Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » NYÁK-lap készítés kérdések
A témában nincs helye a nem szakmai indíttatású vitáknak, ezért a szabályszegést elkövetők azonnali figyelmeztetés nélküli kitiltásban, vagy némításban részesülnek. Ugyan így járunk el azokkal szemben, akik "blog"-nak nézik a fórumot. Ezt mindenki tartsa szem előtt!
Lapozás: OK   1207 / 1388
(#) alberton válasza niedziela hozzászólására (») Nov 11, 2016 /

Jól értem, lamináló fóliára nyomtatod?
(#) niedziela válasza alberton hozzászólására (») Nov 12, 2016 /

Igen, annak a belső felére.
(#) kaqkk válasza niedziela hozzászólására (») Nov 12, 2016 /

Nem olvad bele a lézernyomtatóba ? Vagy tintással nyomtatod ?
(#) niedziela válasza kaqkk hozzászólására (») Nov 12, 2016 /

Lézerrel nyomtatok, nem az egész A4-es fóliát engedem át, papírra nyomtatom a körvonalat, és csak annál 2cm-el nagyobb fóliát teszek a papírra.
2x nyomtatom, és a fóliákat összeigazítva a rajzolaton kívül összemelegítem.
Igy maga a rajzolt fólia lágy marad, szépen rásimul és tapad a dry védőfóliára.
Az alsó felére vigyázni kell, nem lehet az asztalon sikálni mert az alsón a nyomtatás van szabadon.
Csináltam olyan maszkot is amikor a két nyomtatás tükörképe egymásnak, azok vannak összefordítva, ilyenkor csak az okoz sérülést ha összegyűröd.
Tartottam tőle, hogy ebben az esetben a fólia majd vezeti a fényt, de szerencsére nem.
36W-os körmös lámpával 30sec világítás nálam azt eredményezi, hogy szép mély kék a levilágított terület, a nem világított pedig teljesen világos mint alapjában a fólia.
Olyan stabilan polimerizálódik, hogy a lemosás (2 liter víz 80gr nátrium karbonát) után még rászoktam fújni a zsíroldót, várok 10sec-et és leöblítem. Simán bírja, és igy a legkeskenyebb helyeken sem marad nem oda való fólia.
Nekem régebben maradt, szóval maratás közben egyszer-egyszer át kellett még tennem a lemosóba.
(#) dinokal válasza niedziela hozzászólására (») Nov 13, 2016 /

Szia! A fóliát mivel fogatod a papírra?
(#) niedziela válasza dinokal hozzászólására (») Nov 13, 2016 /

papír ragasztó szalaggal, (öntapadós etikett cimke darabokkal a négy sarkát)
(#) szili83 hozzászólása Nov 13, 2016 /

Kellene vennem valami minidrillt, ami jó NYÁK fúrásra. Jelenleg is van, de sok problémám van vele. A patronok tönkrementek, és nem kapni hozzá.... Olcsó húsnak...
Most a Dremel 200 és 3000-et nézegetem, de lényegi különbséget nem látok köztük.
Bővebben: Link
Ti melyiket ajánljátok, illetve mi van nektek?
(#) niedziela válasza szili83 hozzászólására (») Nov 13, 2016 /

Általában nem maga a fúró rossz hanem a patron kopik el ahogy írod.
Én lecseréltem egy tokmányra. 540Ft -ból.
Lényegesen jobb mint a patronos befogó

images.jpg

(#) szili83 válasza niedziela hozzászólására (») Nov 13, 2016 /

Húúú, és ehhez hol jutottál hozzá? Én is megnézem, és ha méretben Ok, akkor olcsóbb megoldás sokkal.
(#) niedziela válasza szili83 hozzászólására (») Nov 13, 2016 /

Ebay-en vettem, de lehet kapni szerintem itthon is.
(#) szili83 válasza niedziela hozzászólására (») Nov 13, 2016 /

Pontosabb link, hogy mire keressek?
(#) Bakman válasza szili83 hozzászólására (») Nov 13, 2016 /

Én Dremel 4200 -as masinát vettem. A gyorstokmány jó (ami egyben nagy hátrány is*), de ha összességében nézem az egész gépet, akkor azt kell mondjam, nem ér ennyit. Megvan a helye, hogy mire lehet használni (apró pepecselések), de NYÁK fúrásra állvány nélkül alkalmatlan. Még állványos géppel is könnyű eltörni a 0,4 - 0,8 mm-es fúrószárakat, nemhogy kézben tartva.

niedziela tokmánya: Bővebben: Link

* Csak 1/8"-os (3,175 mm) szárakat lehet belefogni, 3,0 mm-es szár már lötyög benne. A Dremel vágó, csiszoló, ploírozó stb. szerszámok pedig aránytalanul drágák.
(#) niedziela válasza Bakman hozzászólására (») Nov 13, 2016 /

Idézet:
„Csak 1/8"-os (3,175 mm) szárakat lehet belefogni, 3,0 mm-es szár már lötyög benne.”

Mi lötyög ?
(#) Bakman válasza niedziela hozzászólására (») Nov 13, 2016 /

A gyorstokmányban a 3 mm-es szár.

Aminek a képét linkeltem az 0,3mm től 3,2mm -ig lineálisan jó.
Nem 3.2mm-es szár befogására alkalmas befogó. Az más.

Ha a Dremmel 4200 befogójára gondolsz, azt nem ismerem.
A hozzászólás módosítva: Nov 13, 2016
(#) Bakman válasza niedziela hozzászólására (») Nov 13, 2016 /

Jajj, én nem is ezt írtam. A Dremel 4200-as gép gyorstokmányáról (is) van szó, némi lábjegyzettel.

Ja már nekem is leesett a *
(#) gulasoft hozzászólása Nov 14, 2016 /

Arra figyeljetek, hogy ezek a minidrillek szénkefés kis szutykok, nekem minden szénkefés motorom amit sokat használtam kommutátoros lett, és kuka járat lett belőle, úgyhogy marha sokat ilyenre azért ne költsetek, aszinkron motorban csak a csapágy tud elkopni, mondjuk ahhoz meg kell eygy frekiváltó, ami meg nem két filléres dolog, dolog, viszont a motor örökéletű néha napján csapágycserével.
A hozzászólás módosítva: Nov 14, 2016
(#) szili83 válasza Bakman hozzászólására (») Nov 14, 2016 /

De lehet hozzá venni állványt is, nem?

Ki milyen állványt használ hozzá?
(#) Bakman válasza szili83 hozzászólására (») Nov 14, 2016 /

Én erre már egy fillért nem fogok költeni, maximum betétekre. Ha stabil, NYÁK fúrására is alkalmas gép kell, rendes, állványos masinát kell venni. Van egy Proxxon TBM 220-as fúrógépem. Ez az a gép amire azt mondom a mai napig, hogy az eddigi legjobb befektetésem. Eredetileg patronos befogója van de lehet kapni hozzá normál, fogaskoszorús tokmányt.
(#) niedziela válasza szili83 hozzászólására (») Nov 14, 2016 /

Magam készítettem állványt, de van ilyen is 6-7eFt körül.
(#) kaqkk válasza niedziela hozzászólására (») Nov 15, 2016 /

Az az állvány csak kutyát hajigálni jó , én vettem de egy nyákot nem sikerült kifúrni vele . megpróbáltam megerősíteni átépíteni de a végén a kukában landolt .
(#) niedziela válasza kaqkk hozzászólására (») Nov 15, 2016 /

Ezt jó, hogy mondod, mert múltkor találtam ezt a típust, nézegettem is, de akkor már nem szemezek vele
(#) gulasoft válasza kaqkk hozzászólására (») Nov 15, 2016 /

Én vettem egy Tesco-s fúrógépet, kidobtam belőle a motort, tettem a helyére egy aszinkront, a fúró fölé egy frekiváltót, a két stop egyik helyére kapott egy potit, és lábamhoz egy 1500Ft-os lábpedált. Most a potival tudom szabályozni a fordulatot, a lábpedállal meg forgás irányát. Ettől még persze a CNC-vel fúrok ha lehet, de a sima munkákhoz ez tökékletes, és olcsóbb volt mint egy hasonlót tudó gyári csoda.
(#) Beles hozzászólása Nov 16, 2016 /

Sziasztok!
Nyák tervezési szabályokról szeretnék pár tippet kérni. Esetleg valami jó leírást.
Egy hosszúhullámú rádió vevőt szeretnék építeni (135kHz-re). A problémám az, hogy gerjed az áramkör. Ilyen dolgokra lennék kíváncsi, hogy teleföldet használjak-e, vagy sem. Illetve ha nem, akkor hogyan vezessem a földelést. Gondolom csomópontból kiindulva kellene megoldani. Illetve RF jelek mennyire mehetnek közel egymásra. RF jelek vezetésére valami speciális kritérium, pl vezetősáv vastagsága, irányváltáskor kerekíteni kell-e a vezetősávot, vagy négyszögletesre rakni a sarkokat etc. Vagy ezek inkább csak nagyfrekvenciánál lényegesek?
(#) sdrlab válasza kaqkk hozzászólására (») Nov 16, 2016 /

Azért annyira nem rossz szerintem! Én is vettem egyet, főleg a motor befogó univerzális kivitele tetszett a többivel szemben, amik csak max pár mm-t engednek variálni...itt sokkal több a lehetőség!
Tény, hogy német gyártmány ellenére meglepően gagyi az asztal kivitele, görbe, és nem is merőleges a vezető tengelyekre(és ez sajnos típushiba ennél, ahogy olvastam róla)..., így úgy döntöttem átépítem egy normálisabb asztalra. Így kapott egy 15x15 cm-es hulladék asztallapot, amibe három lukat fúrva, epoxigxantával beleragasztottam a három oszlopot, ügyelve hogy most már kellően merőleges legyen az asztalára. Ez így teljesen jól használható, 0,3mm-es furatokat vígan fúrok vele, karbonheggyel...
(#) kaqkk válasza sdrlab hozzászólására (») Nov 16, 2016 /

Én 20db keményfém fúró eltördelése után felhagytam a tuningolásával , nem sokkal többért van fém állvány itt a Hestore-ban is az szuper minden átalakítás kókányolás nélkül . Bocsi 2x annyiért de ez rögtön használható Bővebben: Link
A hozzászólás módosítva: Nov 16, 2016
(#) sdrlab válasza kaqkk hozzászólására (») Nov 16, 2016 /

A TYP 0512-esre gondolsz ? Érdekes, nem nagyon rémlik hogy nagyon láttam volna anno ezt a verziót, bár kb kétszer annyiba kerül mint a másik...

Ennek is jó a motorbefogója..., viszont arra kíváncsi lennék, hogy mennyire alkalmas a 0,3mm-es heggyel történő munkához ?!

Mielőtt nekiálltam átalakítani, több fémállványos szerkezetet is megnéztem élőben..., egyikbe se mertem volna a 0,3-as hegyet beletenni! Ezért döntöttem inkább az átalakítás mellett..., hisz egyébként ötletes kis darab..., kár, hogy a gyári asztala el van kefélve....
(#) kaqkk válasza sdrlab hozzászólására (») Nov 16, 2016 /

Kb egy évig használtam meg voltam vele elégedve, azután kaptam egy profibbat ,majd építettem egy cnc gépet és "Ő" fúrt helyettem 2 évig ,aztán abbahagytam a nyák készítést ...
(#) alberton válasza niedziela hozzászólására (») Nov 24, 2016 /

Szia! A 4 x 9 = 36 w körmös lámpával milyen távolságról exponálsz? Beteszed a cuccot a kihúzható tálcára? Az én lámpámban 2 uv cső van fönt, és kettő oldalt. Ez az elrendezés nem okoz hibát? Nyugodtabb lennék ha mind a 4 cső nyák fölött, attól azonos távolságra lenne.
Következő: »»   1207 / 1388
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem