Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » NYÁK-lap készítés kérdések
A témában nincs helye a nem szakmai indíttatású vitáknak, ezért a szabályszegést elkövetők azonnali figyelmeztetés nélküli kitiltásban, vagy némításban részesülnek. Ugyan így járunk el azokkal szemben, akik "blog"-nak nézik a fórumot. Ezt mindenki tartsa szem előtt!
Lapozás: OK   234 / 1386
(#) Báddzsó válasza lmao hozzászólására (») Jan 14, 2009 /
 
ezt a lamaináló gépes megoldást kipróbálom ma vagy holnap, eddig vasaltam, most jutott eszembe, hogy van lamináló gépem.. nemtudom, mennyire szereti majd a 2mm vastag nyák-lemezt megenni..
(#) tolacika válasza kocsma hozzászólására (») Jan 14, 2009 /
 
Egy kérdés...
Ez mien megoldás???
(#) Báddzsó válasza Báddzsó hozzászólására (») Jan 14, 2009 /
 
kipróbáltam most, esélytelen, kicsi a hő, meg gyorsan áttekeri a nyákot, nem ragad össze már vagy 8-szor beleraktam egymásután, de semmi tapadás. átalakítani meg nem akarom a lamináló gépet, marad a vasaló...

gulasoft: igen, le kell mosni a nyákról a folyasztószert forrasztás után. Alkohol leszedi, meg én nagyon nem bírom az acetont.
(#) vilmosd válasza kocsma hozzászólására (») Jan 14, 2009 /
 
Hali
En azota csinaltam tobb PCB-t es jol mukodik. Azert is jo mert ha a savba ontod a H2O2-t mindig higul. Majd kiprobalom uj savval is, mert a mostani mar eleg hasznalt.
Ha megcsinalom az uj rendszert kis akvariummal es levegoztetovel majd csinalok fotokat.
Udv Vili
(#) gulasoft hozzászólása Jan 14, 2009 /
 
Na éppen mar a nátriumperszulfid, egész jó, csak ahol rajtamaradt a papír ott nem tudja leszedni, viszint szép lassan lebirkózza azért a rezet. Nem tudom a töménységet, lehet, hogy töményebbre kéne csinálni, a fotós nyákokhoz biztos jó lesz, 1 kiló 1100 forint, mondanom sem kell baromi sok nyákra elég. Ezt is melegíteni kell, de nem olyan büdi mint a tn150 és talán nem is fog annyira, csak annyira színeződik, amennyire szedi le a rezet, egyébként töménységtől függően átlátszótól tejfehérig mehet szerintem. Azért egész jó. Majd teszek fel képet.
(#) gulasoft hozzászólása Jan 14, 2009 /
 
Na itt a kép, természetesen a kép teteje és alja sokkal kontúrosabb, csak a makró miatt lett elmosódott.
No a kép bal oldalán van a vasalási hiba, és hát pár helyen látszanak a megfolyások. Ha lesz kedvem, megcsinálom ugyan ezt fotózással, és megnézzük a különbséget.

Kép 004.jpg
    
(#) sprofan válasza gulasoft hozzászólására (») Jan 14, 2009 /
 
Szerintem ha megcsinálod fotózásal is, akkor tedd be őket egy szkennerbe egymás melé és úgy szkenneld be, úgy jobban látszanának a dolgok.
(#) niedziela válasza gulasoft hozzászólására (») Jan 14, 2009 /
 
Idézet:
„megcsinálom ugyan ezt fotózással, és megnézzük a különbséget.”


Különbség az, hogy jobban tudsz fotózni mint vasalni.
Semmi egyéb következtetést nem lehet levonni ez alapján
(#) augur9 hozzászólása Jan 14, 2009 /
 
Eloljaroban: 69 oldal a temaban 100 hozzaszolas / oldallal... Szoval ha mar volt, bocsi.

Van egy MCPCB NYAK lemezem, ami ugy nez ki, hogy 2 mm aluminium hordozo, rajta valami keramikus szigeteloreteg, majd a rezfolia. No, ilyent hogyan lehetne lemarni? Vaskloriddal aligha, ha nem akarom magam felrobbantani.
(#) kaqkk válasza augur9 hozzászólására (») Jan 14, 2009 /
 
Ha az alut meg akarod hagyni , kend le bármilyen
festékkel (körömlakk nitrózománc p20 ) aztán már marathatod a rezet a másik oldalon ,bármilyen
technológiával (különben hol hallottad hogy a vasklorid
és az alu együtt robban? ) akárki mondta tévedett !
(#) gulasoft válasza niedziela hozzászólására (») Jan 14, 2009 /
 
Te ezt a következtetést vonod le, én meg azt, hogy míg a vasalásnál 4-5-6 változótól függ a minőség (papír, festék tipus, nyáktisztaság, vasalóhőfok, talpegyenesség, nyomás), addig a fotózásnál 1 max 2 változó van (gyári lakkos panelnél) (maszk, előhívó)
Most már azt sem mondhatod, hogy nem próbáltam ki mind a kettőt, bár kétségkívül a fotózásban sokkal nagyobb tapasztalatom van. Nézd meg kép tetején az előzőnél a vonalvastagság változások itt nincsenek.
A maratás mind a kettőnél ugyan az.
Mellékelem a képet, kicsit marathattam volna még, de azért ez a marás lassabb sokkal mint a hidrogénperoxidos, viszont vonalkímélőbb.
A 80-as vagy 100-as ic-hez a nyákot fotózással 10-ből 10* jól lehet csinálni, hiszen a maszk állandó, az előhívó meg ugyan az, és mint leírtuk már párszor, a gyári lakkos nyákot iszonyúan túl lehet hívni anélkül hogy baja lenne.
Ja és ha most egy maszkkal levilágítanám úgy hogy csak a forrszemek kapjanak uv-t, akkor A lödstoppot is meg lehet spórolni, hiszen ez a lakk forrasztásgátló is, és ráadásul védi az alatta lévő rezet, tehát megvan a korróziógátlás is egyben.
Az idők:
Vasalás (béna vagyok) 3. próbálkozás 3* pucolás+szárítás, papíráztatás=2 nap (ismétlem béna vagyok azért))
Levilágítás:15 perc levilágítás 2 perc előhívás.=17 perc. (kicsit sokat világítottam le, de dupla fóliás maszkot csináltam, ezt nyugodtan túl lehet világítani)
Ja és egy utolsó mondat. Ha kell még ebből a nyákból, akkor a maszk készen van, ismételten 17 perc, nem kell nyomtatni, vasalni, áztatni, fogkefézni, hibákat filccel javítani. Vessétek be a laminálókat, azzal szép egyenletes dolgokat lehet csinálni. (Ha jó a papír, a festék, elég tiszta a nyák, és elég a hőfoka a laminálónak)

IMG_6748.JPG
    
(#) gulasoft hozzászólása Jan 14, 2009 /
 
Bescanneltem. A fotósról nem szedtem még le a lakkot (és nem is fogom) a forrszemek levilágítása miatt.
Itt tekinthető meg nagyon részletesen:

Béna vasalás vs fotózás
(#) niedziela válasza gulasoft hozzászólására (») Jan 14, 2009 /
 
Nincs ezzel semmi baj, te ezért fotózol mert neked az sikerül, van aki azért vasal mert neki az sikerül. Vannak olyanok akik tudnak fotózni és vasalni is.
Mindenki eldönti, hogy miért ezt, vagy azt használja.

(#) Doncso válasza gulasoft hozzászólására (») Jan 15, 2009 /
 
Egy dolgot kérdeznék! Ha ilyen jól fotózol, akkor minek szenvedsz a vasalással? Egyébként nem szép a vasalásod, ettől lényegesen szebbet lehet készíteni, de most őszintén,ha jobban belegondolunk, nem tökmindegy, hogy most tűegyenes vonalakon, vagy görbén mennek az áramok??
(#) zoly15 válasza gulasoft hozzászólására (») Jan 15, 2009 /
 
Szia!
Ilyen jó nyákokat lehet fotózni?
Ejha! Akkor lehet hogy én is átállok (megint) a fotózásra
A gyári nyák hány hónapig/évig áll el? PL.: ha én vennék egy kisebb adagot akkor az nem veszít a minőségéből?
Persze a fóliát nem bántanám míg nem kell használnom..
A gyári nyákot "túl lehet hívni" és mégis jó lesz a nyák?
Erről még nem is hallottam.. Tiszta jó lehet ez a dolog..

Üdv!
(#) Frankye válasza zoly15 hozzászólására (») Jan 15, 2009 /
 
Zoly15!
Ha egy picit visszaolvasol, láthatod, hogy:
-
Idézet:
„A gyári nyák hány hónapig/évig áll el?”
Ameddig fel nem használod. (Tulajdonképpen nincs időbeli korlát.)
-
Idézet:
„A gyári nyákot "túl lehet hívni" és mégis jó lesz a nyák?”
Ez csak a maszk minőségétől (fényzáró képességétől) függ. Ha kellően fényzáró, akkor (elméletileg) akár a végtelenségig is lehetne világítani.
(#) gulasoft válasza Doncso hozzászólására (») Jan 15, 2009 /
 
Az hogy most egyenes vagy girbegurba kiszélesedő, vagy összeszűkülő vonalakon megy e az áram és ennek milyen hatásai vannak a mi szintünkön mindegy. A lényeg, hogy csak ott menjen ahol akarjuk, és csak arra amerre akarjuk. Rakok fel egy képet a matricás vasalásnál bekarikáztam pár helyet, ahol elég necces a dolog. Itt egy tized kilóval több vagy kevesebb nyomás szakadást vagy rövidzárlatot okozhatott volna. Ezért mondtam, hogy meg kéne nézni azt a laminálós megoldást, és arra egy jó, megbízható, másolható, megismételhető módszert kitalálni.
(#) gulasoft válasza Frankye hozzászólására (») Jan 15, 2009 /
 
A túlhívás alatt nem azt értettem, hanem az előhívóban (sziti lefolyótisztító :yes: ) lévő maradék lakkleoldási időt értettem ez alatt.
Egyébként Ezt a nyákot a fűrészelésen kívül bent csináltam a lakásban, mer kint nagyon hideg volt.
A Sziti nem büdös egyáltalán, a gyári lakkos nyáknál semmiféle lakkozás szag nincs. Egyedül a natruimperoxidnak van egy kis szaga, de az sem olyan komoly mint a tn150-é vagy pláne a hidrogénperoxidosé, ráadásul a tn150-el szemben szinte színtelen, a réz leoldása után kellemes kékeszöld színe van (ugye a réz).
(#) Frankye válasza gulasoft hozzászólására (») Jan 15, 2009 /
 
Idézet:
„A túlhívás alatt nem azt értettem, hanem az előhívóban (sziti lefolyótisztító ) lévő maradék lakkleoldási időt értettem ez alatt.”

Egyezik, én sem ezt értettem alatta.
(#) Doncso válasza gulasoft hozzászólására (») Jan 15, 2009 /
 
Persze de azért ne felejtsük el hogy nem úgy történt, tehát nem szakadt és nem zárlatos, a másik, hogy ezek 0,1mm-re vannak egymástól,ez tizede a mm-nek!! Ezt se felejtsük el, ha te ilyet tudsz kábé 9 perc alatt nyomtatástól a maratás végéig akkor gratulálok! A másik, hogy az is lényeges szempont, hogy amit te vasaltál attól lényegesen szebbet is lehet ám készíteni, az hogy neked ez nem sikerül az nem az én hibám, attól még lehet jó az amit más csinál, persze lehetsz elfogult a fotózással, ez már örök dolog lesz fotósok kontra vasalósok között, de ezzel nincs is semmi gond.
(#) gulasoft válasza Doncso hozzászólására (») Jan 15, 2009 /
 
Hát igen a perc az nagyon imponáló, de nem hiába mondják, hogy hamari munka sosem jó.
Nem azt mondtam, hogy nem lehet szebbet, csinálni annál amit én vasaltam, csak azt mondom, hogy vasalással nem tudsz olyat csinálni mint amit fotózok. Megpróbáltad, olyan agyagra amit nagyon megrázni sem szabad nehogy leessen róla a por, és az eredményt láttuk, és saját bevallásod szerint sem tudod egymás után 10* reprodukálni.
Én tudom. A maszkom adott és a gyári nyákos levilágításnál csak a maszk a változó, ami viszont ha egyszer jó, akkor 10* is jó.
Az a 0.1mm-ert azért számold újra, mert olyan sűrű lábkiosztás nincs.
A 100 lábú pic-nél is 2.x megy egy miliméteren, azaz szigetelőkkel együtt 50 csík kell a 20mm-re az meg azért nem 0.1mm. A Te számolásod szerint 1mm-en 5 vezető és 5 szigetelősávnak kéne elférni, amit még ipari nyákokon sem látni, és a 20mm oldalhosszúságú ic-n 50 láb lenne egy oldalon.
(#) Norberto válasza gulasoft hozzászólására (») Jan 15, 2009 /
 
Idézet:
„csak azt mondom, hogy vasalással nem tudsz olyat csinálni mint amit fotózok”


Szerintem ez teljesen egyértelmű. Viszont sok gyakorlással és tapasztalattal, valamint érzékkel nagyon-nagyon meg lehet közelíteni a fotózás minőségét. Erre már láthattunk nem egy példát, rá lehet keresni akár a topik képei között is, vagy akár a Google-val, külföldi oldalakon.

Nekem egyedül az nem tetszik, hogy már hónapok óta ezen a témán van lovagolva, és erősködéssel, már-már görcsölve van bizonygatva, hogy jól kitapasztalt fotózással bizony kontúrosabb és élesebb menetű NYÁK-okat lehet előállítani. Teljesen egyértelmű és mégis bizonygatva van. Ez az, ami igazán furcsa. Talán sosem lesz vége ennek a "hadakozásnak" és még 2014-ben is erről fog szólni a topik.

- Igen.
- Nem.
- De igen. Tuti.
- Nem, az kizárt.
- De, megmondtam, biztos úgy van.
- Lehet, hogy tényleg?
- Mondom én...
- Ááá, inkább mégsem, az nem létezhet.
- ...
(#) Frankye válasza Norberto hozzászólására (») Jan 15, 2009 /
 
Idézet:
„még 2014-ben is erről fog szólni a topik.”

Pedig én már nagyon unom! Mint mondottam: Kinek a pap, kinek a papné, nekem a lánya... Kinek meg a paplan.
(#) mex válasza Frankye hozzászólására (») Jan 15, 2009 /
 
Idézet:
„nekem a lánya”


Ja persze... Éhes disznó makkal álmodik
(#) gulasoft válasza mex hozzászólására (») Jan 15, 2009 /
 
Szerintem meg az éhes disznóné álmodik a makkal, de ez már nagyon elment a nyákgyártástól.
Azért a laminálós megoldásra kíváncsi lennék. Én is láttam a youtube-on olyan videót amin egyenesen a nyákra nyomtattak, csak azt nem értem az hog tapad meg a sima nyákon. Lehet hogy csak trükkfelvétel volt?
(#) mex válasza gulasoft hozzászólására (») Jan 15, 2009 /
 
Erről is volt már itt szó régebben. Valamilyen speciális tintát használtak,tehát nem lézernyomtató volt.
(#) zoly15 válasza Frankye hozzászólására (») Jan 15, 2009 /
 
Köszönöm a választ...
Visszaolvasgatok csak akkor "nagyon" reggel volt és menni kellet iskolába

Üdv!
(#) gulasoft válasza mex hozzászólására (») Jan 15, 2009 /
 
Valami ős canon tintás csoda volt.
(#) Cunici hozzászólása Jan 15, 2009 /
 
Nah szóval akkor Lajos kérésre leírom mégegyszer rövidebben, szebben . Az a problémám, hogy nem tudom, hogy vigyem fel a festékanyagot a panelra, mivel a sima papírt hiába vasaltam, nem maradt semmi , fóliára meg nem tudok nyomtatni sehol sem . Így valami olyan megoldást szeretnék kérni ami nem ígyényel fóliát , és rajzolni nem szeretnék mivel az nem olyan szép mintha rá tudnám vasalni, de ha csak a megoldás marad akkor muszály leszek. Válaszokat előre köszsönöm.
(#) Norberto válasza Cunici hozzászólására (») Jan 15, 2009 /
 
Ha a vasalásos módszert választod, akkor kettő fontos dolog szükséges hozzá. Lézernyomtató, illetve fényes felületű papír, ami picit vastagabb az átlagos fénymásolópapírtól.

Tehát, mégegyszer (a topikban 319-edjére):
1. Lézernyomtató
2. Fényes felületű papír -> legtöbben a műnyomópapír elnevezésű papírtípust használják

Más fajta nyomtatóval nem lesz jó, ki-zá-ró-lag lézernyomtatóval lehet alkalmazni ezt a technológiát!
Következő: »»   234 / 1386
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem