Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Orion Orister 1015

Témaindító: Resident, idő: Jún 26, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   6 / 13
(#) supertwin01 hozzászólása Dec 26, 2010 /

Üdv Mindenkinek!

Nekem is volna egy kis gondom az Oristerrel.
A bal oldali kimenetre állandó zaj ül ki, függetlenül attól, hogy van-e bemenő jel vagy nincs. (Hangszóró folyamatosan súg, sistereg. A hangfallal minden rendben.) Egyébként ha küldök rá bemenő jelet, szól a hangszóró, csak halk üzemben természetesen hallani a súgást. Segítségeteket előre is köszönöm!
(#) toto21 hozzászólása Júl 3, 2011 /

hali nem tudna valaki megmondani hogy mért nem szól az erősítőm úgy ahogy kellene mert most ha felveszem a hangot nem ad mélyet se magasat hanem betorzít?
(#) Pioneer válasza toto21 hozzászólására (») Júl 3, 2011 /

Kicsit részletesebb hibaleírással többet tudnánk kezdeni. Meg kellene mérni a tápfeszültségeket, a kicsatoló elkók +lábán a fél tápfesz megvan-e stb.
(#) jenci2010 hozzászólása Júl 24, 2011 /

Sziasztok elkellene egy kis szakértői segitség.

nekem is van egy ijen erősitőm. a problémám a kővetkező. Szolt előtte rendesen mig szétnem szedtem és cseréltem benne kondenzátort. a 2200uf-40w cseréltem ami a hangfal kimennethez van. de fatal lett belőlle.

Bekapcsoláskor nem csinált semmit nem ad ki hangot. hiába rakom vissza a gyári kondit akkor sem akar megszolalni. aztán szét szedtem és elfelejtettem hogy a +/- hová valo igy hát megakadtam . Egy kis segitség nem ártana.képen betudná valaki jelőlni hova forraszam a + valamint a - nuszt. nagyon hálás lenék csatolok egy képet is hogy ott belehesen jelőlni. kőszi előre is.

a +/- 40 w ot szeretném vissza forrasztani csak hogy érthető legyen mindenkinek .
(#) jenci2010 hozzászólása Júl 24, 2011 /

ziasztok elkellene egy kis szakértői segitség.

nekem is van egy ijen erősitőm. a problémám a kővetkező. Szolt előtte rendesen mig szétnem szedtem és cseréltem benne kondenzátort. a 2200uf-40w cseréltem ami a hangfal kimennethez van. de fatal lett belőlle.

Bekapcsoláskor nem csinált semmit nem ad ki hangot. hiába rakom vissza a gyári kondit akkor sem akar megszolalni. aztán szét szedtem és elfelejtettem hogy a +/- hová valo igy hát megakadtam . Egy kis segitség nem ártana.képen betudná valaki jelőlni hova forraszam a + valamint a - nuszt. nagyon hálás lenék csatolok egy képet is hogy ott belehesen jelőlni. kőszi előre is.

a +/- 40 w ot szeretném vissza forrasztani csak hogy érthető legyen mindenkinek .
(#) scooby_ válasza jenci2010 hozzászólására (») Júl 24, 2011 /

A kép nem került fel,így nem tudom bejelölni neked. A +38V T9 Kollektorára van kötve,ez valahová ki van vezetve külön forrpontra,ha jól emlékszem. A GND vagy ahogy Te mondod a - T10 Emitterére van kötve.
A kicsatoló kondit úgy kell bekötni,hogy a + ága menjen a két 0R33-as 2W-os ellenállás közös kivezetésére,illetve a másik fele megy a kimenetekre és a visszacsatoló trimmerekre (P307 , P207)
A rajzon bejelöltem a visszacsatoló trimmereket,odaírtam a kicsatolókondenzátorok polaritáshelyes bekötését,és a táp bemeneteket. A rajz azt mutatja,hogy a két tápbemenet nincs összekötve,de én úgy emlékszem a nyákot úgy gyártották eleve,hogy a két végfok tápja össze volt kötve. Sok sikert,csatolom a képet.

Orister.jpg

(#) sempi601 hozzászólása Dec 3, 2011 /

Valaki meg tudná mondani, hogy az egyes trimmerpotméterekkel (a végfokpanelen) mit tudok állítani, ill. mit kell beállítanom, milyen sorrendben? Van multiméterem, csak nem tudom mit kell hogy mérni.
Csatoltam egy képet is, hogy azon be lehessen jelölni a potikat, de elég pozíciószám alapján is.
Előre is köszönöm

IMAG0050.jpg

(#) szamóca válasza sempi601 hozzászólására (») Dec 3, 2011 /

Miért is akarod eltekergetni tulajdonképpen?
(#) sempi601 válasza szamóca hozzászólására (») Dec 3, 2011 /

Nagyon nem akarom eltekergetni, de páran már írták, hogy ezeket néha után kell állítgatni. Meg ha ki szeretném cserélni újakra, akkor nem tudom úgyse pont oda állítani, mint a mostani.
Vagy ne foglalkozzak inkább velük, és hagyjam őket úgy?
(#) reloop válasza sempi601 hozzászólására (») Dec 3, 2011 / 1

Szia! A tekergetés kárt tehet az erősítőben, ha a csúszka és a poti ellenállás érintkezése megszakad - szennyeződés, oxidáció következtében.
Természetesen semmi akadálya, hogy megosszam az ezzel kapcsolatos ismereteimet.
A Px07 5k állítja az erősítést. Ha módosítani szeretnéd, állítsd a balanszot középállásba és adj a bemenetre mono jelet. A kimeneteken mérhető feszültség a két csatornánál egyezzen meg. Más támpont híján állítsd 2-2,5k értékre.
A másik két trimmer állítását lehetőleg üzemmeleg erősítőn végezd el.
A Px05 1M a kimeneti egyenfeszültséget állítja, mely az Rx40-x41 ellenállások közös pontján mérhető. Itt a tápfeszültség felére állítsd be. A gyakorlatban a mérési pontok a végtranzisztorok hűtőzászlói is lehetnek. Egy csatornán belül egyiken a tápot, másikon a fél tápot mérheted.
A Px06 1k trimerrel bánj óvatosan, ez a végtranzisztorok nyugalmi áramát állítja. Ha túl nagy nyugalmi áramot állítasz megsülnek a végtranyók.
A beállítás célja: annak a legkisebb áramnak a beállítása, amelynél eltűnik (elfogadható mértékűvé válik) a keresztmodulációs torzítás. Szkóppal-mérőjellel a nullátmenetnél keletkező törést figyeld. Ez a nyugalmi áram növelésével kisimul. Műszerek híján fülre is be lehet lőni. Válassz olyan kis hangerőt melyet még épp érzékelni tudsz a hangszóró közvetlen közelében. A poti állítására észrevehető az a pont ahol eltűnik egy kísérő zizegő hang.
(#) sempi601 válasza reloop hozzászólására (») Dec 3, 2011 /

Köszi szépen
(#) sempi601 hozzászólása Dec 4, 2011 /

Hogyan tudom a bemenetválasztó gombot leszedni? Nem nagyon akartam feszegetni. Belül látok a tengelyén két csavart, de nem nagyon tudtam őket meglazítani, sőt a 2 csavar közül az egyikhez hozzá sem férek. Valakinek valami tipp?
(#) sempi601 hozzászólása Dec 10, 2011 /

Már sikerült életre kelteni az erősítőt
Valakinek van arra ötlete, hogy a wifi miért zavarja be az erősítőt? Pl. ha YouTube-on rákattintok egy videóra, akkor jól hallható sistergés hallható a hangszóróból, és ahogy a videó bufferel, pattogásokat lehet hallani. 100% hogy a wifi zavarja, mert ha a laptopon lekapcsolom (laptopról megy a zene) a netet, akkor már nem hallható a sistergés. A jack-DIN kábelt, amivel a gép össze van kötve az erősítővel, már kizártam, mert nélküle is ugyanúgy van zaj. Szóval valami esetleg az erősítőben már cserére szorulna.
(#) Gafly válasza sempi601 hozzászólására (») Dec 10, 2011 /

Amikor ezt tervezték nem volt sem mobiltelefon, sem (vezetéknélküli) internet).

Első körben fizikailag pakold át másként a cuccokat.
Azután nézd meg a drótokat (minőség, bekötés, stb.).
Aztán kérdezd meg Pucukát

Aztán jön csak a beleturkálás...
(#) sempi601 válasza Gafly hozzászólására (») Dec 10, 2011 /

Köszi, lehet marad az átpakolás, távolabb tettem a gépet, és megszűnt a zaj.
(#) meszi válasza sempi601 hozzászólására (») Dec 10, 2011 /

Annak idején középiskolás koromban volt egy ilyen erősítőm. Ennek vagy 35 éve. 2 napig volt nálam majd vissza vittük a boltba, visszaadták a pénzt. Gerjedt és rádió vevőként működött. Manapság szinte ingyen lehet kapni használt erősítőt, nem értem minek egy ilyen minőségű cuccra időt fecsérelni.
(#) hatvanasjocó hozzászólása Márc 14, 2012 /

Ha valakit érdekel az Orister 1015 mániások közül, találtam egy cikket az Orister átalakításáról
(#) atiber hozzászólása Júl 11, 2012 /

Hali Mindenkinek!

Én is találtam a szekrényemben egy ilyen Orister 1015-s erősítőt. Ránézésre is és rövid teszt után is jónak tűnik, ezért úgy döntöttem egy kicsit 'feltuningolom'...A végfok paneleken már kicseréltem az összes elkót vadi újra és a kimenetet akarom még 'csíptetős' hangfalkimenetekre cserélni, de csak sztereóban. Az lenne a kérdésem, hogy a régi hangfalcsatikra pluszba ráforrasztott 1 Ohm/2W (R401/402) ellenállások, illetve egy 1,5 Ohm/5W (R405) ellenállásoknak mi a szerepe, illetve elhagyhatóak lennének-e esetleg?
(#) Pioneer válasza atiber hozzászólására (») Júl 12, 2012 /

Szia!
Az ellenállások nyugodtan elhagyhatók, de én a helyedben hanyagolnám a csíptetős csatlakozót, helyette banán csatit használnék.
(#) atiber válasza Pioneer hozzászólására (») Júl 17, 2012 /

Köszi!

Már megléptem a dolgot, minden 'sallangot' leirtottam, 1szerűen sztereó kimenet csíptetős kivitelben került a régi hangfal csatik helyére... :yes:
Tartós vallatás esetén azonban kiderült két hiba: először egy véletlenszerű begerjedés borzolta a hangképet, illetve már ekkor is gyanúsan halkabban szólt az 1ik hangszóró ua. jelszint esetén...
A gerjedés az elő fokozatból jött, így azt is átkondiztam, illetve volt egy-két bizonytalannak tűnő 'test', azokat is átforrasztgattam...Így a gerjedésre való hajlam meg is szűnt, de az 1ik csatorna halkabb dolog megmaradt...annyit már kisakkoztam, hogy ennek az okát is az elő fokozatban kell keresgélnem...Elsőre azt hiszem átnézem a tranyókat is...
(#) Pioneer válasza atiber hozzászólására (») Júl 17, 2012 /

Szia!
Érdemes a végfokban a három trimmert kicserélni. Nekem is elvoltak öregedve, eleinte nem is tudtam miért nem tudom beállítani a féltáfeszt meg a munkapontot.
(#) atiber válasza Pioneer hozzászólására (») Júl 18, 2012 /

A végfokoknak semmi baja...Nem is piszkálom meg jobban a végfokpanelokat. Elővettem a szekrény mélyéről az EMG szkópomat és kisasoltam, hogy valahol a hangszín potiknál tűnik el az 1ik csatorna jele, de hogyan?! Még mindig nem jöttem rá...
(#) balazs69 hozzászólása Júl 20, 2012 /

Ha *
(#) balazs69 válasza (») Júl 20, 2012 /

Ajándékba van egy oristerem, jelenlegi állapotát nem ismerem mert kölcsönadtam egy időre.
(#) atiber válasza balazs69 hozzászólására (») Júl 21, 2012 /

Ajándékba...?...Lehet érdekelne, ha ténylegesen eléggé egyben van még a szerkezet...
(#) atiber válasza Pioneer hozzászólására (») Júl 21, 2012 /

Jó helyen kapirgáltam a hangszín potik körül...igazi szívatós hiba volt. A mély szabályzó potinak az 1ik lábánál fóliaszakadásos kh. volt... Ja és így utólag már kiderült, hogy ugye emiatt az általam rossznak hitt a halkabb csatorna volt a jó... Na most már tényleg okés a kis Oristerem!
(#) simi21 hozzászólása Júl 29, 2012 /

Üdv.A segítségeteket szeretném kérni.Van egy ilyen Orister tipusú erősítőm nekem is.A probléma már rég kezdődött azzal hogy néha kiolvadt a biztosíték aztán kicseréltem jó lett.Most pedig egyik nap kiolvadt tettem bele újat és szintén kiolvadt az is.Lehetséges hogy a trafó zárlatos?Mert a dióda híd előtt csak pár voltot lehet mérni,aminek nagyobbnak kellene lenni hogyha már 67voltos kondik vannak bent.
(#) simi21 hozzászólása Júl 30, 2012 /

Húha.Szóval akkor kikéne mérnem mind a 4 végtranyót és kicserélni,aztán eléjük biztosítékot. A tápnál legkevesebb mely alkatrészeket kéne lekötnöm?Bár hogyha simán a trafót leveszem róla,a trafó kimenetén akkoris kellene mérnem feszültséget.Bár így hogy rajta vana terhelés lehet azért nemjött össze a dolog.
(#) simi21 hozzászólása Aug 4, 2012 /

Sajnos bekövetkezett amire elsőnek gondoltam az orister erősítővel kapcsolatban.A trafóban is szakadás van mert a kimenetén semmilyen feszültséget nemtudok mérni.van valami ötletetek hogy mit kezdjek vele?Kellene egy másik trafó.
(#) simi21 hozzászólása Aug 8, 2012 /

Megtudná valaki mondani a trafó paramétereit?
Következő: »»   6 / 13
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem