Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » NYÁK-lap készítés kérdések
A témában nincs helye a nem szakmai indíttatású vitáknak, ezért a szabályszegést elkövetők azonnali figyelmeztetés nélküli kitiltásban, vagy némításban részesülnek. Ugyan így járunk el azokkal szemben, akik "blog"-nak nézik a fórumot. Ezt mindenki tartsa szem előtt!
Lapozás: OK   235 / 1385
(#) Doncso válasza (») Jan 15, 2009 /
 
Nekem van egy két ötletem, vedd a fáradtságot és olvass vissza egy picit, kb 100 ezerszer le lett írva itt és már mindenhol ,hogy milyen lapokra mivel lehet nyomtatni, és mi a menete az egésznek! Ha visszaolvasnál, rájönnél hogy sima lapról az életbe nem fog a rajzolat a nyákra kerülni pláne nem tintasugarassal!
Nem bántásképpen írom! Marad a filctoll, vagy műnyomót szerzel és a rajzolatot valahol rá fénymásoltatod, amit ügyesen kinyomtattál a papírra. Esetleg szánsz egy kis pénzt és beruházol lézer nyomtatóra, vagy egy fotós szettre, jobb ötletem nincs, de nulla forintból nem tudod megoldani.
Üdv.
(#) fulop lajos válasza Cunici hozzászólására (») Jan 15, 2009 /
 
Üdvözöllek Cunici!
Így már egy leendő műszaki emberhez méltó. Van a vasaláson és a rajzoláson kívül még sok módszer. Az egyik pl. abból áll, hogy előre elkészített forrszem és vezetősáv öntapadó kivitelben (mint a matrica egy hordozó szalagra felragasztva), és ezeket felragasztva lehet kialakítani a rajzolatot. Elég macerás játék. Mi '76-ban a középsuliban ezzel gyakoroltunk. No nem emiatt szerettem meg az elektronikát. A kis szériás amatőr munkákhoz a minimális minőséghez sajnos a nyomtató szinte elkerülhetetlen. Én a próba vagy paneleket egyedi panelek rajzait egy lézerfóliára kétszer kinyomtatom és egymásra illesztve és a széleinél összeragasztva használom. Ha többször kell vagy finom rajzolat akkor nyomdába viszem *.eps formátumban és ott levilágítják. Ez utóbbi már szinte profi nyákot eredményez.
A végeredmény: Ez a hobbi (szakma) igencsak szerszám és eszközigényes. A nyáktervet mivel készíted?

Üdv! Lajos
(#) Attila86 válasza Doncso hozzászólására (») Jan 15, 2009 /
 
Vagy elviheti lefénymásoltatni is a tintasugaras nyomtatójával kinyomtatott nyáktervet. Persze ha fénymásolnak neki fényes papírra.
(#) Cunici válasza fulop lajos hozzászólására (») Jan 15, 2009 /
 
Köszönöm a köszöntőt, remélem, hogy hamarosan műszaki embernek mondhatom magam. Visszatérve a témához, megnéztem a cikkek között, hogy van egy olyan megoldás , hogy levilágítás során a sima papírt olajjal lekenem és az úgy is jó , szerintem minden lépést tudok kivitelezni, csak honnan tudok uv égőt szerzni és ahoz kell valami speciális kapcsolás vagy alég ha simán bedugom a konektorba és ennyi ?A nyákot sprint Layout 5.0 val készítettem , feltettem a képet, úgy képzeltem el, hogy majd a furatokból vezetékkel kötöm rá az IC lábaira, láttam egy ilyen megoldást képen ezen az oldalon. Feltettem a kapcsolási rajzot is ha érdekelne. Válaszokat előre köszsönöm.
(#) Doncso válasza Attila86 hozzászólására (») Jan 15, 2009 /
 
Attilla, Attila, ......ejnye, megint figyelmetlen vagy!!

Idézet:
„.......vagy műnyomót szerzel és a rajzolatot valahol rá fénymásoltatod, amit ügyesen kinyomtattál a papírra.......”

(#) Attila86 válasza Doncso hozzászólására (») Jan 15, 2009 /
 
Ja tényleg, bocs!
Valahogy csak az utolsóm mondat maradt meg.
(#) magery válasza Cunici hozzászólására (») Jan 15, 2009 /
 
Szia!

Az IC-nél használj nagyobb forrszemeket, meg az IC tápvezetékeit és a hangszórókimenetet is cseréld vastagabbra mert nagyobb terhelésnél úgy elfüstöl mint a fene. A fene helyett mást akartam írni, de nem mertem.

Azt az olajos dolgot nem értem.
(#) fulop lajos válasza Cunici hozzászólására (») Jan 16, 2009 /
 
Az az "olajos dolog" valamikor létezett, kb. valami (pauszklár spré, ez nem tiszta angol)olyan anyag ami a normél papírt áttetszővé tette és így alkalmas lett a levilágításra. A HE folyóirat mellékleteit is így lehetett fotózni. A nyákon a vezető sávokat az azon fojó árammal arányosan szélesíteni kell mert jön a füst. Fogadd meg magery tanácsát is!
Üdv! Lajos
(#) Cunici válasza magery hozzászólására (») Jan 16, 2009 /
 
Üdv magery!
A nyákrajzot még átfogom tervezni, majd ha meglesznek az alkatrészek méret szerint újra tervezem. Az "olajos dolgot " pedig a fototechnikás nyákkészítésről szóló cikk 2. részében olvastam a 4. oldalon.
"- Ha esetleg nem akarsz túl sokat költeni a fóliára(tintás), akkor csak simán nyomtasd ki papírra a rajzolatot, ezután ecseteld be olajjal (étkezési), hagyd megszáradni, s ezután a pausz papírnál leírt levilágítást alkalmazhatod."
Ez alapján úgy döntöttem, hogy építek egy UV levilágítót-valami kezdetlegeset- és azzal elleszek egy darabig aztán ha fejlődök, akkor majd fejlődni fog a levilágító is.

(#) lmao válasza Attila86 hozzászólására (») Jan 16, 2009 /
 
Ki is nyomtattathatja valahol. Múltkor a Keletinél láttam egy plakátot, amin az állt, hogy 5ft/lapért nyomtatnak, de sajnos elfelejtettem a hely nevét.
(#) Frankye válasza magery hozzászólására (») Jan 16, 2009 /
 
Idézet:
„Azt az olajos dolgot nem értem.”

Akkor almagyarázom:
Ha sima géppapírra (fénymásoló papír) kinyomtatod tintasugaras nyomtatóval a levilágításra szánt ábrát, akkor az UV fény jórészét a papír elnyelné illetve visszaverné. A papírt úgy lehet áttetszővé (nem átlátszóvá!) tenni, ha olajjal, benzinnel, stb. "bedörzsölöd". Ezzel valamivel áttetszőbbé válik, mint a pauszpapír, és így már át lehet világítani UV fényforrással.
(#) Frankye válasza Cunici hozzászólására (») Jan 16, 2009 /
 
UV levilágítóra két lehetőséged van alapvetően:
Az egyik, ha kifejezetten UV fényt kibocsátó csöveket (pl. fénycsöveket), vagy kompakt fénycsövet, vagy ún. "germicid" csövet használsz, vagy pedig nátrium-lámpát alkalmazol.
Keress rá ezekre a fogalmakra, és láthatsz többféle alkalmazási módot is.
(#) Sir-Nyeteg válasza Frankye hozzászólására (») Jan 16, 2009 /
 
Na-lámpa? :eek2:
Az nem is UV-s... Vagy csak én vagyok eltévedve?
Nem higanyt akartál írni nátrium helyett?
Esetleg említsük meg a ledeket!
(#) gulasoft válasza Cunici hozzászólására (») Jan 16, 2009 /
 
UV ledeket a chipCad-nél tudsz venni, bár állítólag a környéken van valami világítástechnikai bolt is, ahol lehet valami uv lámpát venni, bár nem tudom az jó e.
Veszel 3 ledet, meg vagy építesz, vagy ugyan ott meg tudod venni a ledmeghajtó áramkört is, levegőben keményebb fróttal összelógatod, vigyázol, hogy ne nézz bele, és mehet a levilágítás.
Én a múltkor a hidegre való tekintettel bevittem a kisszobába a levilágítópanelt (mert direkt nem erősítettem rá semmire), két dobozzal megemeltem 20 centi magasra, alá ment a nyák rá a maszk, és a leszorító üveglap. Ajtót becsuktam, 15 percig mondtam ne menjenek be, és kész is volt. Nem kell ám ennek a fotózásnak akkora feneket keríteni! Az eredményt a vasalás vs levilágítás képen láthattátok.
Csak úgy mellékesen jegyzem meg, hogy a4-esre kinyomtatod a nyákot egyszer, egy darab pauszt ráragasztassz celluxal az a4-esen oda ahova a nyák került (celluxra ne kerüljön nyomat), és kinyomtatod újra. Ezt persze fóliával is megteheted, csak ha tintasugarasod van, akkor olyan fólia kell, ha meg lézered, akkor meg olyan ami abba való, a pausz meg mindegyikbe jó, és ráadásul fillérekért lehet kapni egy csomó helyen (pl. a pantonban is ahol műnyomót is árulnak).
Természetesen a pauszt tovább kell világítani.
Árak:
XR7090UV-L1-UV8-11 395-400 nm, 210-250 mW 1 030 Ft
ebből 2 vagy 3 igény szerint.
LED meghajtó Step-Down, max. 10 led 1 990 Ft
ez meg ugye 10 ledig jó, de persze nem kell annyi.
Ezekre még jön az áfa.
Sziti lefolyótisztító előhíváshoz 600Ft (2 évre elég)

Nyákok a RET kínálatából:
EP2CU 300 X 200 KÉTOLDAL. ÜVEGSZÁLAS NYÁK BNGD 1 206,67 Ft
EP2CU FOTOÉRZÉKENY 300 X 200 KÉTOLDAL. ÜVEGSZÁLAS NYÁK RADM 2 037,50 Ft
Ugye az elsőre lehet vasalni, vagy le kell fjni p20-al ami
POSITIV 20 100 ml NYOMTATOTT LAPOKHOZ KOCH 2 081,67 Ft
ezzel sok nyákot le lehet fújni, de elsőre szerintem vegyél fotoérzékenyt.

Ha jól számolom ez olyan 5-6e forint a levilágítós cucc, ez ugye egyszeri költség.
Ha tutdsz vehetsz megfelelő hgli lámpát is, ha elég nagy teljesítményű akkor a levilágítás akár 2 percre is csökkenhet, de ennek beszerzése, és megfelelő tápellátása már más tészta, erről biztos tud felvilágosítást adni valaki aki ilyet használ. (Eredeti nem letört búrás verzió kéne)
Azután hogy mennyit költesz a nyákra már a te dolgod, az biztos, hogy a gyári lakkosat nem kell pucolni, meg lakkozni, csak levágod, lesorjázod, lehúzod róla a védőfóliát, és mehet a levilágítóba.
Az előhívás 2 perc körül van, bár a múltkor olyan szitit kevertem, hogy beraktam a nyákot és egy mp. alatt lerántotta róla a fölösleges gyári lakkot, a p20-ast ebbe azért nem lógatnám bele
Maratáshoz lakásban a nátriumperszulfátot ajánlanám, mert 1100Ft egy kiló az Azúr vegyszerbolban, és nem olyan piros mint a vaskloridos, és nem olyan büdös mind a hidrogénperoxid sósav keverék.
(#) Frankye válasza Sir-Nyeteg hozzászólására (») Jan 16, 2009 /
 
Bocsánat, teljesen igazad van, mindkettőben! Ég a pofámról a bőr...
(El is bújok szégyenemben... :hide: )
(#) gulasoft válasza Frankye hozzászólására (») Jan 16, 2009 /
 
Ha pauszt lecsetelem ilyennel, akkor teljesen átlátszó lesz?
(#) Frankye válasza gulasoft hozzászólására (») Jan 16, 2009 /
 
Nem próbáltam még ki, de nem hiszem. A pausz felülete eléggé "vízlepergető" hatású, és nedvesség hatására "ráncosodik".
(#) sprofan válasza Cunici hozzászólására (») Jan 16, 2009 /
 
Na ezért már megérte megírni
Olajjalk még nem próbáltam én a pauszt, de egyszer ráfolyt egy pici víz és amikor megszáradt irgalmatlanul felráncosodott Meg szerintem egy 10Ft -os A4-es pausz papír a maga 2-3x hoszabb levilágítási idejével még mindíg jóval olcsóbb mint a fólia, tehát ezen szeritem nem érdemes (nem is nagyon lehet) javítani.
(#) CHZ válasza Frankye hozzászólására (») Jan 16, 2009 /
 
Az olaj helyett jobb megoldás a színtelen lakk .
Én nem szoktam átlátszóvá tenni a sima géppapírt , működik úgy is , csak tovább világítom .
Ez is pappírról átvilágítva készült .

NYÁK.jpg
    
(#) Ricsi89 válasza CHZ hozzászólására (») Jan 16, 2009 /
 
És is olajos papírral csinálom, de ki fogom próbálni simán is. meglátjuk mi lesz belőle.
(#) CHZ válasza Ricsi89 hozzászólására (») Jan 16, 2009 /
 
Hidd el működik , ha jó a kinyomtatott ábra takarása , akkor nem kell az átvilágítás idelyét méregetni .
Én sokáig világítom 10-15 perc is lehet (még több sem okoz károkat) nem számít , mert a takart felület nem kap semmit .
Lényeg a minőségi nyomtatás , pauszra nem lehet megfelelően takart felületet nyomtatni , ezért jobb a sima papír .
Az olaj azért nem jó , mert összeken mindent és kiszárad idővel , a lakk az megmarad a pórusok között és később is használható a kinyomtatott rajz .
Előlapot is papírról átvilágítva készítek .

előlap.jpg
    
(#) Frankye válasza CHZ hozzászólására (») Jan 16, 2009 /
 
Szép lett ez az előlap, gratulálok!
Azért írtam a benzint, mert az hamar párolog, így nem hagy nyomot a dolgokon, viszont ugyan úgy áttetszővé teszi a papírt. (A piacokon kapható, gagyi, kínai gyártmányú öngyújtó-benzin e célra tökéletes, öngyújtóba úgyse jó... Meg oldószernek is kiváló...)
(#) gydanee hozzászólása Jan 16, 2009 /
 
Sziasztok!

Lenne egy kérdésem.
Eddig még csak általam fújt P20-al lakkozott nyákot használtam. Ma úgy döntöttem hogy kipróbálom a gyárilag lakkozott nyákot is.
A nyákot 17perig 3db UV LED-el levilágítottam, előhívtam, a rajzolat egy kicsit mintha halványabb lenne mint a P20-al lakkozott. (Bár én nem sajnálom a nyákokra a P20-at )
És az a problémám hogy már kb 1,5 órája ázik vas-kloridban a nyák, és alig kezdte meg az egyik sarkát a nyáknak.

Eddig pár napja használtam a maratót egy kisebb nyákhoz, ez viszont nagyobb, akkor még jó volt.
A vas-kloriddal kb 1darab A4 nyákot marattam már, és kb 3éves.

Lehet hogy kezd túltelített lenni?
Mit javasoltok mit csináljak vele? (ezekben a percekben is ázik a maratóban.
(#) kaqkk válasza gydanee hozzászólására (») Jan 16, 2009 /
 
Szerintem a hívó nem volt elég tömény !
Én a gyári lakkos nyákhoz 1-6 arányú meleg
hívót használok (tn)
(#) vicsys válasza gydanee hozzászólására (») Jan 16, 2009 /
 
Szia
Szerintem nincs rendesen előhívva és van rajta egy vékony hártya.
(#) gydanee válasza vicsys hozzászólására (») Jan 16, 2009 /
 
Ebben lehet valami, mert amíg előszedtem a martó anyagot leraktam egy állított csőre és egy kör alakban egy kicsit jobban maródik.
Lemosom, és adok még neki az előhívóból.
(#) gydanee válasza vicsys hozzászólására (») Jan 16, 2009 /
 
Csak sikerült a nyák.
Tényleg maradt még egy kis lakk rajta...
Csatoltam képet róla.
Köszönöm a segítséget, és neked is kaqkk!

Nyák 002.jpg
    
(#) vicsys válasza gydanee hozzászólására (») Jan 16, 2009 /
 
Szép lett! Gratula!
(#) gydanee válasza vicsys hozzászólására (») Jan 16, 2009 /
 
Köszi! :yes:
(#) maTaKee válasza gydanee hozzászólására (») Jan 16, 2009 /
 
Szép lett tényleg, de szerintem van egy zárlatod! A panel jobb felső sarkában, a dióda híd egyik lábánál!
Következő: »»   235 / 1385
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem