Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Orsós magnók
 
Témaindító: Rober_4, idő: Feb 6, 2010
Témakörök:
Lapozás: OK   29 / 114
(#) oregbeatsuhanc válasza jerynyul hozzászólására (») Jan 6, 2012 /
 
Ha tényleg jó árban veszed egy próbát megérhet, Kérdés milyen állapotú- (kopás, nyúlás, HULLÁMOSODÁS), és hány mikron vastagságú. Nekem pl. a TESLA-n a 25, vagy inkább a 35 mikronos vált be, mert ez a vastagságú hordozó a 18 mikronossal szemben - amit ezért nem is vettem- kevésbé volt hajlamos a nyúlásra, hullámosodásra, ugyanakkor még jól rásimult a fejtükörre. A minőséget tulajdonképpen két fő tényező határozza meg: a műanyag hordozó és a rajta lévő vasoxidréteg minősége. Van még egy harmadik tényező is a polírozottság minősége. Úgy hallottam hogy a jobb szalagokon ezt kétszer végzik el, majd ezt a műveletet a későbbiekben a fejtükör "fejezi be".Egy GX-es 19 cm/sec, v. 38 cm/sec. sebességű, erősebb mechanikájú géphez a 46 mikronos vastagság talán még jobban megfelel, mert az kevésbé nyúlik meg. A nagyon öreg, és vastag szalagok, mint minden műanyag sajnos idővel merevek, és töredezésre hajlamosak lesznek, mert a gyártáskor hozzáadagolt lágyító mennyisége a párolgástól, lebomlástól folyamatosan csökken. (Ez sajnos érvényes minden műanyag alkatrészre, főleg ha már a gyártáskor nem elsődleges granulátumot használtak fel, és a lágyítót is kispórolták belőle. Ezért törik, szakad később minden műanyag ami rugalmas volt eredetileg.)
(#) oregbeatsuhanc válasza zolika60 hozzászólására (») Jan 6, 2012 /
 
Sajnos így volt, főleg a vékonyabbja, mert rendesen hajlamos volt a hullámosodásra.
(#) oregbeatsuhanc válasza jimmy47 hozzászólására (») Jan 6, 2012 /
 
Tegnap sikerült nekem is vennem egy NATIONAL RQ709SD-t, ami korához képest hihetetlenül jó állapotban van, különösen a gumi alkatrészek puhaságát, a kuplungok, fékek minőségét tekintve. Olyan, mintha vitrinben tartotta volna ki tudja hány gazdája, szinte minden hibátlan rajta, egy valamit leszámítva, a hangtengelynek van egy kb. 0.2 tizedes lógása, ezért majd valamikor hosszú téli estéken, unalmas időmben egy csapágycserét, és egy nagytakarítást kell majd rajta megejtenem.
(#) jerynyul válasza coyote55 hozzászólására (») Jan 6, 2012 /
 
Egyébként nagyon nagy szerencsém volt a szalagvásárlással.Sokat böngésztem a netet,keresgéltem szalagokat,és hosszú idő után ráleltem egy hírdetésre.Nagyon korrekt volt az eladó,tényleg elmondható ,hogy jelképes áron adta a szalagokat ,amiket írtam mindegyiket 500ft adta darabonként.Előszőr úgy voltam vele,hogy kitudja mit kapok,de miután megérkezett,majdnem dobtam egy hátast.Említette,hogy alig használtak,és tényleg így voltMindegyik saját eredeti bobozában volt,az AKAI orsóra még a matrica sem volt felragasztva,benne pihet az eredeti dobozban.Küldött még 2db TEAC RE-711 eredeti fémorsót,szintén saját gyári dobozában,500forintos darabáron!Szóval érdemes kutatni a neten ,mert ha ritkán ,is de fel lehet lelni ilyen kincseket.Az úriember is ritka korrekt volt,mind a szalagok,mind a csomagolás első osztályú volt.
Hi!
(#) tomi52 hozzászólása Jan 6, 2012 /
 
Nem én hirdetem, így talán megbocsájtható a reklám. Egyszer már említettem, most újra látom: gumigörgő köszörülés, gumizás
(#) oregbeatsuhanc válasza tomi52 hozzászólására (») Jan 9, 2012 /
 
Jó, hogy ide betetted, mert a köszörülés az igazi görgőszabályozási módszer, és az ára sem vészes.
(#) veroka válasza jerynyul hozzászólására (») Jan 10, 2012 /
 
Nagy szerencséd volt Én többnyire BASF DP-26 -os szalagot használok. Kicsit ugyan még feljebb kellene tekerni a biast, de így is szép felvételeket lehet készíteni rájuk. Van néhány tekercs Polimerem (az is BASF), meg Agfa és Maxellek is. Van egy tekercs TDK, de azon nagyon régi felvétel van - bár a szalag még 'fiatal', a 90-es évek végéről. A PER-528 stúdiószalag nekem nem tetszett, valószínűleg a bias beállítás nem stimmel de nekem nagyon színtelenek lettek a felvételeim erre a szalagra. És van vagy 500m orosz szalagom, az konkrétan használhatatlan.
(#) jerynyul válasza veroka hozzászólására (») Jan 10, 2012 /
 
Egyébként pár napja előszedtem egy szalagot ,hogy veszek rá,de használhatatlan,mert vmi olyan brutális csikorgásba kezd,hogy azt semmilyen eszközzel "kiírtani nem lehetA zöld befutón van egy számsor,nem tudom mond-e vkinek vmit:5418256.Ha esetleg ilyen szalaggal futtok össze,kerüljétek,mert amúgy hangminőségre nagyon jó,de a csikorgás miatt használhatatlan sajnos.Még anno vateráztam,de ki gondolta volna ,hogy nem lesz jó.
(#) zolika60 válasza jerynyul hozzászólására (») Jan 10, 2012 /
 
Na de min csikorog? Az orsón, a szalagvezetőn, a görgőn? Nem lehet megszüntetni?
(#) jerynyul válasza zolika60 hozzászólására (») Jan 10, 2012 /
 
Kaptam egy Polimer TP18LH 270m szalagot bontatlan gyári dobozban,hogyha nem viszem el akkor kidobják ,mint egy kacatot.Azért elhoztam kipróbálni ,elvileg GX-re amúgy se jó,mert vékony.Első felvétellel egész jó volt,de hogy még az orsót sem sikerült gyárilag ütésmentsre készíteni,ráadásul"tojás" is,és még a matrica is úgy van felragasztva rá,hogy előbb ki kellet lukasztani,csak azután lehetett felrakni.ok,hogy szocreál ipar terméke volt,de azért egy hangyányival jobban odafigyelhettek volna minőségre,mert így tényleg nem lehetett labdába rúgni más gyártókkal szemben.
(#) jerynyul válasza zolika60 hozzászólására (») Jan 14, 2012 /
 
Ahogy legördűl a szalagvezető görgőn ,akkor keletkezik a nyikorgás.Már hacsak álló helyzeteben nekifeszítem kicsit a szalagot akkor is "megnyikkan".Van rá egy ötletem ,amit ki fogok próbálni,csak még nem jutottam el odáig.Majd írok,hogy mi lett az eredmény.Egyébként találtam a kuplung ficre is egy felújítási lehetőséget egy írományban: A kb 2mm vastag filcet enyhén szappanos vízben be kell áztatni,utána gumikalapáccsal megfelelő vastagságura kalapálni,majd két fémlemez között összenyomva satuban megszárítani.
Lehet ezt is érdemes lesz majd kipróbálni.
(#) granpa hozzászólása Jan 17, 2012 /
 
Szervusztok!
Van 3db antik (Uher Varicord, Terta, Qualiton) magnóm, és több kiló szalagom (Orwo, Maxell, BASF stb.). tegyem az apróba, vagy itt komolyabb érdeklődésre számíthatok.
Ingyen is, vagy jelképes csere, adom.
Üdv: Kálmán
(#) zolika60 válasza granpa hozzászólására (») Jan 17, 2012 / 1
 
Tedd az apróba. A ki itt olvasta már és érdekli ott látja a részleteket. Itt meg a modik morcoskodnak miatta. Ráadásul ott többen is olvashatják.
(#) jerynyul válasza jerynyul hozzászólására (») Jan 21, 2012 /
 
A nyikorgás a szalagvezető görgőn keletkezett,próbára rátettem egy feszes gumigyűrűt és teljesen megszűnt a probléma.Még tesztelem majd ,de így elsőre jónak tűnik a megoldás.
(#) zolika60 válasza jerynyul hozzászólására (») Jan 21, 2012 /
 
Akkor a hallgatózás eredményes volt.
(#) kobrakoko hozzászólása Jan 29, 2012 /
 
Üdv!
Új vagyok itt köztetek és érdeklődném hogy AKAI 4000DS II magnóhoz hol lehet beszerezni tengelyben található csillag formájú nyomóalátétet?Arra a kis ötlábú acéllemezre gondolok amivel a szalagfeszességet lehet állitani .illetve a "nyávogást" kiküszöbölni.Nálam ezek vannak eltörve.
Illetve ezek kiváltására milyen megoldást tudtok ajánlani.
Érdekelne még szalagok beszerzésének lehetősége .
(#) Balaa16 válasza kobrakoko hozzászólására (») Jan 30, 2012 /
 
Szia!
Ismerős probléma, én is jártam így 4000D-vel. Nekem csak egy tört le az 5-ből, kihajlítottam egy kicsit a megmaradt lábakat, hogy feszesebb legyen, és jó lett. Ajánlom a vatera.hu-t, időnként elfogatható áron árulnak hibás magnókat, melyekből lehet szerezni alkatrészt. Nem muszáj DS, mert nagyon hasonlít a mechanikája a 4000D-hez. (lehet, hogy ugyanaz) Bár, ha értesz a fémmunkához, szerintem vékony acéllemezből lehet vágni, és kifúrod a közepét. Szalagokat sem lehet már újonnan venni, megint csak internetes árverező oldalakat tudok ajánlani.
Üdv! Balázs.
ui: Üdvözlünk a fórumon!
(#) kobrakoko válasza Balaa16 hozzászólására (») Jan 31, 2012 /
 
Köszi a választ.Sajnos a furatnál vannak eltörve pont a vékony peremnél.Próbálkoztam már de béna vagyok hozzá és nemsikerűlt.Gondoltam talán nyomórugóval megoldható.
(#) kameleon2 hozzászólása Feb 12, 2012 /
 
(#) jerynyul hozzászólása Feb 14, 2012 /
 
sziasztok!
Hozzájutottam még egy GX4000D-hez,de olyan gondom van vele,hogy kicsit lassabb szalagsebességgel vesz fel és játszik le mint a másik GX-em.Az első GX-nek pontosan megegyezik a sebessége az eredeti jelforráséval,viszont ennek egy picit lassabb.Szíj, kuplungok rendben vannak.Esetleg lehet vhogy szabályozni a motor fordulatszámát??Persze,ha erre egyáltalán van lehetőség.
Üdv mindenkinek!
(#) jerynyul válasza kobrakoko hozzászólására (») Feb 14, 2012 /
 
Szia!
Szalag ügyben esetleg a Vaterán Jakgabi árveréseit figyeld,korrekt eladó,vacakot nem árul.Nem a legolcsóbb,de legalább nem is akar rosszat"elsózni",tisztességes.
Szia!
(#) BEAG válasza jerynyul hozzászólására (») Feb 15, 2012 /
 
Szia Jerynyul!

Emlékeim szerint a 4000-esben két párhuzamos szíj-pálya van, 50 és 60 Hz-re. A szíj a nagyobb átmérőjű motortárcsán kell fusson.
Nézd meg, hátha...

Üdv: Gábor
(#) jerynyul válasza BEAG hozzászólására (») Feb 15, 2012 /
 
szia!
Köszönöm az ötletet,ezt mondjuk nem néztem meg.Talán az lesz a ludas.
Köszi!
Gergő
(#) bmajor hozzászólása Feb 15, 2012 /
 
Hello! Valakinek a fiók mélyén nem akad véletlenül akai 4000 ds mkII-hez való közvetítőgörgője? Az enyémen a gumi már betonkeményre érett, nem tekeri semerre a szalagot... (Esetleg javítási tippek is érdekelnek... Próbáltam rátenni biciklibelsőt, de leolvadt, még hosszában elvágott szilikoncsővel akarom kipróbálni, hogyha ráfogja a sziló) És még félve kérdezem hogy egy pár GX fej nincs-e valakinek eladó... Köszi!
(#) jerynyul válasza bmajor hozzászólására (») Feb 16, 2012 /
 
szia!
Ha esetleg szoktál a vaterán nézelődni,akkor ott kellene keresned,mert nekem úgy rémlik,mintha ott láttam volna eladó görgőt.Egy keresést sztem megér.
Szia!
Esetleg fűtéstechnikai üzletekben keresni O gyűrűt rá?Rengeteg méretben létezik.
Szia!
(#) gkari válasza bmajor hozzászólására (») Feb 17, 2012 /
 
Azt a görgőt fel kell "köszörülni",a felkeményedés csak pár tized mm., korábban már említés történt erről ebben a topicban, de a Vakerán is volt már aki hirdetett felújítást.
(#) jerynyul válasza BEAG hozzászólására (») Feb 17, 2012 /
 
Szia!
Megnéztem,mindkét magnóban azonos helyen van a szíj.Esetleg a motor fordulatszámát nem lehet vhogy növelni,nem-e az lehet a gond?
Üdv!
(#) jerynyul hozzászólása Feb 17, 2012 /
 
Üdv mindenkinek!
Csak egy megoldásnak:GX4000D szalagvezető görgő helyettesíthető egy 635ZZ csapággyal.Ma kipróbáltam,semmilyen hátrányos gördülési zaj nem volt tapasztalható.
Üdv!
(#) Tomi94 válasza gkari hozzászólására (») Feb 17, 2012 /
 
Ezt a felújítást én is tudom ajánlani, én is a vaterán találtam rá. Nekem egy Akai kazettás deck görgőit újította fel, tökéletes lett, és még csak nem is túl drágán dolgozik.
(#) Hagens hozzászólása Feb 18, 2012 /
 
Sziasztok!
Van egy olyan gondom, hogy a GX4000 csévélésből stopra kapcsolva, mindig egy kicsit túl fut, meglazul a szalag. Előre és hátra is. Gondolom a kuplungon kellene állítani, de azt meg ha keményebbre veszem, akkor nagyon feszíti a szalagot majd. Hogy lehetne ezt beállítani? 18cm-es fém orsónál meg még rosszabb a helyzet.
Következő: »»   29 / 114
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem