Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » NYÁK-lap készítés kérdések
A témában nincs helye a nem szakmai indíttatású vitáknak, ezért a szabályszegést elkövetők azonnali figyelmeztetés nélküli kitiltásban, vagy némításban részesülnek. Ugyan így járunk el azokkal szemben, akik "blog"-nak nézik a fórumot. Ezt mindenki tartsa szem előtt!
Lapozás: OK   168 / 1388
(#) Müszi hozzászólása Júl 10, 2008 /

Thomy szavaival élve most már én is ugyanúgy örülhetek, mert elsőre sikerült a vasalás. Az ST151 erősítő nyákját vasaltuk sztereóban, és mivel a vasaló elég gyenge volt már (alíg volt hője), 10 percig vasaltuk, sima fénymásolt rajzzal, és rendes fénymásolópapírral. A rajznak a 3/4-e szépen megmaradt
Egy-két helyen kellet csak filccel kiegyengetni, de a biztonság kedvéért áthúztuk filccel az összes vezető sávot.

Képet egyenlőre nemtudok mellékelni, mivel az erősítő nem nálam van, de estefelé talán tudok képeket készíteni.

Ha az erősítő teljesen kész lesz, akkor feltesszük azt is a Ki, mit építettbe.

üdv.: Müszi
(#) Simon Balázs válasza Norberto hozzászólására (») Júl 10, 2008 /

Üdv! Köszönöm a segítséget. Még lenne egy kérdésem: a Na lámpa is jó? Ez az a lámpa ami az utcákon nagyon erős narancssárga fényt adnak. És melyik részt marja meg a vegyszer a nyáknak? ami fénytkapott vagy amelyik árnyékolva volt? Köszi Ha bejön a foto nyáktechnika akkor jöhet a És hogy történik pontosan az elkészítés? Így?:Megvilágítom a nyákot és utána berakom a maratószerbe? Üdv!
(#) Norberto válasza Simon Balázs hozzászólására (») Júl 10, 2008 /

Mintha valami azt sugallná, hogy EZ a topik pont erről a témáról szól...

Ha belépsz abba a témába, felül jobb oldalt lesz egy bekeretezett K betű. Azt megnyomod, és bejön a kereső. A csillag helyére beírod ezt: fotózás

Aztán megnyomod a keresés gombot, vársz egy pillanatot, utána pedig ezerrel elkezdesz olvasni! Célszerűen hátulról kezdd el olvasni, azaz időrendben, a végétől kezdve!

És valami olyasmi is rémlik, hogy van itt a HE-n egy cikk is a NYÁK-készítésről általánosságban... az pedig természetesen a Cikkek között található, nem a fórum részlegben.
(#) Simon Balázs hozzászólása Júl 10, 2008 /

Üdv! Csak egy kérdésem lenne a Ca(kálcium)OH(hidroxid) jó az előhíváshoz? Köszi.
(#) Simon Balázs válasza Norberto hozzászólására (») Júl 10, 2008 /

Köszi szépen
(#) kaqkk válasza Simon Balázs hozzászólására (») Júl 10, 2008 /

Elvileg jó. Csak az a lényeg hogy erős lúg legyen .
DE 1-3% nál ne keverd erősebbre.
(#) Simon Balázs válasza kaqkk hozzászólására (») Júl 10, 2008 /

nem tudom hogyan lehet kiszámítani % ba az erősségét, ugyanis CaOH-t a helyi mészégetőben lehet venni. És itt egy újabb kérdés HCl és H2O2 keverékével lehet matatni az előhívott nyákot?

Igen nagyon jól marja a sósav hidrogén peroxid én már
30 másodperces maratási időt is produkáltam vele.

A koh-val ne kinlódj vegyél hideg zsíroldót azon fel van tüntetve a töménység (állt 15% ) és így egyszerű a hígítás.15/1
(#) Simon Balázs válasza kaqkk hozzászólására (») Júl 10, 2008 /

inkább maradok a hidroxidoknál NaOH az nemhiszem hogy olcsó de a CaOH-t ingyen be tudom szerezni Talán ott ahol kapom meg tudják mondani hány %-os azt tudom hogy tiszta CaOH frissen az oltóból. Szerinted az hány százalékos lehet?
(#) Sir-Nyeteg válasza Simon Balázs hozzászólására (») Júl 10, 2008 /

NaHO: 1 kg volt asszem vmi 600ft, de abból elég 1-2 gramm pár deci vízhez, így egy életre elég ekkora mennyiség

Na azért a zsíroldó sem vág földhöz 300ft 7 dl !
a caoh (ha kenhető) sűrű mész akkor nyugodtan
veheted 100% nak (van benne más ca vegyület is és
egyéb földfém vegyületek de elhanyagolható menyiségben!
(#) levii hozzászólása Júl 10, 2008 /

Sziasztok!
Megosztanám veletek mai, szomorú nyák készítős sztorimat hátha valakinek még hasznos lesz.
Ma reggel elkezdtem készíteni két nyákot.
Mivel a fotózásos technika híve vagyok ezért átlátszó fóliára kinyomtattam a nyáktervet, megvártam míg megszárad majd betettem a lámpa alá.
Igen án csak hogy a nyomtatot fele volt azon az oldalon ami hozzá ér a nyákhoz és a hő hatására (HMLIvel fotózok és kicsi a levilágító) szépen hozzá ragadt a tinta a fényérzékeny réteghez.
Szedem ki a nyákot a szóritóból látom hozzá van ragadva a fólia, lehúzom erre lejött a fényérzékeny réteg a vezetősávok egy részéről.
Gondoltam nem olyan vészes nem jött le túl nagy helyen jó lesz ez így is.
Előhívás 7g/liter NaOH oldalttal ezzel minden OK volt.
Maratás: vettem a HQVideonál PPE-M002 maratószert, a leírás szerint fel is oldottam fél liter vízben a nyák egy részét szépen le is marta majd lelassult, alámart de azért skierült még vele az első nyák bár nem túl jól.
Na felmelegítettem újra bele a második nyák na azt már alig marta. Ahol nem kellet volna ott ottmaradt ahol kellet volna ott lemart belőle egy részt.

Szóval dobhatok ki egy 16x10 es nyákot.

u.i.: Nem azért írtam le a dolgot mert siránkozni akarok hogy nem jött össze csupán azért hátha a későbbiekben valakinek hasznos lesz.

Üdv!
(#) gulasoft válasza levii hozzászólására (») Júl 10, 2008 /

hát igen a ledes levilágítóval ilyen probléma nincs.
Kész lett a video, valahova fel kéne töltenem. Ötlet? (sok kicsi, nem fogom összerakni)
(#) huba válasza gulasoft hozzászólására (») Júl 10, 2008 /

youtube?
(#) levii válasza gulasoft hozzászólására (») Júl 10, 2008 /

Igen de a maratószeres dolog nem a világítás miatt van.

Üdv!
(#) kaqkk válasza gulasoft hozzászólására (») Júl 10, 2008 /

Kész a levilágítód ? küldesz képet?
(#) gulasoft válasza kaqkk hozzászólására (») Júl 10, 2008 /

videót küldök, de az egész dobozom kb 100Ft-ból kijön, majd meglátod.
Aki ennél olcsóbbat épít az szóljon
(#) ordeal hozzászólása Júl 11, 2008 /

Sziasztok!

Remélem ti gyakorlottak vagytok és nektek ez egy egyszerű kérdés lesz!
Én nyáktervzéshez az ExpressPCBt használom, és megdöbbentem hogy nem lehet belőle nyomtatni.

Nagyon fontos és sűrgős lenne megtudnom hogy tudok méretarányo(1:1) képet nyomtatni ami alkalmas lenne a fotózáshoz vasaláshoz mind1 mihez csak kell nekem a megtervezett nyák.Mi ennek a módja?

a printsreenelésen kívül?mert ott szerkesztgetni kell blabla és félek hogy elrontom nyákotak....
(#) gulasoft hozzászólása Júl 11, 2008 /

Felraktam a youtube-ra a videót, ott csücsül a saját mappámban, de azt írja, hogy túl hosszú. Mekkora videót lehet felrakni? Ha valaki csinált ilyet dobjon már egy magánlevelet.
(#) teodor válasza ordeal hozzászólására (») Júl 11, 2008 /

Lehet nyomtatni belőle, katt a file-re ott találod utána az ablakban beállitod melyik oldalt akarod nyomtatni és ok.

epcb.JPG

(#) lgyk válasza ordeal hozzászólására (») Júl 11, 2008 /

Hi!

Lehet nyomtatni belőle, de laponként csak egy maszkot nyomtat. A printscreenelést régóta használom, és szerintem egy közepes képszerkesztővel (pl. PhotoFiltre) összeillesztve, színkorrigálva tökéletes eredményt lehet kihozni percek alatt.
(#) lgyk válasza Simon Balázs hozzászólására (») Júl 11, 2008 /

Hi!

Nem a legjobb az oltott mész erre a célra, ugyanis azt is kell nézni, hogy a leoldandó anyag képez-e a Ca2+ ionokkal csapadékot. Ha mázlid van, akkor működik így is, de van egy reakció is NaOH előállítására égetett mészből:

Na2CO3 + Ca(OH)2 -> 2 NaOH + CaCO3

A szódát és az oltott meszet oldatban lehet reagáltatni, az eredmény viszonylag tiszta NaOH oldat és mészkőcsapadék lesz.

Szódát pedig szódabikarbónából is elő lehet állítani 200 fokos melegítéssel:

2 NaHCO3 -> Na2CO3 + CO2 + H2O

Persze mindehhez megfelelő óvatosság és védőfelszerelés szükséges.
(#) Simon Balázs válasza lgyk hozzászólására (») Júl 11, 2008 /

Üdv! Köszi szépen megpróbálom ezt is. De elvileg a CaOH erősebb lúg mint a NaOH de akkor miért nem jó?
(#) spikk válasza Simon Balázs hozzászólására (») Júl 11, 2008 /

Szia!

Gondolom Igyk arra utalt, hogy vízben nem nagyon oldódó anyag keletkezik, ha rezet oldasz vele.
Mondjuk a Ca2+ ionokkal a Cu2+ nem képez sok csapadékot, de talán a Cu2+ az OH- ionnal szokott, már nem emlékszem . Minden esetre a helyedben egy minidarabot csak így csiszolás után feláldoznék tesztelésre az éles maratás előtt...
(#) gulasoft hozzászólása Júl 11, 2008 /

Levilágításos technika elejétől a végéig.

Na youtube egy rakás sz.r! 4 darabra kellett volna vágni a videót.
Felraktam a saját oldalamra:
Bővebben: Link

valahol a lap alján a nyák alatt.

Amit kifelejtettem a videóból, az előhívó összetétele. A szitiből készült a videóban látható befőttesüvegnyi vízbe 3-4 kanál.
(#) levii válasza gulasoft hozzászólására (») Júl 12, 2008 /

Megnéztem a videót!
Igen most éjjel
Ami nekem egy kicsit furcsa volt az az előhívás én ecsettel szoktam dörgölni.
A maratást viszont legközelebb én is így csinálom

Üdv!
(#) skoda555 válasza gulasoft hozzászólására (») Júl 12, 2008 /

Én is most néztem meg! Kafa!
Szeretem az ilyen bemutató videókat. Pláne, ha magyar.

Gondolom az UV LED nem egy nagy összeg.
(#) Sir-Nyeteg válasza skoda555 hozzászólására (») Júl 12, 2008 /

Cree uv led www.chipcad.hu br. 1300ft.
2 db elég
Nekem nincs kép, csak hang. milyen kodek kéne hozzá?
(#) gulasoft válasza Sir-Nyeteg hozzászólására (») Júl 12, 2008 /

Azt nem tudom, milyen codek kell hozzá, de megya youtube-ra is, csak most megy a 3. rész a 4-re vágottból.
Bővebben: Link
(#) gulasoft válasza levii hozzászólására (») Júl 12, 2008 /

Az ecsettel dörzsöléses problémákról alább írtam, de azért ez így gyorsabb nem?
Következő: »»   168 / 1388
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem