Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » NYÁK-lap készítés kérdések
A témában nincs helye a nem szakmai indíttatású vitáknak, ezért a szabályszegést elkövetők azonnali figyelmeztetés nélküli kitiltásban, vagy némításban részesülnek. Ugyan így járunk el azokkal szemben, akik "blog"-nak nézik a fórumot. Ezt mindenki tartsa szem előtt!
Lapozás: OK   521 / 1388
(#) Hurkafej1 hozzászólása Dec 8, 2010 /

A Sósav+hidrogén-peroxid keverék jól működő aránya mi?
Ma martam 2 nyákot, az egyik kicsi volt, azon kisérleteztem egy töményebb keverékkel. A tál amibe marattam úgy 12 cm átmérőjű. Csak szemre mértem mindent, először nagyon pici vizet tettem bele, fél deci sósav kábé, és kábé 0.25dl hidrogén peroxid. Az eredmény az let, hogy az alkoholos filcet is egyből megette a nyákról, még szerencse, hogy csak 3x5 cm-es volt
Ezt látva beleengedtem még legalább 1.5-2dl vizet, és 5 percen belül lemaratta a másik nyákot, nagyon szépen, semmi alámarás.
Mi lenne a helyes keverési arány, hogy ne pocsékoljak el viszonylag sok szert kis nyákokhoz? Mert ha jól tudom tárolni ezt összekeverés után már nem lehet, vagy igen?
(#) Pulyka válasza gulasoft hozzászólására (») Dec 8, 2010 /

Üdv.

Erre a hozzászólásodra válaszolnék, és úgy összességében is.
Szóval szerintem egy réteg fólia nem is elég, mert ha arra gondolunk, minimum 2 kell, hogy takarva legyen a festékréteg a későbbi felhasználás miatt, ne piszkolódjon, ne kopjon le a festék.
Én egyébként HP Laserjet 5L-el nyomtatok, nekem megfelelő, egy A4-es fóliára hosszában(azaz a 210 cm-ből 190-et kitöltök)készítem a terveket, minden kapcsolásnak egy, plussz a tükörképét nyomtatok, amit a végén egymásba fordítok, így megvédem a festékréteget, és megvan a 2 maszk is.
Viszont a tintasugarassal nem vagyok megelégedve, miután a fólián megfolyt a festék, és direkt néztem, hogy a szemcsés felére nyomtassak.
A másik, hogy a tintasugaras nyomtatóval készített maszkok egy idő után elkezdtek nekem bepirosodni.
Csak enyhén, a vezetők körvonalainál.

Ezt már tapasztaltátok ti is?
...csak kíváncsiságból

Üdv.Tomi

UI:Az Epson nyomtatók, legalábbis a multifunkciósak(szkenner+nyomtató egyben) egy rakás ....., az enyém(vagyis a miénk) úgy bedöglött, hogy a végén meg is lett belölle az új levilágítóm!
(mentettem, ami még menthető)
Szóval lett neki jó oldali is.
Azt halottam, hogy az eprom-ját úgy "készítik", hogy egy idő után az ne engedelmeskedjen.
(#) Sir-Nyeteg válasza Pulyka hozzászólására (») Dec 8, 2010 /

Utolsó mondatod: szerintem mindegyikre igaz. Mondanak sokmindent. Én most vettem epsont. 380ft a patron bele, szinenként. Durva mi? Eddig sokkal szebb, mint a HP-nyomatom. Szerintem ez olyan, hogy amilyent kifogsz, olyanod van...
(#) DanyyX válasza Hurkafej1 hozzászólására (») Dec 8, 2010 /

Én csak a saját tapasztalatomat tudom elmondani, martam már így jópár nyákot. Fogtam az edényt amiben marok (kb akkora tál mint a panel amit marni kell, de semmiképp sem sokkal nagyobb) felöntöttem sima 20%-os háztartási sósavval, beletettem a nyákot a 34%-os hidrogén-peroxidból meg csak simán érzéssel adtam neki. Arra nagyon kell figyelni, hogy a hidrogén-peroxidot semmiképp nem locsold rá a panelra. Ha nem kezd el marni max pár percen belül akkor lehet adni neki még h2o2-t. Ha a marás elindul, elég jól fog látszani, hogy hol tart. Melegszik elég rendesen, és fölé hajolni sem érdemes (hacsak nem szereted kifejezetten a klórgázt ). Tehát én mindenféle számolgatás és mérés nélkül érzésre adagolom a vegyszereket, tudom hogy ezt nem így kéne csinálni, de eddig bevált. Ettől függetlenül érdekelne mások tapasztalata is, illetve a vegyészeti része, első sorban egy rendes reakcióegyenlet. Ha google.el rákeres az ember borítékolom hogy legalább 5-10 féle keverési arányt fog találni

Ja és az alkoholos filcet felejtsd el, lakkfilcet használj.
(#) albinolynx válasza gulasoft hozzászólására (») Dec 8, 2010 /

Korábban írtam, hogy van kimondottan grafit por. Azt nem gondoltad kipróbálni?
Nem kell sz.rozni az őrléssel, stb, csak keverni kell.
(#) gulasoft válasza albinolynx hozzászólására (») Dec 8, 2010 /

Ja csak nem kaptam.
(#) czigler.peter válasza Zoli_bácsi hozzászólására (») Dec 9, 2010 /

Köszi szépen.
(#) Hurkafej1 válasza DanyyX hozzászólására (») Dec 9, 2010 /

Köszi, énis hasonlóan marok
A lakkfilc sokkal jobb mint az alkoholos? És mennyivel drágább?
Eddig az edding tipust használtam, de a múltkor vettem STYB tipusút, ez sokkal jobb, legalábbis nekem nem mart alá
(#) Frankye válasza Hurkafej1 hozzászólására (») Dec 10, 2010 /

Hogy mennyivel drágább, azt boltja válogatja. Legutóbb valami 800,- Ft körül vetem.
Mennyivel jobb? Ha zongorázni tudnám a különbséget, Richard Kleidermannak hívnának...
(#) cassis hozzászólása Dec 10, 2010 /

Folyasztószerrel kapcsoltban kérdeznék.
Azt olvastam róla, hogy szobahőmérsékleten kb. 2 évig tárolható. Én most olyant tudnék használni, amely 2 éves, de sajna hűtőszekrényben volt ezidő alatt. Meg nem fagyott. Szerintetek jó lehet még?
Ez a típus lenne
(#) kocsgab002 hozzászólása Dec 10, 2010 /

Sziasztok.
7 éve lejárt Positiv20-at érdemes még használni? Elő tudom majd még hívni? Végig szobahőmérsékleten volt.
A válaszokat előre is köszönöm.
Kocsgab002
(#) egmund hozzászólása Dec 10, 2010 /

Csá

Valai tudna küldeni egy linket, hogy honnan tölcsem le a Tinát mert a suliba azt használjuk azt othon kell befejezni a cuccot és én csak demokat találok ha lehetséges igyeneset és full versiot
elöre is köszz !
(#) gulasoft válasza egmund hozzászólására (») Dec 10, 2010 /

Nem lehet kalózszoftver.
(#) vilmosd válasza egmund hozzászólására (») Dec 10, 2010 /

Hali
TINA-TI.
(#) tibistor hozzászólása Dec 10, 2010 /

Sziasztok,
Fotoeljárással szeretnék nyákot készíteni. UV- levilágító egységem még nincs.
Viszont van egy fura ötletem. Van-e tapasztalata, információja valakinek arról, hogy a levilágításhoz a hegesztéskor keletkező ívfény használható-e?
Szerintem a hegesztő ívfény sokkal intenzívebb UV-sugárzásban, mint bármely más fényforrás. Elég volna a hegesztés közelébe pár másodpercig odatartani az előkészített cuccot. Mondjuk, odatartom kézben 3 másodpercig. (ez csak egy fiktív példa)
Nekem van hegesztőm, szoktam hegeszteni, nem volna probléma!
Mi a véleményetek?
(#) vicsys válasza tibistor hozzászólására (») Dec 10, 2010 /

Valaki írta itt a fórumban, hogy sima energiatakarékos izzót használ a levilágításhoz és azzal is tökéletes. Próba-cseresznye.
(#) Zoli_bácsi válasza tibistor hozzászólására (») Dec 10, 2010 /

Ennél szörnyebb ötletet keresve sem találhattam volna...
(#) Hurkafej1 hozzászólása Dec 10, 2010 /

A nyák kimart oldalát a beforrasztások után le szoktátok lakkozni, hogy ne oxidálódjon? akril lakkom biztos van itthon, arra gondoltam
(#) misi93 hozzászólása Dec 10, 2010 /

Sziasztok! A gyantát mibe kell feloldani és mennyit, hogy le tudjam kenni vele a nyákot és könnyebben tudjam be ónozni?
(#) tibistor válasza Zoli_bácsi hozzászólására (») Dec 10, 2010 /

Mint írtam, az ötlet fura. A Te szavaiddal nevezhetjük szörnyűnek is. Elfogadom.
De nem ezt kérdeztem!
Hanem azt, hogy ki, mit gondol, menne-e ez a dolog?
(Elismerem, a Nemzeti Múzeumba is elegánsabb, előkelőbb öltönyben, megborotválkozva menni, de farmerben és borostásan is csak ugyanazt fogod látni.)
Aki nem érti a hasonlatot, attól bocsánatot kérek!
(#) kaqkk válasza tibistor hozzászólására (») Dec 10, 2010 /

A "fura" ötleted működhet ,de elég körülményes kivitelezni ! (Apu hegesszél már tíz percet mert nyákot akarok csinálni ! Ne szórakozz fiam ezért nem füstölök el 3 pálcát és egy kilowatt áramot !) És még a fény nyákra vetítését is meg kéne oldanod ha ,az ellenkezést sikerülne is legyűrnöd
(#) mazso1988 válasza misi93 hozzászólására (») Dec 10, 2010 /

Szia
Én denaturált szeszben szoktam feloldani, és mindig annyit szoktam folyamatosan hozzá adni amíg az feloldódik benne!
(#) DanyyX válasza Hurkafej1 hozzászólására (») Dec 10, 2010 /

A lakkfilc nem sokkal drágább, 1-2 ezer forint egy filc, én mondjuk csak javításra használom, így évekig eltart ha veszel egy filcet, de ha már annyit rajzol az ember, hogy kéthetente kifogy a filc, akkor érdemes elgondolkodni más módszeren. Az hogy mennyivel jobb, szerintem leginkább úgy fogalmazható meg, hogy a lakkfilc jó, az alkeszfilc meg nem jó.
(#) agressiv hozzászólása Dec 11, 2010 /

Ha valaki lusta lötyögtetni a nyákot és gyorsan kész szeretne lenni annak ajánlom a mellékelt videón lévő másínáát
(#) DanyyX válasza agressiv hozzászólására (») Dec 11, 2010 /

Nem gyenge

A kézi lötybölésnél biztosan jobb a hatásfoka.
(#) agressiv válasza DanyyX hozzászólására (») Dec 11, 2010 /

Vagy 120 éves maratóval kb 5perc alatt készen is van, ha befűtöm a maratót akkor még egy cigit sincs időm elszívni.
(#) gulasoft válasza agressiv hozzászólására (») Dec 11, 2010 /

Ez hihetetlenül beteg ötlet
Cirka 2 literre saccolom a maratót.
Ennyi melóval simán építhetnél bubis maratót is
(#) agressiv válasza gulasoft hozzászólására (») Dec 11, 2010 /

Az inkább fél liter marató és nem tartott semeddig megcsinálni ezt a szerkezetet
(#) niedziela hozzászólása Dec 11, 2010 /

Mi az a legvékonyabb vezetősáv amit műnyomóval meg lehet csinálni ?
10mil-es sávokat 10mil távolságokra lehetséges ?
(#) Peppe válasza niedziela hozzászólására (») Dec 11, 2010 /

A legvékonyabb amit biztonságosan lehet csinálni műnyomóval és laminálóval 7-8 mil. Ez alá amúgy sincs értelme menni.
Következő: »»   521 / 1388
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem