Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » NYÁK-lap készítés kérdések
A témában nincs helye a nem szakmai indíttatású vitáknak, ezért a szabályszegést elkövetők azonnali figyelmeztetés nélküli kitiltásban, vagy némításban részesülnek. Ugyan így járunk el azokkal szemben, akik "blog"-nak nézik a fórumot. Ezt mindenki tartsa szem előtt!
Lapozás: OK   522 / 1388
(#) niedziela válasza Peppe hozzászólására (») Dec 11, 2010 /

Köszi, sikerült !
(#) tibistor válasza kaqkk hozzászólására (») Dec 11, 2010 /

Sajnos Aput már nem kérdezhetem soha többé.
Én magam vagyok aki hegeszt (is néha)!
De azért köszi a választ. Üdv.
(#) tibistor válasza (Felhasználó 15355) hozzászólására (») Dec 11, 2010 /

Köszönöm, hogy nem sajnáltad az időt e fura ötletre.
Én magam sokkal több bizonytalanságot látok a dologban, mint te.
Például az sem mindegy, milyen áramerősséggel hegesztek. 80-100-120-140A esetén más-más a fényintenzitás. Más lehet a fény spektruma különböző elektróda bevonat esetén, pld. bázikus, cellulóz, rutilos, stb. Szintén eltérő lehet a spektrum védőgázas hegesztéskor, a gáz ionizációja miatt. Különböző összetételű elektródák leolvadásakor az ötvözőanyagok eltérő aránya esetén is más lehet a spektrum, mivel gondolom a különböző fémek más-más hullámhosszon sugároznak. Valószínű függ a hegesztési eljárástól is, gondolok itt a MIG,MAG,MMA,AWI stb.
Tehát igazából tisztában voltam a kérdés fajsúlyával, de kíváncsi voltam más véleményére is.
Az általad leírt kifogások elfogadhatóak, de technikailag kivitelezhető volna a dolog.
Automata fejpajzsot használva az egyik kezem mindig szabad. És a szorító ezközökkel összefogatott nyákos cuccot csak rövid ideig, vélhetően pár másodpercig kellene odatartani az ív közelébe.
Ennek ellenére nem így készítem én sem a nyákot. Ez csak egy "véleménykutatás" volt.
Köszönöm a válaszodat, a témát a magam részéről lezárnám. Üdv.
(Sokszor az abszurdnak tűnő dolgokból születtek a legnagyobb felfedezések. De ez valószínű nem lesz az!)
(#) DanyyX válasza tibistor hozzászólására (») Dec 12, 2010 /

Nem akarlak elkeseríteni, de ebből az ötletből nem hiszem, hogy bármi jó is kisülhetne. Tekintettel arra, hogy a gázkisülő lámpákat már elég régen feltalálták

Ott stabil az ív, adott a spektrum és a hatásfok is messze fölötte van a hegesztéssel előállított uv sugárzásnak. Tökmindegy, hogy most kvarclámpáról, germicidről, szolicsőről, deutériumlámpáról, uv ledről beszélünk, azok arra lettek kitalálva hogy a befektetett energiát minél hatékonyabban alakítsák fénnyé. A hegesztés meg arra lett kitalálva hogy a befektetett energiát minél hatékonyabban fordítsa fémek kötésére. Ott a fény és a hő melléktermék, ha valaki késztetést érez rá, le lehetne mérni fénymérővel, hogy mennyi a hegesztési ív fényhasznosítása. Az ötlet amúgy számomra olyan, mint gázkisülő lámpával fűteni. Lehet vele mert melegszik, de k*vára nem arra való
(#) Zoli_bácsi válasza tibistor hozzászólására (») Dec 12, 2010 /

Én szerintem kár ezzel foglalkozni. Semmi értelme nincs, még elméleti szinten sem. Nehézkes, gazdaságtalan, ésszerűtlen, szakszerűtlen, stb... Nekem ez a véleményem.
(#) AzIgaziCsaby hozzászólása Dec 12, 2010 /

Segítsetek légyszíves! Van egy valami.lay formátumú nyákrajzom, de nem tudom melyik progi eszi. Én a Circuitmaker 2000-et használom, de az nem tud vele mit kezdeni. Fontos lenne gerber filét csinálni belőle, mert ki szeretném marni.
(#) BarnaPili válasza AzIgaziCsaby hozzászólására (») Dec 12, 2010 /

A Sprint Layout nevű programmal tudod megnézni
(#) AzIgaziCsaby válasza BarnaPili hozzászólására (») Dec 12, 2010 /

Köszönöm a gyors segítséget.
(#) tibistor válasza DanyyX hozzászólására (») Dec 12, 2010 /

A témával kapcsolatban tényleg a legutolsó hozzáfűzni valóm, hogy a véleményed, miszerint hegesztéskor a hő melléktermék, téves.
Pontosan a hő előállítása a cél, mert a két munkadarabot egymással, és az elektróda anyagával egyesíteni csak olvadt állapotban lehet. Ez hő nélkül nem megy. (Még Uri Gellernek sem)
Egyebekben egytértek.
Más témában viszont lenne még kérdésem. Konkrétan tervező szoftverrel kapcsolatban, de ezt a megfelelő topikban tenném meg.
Üdv.
(#) Hurkafej1 hozzászólása Dec 13, 2010 /

Lakkozni szoktátok az elkészült nyákot, és ha igen akkor akril jó lenne hozzá?
(#) shield válasza Zoli_bácsi hozzászólására (») Dec 13, 2010 /

Sikerült rendelned tőlük?

Pécsen 3 tacskóban sincs egy darab sem, de Szegeden és még Hódmezővásárhelyen sem kaptam. Ez akkor milyen tacskó termék?
(#) kaqkk válasza shield hozzászólására (») Dec 13, 2010 /

Hiánycikk ! én kb egy hónapja vettem kettő db ot
1600ft körüli áron , várj amíg megint akcióba teszik
(#) BarnaPili válasza Hurkafej1 hozzászólására (») Dec 14, 2010 /

Akrilánnal szoktam lefújni közvetlen a maratás után.Ez utána forrasztható.Bár SMD-hez nem ajánlom,ott jobb a tiszta réz felület.
(#) vilmosd válasza Hurkafej1 hozzászólására (») Dec 14, 2010 /

Hali
En gyantat oldok denszeszben vagy IPA-ban es ezzel lefujom. A gyanta biztosan jol forraszthatova teszi, es vedi az oxidalastol. A kesz, beultetett panelt, a gyanta letisztitasa utan be lehet fujni akrilannal, ha nedves, korroziv helyre kerul. Ha normal kornyezetbe kerul, nem szukseges, mert a gyanta megvedi a korroziotol.
Csa Vili
(#) shield válasza kaqkk hozzászólására (») Dec 14, 2010 /

Végül is várhatok, mert most rendezkedtem be a fotó eljáráshoz. Enyhén szólva húzós, amint tehetem váltani fogok.
(#) albinolynx válasza albinolynx hozzászólására (») Dec 14, 2010 /

Vettem végül ednet márkájú laminálógépet. Semmit sem alakítottam át rajta, kicsit "nyekeregve", de gyárilag viszi a nyákot (1.5mm is). Vasalóval melegítem fel a nyákot, majd a laminálóval csak rányomatom.
(#) Hurkafej1 válasza vilmosd hozzászólására (») Dec 14, 2010 /

Úgy gondoltam, hogy a forrasztás után valami alkohollal tisztára mosom, és utána fújom le, hogy biztosan vezessen, és védje
(#) vilmosd válasza Hurkafej1 hozzászólására (») Dec 14, 2010 /

Hali
Vegulis a kesz panelnel nem art az akrilos vedelem. Foleg ha nem szaraz helyre kerul.
(#) pittosi hozzászólása Dec 14, 2010 /

Én azt szoktam csinálni vasaló előmelegités+ laminnálás
Van még egy ha valami nem jó áttetsző őntapadó hátulja ráteszem egy újat .. Pontosann takarjon és rávasalom +taminálom 3* meemelt hővel . Nincs alámarás.

Hol tudok venni ojat ami A4 tefonos mint az öntapadó hátulja?
(#) TobJoz hozzászólása Dec 14, 2010 /

Az lenne a kérdésem hogy lenne egy UV-csövem (olyan mint a pénzvizsgáló) elég-e fotózáshoz levilágításhoz.
(#) gulasoft válasza TobJoz hozzászólására (») Dec 14, 2010 /

Simpi a lámpaszakértő nálunk, de azért ha valaki fotózni akar de nem ruház be 4-5000Ft-ot egy ledes levilágítóra akkor télen egy naposabb idő is megteszi. Persze tovább tart mint nyáron.
(#) gulasoft válasza (Felhasználó 15355) hozzászólására (») Dec 14, 2010 /

Én ma már legyártottam egy 22cm*17cm-es nyákot.
Pénteken 3 kor ismerős szólt, hogy szombatra kell neki egy nyák a tescó-ba a sörös doboz visszaváltóhoz, kétoldalas nem furatgalvanizált.
Leadtam a nyomdába, ismerős megsürgette 30 perc múlva nála volt 5 felé elkezdtük 7-kor vitte a kész kétoldalas kémiai ónozott nyákját, közben megnézte a cnc-t nagyon tetszett neki. Az övé 3 éve kész van, csak vezérlés nincs rajta azóta sem, de most erősen ráizgult.
Éjjel kifúrta és beültette, szombaton ment a tescóba.
Nyákgyártók nem dolgoznak hétvégén
(#) MaTe193 hozzászólása Dec 16, 2010 /

Üdvözletem!
Az oldalon található fénykapcsolóhoz összedobtam egy kis rajzot.Megköszönném,ha átnéznétek hiba ügyileg.Elnézést a kézi rajzért,de nekem ez jobban megy.A méretek nem stimmelnek,ez még csak skicc.A C1 és R3 alatt futnak a vezetősávok.A 2-4-es láb között majd átkötés lesz.
Köszönettel:Máté.

S6304663.JPG

(#) ODU hozzászólása Dec 16, 2010 /

Hello!
Bocs a kérdésért, biztos kérdezték már sokan, de mennyire káros az üvegszálas NYÁK pora? Nagyon? Már kis mennyiség beszívása esetén is káros vagy csak az évekig tartó por szívása káros csak , aki ezzel foglalkozik.

Előre is kösz a válaszokat
(#) Sir-Nyeteg válasza ODU hozzászólására (») Dec 16, 2010 /

Kis mennyiségben is káros, mert megtapad a tüdőben, és nem távozik. Elszívás, vagy légzőmaszk használata ajánlott. (Nem gagyi)
Fűrészelésnél nem vészes, mert nagy sorja szabadul el, de nagyfordulatú csiszoló, vágó gépek finom pora nem tesz jót.
(#) agressiv válasza ODU hozzászólására (») Dec 16, 2010 /

Én flexel vágom a nyákot ami nagyon apró port köp és a multkor letüdőztem rendesen, aztán fél óráig köhögtem és alig kaptam levegőt szóval szerintem nagyon káros
(#) ODU válasza agressiv hozzászólására (») Dec 16, 2010 /

Hát az baj, sajnos én is ilyeneket hallottam róla, életembe biztos vágtam már vagy 30db-ot, gond csak nem lesz, mindig próbáltam nem annak a porát szívni vmint mindig szabad levegőn vágtam panelfúróba fogott vágó tárcsával, ami szintén apróra őrli
(#) agressiv válasza ODU hozzászólására (») Dec 16, 2010 /

Ha más nincs, rongy a pofád elé mint a western filmekben és akkor talán nem lessz gáz.
(#) gulasoft válasza agressiv hozzászólására (») Dec 16, 2010 /

Vasfűrész és dekopír. Azok elég nagyot szakítanak egyszerre.
(#) szamóca válasza agressiv hozzászólására (») Dec 16, 2010 /

Miért nem lemezollóval vágjátok, és nincs porképződés.
Következő: »»   522 / 1388
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem