Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » NYÁK-lap készítés kérdések
A témában nincs helye a nem szakmai indíttatású vitáknak, ezért a szabályszegést elkövetők azonnali figyelmeztetés nélküli kitiltásban, vagy némításban részesülnek. Ugyan így járunk el azokkal szemben, akik "blog"-nak nézik a fórumot. Ezt mindenki tartsa szem előtt!
Hola!
Hogy is van ez a korrózió? A kész nyákot hogyan véditek? Ha rajtahagyom a lakkot, és csak a forrszemeknél hívom elő, az megvédi? Thomy
Persze. Mint mindenféle festék ami elzárja a fémfelületeket a levegőtől...
És égesd rá hőlégfúvóval akkor forrasztás álló is lesz és kemény mint az üveg !
Nem tudja valaki hogy Rosol 3 nevű "varázsszert" honnan lehet beszerezni?
Ha ez forrasztópaszta, akkor itt tudsz érdeklődeni:
ROTHENBERGER Szerszám és Gép Kereskedelmi Kft. Irányító szám: 1097 Város: Budapest Utca: Gubacsi út 26. Telefon: (1) 347 50 40|(1) 34 Fax: (1) 347 50 59 www.rothenberger.de
Olyasmi. Rákenem a kész nyákra majd hőlégfúvóval ráégetem és valami fém bevonat marad a réz felületén, így gondolom nem korodálódik és jól forrasztható marad.
Csak ezt találtam, szóval más nem is nagyon lehetne Midenesetre ha módodban áll, akkor ott tudsz érdeklődeni.
Arghhh...
Kezdek megbolondulni. Tutira a gyári fényérzékeny NYÁK a rossz. Ugyan azzal a filmmel fotóztam 3 próbadarabkát: 2, 5 és 10 perc. Az 10-es kisebb hibákkal (szakadás) jött ki az előhívóból. De az 5-ös totálkár. A 2-es még hívódik. Ti hol vesztek fényérzékeny nyákot?
Öhöm...
HEStore.hu De tényleg Én 4db 4W-os csővel bevallom 20 percig világítom, de a végeredmény nagyon jó szokott lenni, írásvetítő fóliával 2 réteggel, mert nyomtató már nem tökéletes. a csöves topicban találsz is egy képet a 417oldalon (azthiszem) Én 5-től 30 percig próbáltam és ez jött ki, menj egy kicsit feljebb az idővel hátha jobb lesz
Eljutottam arra a pontra hogy kétoldalú nyákot kéne fotózzak, Attila86 Spektrum analyzer II-jének led-paneljéhez. Két megoldást látok. Egyik oldalt fotózom, majd kifúrom, tekintve a rajz egyszerüségét a másik oldalt berajzolom kézzel. Másik megoldás 2-2 maszk összeragasztása és középre a nyák becsúsztatása.
A kétoldalas tisztításon gondolkodom, mert amig surolom az egyik oldalt a másik tuti felszed valamit a kagyló fenekéröl, vagy tisztísam az egyik oldalt, lakkozom szárítom, tisztítom lakkozom szárítom a másikat? 75C-ra állított vasalón szárítok, lennebb nem tudok menni, mert nem engedi a bimetál.
gumikesztyű a te barátod!!!
Háztartási boltban kapató. Nem a mosdó fenekében kell mosni, hanem gumikesztyűs kézben! Aztán fordítasz, mosol, a súroló szemcséit mind a két oldalról lemosod (miután a gumikesztyűről már lemostad) Lakkozásnál állítsd kis lábra a panelt, mert ha pl. újságpapíron lakkozol, akkor a papír átszívja a lakkot a túloldalra, ami akkor igazán gáz amikor az már le van lakkozva, mert nem csak a lakkot szívja át, hanem az oldószert is, ami azután szépen szét is cincálja a lelakkozott oldalad. A legegyszerűbb ha veszel egy kétoldalas fényérzékeny nyákot. Ha nem, akkor a fentieket fogadd meg.
És meg tudnád mondani, mi a különbség a két nyák között?
1. Bővebben: link 2. Bővebben: link Az egyik jóval nagyobb, de árban ugyanaz.
A pdf elolvasása után tudni fogod.
Sziasztok!
Megint én vagyok Mi a hiba a nyákkészítésnél, ha az előhívás után nagyon szép a nyák ( a 0.1 mm is látszik! és nagyon kontrasztos), de ahogy a maratószerbe teszem, az elrontja . Egyszerűen belemar a fentmaradt lakkba. Lehet, nagyon tömény a maratószer? Hosszú az előhívási idő? Kezd reményvesztetté válni a helyzet... Thomy
Ha p20-at használsz, lehet vékony a lakkréteg vagy túl gyors a maratás. Esetleg nem szárítottad meg a lakkot vagy túlmelegítetteg és leválik. Használj gyárilag lakkozott nyákot, ne világítsd túl, megfelelő arányban keverd be az előhívót és ne kapkodj a maratással. Egy tenyérnyi panel lemaratásához akár 8-10 perc is kellhet.
Idézet: „8-10 perc is kellhet.” fenét max 3 perc ( persze nem vaskloriddal )
Gyári panel (Conradból).
Előhívó TN140-es, először 1:9, majd 1:6 arányban. De nagyjából 5-10 percig kell hívnom. Levilágítás leddel, kb 20 perc, mert pauszt használok, tökéletesen fed! Én már nem tudom...nem sikerül 2-szer ugyanolyat csinálni. Edit: Próbáltam fóliát, de csak rosszat kaptam, alig fed.
pauszt cseréld le írásvetítő fóliára..
Üdv
5-10perc a hívás?? Nekem 1-1,5 perc. Sok lesz az.
Szabi! Sok mindentől függ, de ha megjelennek a kis buborékok és melegszik jelentősen a lötty, akkor az már túl gyors.
Milyen előhívót használsz és milyen arányban?
Előhívót felejtsd el. Szaladj le a sarki háztartási boltba, vegyél sziti lefolyótisztítót. Sima uborkás (nem 5 literes) üvegbe langyos víz, abba 3-4 kanál sziti (langyosban jobban oldódik). Ha feloldódott, akkor a levilágított nyákot 5mp-re lógasd bele ebbe a tömény előhívóba (p20-as nyáknál ez 3*1 mp), azután baromi gyorsán át a sima hideg vizes tálba, és ott mozgasd a nyákot előre hátra vagy fel le (attól függően miben van ugye a hidegvíz) ez a nagyját leviszi a lakknak, ha látod hogy kicsit lakkos, akkor újra előhívó pár mp, és ismét erőteljes lötyizés.
Ha úgy látod, hogy kasán előhívódott, akkor a mosd le hideg vízzel csap alatt. A nyák hátulját töröld szárazra, és ragasz rá egy "fület" a széles barna ragasztószalagból. Vegyél tn150-es maratót, tedd egy fagyisdobozba, a fagyis dobozt meleg vízbe, majd óvatosan fektesd fel a nyákot a maratófolyadék felszínére a fülénél fogva. Ha vadi új a maratód és elég meleg a vized, 10 perc tuti elég neki, de lehet hogy 5 is. Az enyém már a 3. 250*300-as nyákot marja, itt már azért 20-25 perc is lehet a maratási idő. Nem mar alá, nem kell percenként skubizni mi van. Azért kell úsztatni, mert ilyenkor a lemart rézszemek lesüllyednek az edény aljára, feltárva a még marató által nem ért rézfelületet, és ez a marató elég sűrű ahhoz, hogy ne süllyedjen el a panel ha ügyes vagy. A lényeg, hogy a hátsó fele száraz legyen. Este csinálok egy videót, két fóliás levilágításos lakkozásos maratásról.
A sósavas azért ****, mert minden alakalommal újítani kell, hipermangánnal, vagy totál újat csinálni, ráadásul nem is igazán zárhatod le a gázképződés miatt, és pl. a befőttesüveg tetejét pikk pakk szétmarják a gőzök.
A tn150 10-15 perc (jó ha már agyon van használva, akkor 20-25 (utána már kuka)), de zárható, fele olyan büdös, fele olyan veszélyes. Nem marja szét a kezed ha 10. 20mp-ig rajta van (tovább még soha nem hagytam), és nem kell újítgatni.
Sziasztok!
Tudnátok abban segíteni, hogy milyen parit kell venni amire kinyomtatom a NYAK-tervet? Jó a fénymásolt NYAK v inkább vegyek lézernyomtatót? Nincs sok pénzem nyomtatóra ezért gondoltam a fénymásolásra. Ha van jobb megoldásotok szívesen vevő vagyok rá!
Üdv.!
A weboldalamon találsz egy leírást. Ebben a leírásban külön kitértem az általad most felvetett kérdésekre (papír, fénymásoló VS lézernyomtató) Üdv.: Attila
Üdv! Szerintetek kedves nyákkészítők a HCL és H2O2 1:10 aránya jó a maratáshoz? A fotoeljárásról annyit hogy a nem megvilágított részt nem marja meg a maratószer? A megvilágítás az milyen fényforrás lehet az alábbiak közül(mindent ami csak jó a felsorolásból jelezzetek):100W os izzó, 20W os neon, 11W os kompaktfénycső, Hg lámpa, UV lámpa kompaktfénycső kivitelben, UV lámpa neoncső kivitelben. Köszönöm előre is.
Amik biztosan jók:
Hg lámpa, UV lámpa neoncső kivitelben Valamint megemlíteném a napot, mint égitestet/annak fényét! Nem vicc! Nyári napsütésben, pláne manapság, amikor mindig riadóztatják az embereket a híradóban, hogy milyen nagyon erős UV-sugárzásra lehet számítani, bátran ki lehet tenni a napra! 2-3-4 perc bőven elegendő egész nagy NYÁK-ok előhívására is. Előnye, hogy ingyen van, és közben ott lehet lenni mellette, és figyelni a NYÁK-on a "reakciókat"...
Sziasztok!
Mostan széles mosollyal a számon írok ám már! Sikerült a fotózás! Nem találjátok ki, mi volt a hiba! 3000Ft-nyi rossz nyákot vettem a C betűs áruházban! Most a HEStoretól hoztam, elsőre sikerült minden! 2 led, pauszpapír, 10 perc, ~15 centiről, előhívó 1:6 (még ez is sok) és 10s alatt előjött a rajzolat, a maratószer is teszi a dolgát. Köszönöm a segítséget és a kitartást a sok kérdésem miatt! Üdv Thomy |
Bejelentkezés
Hirdetés |