Fórum témák
» Több friss téma |
Szia! Az általad linkelt kapcsolási rajz alapján 24V-os trafónak nézem, 50-70VA terhelhetőséggel.
A végfok tápja terheletlenül 38-41V DC körül van, az előfoké pedig ebből van RC taggal leosztva. Tehát a trafó szekundere 27-28V-os, olyan huzalból ami elbírja az adott áramot, illetve belefért a magba. Egyszerű, ha jól emlékszem EI mag van benne, szét kell szedni és megtekerni, vagy egy hasonló méretűt és feszültségűt a helyére rakni.
Hát arra, hogy a szekundere szakadt lenne, kevés az esélye...elég masszív trafó van benne...talán a primer, a 230V oldala? De, ezt egy ohm mérővel hamar ki lehet 'sakkozni'...
Igen a primer a 220V-os oldala,és biztosan ott van a szakadás.Köszönöm a válaszokat,megpróbálok keresgélni egy trafót mert sajnos ennek annyi.
Üdv! Egy módosítást ajánlanék az orister erősítőkhöz, ami a HiFi magazinos MOD továbbfejlesztése, röviden a problémáról: az eredeti kapcsolásban a jelet először jól leosztják, majd felerősítik, ami magas zajszinthez vezet, emiatt célszerü egy emitterkövetővel kiváltani a bemeneti fokozatot. Itt nyílik lehetőség az első módosításra: mamár alacsony kimeneti impedanciás eszközöket használunk, így ha kiiktatjuk a hangerőszabályzónál található loudnessért felelős RC tagot, akkor megkapjuk a szabvány 47kOhm-os bemeneti impedanciát, így közvetlenül a hangerőszabályzóra köthetjük a bejövő jelet. Ha mégis szeretnénk megőrizni a loudnesst és a nagyobb bemeneti impedanciát, akkor akalmazzuk az emitterkövetőt, de a lemezjátszó bemenetet is érdemes átépíteni, de nem a HiFi magazinos elképzelés szerint, hanem érdemesebb az Unitra WS-311D előerősítőjét felhasználni. Továbbá érdemes a végfokozatnál található becsatoló kondit nagyobbra cserélni, így javul a mélyhangátvitel. Az átépítés jelenleg folyamatban van, csatolom a képeket. Remélem tudtam valakinek segíteni.
Üdv!
Szia!
Ezeket az átalakításokat már régen megcsináltam az én példányomban, sőt a bemeneti csatlakozókat is kicseréltem RCA-ra. Füllel hallhatóan jobb lett a hangja.
Üdv!
Grat. szép lett. Én csak a tapasztalataimat osztottam meg a MOD-dal kapcsolatban. A sustorgás és az egyéb zajok tényleg csökkentek, a hangja is jobb lett,de megmaradt az a bizonyos "oristeres" hangzás, vagyis olyan rekedtesen, torzan szól a magas és közép tartományban. A lemezjátszó bemenet hangzása elfogadhatatlan, csak az énekhangok és a basszus dominál, minden más eltűnik a zenéből, és amit ad, azt is torzítva adja vissza. Üdv!
A végfokot meg lehet "HTA-sítani" mert a két kapcsolás eléggé hasonló, a nagyon gyenge korrektor helyett lehet beletenni másikat, a fedlapon elfér egy 2-3 potiból álló keverő, valamint az előlapra elfér egy 2x5 LED-es kivezérlésjelző is, és akkor lesz egy nagyon jó kis erősítőd. Ezt csak azért mondom mert az enyém ilyen volt. Képem nincs róla, mert még a 90-es években eladtam.
Üdv!
Nem az volt a célom, hogy csodát tegyek az oristerrel, van ennél jobb erősítőm is , csupán külsőleg az eredeti állapotát megőrizve, és minimális ráfordítással próbáltam egy elfogadható hangu készüléket faragni belőle. Minden estere, ami nekem nem tetszik a végfokozat kapcsolásában, az a kétfajta átfogó negatív visszacsatolás. Ha nem titok , érdekelne, hogyan lehetne javítani, az orister végerősítőjének minőségén. Üdv!
Közben módosítottam az orister végfokozatát, mostmár csak egy átfogó visszacsatolás állítja be az erősítést, kiváncsi vagyok a véleményetekre, hogy így működőképes-e a kapcsolás.Csatolom a képet.
Üdv!
Szia! Működő képes. Elvész a csatoltó kondenzátoron alacsony frekvencián fellépő veszteség korrekciója. Nem tudom a visszacsatolás fázisában, létre jön-e számottevő változás. Misem egyszerűbb mint kipróbálni
Üdv!
Köszönöm a segítséget! Több helyen is olvastam, hogy az ilyen különböző átfogó visszacsatolások különleges torzítást tudnak produkálni, ezért gondoltam, hogy átalakítom egy régi recept alapján
Jól olvastad! Igazából az átfogó visszacsatolásban lévő félvezetők száma kritikus, mert azok a jelváltozás meredekségét csak korlátok között tudják kezelni.
Szia!
Szimulációban megnéztem a módosításodat, annyit vettem észre, hogy a mélyátvitel jelentősen lecsökkent. A becsatoló kondenzátort megnöveltem 680nF-ra, de még úgy is elmarad a várt átviteltől.
Nézd meg a HTA-30 fantázianevű végfokot és hasonlítsd össze ezzel. Az számomra a legszebb hangzás amit félvezetőtől eddig hallottam. Ugyanúgy elmegy az Orister tápjáról is, csak kisebb teljesítménye lesz.
Üdv!
Köszönöm szépen mindenkinek a segítséget! A 47µF-os kondit a vcs-ben természetesen nagyobbra cserélem, így valamennyit majd javul a mélyátvitel. A HTA-30 is megfogom építeni, de majd egy hozzá méltó tápegységgel és dobozzal . A szimuláció szerint, ha jól látom, a -3dB-es pont kb. 20Hz-re esik, ami még elfogadható (a gyári specifikációban a 20Hz-hez tartozó esés -2dB ami még belefér a tűrésbe) Üdv!
Üdv.Nincs valakinek egy orister trafója? Esetleg szerintetek elbírna egy 45v-os toroid trafót?
Sziasztok!
Lenne egy kérdésem a témában! Szintén Orister 1015. A baja, hogy egyszer még szólt, utána már nem Mit javasoltok mit nézzek meg rajta elsőként? A válaszotokat előre is köszi!
Mindkét oldal elnémult?
Ha igen, akkor hátul a biztosítékokat először. De kikapcsolt állapotban. Ha ezen túl vagy, akkor a végfok tápfeszt kellene megnézni, hogy van-e. Ha az egyik oldal szól, akkor a végfok tranzisztorait, mert azok zárlatosak is lehetnek. A meghajtó részben is ilyenkor el szokott szállni pár kisebb tranzisztor.
Mit is tud váltóban az a trafó? Mi van a doboz hátuljára írva teljesítmény felvételnek? Kellene a fizikai mérete is a trafónak. Van itt nálam egy hasonló. Bár ez hiperszil, de emlékeim szerint arra a helyre be fog férni.
Hello!
Jól működő erősítőm egyszer csak kilőtte az egyik biztosítékot zenehallgatásközben, és ha ujjat teszek bele azt is kilövi, tudnátok segíteni hogy mi lehet a probléma? Nem nagyon értek az ilyen kütyükhöz amugy..:/
Valószínűleg elszálltak a végtranzisztorok és azok zárlata miatt megy ki a bizti. Már ha a 2A-es biztire gondolsz.
Nem zárlatos a hangszóród? Ha leveszed a hangszórót és akkor is kidobja a biztit, akkor a végfok bezárlatosodott.
Hangszórók nem hiszem hogy zárlatosak... végtranzisztorok, végfok ezekmik?? :/ hol találom benne?
A hozzászólás módosítva: Dec 28, 2012
Üdv.A mérete olyan 10x12x6 centis azthiszem,már nemtudom hovatettem.90w teljesítményű.
hello nekem van egy orion oristerem kilettek cserélve a tranzistorok a két bd245a is azota nem szoll csak zug de nem melegszik ha valaki tudna segiteni azt elöre is köszönöm
Szia,
milyen tranzisztorok lettek kicserélve és miért? Mi volt az alaphiba? Lehet, hogy nem jó típusú tranzisztorok lettek beépítve vagy rosszul lettek berakva vagy más hiba is van a tranzisztorokon kívül. A sok pirosan aláhúzott szó nem zavart, mikor beírtad a kérdésedet?
A meghajtó tranzisztorokat is cserélni kellett volna. De a cserék elvégzése előtt meg kellett volna állapítani a hiba okát, enélkül igen nagy az esély az új félvezetők tönkremenetelének.
A helyesírásodból gyanítom, ez nem fog menni, vidd szakemberhez. Egy elektronikus eszköz javítása nem az alkatrészek csereberéjéből áll. |
Bejelentkezés
Hirdetés |