicsit, kivágtam a tálca helyét nagyobbra.
Az a panel ami aláfér (általában annál nagyobb panelt nem készítek) simán ráteszem és nem emelem fel a lámpát.
Idézet:
„Nyugodtabb lennék ha mind a 4 cső nyák fölött, attól azonos távolságra lenne.”
Ezt én nem alakítottam át, úgy van ahogy. Semmi problémát nem okozott eddig.
Ha fóliát veszek mindig kipróbálok egy kis darabot az idő / szín miatt.
Az ezelőtti fólia alapból kicsit kékes volt, annak elég a 40sec világítás.
Ami most van az fehérebb(színtelenebb) annak 1 perc világítás kell.

Üdv.
(#) Melphi hozzászólása Nov 28, 2016 /

Sziasztok!
Valaki nem tudná megmondani mi a neve annak a proginak ami az Eagle böl kimentett ps inverted filet alakítja át PDF-é?
(#) niedziela válasza Melphi hozzászólására (») Nov 28, 2016 /

Felesleges minden sarkon megkérdezni
(#) RoliNyh válasza Melphi hozzászólására (») Nov 28, 2016 /

Én nem tudom, de ha feltelepítesz egy PDF nyomtatót (pl doPDF), akkor nem kell mentegetni mindenféle formátumba, mert tudod rögtön menteni PDF fájlba. És más programokkal is működik, amiben van nyomtatási funkció...
A hozzászólás módosítva: Nov 28, 2016
(#) RoliNyh hozzászólása Nov 28, 2016 /

Én meg azt szeretném megkérdezni mindenkitől, a fel nem használt nyákot ti mivel szoktátok védeni oxidációtól? Nem tudom másnál jelentkezik -e az a folyamat, hogy a régebbi nyákok elkezdenek bebarnulni. Sósavval letörölve újra szép fényes, de A4 -es méretű nyákot nem nagyon tudok állandóan befőttes üvegben sósav alatt tartani...
(#) nagym6 válasza RoliNyh hozzászólására (») Nov 28, 2016 /

Nekem nem barnul be évek alatt sem, melléképületben száraz helyen, csak papírba van csomagolva. Talán valami gőzök hatása lehet. Csomagold neylonba, védi nedvességtől is.
Denaturált szeszben oldott forrasztógyantával bekenve szerintem védi, majd ha kell, könnyen lemosható, pld. denaturáltszesz, nitrohigító.
(#) bbalazs_ válasza RoliNyh hozzászólására (») Nov 28, 2016 /

Szerintem kisebb nyakot se tarts ilyen korulmenyek kozott.
Szerintem hagyd beken, aztan amikor majd fel akarod hasznalni, akkor foglalkozz a felulettel. En a sosavat nagyon nagy ivben kerulnem, a maratast kiveve.
(#) Ge Lee válasza RoliNyh hozzászólására (») Nov 28, 2016 /

Nem kellene neki oxidálódni. Nekem van olyan ami kb. 10 éve csak úgy bedobva ott van a szekrényben és nem oxidos. Sósavval meg véletlenül se nyúlnék hozzá, utána azt már csak távtartónak használnám, áramkört nem tennék rá. Ha enyhe az oxidáció akkor rozsdaoldóba mártott papírtörlővel áttörölve szépen kivilágosodik, utána persze azt is el kell róla alkohollal távolítani.
Ha meg annyira oxidos hogy már az sem segít akkor nagyon finom polírpapír, amit autófényezők használnak a vizes csiszoláshoz. Egyébként meg teljesen mindegy hogy milyen állásában, mert közvetlenül felhasználás előtt úgy is meg kell tisztítani, a kosztól is meg az esetleges oxidációtól is.
(#) RoliNyh hozzászólása Nov 28, 2016 1 /

Nem értem ezt az általános tartózkodásotokat a sósavtól.
Anno mikor a lágyforrasztásról volt szó az iskolában, volt róla szó, hogy a rezet forrasztás előtt forrasztóvízzel (cink klorid, van is itthon belőle fél lityi) tisztítani kell. De ha épp elfogyott, és nincs kéznél pléhlemez (bádog) amivel készíteni lehet forrasztóvizet sósavból, vagy épp idő nincs rá, a sósav is megfelelő alternatíva.

Timeg úgy féltek tőle mint ördög a tömjéntől...

Egyébként nem tudom próbáltátok -e már, de mind sárga mind vörösrezet is tökéletesen lehet tisztítani sósavval (biztos nem hülyeségből mondták amúgy sem).

Szóval az ügyeletes VEGYÉSZ-ünktől kérdem, akkor most mi is a helyzet?
Sósav + vörösrézre, és sósav + sárgarézre levezetné nekünk a kémiai reakcióegyenletet?

Amúgy nálam sem arról van szó, hogy hegyekben állna az ilyen barnult oxidált panel, csak kíváncsiságból kérdeztem...
(#) micimacko válasza RoliNyh hozzászólására (») Nov 28, 2016 / 1

A sósav nem oldja a rezet. Önmagába . De: ha valami már oxidálta, akkor oldja réz-oxidot. Ezért kell a maratáshoz hidrogén-peroxid, mint oxidálószer. Ha sósavas közegben tárolod a levegő kizárásával, semmit sem okoz, de ha van oxigén jelem, akkor már fel fog oldódni idővel. Ráadásul a keletkező réz-II klorid reakcióba lép a rézzel, réz-I klorid keletkezése közben, a levegő oxigénje sósavas közegben ezt réz-II kloriddá oxidálja, tehát elfogy a rét.
Tisztításra használható pont az előbbiek miatt. Ha a sósavas felületet kiteszed levegőre, akkor az teljesen megszárad, mert a sósav illékony,ezért ugyanott vagy, ahonnan elindultál. Ha a savas tisztítás után lemosod bő vízzel, szárítod pl. alkohollal, semmi vomdot nem okoz. Szép felületet kapsz. (max a műhelyben rozsdásodnak a vas cuccok)
(#) RoliNyh válasza micimacko hozzászólására (») Nov 28, 2016 /

Én is abban a hiszemben vagyok, hogy a sósav és a réz nem lép reakcióba egymással
(csak az oxidjával).
Pont az a lényeg, hogy az esetlegesen képződött oxidot szépen leegye, és csak a négykilences Cu maradjon...
Ennyi elég is.
A tisztítás után meg természetes, hogy le kell mosni vízzel, ez nem is volt kérdés...

Köszönöm...
(#) kaqkk válasza RoliNyh hozzászólására (») Nov 28, 2016 / 1

Az kevés ha vízzel mosod le !Én rézcsöveket tisztítottam sósavval lemostam vízzel másnap reggelre fekete volt az összes ! Mosószódás vízzel közömbösíteni kell és csak ezután mosni tiszta vízzel , ha így teszel hónapokkal később is fényes lesz a panelod .
(#) niedziela válasza RoliNyh hozzászólására (») Nov 29, 2016 /

Idézet:
„Anno mikor a lágyforrasztásról volt szó az iskolában,”

bádogosoknak ez a szentírás

Panelt egyszer kell megtisztítani, mielőtt használod.
(#) gordonfreemN hozzászólása Nov 29, 2016 /

Sziasztok!

Közelitőleg, ha gyártatok, mennyibe fáj egy kétoldalas furatgalvános lötstopos 100x150-es panel?
Itt a fórumon nincs véletlen aki vállakozókedvű és profi szinten van?
Nem az ár hanem a rugalmasság miatt (pl saját alapanyagot küldenék)
A hozzászólás módosítva: Nov 29, 2016
(#) Bakman válasza gordonfreemN hozzászólására (») Nov 30, 2016 /

A hirdetések között keresgélj, szoktak ilyen ajánlatok lenni. Ha másképp nem megy, te magad keress ott ilyet.
(#) niedziela válasza gordonfreemN hozzászólására (») Nov 30, 2016 /

Idézet:
„vállakozókedvű és profi szinten van?”

Profi szinten a gyártók vannak legfeljebb.
Valahol 10eFt magasságában.
(#) kaqkk válasza gordonfreemN hozzászólására (») Nov 30, 2016 /

(#) adamhollos válasza gordonfreemN hozzászólására (») Dec 3, 2016 /

Bővebben: Link
A hozzászólás módosítva: Dec 3, 2016
(#) niedziela válasza adamhollos hozzászólására (») Dec 3, 2016 /

Idézet:
„mennyibe fáj egy kétoldalas furatgalvános lötstopos 100x150-es panel?”

Ez a méret ott sem olcsóbb mint itthon.
(#) gordonfreemN válasza kaqkk hozzászólására (») Dec 3, 2016 /

Ők nagyon komoly technológiával gyártanak, fel is hivtak, kedvesek készségesek de sajnos van egy dokumentum előállitási díj a panelen kívül ami 16ezer ft.
(#) niedziela válasza gordonfreemN hozzászólására (») Dec 3, 2016 /

Ha nem engedsz a minőségből akkor ez az ár
(#) gordonfreemN válasza niedziela hozzászólására (») Dec 3, 2016 /

Nekem az a minőség megfelel amit az itthoni levilágítómmal el tudok érni. Csak az a furatgalván kellene. De kémiai vegylabort ezért nem akarok és nem is fogok itthon nyitni. Foglalkozok így is elég dologgal. Kérdezősködök még...
(#) niedziela válasza gordonfreemN hozzászólására (») Dec 3, 2016 /

Mindenki igy van ezzel, inreálisan magas árakon dolgoznak a gyártók, és persze nem is az egydarabos tételekre vannak beállva.
Panelt úgy kell tervezni lehetőleg, hogy kevés VIA legyen, az átvezetések nagyrésze alkatrészlábon legyen.
Ha SMD a panel akkor a VIA-at alkatrészlábbal át lehet kötni.
A "házi" panel nem úgy néz ki mint a "profi" de ugyanolyan jól tud működni.
(#) gordonfreemN válasza niedziela hozzászólására (») Dec 3, 2016 /

Igen èrtem. Gondom hogy pont el-kondik alá kellene furatgalván. Smd lesz a panel. Hát akkor majd eszelek egy kicsit még a terven.
(#) enginerus válasza gulasoft hozzászólására (») Dec 4, 2016 /

EPSON R300-as tintasugarast használok. Többen is írtátok, hogy 2 példányban nyomtattok és egymásra helyezitek. Nekem ez a nyomtató tökéletesen nyomtat ugyan arra a vetitőfóliára, elcsúszás mentesen.(nem olcsó a vetitőfólia) Amíg csak 1 rétegben nyomtattam, nem sok sikerélményem volt . Így már tényleg szuperdolog a dryfólia.
(#) enginerus válasza Stewe hozzászólására (») Dec 4, 2016 /

3W-os UV ledeket használok. Több, mint jó.
Az 5db volt 672.13 HUF
Már drágább, ha jól látom: Bővebben: Link
A hozzászólás módosítva: Dec 4, 2016
(#) nyuszis2 hozzászólása Dec 5, 2016 / 1

Sziasztok!
Leírom én is a tapasztalataim a NYÁK készítésben, sokat segített, hogy másokét elolvastam, remélem az általam leírtak is segítségére lesznek valakinek.
A rézfelóület felületkezelésének biztos, hogy komoly szerepe van, de ezt az utóbbi időben nagyvonalúan kezelem és leredukáltam egy súrolószeres dötzsiszivacsos 20mp-es dörszölésre
és egy mosogatószeres zsírtalanító áttörlésre, majd papírtörlővel kicsit megtörölgetem. Régebben ez miroszálas törlőkendővel való áttörlés volt,
de most már csak annyi, hogy nem a legolcsóbb szöszölős papírtörlő, hanem jobb minősígűvel törlöm és mivel vasalom majd, nem is feltétlen csont szárazra
, mert úgyis a meleg majd megszáírtja. A NYÁK lemezeket boltból veszem, odafigyelek, hogy ne legyenek agyonkarcolva és elszineződések se nagyon legyenek rajta.
Legutóbb rendeltem kínából is próbaképp. Sajnos elég karcos lemezek érkeztek, ilyen olyan foltokkal, de csináltam pár próbát és nagyjából ok, de már kétszer is előfordult, hogy
maradtak foltok, amiket nem mart ki a vasklorid, de a véletlenek folytán pont olyan helyen ahol nem jelentett gondot.
A papír amire nyomtatok, kínából rendelt sárga toner transfer sheet. Nagyon elégedett vagyok vele, 2 perc vasalás után minden átmegy a NYÁK-ra, magán a papíron nem marad semmi.
A kinyomtatott papírt a festésből visszamaradt maszkoló ragasztószalaggal rögzítem a lemezre, majd kb 2 percig vasalom és vaskloriddal kimaratom.
Szoktam soldering mask-ot is készíteni rá, mert egyfajta felületkezelés is, mindenképp könyebb forrasztani és dob is a kinézetén.
Sajnos az elején sok kudarc ért, már le is akartam mondani róla, de meglett egy metódus ami működik.
A legfontosabb annak a fóliának a minősége ami alatt a festéket szétkenem. Nekem a tintasugaras nyomtatóhoz való írásvetítő fólia jött be eddig.
Ennek az egyik oldala nagyon sima, míg a másik érdes. Miután rápöttyözöm a NYÁK-ra az UV festéket a sima felülettel lefelé ráteszek egy darabot az előbb említett
fóliából és egy műanyag lappal (SIM kártya lappal) szétkenem. Az UV festékekben is van ami könynen kenhető és van ami egybe marad. Nemrég rendeltem piros színűt egy kínaitól
és meglepett mennyire szebben szétterült, mint a korábbi zöld. Azt feltételezem nem a szín a lényeg, hanem az hogyan tárolják és postázzák. Volt aki fekete fóliába is betekerte úgy küldte el.
A levilágításhoz készítettem egy időzítőt, amivel pár lépésben a fényerő is állítható. A ledek 3W 385-390nm -esek, ezekből van három és ezzel 7perc alatt megszilárdul annyira, hogy le tudjam szedni könnyen a kimaszkolt részt.
A lámpatesthez szétszedtem egy olcsó Achanos ledes lámpát és egy paper clip-re rögzítettem, így fel tudom csiptetni a kislámpámra (a feleségem kérdezte is, hogy a kislámpa kapott egy kislámpát?)
Pár képpel illusztálom a folyamatot.
Üdv
(#) niedziela válasza nyuszis2 hozzászólására (») Dec 5, 2016 /

Már csak egy kérdés maradt, ha ugyis használsz UV-t akkor minek vasalsz ?
Vegyél ugyanazzal a lendülettel dry fóliát és használd azt.
(#) eyess válasza nyuszis2 hozzászólására (») Dec 5, 2016 /

Azért még is csak ejtettél egy szarvas hibát.A második képen látható a nyák ahogy ahol már leragasztottad a sárga festő szalaggal.Igen ám , de itt vétettél egy nagy hibát, ugyanis soha nem a rajzolat felőli oldalon ragasztunk , és pláne nem úgy ahogy te csináltad.
Hogy miért a ragasztó szalag megemeli a vasalót ott ahol a ragasztó szalag van , illetve kevésbé ér hozzá , így nem lesz egyenletes a vasalás .Valahol megfolyhat , valahol pedig lehet , hogy nem tud átragadni rendesen .itt most épp szerencséd volt , de ragasztani mindig a nyák hátoldalán ragassz legközelebb.
A hozzászólás módosítva: Dec 5, 2016
(#) nyuszis2 válasza eyess hozzászólására (») Dec 5, 2016 /

Szia!
Sehol nem állítottam, hogy hibátlanul csinálom
Köszönöm az észrevételt. Nekem eddig nem okozott gondot ezzel a papírral, mert rendesen rányomom a vasalót és mert ellapul a ragasztó. Korábban amíg nem volt ilyen papírom készítettem sütőpapírral is, ott gondot okozott, ha nem volt egyenletes a felület.
A sütőpapírral még most is szoktam, főleg felirat oldalt, ha spórolni akarok a sárga papírral.
Az egyetlen ami zavar, hogy a ragasztó nyomot hagy, néha azt lesikálom, de itt most nem volt lényeges.
Következő: »»   1208 / 1388
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem