Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » [OFF] Pihenő pákások témája - Elektronika, és politikamentes topik
Témaindító: Topi, idő: Nov 18, 2007
Annak idején a Ladám háromhengerezett. Géptető nyit - 4 henger. Csuk - 3 henger. Megint kinyitottam, oldalról behajoltam és hozzáértem ahhoz a kábelhez, amit kidörzsölt a géptető. Az volt az "egy életre megtanultam" érzés, hogy az áramkör az ágyéktáj és a doblemez között záródott. És hogy jobban elmélyüljön a tudás, optoelektronikus gyújtás volt benne.
Nem szabadna. Csak ha lehúzza a gyertyáról. Szigetelési probléma van.
Sziasztok!
Virágok, palánták öntözésével kapcsolatban lenne problémám, valaki talán tudna segíteni nekem. Fa ládában próbálunk paradicsomot, paprikát, meg pár virágot nevelgetni. A fa láda ki van bélelve kukás-zsákkal, esélye sincs kifolyni a víznek, és itt kezdődnek a bajok. Ha meleg van a föld teteje kb 1 óra múlva száraz, de nem tudom hogy kb 5 cm mélyen nem-e áll a víz. Az első gondolatom hogy le dugok egy alul lezárt, oldalt lyukacsos trl csövet amibe belátok, de ha már hobbielektronika, miért ne bonyolítsam. Van itthon ilyen "Water Sensor"-nak nevezett érzékelő, ami talán használható lenne(másra úgy se jó). Ennek az érzékelőnek az analóg kimenetét feltudnám dolgozni egy esp16 vagy esp32-vel, akár még automatizálni is tudnám az öntözést egy kicsi szivattyúval(az is van itthon). A kérdés hogy ezek a "nyákos" víz érzékelők mennyi ideig bírják a víz, meg a földben lévő ásványi anyagok, na meg a 3-5Vdc feszültség galvanizáló hatásait. Ha valakinek ötlete, javaslata lenne vagy megtudná mondani melyik topikban keresgessek megköszönném.
Nekem a talaj vezető képessége jutott eszembe mindig amikor a talaj nedvesség tartalmát kellett vizsgálni. Két elektróda egymástól mondjuk 2m távolságra. A többit kitaláljátok.
Szép estét!
Ez az érzékelő is ezen az elven működik, a kérdés hogy van- e valakinek tapasztalata hogy egy "nyák lap" mennyi ideig bírja nedves földben. Arra gondoltam a tüskesort kiveszem, kábelt beforrasztom, majd az egész elektronikát (1db tranzisztor, 3 db ellenállás, 1 db LED) szigetelem uv-re keményedő műgyantával.(persze az érzékelő vezető sávok kivételével) A hozzászólás módosítva: Jún 8, 2021
Ha a kukàs zsák nem lyukas és alúl a víz nem tud kicsorogni-csepegni, akkor a gyökerek alatt pangó víz lesz és meg sem fog nőni a palánt, el is pusztúl, max. 1-2db kis csenevész paprikát kinevel és összefonnyad. A pangó vizet se a paprika, se a paradicsom nem szereti. Ki kell szurkálni a zsákot a láda alján rendesen és tegyél alá egy rosz lavórt pl., vagy egy rosz tepsit, hogy abba tudjon csepegni a felesleges vized. ((Régen a kisebbik citromfánk emiatt majdnem kipusztúlt, mert nem volt elég lyuk az ő edénye alján. Ma már több, mint tizenöt éves és terem rendesen, most virágzik.)) Állott vizzel esetleg kis piklikben hordóban gyüjtött nem hideg esővízzel öntözgessed palántáidat. Meg fogja hálálni.
Üdv. A hozzászólás módosítva: Jún 8, 2021
Hali!
Igen ezt szeretném elkerülni, azt megoldani hogy ne legyen alatta állot, vagy pangó víz. A lyukak azért nem jók mert alattuk is vannak növények és nem szeretném ha rájuk csöpögne. Az egyik láda éppen félre van téve száradni(nem azért mert rossz volt) A hozzászólás módosítva: Jún 8, 2021
Ezt ismerősöm úgy oldotta meg, hogy a kis csepptálcájából egy kis átlátszó csövön lecsorog a felfogott víz az alatta levő ugyan olyan virágláda növényei tövére, így azt is öntözve. Ezt te is meg tudod pik-pakk csinálni gyorsan.
Pedig hidd el, hogy nem hülyeséget írok azzal, hogy a víznek ki kell csorogni alól és emiatt rendesen ki kell szurkálni a zsákodat. Régen nagyban is termeltük a paradicsomot, paprikákat. Különlegesebb paprika, paradicsomfélék erre érzékenyek, a koktélparadicsomnak majdnem mindegy, az a legkevésbé érzékeny. Az öregem a fal tövén egy repedésből kibújik és befutja a mindenséget, nem győzöd kacsolni, hogy paradicsom is legyen. Ha van rá módod és eszközöd, menjél ki egy erdőbe a környékeden. Egy kis helyen kapard el a száraz avart és alóla vagy öt centi mélységig tudod a nedvesebb finomabb szemcséjű korhadékos avart egy kis zsákba, vederbe gyüjteni. Ezt szórjad a növényeid inkább palántáid tövére, vagy kavard össze a földjével. Ez a legjobb neki. Nekünk annak idején ez vált be leginkább palántnevelesre is. A virágföld se rosz, de nem biztos, hogy szerti a paprika, paradicsom. Régen élt telepűlésünkön egy Bulgár származású kertész bácsi, attól tanultuk meg a szép nagy paradicsom, paprika termelés trükkjeit. A hozzászólás módosítva: Jún 8, 2021
Elképzeltem, ahogy az öreged éppen kimászik a résből..
A hozzászólás módosítva: Jún 8, 2021
Üdv!
A paprika, paradicsom direkt zöldségnek való földben van, azt nem tudom milyen mély, földre van szüksége (max. 50cm az alsó láda). A felsőket mindenképpen átültetjük, de csak cserépben lesz helyük, (az max 40 cm mély). Meg nem mondom ki milyen fajta, a paradicsomok koktélok(gondolom van 10000000 fajta), a paprikáról fogalmam nincs, talán TV, talán kaliforniai piros, vagy kápia. Van tőlünk nem túl messze (kb. 300m) egy ha jól emlékszem tölgyfa erdő, de nem vagyok benne biztos, legutóbb talán 2 éve sétáltunk bent. Annak a földje is jó?
Mifelénk akác és nyár van vegyítve Jó az is. El kell kaparni a felső réteget, a humuszos kell neked. Csak az! Azt gyüjtsd össze. Tökéletes lesz.
A hozzászólás módosítva: Jún 8, 2021
Aki foglalt időpontot a EESZT Lakossági Portálon, a COVID oltás időpontfoglalással, annak mennyi idő múlva lett lehetséges az "IGEN. Az Ön vakcinaigény iránti regisztrációja érvényes és az szerepel a " üzenet érkezése után?
Nekem az első úgy eltűnt kibertérben, hogy szerintem még most is vakarják a fejüket az USS Enterprise-on, hogy "Ezt mi fenének küldték pont ide?"
Második próbálkozás után viszont másfél órával hivott háziorvos helyettese, hogy hová és mikorra mehetek... De nem ez volt a kérdés, hanem az EESZT, szerintem nagyjából kettő napos átfutása van a dolognak családi tapasztalatok szerint... Folyamatosan változik, meglehetősen hely és időfüggő.
No akkor csak várok türelmesen. Nekem nem sürgős.
Szia!
Bocsánat hogy ilyen nehéz a felfogásom, de ezt hogy érted? Idézet: „Mifelénk akác és nyár van vegyítve Jó az is” Az akác és nyár erdő jó, vagy a tölgy erdőből való föld is jó( persze ahogy mondtad kicsit mélyéről)? A hozzászólás módosítva: Jún 9, 2021
Szia!
Köszi a választ, ha még tovább bonyolítanám, akkor a tölgy erdő talaját tudnám valamire használni? Például szobanövényekhez?
Üdv mindenkinek!
Van még egy kérdésem. Járt már valaki úgy hogy soha nem volt "muslinca" vagy "muslinka" a lakásban, de a virágok átültetése után ellepték a lakást? Én arra gondolok hogy a friss virágföldel sikerült betelepíteni őket. Szerk. Vagy kevesebbet kéne inni? A hozzászólás módosítva: Jún 9, 2021
Nem kell megvárni még összeérik a gyümölcs. Csak a gond van vele.
Simán bekerülhettek virágfölddel. Itt most a szúnyogok vannak sokan. A hozzászólás módosítva: Jún 9, 2021
Itt is. (Békéscsabán) Apró mihasznák, de sokan vannak.
Leírtam, elkaparod a faleveleket és felső száraz réteget, a nedves humuszos részt szeded fel, ami maga a komposzt. Kerti komposztálóval is ilyet állítasz elő, csak győzzed kivárni. Az erdőben meg ingyen van. (Hacsak az erdőgazdaság embere el nem hajt onnan.) Biztosan fogsz találni ilyen helyet.
Az nem igaz, hogy csersavas! Nem úgy vettük észre a kis üvegházba régen. Még ugyan csak szeretik a palántok. Tovább nem ragozom, annak hiszel akinek akarsz. Nekünk kifelyJezetten bevált. A hozzászólás módosítva: Jún 10, 2021
Moderátor által szerkesztve
Idézet: „Régen a kisebbik citromfánk emiatt majdnem kipusztúlt, mert nem volt elég lyuk az ő edénye alján. Ma már több, mint tizenöt éves és terem rendesen, most virágzik.)” Lefotózod ha megkérlek?
A citromfát??? Na figyelj!!
Kicsi, kb. 15 éves: A hozzászólás módosítva: Jún 9, 2021
Tegnap, sötétét volt már , a bejárati ajtónál vendégek voltak. Csak azt hallottam, hogy -zzzzzzzzzz-. Mintha egy hadsereg akart volna betörni a házba. Még jó, hogy nem tudják átfúrni magukat.
Ez pedig a nagy fa, 40 éves! Még májLYva is van tövén meg datolya. Úgyhogy piszkosúUl el van az erdőavarban. Időnként ki van cserélve a talaja a majd 200_kg-s dézsában. Tele van virággal és kicsi meg nagy citromokkal. Ez legalább nem bolti! Ezt úgy hívják, hogy saját.
A hozzászólás módosítva: Jún 10, 2021
Moderátor által szerkesztve
Hogy csinálod hogy ilyen kicsi, ritkás? A mienk egy komplett dzsungel, alig bírjuk az ajtón átrángatni. Durvábban kellene metszenünk?
Oltással kapcsolatban lenne egy kérdésem. Ha megkaptam az első oltást és igazolásom van róla akkor azzal mehetek e szállóra?
|
Bejelentkezés
Hirdetés |