Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » NYÁK-lap készítés kérdések
A témában nincs helye a nem szakmai indíttatású vitáknak, ezért a szabályszegést elkövetők azonnali figyelmeztetés nélküli kitiltásban, vagy némításban részesülnek. Ugyan így járunk el azokkal szemben, akik "blog"-nak nézik a fórumot. Ezt mindenki tartsa szem előtt!
Lapozás: OK   167 / 1388
(#) Thomy hozzászólása Júl 7, 2008 /

Hola!

Hogy is van ez a korrózió?
A kész nyákot hogyan véditek? Ha rajtahagyom a lakkot, és csak a forrszemeknél hívom elő, az megvédi?

Thomy
(#) vicsys válasza Thomy hozzászólására (») Júl 7, 2008 /

Persze. Mint mindenféle festék ami elzárja a fémfelületeket a levegőtől...
(#) kaqkk válasza Thomy hozzászólására (») Júl 7, 2008 /

És égesd rá hőlégfúvóval akkor forrasztás álló is lesz és kemény mint az üveg !
(#) AMD hozzászólása Júl 7, 2008 /

Nem tudja valaki hogy Rosol 3 nevű "varázsszert" honnan lehet beszerezni?
(#) sprofan válasza AMD hozzászólására (») Júl 7, 2008 /

Ha ez forrasztópaszta, akkor itt tudsz érdeklődeni:
ROTHENBERGER Szerszám és Gép Kereskedelmi Kft.
Irányító szám: 1097
Város: Budapest
Utca: Gubacsi út 26.
Telefon: (1) 347 50 40|(1) 34
Fax: (1) 347 50 59
www.rothenberger.de
(#) AMD válasza sprofan hozzászólására (») Júl 7, 2008 /

Olyasmi. Rákenem a kész nyákra majd hőlégfúvóval ráégetem és valami fém bevonat marad a réz felületén, így gondolom nem korodálódik és jól forrasztható marad.
(#) sprofan válasza AMD hozzászólására (») Júl 7, 2008 /

Csak ezt találtam, szóval más nem is nagyon lehetne Midenesetre ha módodban áll, akkor ott tudsz érdeklődeni.
(#) AMD válasza sprofan hozzászólására (») Júl 7, 2008 /

Ok, köszi
(#) szabi83 válasza AMD hozzászólására (») Júl 7, 2008 /

mielött kidobnál 3000Ft-ot

OLVASD EL

Üdv
(#) Thomy hozzászólása Júl 7, 2008 /

Arghhh...
Kezdek megbolondulni.
Tutira a gyári fényérzékeny NYÁK a rossz.
Ugyan azzal a filmmel fotóztam 3 próbadarabkát:
2, 5 és 10 perc.

Az 10-es kisebb hibákkal (szakadás) jött ki az előhívóból.
De az 5-ös totálkár.
A 2-es még hívódik.

Ti hol vesztek fényérzékeny nyákot?
(#) sprofan válasza Thomy hozzászólására (») Júl 7, 2008 /

Öhöm...
HEStore.hu De tényleg
Én 4db 4W-os csővel bevallom 20 percig világítom, de a végeredmény nagyon jó szokott lenni, írásvetítő fóliával 2 réteggel, mert nyomtató már nem tökéletes. a csöves topicban találsz is egy képet a 417oldalon (azthiszem) Én 5-től 30 percig próbáltam és ez jött ki, menj egy kicsit feljebb az idővel hátha jobb lesz
(#) huba hozzászólása Júl 7, 2008 /

Eljutottam arra a pontra hogy kétoldalú nyákot kéne fotózzak, Attila86 Spektrum analyzer II-jének led-paneljéhez. Két megoldást látok. Egyik oldalt fotózom, majd kifúrom, tekintve a rajz egyszerüségét a másik oldalt berajzolom kézzel. Másik megoldás 2-2 maszk összeragasztása és középre a nyák becsúsztatása.
A kétoldalas tisztításon gondolkodom, mert amig surolom az egyik oldalt a másik tuti felszed valamit a kagyló fenekéröl, vagy tisztísam az egyik oldalt, lakkozom szárítom, tisztítom lakkozom szárítom a másikat?
75C-ra állított vasalón szárítok, lennebb nem tudok menni, mert nem engedi a bimetál.
(#) gulasoft válasza huba hozzászólására (») Júl 7, 2008 /

gumikesztyű a te barátod!!!
Háztartási boltban kapató. Nem a mosdó fenekében kell mosni, hanem gumikesztyűs kézben!
Aztán fordítasz, mosol, a súroló szemcséit mind a két oldalról lemosod (miután a gumikesztyűről már lemostad)
Lakkozásnál állítsd kis lábra a panelt, mert ha pl. újságpapíron lakkozol, akkor a papír átszívja a lakkot a túloldalra, ami akkor igazán gáz amikor az már le van lakkozva, mert nem csak a lakkot szívja át, hanem az oldószert is, ami azután szépen szét is cincálja a lelakkozott oldalad.
A legegyszerűbb ha veszel egy kétoldalas fényérzékeny nyákot. Ha nem, akkor a fentieket fogadd meg.
(#) Thomy válasza sprofan hozzászólására (») Júl 7, 2008 /

És meg tudnád mondani, mi a különbség a két nyák között?

1. Bővebben: link
2. Bővebben: link

Az egyik jóval nagyobb, de árban ugyanaz.
(#) mex válasza Thomy hozzászólására (») Júl 7, 2008 /

A pdf elolvasása után tudni fogod.
(#) Thomy válasza mex hozzászólására (») Júl 8, 2008 /

Köszi!
(#) Thomy hozzászólása Júl 9, 2008 /

Sziasztok!

Megint én vagyok
Mi a hiba a nyákkészítésnél, ha az előhívás után nagyon szép a nyák ( a 0.1 mm is látszik! és nagyon kontrasztos), de ahogy a maratószerbe teszem, az elrontja . Egyszerűen belemar a fentmaradt lakkba.
Lehet, nagyon tömény a maratószer? Hosszú az előhívási idő?

Kezd reményvesztetté válni a helyzet...

Thomy
(#) vicsys válasza Thomy hozzászólására (») Júl 9, 2008 /

Ha p20-at használsz, lehet vékony a lakkréteg vagy túl gyors a maratás. Esetleg nem szárítottad meg a lakkot vagy túlmelegítetteg és leválik. Használj gyárilag lakkozott nyákot, ne világítsd túl, megfelelő arányban keverd be az előhívót és ne kapkodj a maratással. Egy tenyérnyi panel lemaratásához akár 8-10 perc is kellhet.
(#) szabi83 válasza vicsys hozzászólására (») Júl 9, 2008 /

Idézet:
„8-10 perc is kellhet.”

fenét max 3 perc ( persze nem vaskloriddal )
(#) Thomy válasza vicsys hozzászólására (») Júl 9, 2008 /

Gyári panel (Conradból).
Előhívó TN140-es, először 1:9, majd 1:6 arányban. De nagyjából 5-10 percig kell hívnom.
Levilágítás leddel, kb 20 perc, mert pauszt használok, tökéletesen fed!

Én már nem tudom...nem sikerül 2-szer ugyanolyat csinálni.

Edit: Próbáltam fóliát, de csak rosszat kaptam, alig fed.
(#) szabi83 válasza Thomy hozzászólására (») Júl 9, 2008 /

pauszt cseréld le írásvetítő fóliára..

Üdv
(#) vicsys válasza Thomy hozzászólására (») Júl 9, 2008 /

5-10perc a hívás?? Nekem 1-1,5 perc. Sok lesz az.
Szabi!
Sok mindentől függ, de ha megjelennek a kis buborékok és melegszik jelentősen a lötty, akkor az már túl gyors.
(#) Thomy válasza vicsys hozzászólására (») Júl 9, 2008 /

Milyen előhívót használsz és milyen arányban?
(#) gulasoft válasza Thomy hozzászólására (») Júl 9, 2008 /

Előhívót felejtsd el. Szaladj le a sarki háztartási boltba, vegyél sziti lefolyótisztítót. Sima uborkás (nem 5 literes) üvegbe langyos víz, abba 3-4 kanál sziti (langyosban jobban oldódik). Ha feloldódott, akkor a levilágított nyákot 5mp-re lógasd bele ebbe a tömény előhívóba (p20-as nyáknál ez 3*1 mp), azután baromi gyorsán át a sima hideg vizes tálba, és ott mozgasd a nyákot előre hátra vagy fel le (attól függően miben van ugye a hidegvíz) ez a nagyját leviszi a lakknak, ha látod hogy kicsit lakkos, akkor újra előhívó pár mp, és ismét erőteljes lötyizés.
Ha úgy látod, hogy kasán előhívódott, akkor a mosd le hideg vízzel csap alatt. A nyák hátulját töröld szárazra, és ragasz rá egy "fület" a széles barna ragasztószalagból. Vegyél tn150-es maratót, tedd egy fagyisdobozba, a fagyis dobozt meleg vízbe, majd óvatosan fektesd fel a nyákot a maratófolyadék felszínére a fülénél fogva. Ha vadi új a maratód és elég meleg a vized, 10 perc tuti elég neki, de lehet hogy 5 is. Az enyém már a 3. 250*300-as nyákot marja, itt már azért 20-25 perc is lehet a maratási idő. Nem mar alá, nem kell percenként skubizni mi van.
Azért kell úsztatni, mert ilyenkor a lemart rézszemek lesüllyednek az edény aljára, feltárva a még marató által nem ért rézfelületet, és ez a marató elég sűrű ahhoz, hogy ne süllyedjen el a panel ha ügyes vagy. A lényeg, hogy a hátsó fele száraz legyen.
Este csinálok egy videót, két fóliás levilágításos lakkozásos maratásról.
(#) gulasoft válasza vicsys hozzászólására (») Júl 9, 2008 /

A sósavas azért ****, mert minden alakalommal újítani kell, hipermangánnal, vagy totál újat csinálni, ráadásul nem is igazán zárhatod le a gázképződés miatt, és pl. a befőttesüveg tetejét pikk pakk szétmarják a gőzök.
A tn150 10-15 perc (jó ha már agyon van használva, akkor 20-25 (utána már kuka)), de zárható, fele olyan büdös, fele olyan veszélyes. Nem marja szét a kezed ha 10. 20mp-ig rajta van (tovább még soha nem hagytam), és nem kell újítgatni.
(#) sankesz19 hozzászólása Júl 9, 2008 /

Sziasztok!
Tudnátok abban segíteni, hogy milyen parit kell venni amire kinyomtatom a NYAK-tervet?
Jó a fénymásolt NYAK v inkább vegyek lézernyomtatót?
Nincs sok pénzem nyomtatóra ezért gondoltam a fénymásolásra.

Ha van jobb megoldásotok szívesen vevő vagyok rá!
(#) Attila86 válasza sankesz19 hozzászólására (») Júl 9, 2008 /

Üdv.!
A weboldalamon találsz egy leírást. Ebben a leírásban külön kitértem az általad most felvetett kérdésekre (papír, fénymásoló VS lézernyomtató)
Üdv.: Attila
(#) Simon Balázs hozzászólása Júl 10, 2008 /

Üdv! Szerintetek kedves nyákkészítők a HCL és H2O2 1:10 aránya jó a maratáshoz? A fotoeljárásról annyit hogy a nem megvilágított részt nem marja meg a maratószer? A megvilágítás az milyen fényforrás lehet az alábbiak közül(mindent ami csak jó a felsorolásból jelezzetek):100W os izzó, 20W os neon, 11W os kompaktfénycső, Hg lámpa, UV lámpa kompaktfénycső kivitelben, UV lámpa neoncső kivitelben. Köszönöm előre is.
(#) Norberto válasza Simon Balázs hozzászólására (») Júl 10, 2008 /

Amik biztosan jók:

Hg lámpa, UV lámpa neoncső kivitelben

Valamint megemlíteném a napot, mint égitestet/annak fényét! Nem vicc! Nyári napsütésben, pláne manapság, amikor mindig riadóztatják az embereket a híradóban, hogy milyen nagyon erős UV-sugárzásra lehet számítani, bátran ki lehet tenni a napra! 2-3-4 perc bőven elegendő egész nagy NYÁK-ok előhívására is. Előnye, hogy ingyen van, és közben ott lehet lenni mellette, és figyelni a NYÁK-on a "reakciókat"...
(#) Thomy hozzászólása Júl 10, 2008 /

Sziasztok!

Mostan széles mosollyal a számon írok ám már!
Sikerült a fotózás!
Nem találjátok ki, mi volt a hiba!
3000Ft-nyi rossz nyákot vettem a C betűs áruházban!
Most a HEStoretól hoztam, elsőre sikerült minden!
2 led, pauszpapír, 10 perc, ~15 centiről, előhívó 1:6 (még ez is sok) és 10s alatt előjött a rajzolat, a maratószer is teszi a dolgát.

Köszönöm a segítséget és a kitartást a sok kérdésem miatt!

Üdv
Thomy
Következő: »»   167 / 1388
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem