Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » NYÁK-lap készítés kérdések
A témában nincs helye a nem szakmai indíttatású vitáknak, ezért a szabályszegést elkövetők azonnali figyelmeztetés nélküli kitiltásban, vagy némításban részesülnek. Ugyan így járunk el azokkal szemben, akik "blog"-nak nézik a fórumot. Ezt mindenki tartsa szem előtt!
Mellékeltem képeket, hogy én, hogy oldottam meg a rögzítést, szerintem a tied is lehetne így! Egyébként az is látszik a képeken, hogy tényleg használják egyesek CNChez a fiók sínt! (pl: én) :yes:
Maga az a fém OBIból van és nem volt több 100Ft-nál!
Hopp Szabi megelőzött! Na szóval amit ő is mond!
Idézet: „Egyedüli megoldásként azt találtam, hogy alá rakok valami keményebb fát vagy alut, ahhoz jól odaszorítóm!” Ezt alapból így kellene (fából készült alátámasztással), szóval ez nem szabadna, hogy szükségmegoldást jelentsen. Idézet: „Emiatt legalább két helyen kellene megfogatni, na de hogyan?” Mit szólnátok, ha felül pl. egy egyszerűbb bőrszíjas megfogatással lenne rögzítve a fúró? Szerintem az megfelelően tartós, és erősebb megszorítással szerintem elegendő stabilitást adhat. Idézet: „Lehet kinevettek, de én műanyag kötegelő pántokra gondoltam. Jobb ötletem nincs, és ezek elég erős pántok ám...” Ez igaz, de az csak egyszeri műveletre való. Persze, ha csak erre lenne használva, akkor jó is lehet. De ha esetleg a fúrót másra is használná néha az emberfia, akkor a sűrűbb leszedés-felfogatás sok pántot fog elfogyasztani
Én ezt tényleg csak nyák-fúráshoz használnám, mert minden másra ott van az oszlopos fúró. Úgyhogy nekem speciel teljesen jó lenne ez a pántos rögzítés.
Na itt van 3D-ben amit gondoltam:
Bővebben: Link Elég amatőr, de pár perc alatt össze tudtam hozni és a lényeg szerintem látszik. (POV-Rayben kell megnyitni és renderelni a fájlt.)
Én már eleve értettem mire gondolsz, de akkor mutatom én is, mi az amit én megálmodtam! Csak kéne nekem valaki aki ezt legyártja aluból! Ez lenne nekem az abszolút befutó, mert a Dremel-emnek direkt ilyen a kiképzése ahogy egy fentebbi fotómon is látszik!
Sziasztok!
Lenne egy vad ötletem. Nagyon nem szerettem soha sem lötykölni a marató folyadékban a panelt. A leggyorsabb módszer számomra idáig az volt, hogy zárható műanyag edénybe raktam a panelt a folyadékkal, bezacskóztam és néhány percig erőteljesen ráztam. Láttam, hogy néhányan linkeltetek saját készítésű maratót is, de nem biztos hogy mindenki akar vele bütykölni. Viszont láttam, hogy már néhány ezer ft-tól lehet venni ilyen mini vagy kemping mosógépeket. mosógép, mosógép2 Szerintem ha egy kicsit szűkíti az ember a térfogatát, kitölti az alját valamilyen vízhatlan szigetelő réteggel, akkor egy ilyen ketyerével kényelmesen és nagyon gyorsan lehetne maratni. Szerintetek?
Én 4000Ft-ért csináltattam az üvegessel egy 30cm*30cm*2*-es üveg edényt (most bővíttetem ki egy kis 30*4*4-es résszel, hogy beleférjen a 100W-os fűtő, ezért nem tudok képet felrakni. 1500Ft körüli áron volt a levegőztető, és 200Ft körül a cső métere.
Valami iszonyat jót csinált a nyákkal a perszulfátos marató így buborékokkal, miközben percről percre ellenőrizhető volt a maratás állása. Nem hiszem hogy egy ilyen mosógépes megoldás jobb vagy sokkal olcsóbb lenne. Egyedül az a gondom, hogy a csövet ki kéne egyenletesen fúrni, de mikor megfúrom a csövet, a sorja vagy eltömi a lukat vagy nem, ez elég kétesélyes. Ha erre találnék jó megoldást, pénteken ismét beüzemelném a maratót.
A nyák fúráshoz is szeretnék hozzászólni. Volt egy kicsi gépem, ami azóta már tovább lett fejlesztve. Itt találtok róla képeket: miniCNC
Az oldal alján található kialakítás, már tudja mozgatni rendesen a Z tengelyt is, így alkalmas nyák fúrásához. Egy ilyen gépet nagyon olcsón össze lehet hozni és mégis csak masszívabb konstrukció a fánál. Én már közel egy éve megálmodtam egy komolyabb gépet, amivel nyákot akartam maratni és fúrni és egyéb gravírozásokat csinálni. Nem régen készült el teljesen a Kicsike. Nagyon frankó lett. Készítettek hozzá egy kicsi felületkövető mechanikát is (Motoros-féle), amivel szabályozni tudom, hogy mindig ugyanolyan mértékben menjen a gravírtű a nyákba, így szép egyenletesek lesznek a sávok. A dolognak csak annyi a szépséghibája, hogy az összes felesleges réz eltávolítása nagyon hosszú ideig tart, így mindent csak körbe marrok vele és inkább figyelek forrasztáskor kicsit jobban... Itt van róla videó: videó
Szerintem ez a szerkezet több embert is érdekelne! Nem lehetne róla egy cikket írni? Több információból jobban után építhető lenne, a fúrás mindig a "nemkívánatos" kategória a panelgyártás során.
Mármint melyik szerkezet?
Az alsó cnc gép utánépítése nem olyan egyszerű és költséges feladat. Ezekkel az ügyekkel a HobbyCNC fórum foglalkozik. A felső kis egyszerű fióksínes megoldás, nem az én kivitelezésem, azt én is úgy vettem még annó, de MasterGy minden információt elárul róla nagyon szívesen szerintem. Honlapja A gép vezérléséhez szükséges Step/Dir rendszerű elektronikát egyébként én is árulok, ami ilyen kis hobbi gépekhez tökéletes lehet... Kicsi léptető motorokat már nagyon olcsón lehet szerezni. Kell még hozzá menetes szár orsó gyanánt, néhány fióksín és össze kell építeni. Ilyen gépeknél kuplung gyanánt pl. gumitömlőt is szoktak használni. Kritikus rész még a marómotor felfogatása lehet, mivel ezek az olcsón beszerezhető kínai valamik nagyon zizegnek jobbra-balra, így ha túl könnyű a mechanika vagy nincs jól illesztve, akkor pontatlan lesz a gép. Az én gépemen látható Proxxon motort ha az ember kézben tartva bekapcsolja, szinte nem is észrevehető, hogy megy.
Szia. Lehet kicsit off, de elárulnád milyen program fut a gépen? Talán érdemes lenne hogy ahoz illesszem a jelenlegi cnc-met.
Hát nyák készítéshez a CopperCam-ot érdemes használni. Az megeszi a gerbert és készít belőle G-kódot. Utána már bármelyik vezérlő progi alkalmas lehet (TurboCNC, Mach3, Kcam, ...)
A kimenet gondolom párhuzamos port. Most eléggé be vagyok havazva, meg a mechanika is viccel, mert nem stimmel a fogas szíj pontosan a kerékbe, de még gondolkozok rajta előbb utóbb meglessz.
Igen, szinte minden Step/Dir vezérlőt csak LPT portra lehet kötni, mert azt támogatják a vezérlő programok, mint pl a Mach3 is.
Sziasztok.Nekem lenne egy nagyon egyszerű kérdésem és ne kövezzetek meg érte de nagyon kezdő vagyok és szeretnék egy pár panelt saját magam legyártani.Nem akarom emiatt mind az 530 oldalt elolvasni.A gondom az ,hogy van a neten nyákterv ami nekem kellene de a panel terven kék színnel fenn vannak az alkatrészek is--hogyan lehet eltüntetni az alkatrészeket a panel tervről? Vagy nagy hüleséget kérdezek?
Amit Te láttál az a beültetési rajz, azon minden rajta van. A panelrajz (általában fekete-fehér) csak a rtajzolat vonalait és a furatokat "ábrázolja". A kiterjesztése lehet több féle, de a legtöbbször Lay, vagy pdf.
Ha az oldalon nem mellékelték a terveket, csak képfájlként rakták fel,akkor vagy írsz nekik és elkéred a forrást, vagy sajátkezüleg újra rajzolod mondjuk a SprintLayout progival pl.
Szia.Kösz a választ de sajnos minden progihoz "balfék" vagyok de valami egyszerűbb megoldás nincs? Nemrég rajzoltam egy paneltervet majd beszkenneltük(a fiam) és egy USB-s memórián elvittem a könyvtárba lézernyomtatóval kinyomtatni (pausz papírra) de itt meg az volt a probléma ,hogy nem ugyanaz a méret jött ki mint amit lerajzoltam--mindig valami akadályba ütközöm ezzel a nyák lemezzel.
Sziasztok
Érdeklődnék hogy valaki próbálta e már ezt a fajta kémiai ónozót?, a TN160-hoz képest jóval drágább de tud e annyival többet? Üdv Bari
Némileg OFF:
Képzeljétek hogy jártam; elromlott az állványos fúróm és csak garanciapapírral tudom kicseréltetni. Javítani nem lehet. De amikor vettük, akkor az építkezés miatt rengeteg mást is vettünk és siettünk, ezért a nagy kavarodásban ki sem töltettem a garancialevelét. "Úgy sem romlik el", mondtam optimistán... Hát elromlott. A garanciapapírját még megtaláltam, de nincs kitöltve. Ez még szerencsére nem is gond (utána jártam), de blokk is kell hozzá és az meg aztán tényleg elveszett. A Brico Store kiállít nekem új blokkot, de ahhoz meg kellene mondanom hogy melyik nap vettem a gépet. Persze fogalmam sincs hogy kb egy évvel ezelőtt pontosan melyik nap vettük. De aztán eszembe jutott hogy anno eldicsekedtem itt ebben a topikban az új fúrógépemmel. A hozzászólást visszakerestem és már tudom hogy 2008 július 25.-én írtam. Máris megvan a dátum. Nem akarok előre inni a medve bőrére mert végülis még nincs kicserélve a fúrógépem, de így hogy tudom a vásárlás dátumát már elvileg ki fogja cserélni a szerviz.
Nem csoda, hogy tönkre ment, hiszen tesco kategóriás gépet vettél.
Eddig egész jól bírta, pedig nem kíméltem.
Valóban nem a legjobb minőség, de szinte bármelyik állványos minidrilles megoldás elbújhat mögötte, azonos árkategóriában pedig pláne. Ja és persze ingyen volt, úgyhogy nekem mindenképp megérte.
Biztos megőrülnék ,ha ilyennel kéne a nyákon 200 lyukat fúrni
Mivel szóltak hogy ez a téma ide való, ezért idelinkelem.: Hasznos tanácsok, amiket jó ha betartottok. Tanácsok
Örülnék neki ha ilyenem is volna. Én kissatuba befogom aztán tescos kézifúróval 1,5-13mm-es tokmánnyal, meg 1mm-es cobaltfúróval nyomom.Majd egyszer készül az állványom egy minidrill fúróhoz, amit még meg sem vettem.Egyébként még hegyet nem törtem el, csak úgy, hogy elejtettem, meg úgy, hogy leraktam a fúrót, odakoccant valamihez és durr.Kézifúróval is lehet nyákot fúrni...
én is nekifogtam most egy értelmes panelfúrót csinálni, csak én komolyabbat építek, miért fúrjak én ha elvégzi azt egy gép is helyettem. , majd ha befejeztem megmutatom
sziasztok!
Segítséget szeretnék kérni mert béna vagyok Megcsináltam az első nyák lapomat és tiszta szar lett:S Vettem gyorsmarót meg alkoholos filcet és hozzáfogtam alkoholos filcel kihúztam aztán bele a gyorsmaróba és ilyen lett. segítsetek mit csinálok rosszul, több helyen kimarta teljesena vonalat is pl az ic lábkivezetéseinél is . előre is köszönöm! |
Bejelentkezés
Hirdetés |