Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » NYÁK-lap készítés kérdések
A témában nincs helye a nem szakmai indíttatású vitáknak, ezért a szabályszegést elkövetők azonnali figyelmeztetés nélküli kitiltásban, vagy némításban részesülnek. Ugyan így járunk el azokkal szemben, akik "blog"-nak nézik a fórumot. Ezt mindenki tartsa szem előtt!
Lapozás: OK   992 / 1387
(#) sany válasza Orbán József hozzászólására (») Jan 15, 2014 /

Először szerintem a vasalásos technikát próbálom ki, mert az tényleg egyszerűbbnek látszik.
(#) Orbán József válasza sany hozzászólására (») Jan 15, 2014 /

Amit nekem is tanácsoltak:
Lemezt nagyon szépen lesorjázni, letisztítani ( van, aki enyhén maratófolyadékkal zsírtalanítja ) aztán masszívan vasalni - javallott nyomtatóból kitermelt gumihengerrel meggörgőzni, vasalni, görgőzni...
Minden bizonnyal némi gyakorlás és egyre finomabb rajzolatok és szép felületek, vonalak lesznek kivitelezhetőek.

Fotóeljárásnál nálam is igaz volt, az első flakon ment az áldozati oltárra, mire elkaptam a fonalat...
Vasalni olcsóbb.
A hozzászólás módosítva: Jan 15, 2014
(#) papus51 válasza neoone hozzászólására (») Jan 15, 2014 /

Szia!
Idézet:
„[Cu(NH3)4]2+ tartalmú használt marató”

Tehát ezt nem kell megvenni, mert ez a folyamat közben keletkezik.
Az ammóniát pótolni kell, hogy a kicsapódó réz(II)hidroxid oldódjon és így keletkezik a réz(II) tetrammin-hidroxid, ami szép kék színű.
(#) eyess válasza sany hozzászólására (») Jan 16, 2014 /

Igen a vasalás olcsóbb , és ha belejössz a dologba utána már nem lesz a két technika közt különbség.Ráadásul egy vasaló és egy nyomtató mindig kéznél van .
A helyedbe fehér ingen kezdeném a gyakorlást.
(#) neoone válasza papus51 hozzászólására (») Jan 16, 2014 /

Szia!
"A laborban nátrium-kloritos maratót használunk: NaClO2, [Cu(NH3)4]2+ tartalmú használt marató és NH4OH elegye. A marási idő néhány perc, a fürdő hajlamos az un fehérmarásra, azaz az ammóniatartalom fogyásakor Cu(OH)2 fehéres lepedék keletkezik és a marás leáll."
Tehát összefoglalva a dolgot: fogom a nátrium klorit-ot és a szalmiákszeszt és összekeverem. Ebbe a keverékbe teszem az ón maszkolt panelt és az a szabadon maradt rezet leszedi. Jól értem?
(#) sany válasza eyess hozzászólására (») Jan 16, 2014 /

Majd szép simára vasalom az inget.
Vasalóm van is felesleges és nyomtatóm is van. Már csak fólia kell és mehet a próba. Ha megjön a fólia azonnal kipróbálom, és teszek fel képet is az első panelről.
Jól gondolom, hogy a fólia hő hatására "ráolvad" a NYÁK lemezre?
(#) elektros90 válasza sany hozzászólására (») Jan 16, 2014 /

Nem gondolod jól. Először is lézer nyomtató kell hozzá. Amennyiben az van neked akkor nyomtathatsz vele fóliára, műnyomóra és elméletileg magazinok fényes borítóira is. A fóliába nem ég bele a toner por hanem a felületén marad. Amikor vasalóval felmelegíted, akkor a tonert átviszed a fóliáról a panelra. Tükrözve kell a fóliára nyomtatni tervet.
A hozzászólás módosítva: Jan 16, 2014
(#) eyess válasza sany hozzászólására (») Jan 16, 2014 /

Igen jól írják a fiúk.De én , azért , írtam neked , hogy gyakorolj fehér ingen , hogy , amíg nem költesz ilyen olyan hiper szuper fóliákra persze értelmetlenül , addig nyugodtan kipróbálhatod szóró lapos reklám újságon , aminek fényes a felülete .És ha már azzal jól meg , akkor költs esetleg fóliára bár én meg mondom neked őszintén nem sok értelmét látom azt a fóliát megvenni .Itt tényleg az a lényeg , hogy a kézben legyen meg a gyakorlat , ha ez nincs meg , akkor nem fog segíteni semmilyen fólia,Szóval , ha van otthon fényes papír , akkor el is kezdheted , és ha nem is lesz olyan szép , de valamennyire sikerül aztán felteszed ide jobban tudunk mi is segíteni , hogy merre hány méter érted ? Ettől gyorsabban nem fogod tudni úgy sem elsajátítani , csak , ha itt megkapod a helyes instrukciókat hozzá.
(#) efraim válasza elektros90 hozzászólására (») Jan 16, 2014 /

Fészkes fenét!!!!NEM KELL TÜKRÖZVE NYOMTATNI! Ha tükrözve nyomtatsz, akkor a vasalás is fordított lesz. A SprintLayoutból a C2 layert kell printelni arra a hordozóra, amiről a nyomtatott áramköri lemezre lesz vasalva a kimarandó áramkör. Amikor a hordozót ráfektetjük vasalás céljából a nyák-lemezre, azon már a tükrözött minta lesz!
(#) eyess válasza efraim hozzászólására (») Jan 16, 2014 /

Igen , mert a sprintben lehet , hogy úgy van.De egyébként , ha a valós beültetést vesszük figyelembe , és úgy kinyomtatod , és aztán lefordítod vasalás céljából , akkor teljesen más nézetet kapsz .Próbáld ki.
(#) elektros90 válasza efraim hozzászólására (») Jan 16, 2014 /

Ezek szerint program függő mivel pl. Eagleben vagy Altiumban ha nyomtatod, akkor a vezetősáv oldali nézetet kapod. Tehát ott tükrözni kell. Ez már mindenkinek legyen a saját dolga, hogy mit használ és kell-e tükrözni vagy sem. Nem nagy dolog rájönni.
(#) Alkotó válasza eyess hozzászólására (») Jan 16, 2014 /

Részben mindenkinek igaza van.
A vasaláshoz igenis tükrözött rézoldali nézet kell. Viszont a SprintLayoutban -nagyon helyesen- minden réteg a felső alkatrészoldal felőli nézetben van alapesetben. Tehát a "C2" az éppen a vasaláshoz való tükrözött állapotban, ezért a program saját "tükröző" opcióját nem kell bekapcsolni.
Más a helyzet ha pozíciófeliratot akarunk vasalni, vagy kétoldalas panelt. Ekkor már nekünk kell odafigyelni, és szükség szerint ki-be kapcsolgatni a tükrözést.
(#) eyess válasza Alkotó hozzászólására (») Jan 16, 2014 /

Igy van pontosan.
(#) papus51 válasza kaqkk hozzászólására (») Jan 16, 2014 /

A négyzetes arány pontszerű, gömb sugárzóra értendő. Természetesen egy visszaverő felületekkel körülvett sugárzó esetében már más a helyzet. Nagyon kisarkítva a kérdést: egy koherens, párhuzamos lézer sugárra nyilván nem lehet igaz.
Egyszóval a megvilágítás a távolság négyzetével csökken, korrigálva a környezeti kialakítás esetenként nem elhanyagolható mértékű hatásával.

A fénytani kérdéseket félretéve, a megoldás a próba levilágításokban van. Magam is így derítettem ki a levilágítóm optimális exp. idejét.
(#) fifadani hozzászólása Jan 18, 2014 /

Sziasztok!
Először használtam a TN160-at. Nagyon tetszik...
Egy kérdésem lenne, légmentesen mennyi ideig tárolható?

Köszi!
(#) GxxANC hozzászólása Jan 19, 2014 /

Sziasztok!

Laminálógép átalakítása előtt állok, NYÁK vasalására szeretném használni. Olvastam, hogy watt fórumtárs készített egy egyszerű áramkört, amivel a lamináló saját motorját felhasználva is működik. Sajnos hosszú keresgélés után sem akadtam rá a konkrét nyáktervre, esetleg valaki be tudná linkelni? Vagy ha van valami hatásosabb módszer azóta (ahogy néztem, ez 2010-es projekt), akkor azt is szívesen fogadom.

Köszönöm!
(#) pilotitalia válasza GxxANC hozzászólására (») Jan 19, 2014 /

Szia!
Ő lenne az!

Sok sikert hozzá jó kis áramkör!
(#) GxxANC válasza pilotitalia hozzászólására (») Jan 19, 2014 /

Köszönöm a linket, ahogy nézem az oldalszámot, még 1-2 óra meglett volna míg megtalálom esetleg ugyanez Sprint Layout vagy egyéb nyáktervezőhöz való formátumban nincs meg?
(#) rockersrac hozzászólása Jan 19, 2014 /

Sziasztok! Közelmúltban valaki linkelte ezt a videot, és érdeklődnék, hogy hol lehet vajon ilyen tintát beszerezni? Mert ez lényegesen egyszerűbbé tenné a dolgomat nyák készítés terén! Előre is köszönöm a segítséget!
(#) elektros90 válasza rockersrac hozzászólására (») Jan 19, 2014 /

Szia! Azthiszem én tettem itt közzé ezt a videót. A videó alatti linken van leírás. Egyébként 250ml olyan festékből 218euró. Bővebben: Link Szerintem ez senkinek sem éri meg.
(#) GxxANC válasza pilotitalia hozzászólására (») Jan 19, 2014 /

Valószínűleg megtervezem majd a nyákot, de pár kérdésem lenne:

A KTY-184-130 jelű hőérzékelő lenne az, ami a szilikonhengerhez dörzsölődik? Tehát ezt ki kell vezetni? Vagy a készülék sajátja is megfelelő?

A BT138/600 jelű triac-okat kell hűteni?

A TF1 jelű hőbiztosítéknak hol kell elhelyezkednie? A fűtőbetét fém részén?

Köszönöm előre is!
(#) rockersrac válasza elektros90 hozzászólására (») Jan 19, 2014 /

Valami más alternatíva csak létezik... Mármint ehelyett a festék helyett...
(#) kaqkk válasza rockersrac hozzászólására (») Jan 19, 2014 /

Persze , a vízfesték és a ráolvasás .. Egyébként itt a témában kb egy éve láttam egy videót , a muksi kinyomtatta valami egyszerű tintával , tonerport szórt rá és az megtapadt a tintán majd beégetés után már maratható volt a rajzolat ...
A hozzászólás módosítva: Jan 19, 2014
(#) balazska1987 hozzászólása Jan 19, 2014 /

Sziasztok azt szeretném megkérdezni hogy lötstop fólia beszerzésben nem tudnátok segíteni? Előre is nagyon köszönöm!
(#) pluto válasza rockersrac hozzászólására (») Jan 19, 2014 /

Azért nézzük egy kicsit árnyaltabban, mielőtt kijelentenénk, hogy megfizethetetlen. Na nem azért, mert erőltetni szeretném az eljárást, hanem kezeljük helyén a dolgokat. 250ml ára kerekítve 220€, azaz 66.000,- Ft, háromszázzal számolva. Pont ma kellett a piros betűs műszaki áruházban vennem színes patront a tintasugarasba, mivel mikor fogyjon ki, ha nem hétvégén és az asszonynak feltétlenül kellett. A 4 színből álló csomag tartalma ca. 15ml a felirat szerint. Az ára 14.000,- Ft. Tehát a könnyebb számolás végett 150ml (ami még mindig nem 250) 140.000,- Ft. Kérdezem én: Akkor mi a drága ???

Ez egy olyan festék, ami felhordás után hőre polimerizálódik. Van nekik olyan is, ami UV fényre teszi mindezt.
(#) elektros90 válasza pluto hozzászólására (») Jan 19, 2014 /

Ha sorozatban szeretne nyákokat gyártani, akkor talán megéri, már egyben a nyomtató átalakítására szánt idővel. Viszont ha valaki csak havi 1,2,3 darabot akar csinálni, akkor felesleges. Az a fél-, egy óra, ami a nyák készítés körüli piszkálódás már talán nem oszt nem szoroz. Bár engem is érdekelnek az ilyesfajta megvalósítások.
Lehet venni filc festéket is "palackozva". Ha rajzoláshoz jó, akkor talán nyomtatáshoz is.

Rockersrác: Ha esetleg odajutnál, hogy nyomtatót alakítasz át, akkor egy cikket elolvasnák a kivitelezésről.
(#) kaqkk válasza elektros90 hozzászólására (») Jan 19, 2014 /

Szerintem akkor is kár kínlódni vele .. Ha több nyákot csinálok akkor is 5 perc a DRY laminálás és egy perc a levilágítás . Maximum 6 percet spórolnék vele, viszont lenne egy nyomtatóm amit csak nyákra tudnék használni
(#) pluto válasza elektros90 hozzászólására (») Jan 19, 2014 /

Na nem is azért írtam, hogy megéri vagy sem, hanem mert jóval drágábban nyomtatgatunk otthon. Egyébként szerintem inkább fejlesztőknek, prototípusok előállítására lehetne használni. Gondolj csak bele, a nyák relatív fájdalommentesen elkészül, de mi van a lötstop-al?
(#) elektros90 válasza pluto hozzászólására (») Jan 19, 2014 /

Azthiszem tegnap láttam neten valami lötstop spray-t. Ez talán csak sima védő lakk. Bővebben: Link

Tehát:

Ez nem helyettesíti a száraz film forrasztási maszkot, de a következő előnyökkel jár:

Megakadályozza a vezetősávok és felületek oxidációját.
Folyasztószert tartalmaz, jelentősen javítja a forraszthatóságot.
Professzionális megjelenés.

Alkalmazás:

A klasszikus módon legyártja a nyákot.
Kémiai ónozás szükség esetén lehetséges.
Vékony réteget hordjon fel a maszkból.
Várjon 5 percig, amíg a felület megszárad.
Végezze el a kézi forrasztást a zöld kivitelben. Észre fogja venni, hogy a forrasztás nagyon könnyű.
Helyezze a lemezt szárítószekrénybe 1 órán át 80 ° C-on vagy 2 napig normál szobahőmérsékleten.
Ezután a nyák tökéletesen védve.

Akkor ez nem olyan mint a P20, csak zöldben.
(#) kaqkk válasza elektros90 hozzászólására (») Jan 19, 2014 /

Ez nem olyan ! A P20 az fotomaszk a maratáshoz ! Kevered a forrasztólakkal .Viszont próbára vennék belőle egy flakonnal
Következő: »»   992 / 1387
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem