Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Orsós magnók
 
Témaindító: Rober_4, idő: Feb 6, 2010
Témakörök:
Lapozás: OK   28 / 114
(#) meszi válasza jerynyul hozzászólására (») Dec 23, 2011 /
 
Ne vágj bele....
(#) Balaa16 válasza jerynyul hozzászólására (») Dec 23, 2011 /
 
Szia!
Én úgy szoktam beállítani, hogy felteszek egy jó szalagot. Elindítom, és úgy, hogy rajtam van a fejhallgató, elkezdem állítgatni a csavarokat. Addig csinálom ezt, amíg a lehető legjobbra nem tudom beállítani.
Üdv! Balázs
(#) jerynyul válasza Balaa16 hozzászólására (») Dec 25, 2011 /
 
Szia!
Én is erre gondoltam,hogy így csinálom majd,kazettás deckeimnél is így csináltam.Nekem AKAI kazettásom nem volt soha ,de ha jól tudom ,akkor azok közt is vannak GX fejesek.Ez az áthallás azoknál is tapasztalható??Csak azért gondolnám ,mert ha az üvegfej a ludas a dologban,akkor talán azoknál is tapasztalható a jelenség?
Szia!
(#) jerynyul válasza meszi hozzászólására (») Dec 25, 2011 /
 
Rndben
(#) coyote55 válasza jerynyul hozzászólására (») Dec 26, 2011 /
 
A ferrit sokkal rosszabb ebből a szempontból, mint az egyéb fejeknél használt permalloy.
A másik hátránya a merevség, ezért is pattanhat ki belőle egy darabka, kis ütés, vagy hirtelen hőmérséklet változás hatására. Az élettartama szinte korlátlan, viszont ezekkel a hátrányokkal jár.
(#) oregbeatsuhanc válasza meszi hozzászólására (») Dec 30, 2011 /
 
Valamikor én is a Mechlaborban dolgoztam, és pontosan ezt hallottam a permalloy fejekkel kapcsolatban. Ha jól emlékszem akkoriban a fejgyártás a Gorkij fasori gyárban történt, az STM magnók gyártása a pécsi gyárban.
(#) oregbeatsuhanc válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Dec 30, 2011 /
 
Igazi nosztalgia alkatrészeket sikerült venned. A helipotot a 80-as években gyártotta a Gamma Művek. 1, és 10kohmos értékűből nálam is akad belőle. A zöld sapkás izzófoglalatok Rozgonyi gyártmányokra emlékeztetnek. A sápadt piros jelzőlámpa foglalat meg a Csepel autók, és Ikarusz buszok műszerfalán, leszállásjelzőjén voltak láthatók az 50-es, 60-as években.
(#) gkari válasza coyote55 hozzászólására (») Dec 31, 2011 /
 
Ennek az állításnak ellentmond, hogy valamennyi GX-fejes tipus gyári áthalláscsillapítási adata jobb(akár 10 dB.-el is!), mint a nem GX fejeseké(pl. 4000DS), sőt a torzításadatok is jobbak.
Nameg:BÚÉK!
(#) Rober_4 válasza gkari hozzászólására (») Dec 31, 2011 /
 
Azért tegyük hozzá, hogy a 4000Ds elektronikája sem teljesen egyforma a Gx-vel. Viszont néhány alkatrész cseréjével átalakítható. Én legalábbis elmondhatom, hogy az én 4000Ds-emben a lejátszó rész a Gx elektronikájával egyezik meg, bár annak idején nem mértem rá, de hallható volt a zajcsökkenés, és tisztábban is szólt. Tehát a torzítás akár ezen is múlhatott, bár mérni nem mértem meg...
Buék mindenkinek!
(#) elektrorudi válasza jerynyul hozzászólására (») Dec 31, 2011 /
 
Nekem van egy AKAI GX 30-M twin fejes kazettásom, de sem a múszaki adatok, sem a gyakorlat nem támassza alá az üvegfej és a magas áthallás ilyetén összefüggését. Szerintem inkább arról van szó, hogy minkét fajtából van jó és rossz. Aki ezt a városi legendát útjára indította, nyilván egyszerre mért egy jó permalloy fejes magnót, meg egy rossz GX fejeset, és nagyon okosan, erre következtetésre jutott...
(#) jerynyul válasza elektrorudi hozzászólására (») Dec 31, 2011 /
 
Ezt én is csak olvastam,hogy talán a GX fej miatt van az áthallás,ami az én magnómnál is megfigyelhető.A fejek állítása sem oldotta meg a jelenséget,de nagyon nem is küzdök vele,mert ez a magnó ilyen ,ezzel együtt kell"élni"De az biztos nem véletlen ,hogy ezeknél az orsósoknál ez ilyen gyakori.
(#) oregbeatsuhanc válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Jan 3, 2012 /
 
Bocs, a képek alapján nézhettem el.
(#) oregbeatsuhanc válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Jan 3, 2012 /
 
Emlékeim szerint én is a lendtömeg, és a motortengely dörzskapcsolatával szenvedtem a legtöbbet. A kommersz magnók közül a BRG M sorozat szíjhajtás, + villás sebváltása tűnt a legkorrektebbnek -amíg a szíj nem nyúlt meg-, pl. a TESLA val szemben. Volt olyan átalakításom is, amikor a MAMBO M5-ös dörzshajtását alakítottam át, kis esztergálással egysebességes(ZK szíjjal) szíjáttételre.
(#) Balaa16 hozzászólása Jan 3, 2012 /
 
Sziasztok!
Bevallom, hogy lenyűgözött az AKAI GX-4000D magnóm. Olyan szép, lágy hangzást semmi más nem tud. A Youtube-ról veszek fel rá zenéket. Fejhallgatóval szoktam hallgatni, és youtube-os eredetit nem lehet sokáig hallgatni, mert nagyon zavaró a hangja. "Puffogó" mélyek, és az egész zene olyan "üresnek" tűnik. Visszahallgatva a magnón a felvételt ámuldozva hallom, hogy mennyire szép, kellemes a mély hang. Iszonyatos magashangok vannak benne, a fejhallgatóm már alig tudja kijátszani. Bevallom, én még nem próbáltam nagy hangerőn hangdobozokon, sajnos még nem volt rá alkalmam. Meg ugye otthon sem örülnének nekem, ha felcsavarnám a hangerőt.
Üdv! Balázs
(#) coyote55 válasza Balaa16 hozzászólására (») Jan 3, 2012 / 1
 
Azzal, hogy a digitális, négyszögjelekből álló zenét analóg módon rögzítetted, a "sarkos" zenéből lágyabbat, színuszosabbat csináltál. Természetes, hogy jobban, szebben szól, hisz a természetes hangok is színuszgörbére hasonlítanak, nem pedig négyszögjelre.
(#) Balaa16 válasza coyote55 hozzászólására (») Jan 3, 2012 /
 
Szia!
Ez nekem kicsit kínai, de mindegy. Néztem a google-ban, találtam róla ábrákat. Ki tudnád fejteni bővebben, hogy mi a négyszögjel és a szinuszjel? Köszi szépen!
Üdv! Balázs
(#) veroka válasza Balaa16 hozzászólására (») Jan 3, 2012 /
 
Ebben a topicban kicsit off, deaz itteni ábrákon láthatod, hogyan lesz az analógból digitális. Wiki

A vizszintes tengelyen az idő (a függőleges nyilak a mintavételezés), a függőleges tengelyen a jel nagysága, abban a pillanatban mikor a mintavételezés történik (Nagyon pongyolán leegyszerűsítve hogy éppen mekkora az analóg jel feszültsége, vagy a hangszóró kitérése).
(#) Balaa16 válasza veroka hozzászólására (») Jan 3, 2012 /
 
Szia!
Köszönöm a válaszod! Mostmár értem. Nem is gondoltam, hogy digitálisan így történik a hangrögzítés.
Üdv! Balázs
ON
(#) oregbeatsuhanc hozzászólása Jan 4, 2012 /
 
A digitalizált műsorokból, szerintem már nem lesz újra igazi analóg felvétel. Ilyen már csak a régi jó "bakelit" lemezekről, analóg felvételű (mester)szalagról, vagy élő műsorról készülhet.
(#) tomi52 válasza oregbeatsuhanc hozzászólására (») Jan 4, 2012 /
 
Egyetértek! Az más kérdés, hogy az ember kellemesebbnek hallja, épp mert eltűnik belőle a "digitalizálás". Igaz, én már idősebb vagyok, ez is beleszól, de a mai napig szebbnek hallom az LP hangját a CD-énél. A zajt teljesen kikapcsolja a fülem, csak marad a szerintem zeneibb hangzás. Annak idején az LP-ről CD-re váltás időszakában volt sok találgatás amatőr körökben, hogy ez miért van. A gyárak nem szálltak be a magyarázatba, mert az átállásban, CD gyártásban voltak érdekeltek. A hangzás különbség érzékeléséhez meg azért kellett egy legalább alapokat teljesítő berendezés, az átlag lakás átlag hifijén inkább csak az jött le, hogy eltűnt a zaj.
(#) veroka válasza tomi52 hozzászólására (») Jan 5, 2012 /
 
Én is egyetértek ! Amit egyszer kvantáltak, digitalizáltak abból akármilyen drága stúdió cuccokkal sem lesz igazi analóg. Ellenben a minősége javulni fog, akár annyira is hogy nem hallod a különbséget.
És mi pont ezért vagyunk ebben a topikban, mert mi még az analógot szeretjük. Az analóg hangrögzítés egyik legmagasabb (ha nem a legmagasabb) minőségű módja pedig a mágnesszalag.
(#) Rober_4 válasza veroka hozzászólására (») Jan 5, 2012 /
 
Olyannyira igaz amit írtok, hogy ma már a különböző digitális hangszerkesztőkhöz telepíthetőek olyan vst pluginok, melyek többek között az orsós magnók hangját igyekeznek szimulálni, több kevesebb sikerrel.
(#) jerynyul hozzászólása Jan 5, 2012 /
 
Hali!
Egyébként kinek milyen tapasztalata van szalagokkal? Én sony ULH,AKAI WR-t ,Audio Magnetics-et, Maxell-t é,BASF-et használok.Nektem milyen tapasztalatotok van ezekkel kapcsolatban.Pl a Sony -ról sokan írják,hogy ragad,porol,csikorog.Én ezekből csak a porolást tapasztaltam.
Hali!
(#) Balaa16 válasza jerynyul hozzászólására (») Jan 5, 2012 /
 
Szia!
Én jelenleg Polimer szalagra veszek fel. Meg vagyok vele elégedve, bár a Sony ULH jobb volt. Sajnos az már nincs meg, mert én nagyeszű b***m szétszedtem az orsót, és leesett az asztalról. Innen már gondolom tudod, hogy mi történt. A Sony szalag nekem is csikorgott néha, de nagyon jó hangja volt.
Üdv! Balázs
(#) oregbeatsuhanc válasza jerynyul hozzászólására (») Jan 5, 2012 /
 
Én az AGFA-t is szerettem, ráadásul annak idején a KGST-s magnóknak is erre volt belőve az előmágnesezése. Egyébként a BASF is elég jól viselkedett, és kapni is lehetett.
(#) oregbeatsuhanc válasza tomi52 hozzászólására (») Jan 5, 2012 /
 
Az LP szerintem is verhetetlen és ha vigyáz rá az ember azt a kis alapzajt a dinamika kárpótolja.
(#) jerynyul válasza Balaa16 hozzászólására (») Jan 5, 2012 /
 
Szia!
Kár érte,mert nem rossz szalag voltPolimerem nekem is van,de már elég leharcolt állapotban van,mert egy öreg Unitra ZK120-on volt nyúzva
Hi!
(#) jerynyul válasza oregbeatsuhanc hozzászólására (») Jan 5, 2012 /
 
Szia!
Akkor esetleg érdemes AGFA-t is próbálnom?Csak azért kérdezem,mert úgy fest sikerül hozzájutnom pár darabhoz 18-as orsón egy szinte jelképes összegért.
Hali!
(#) coyote55 válasza jerynyul hozzászólására (») Jan 5, 2012 /
 
Az egy kincs...
Ha lenne irigységtől sárguló szmájli...
Anno az Akai SRT szalag volt nagyon jó, bírta a kivezérlést, hála a vasoxidhoz kevert kobaltoxidnak, csak sok volt a dropout (jelkimaradás)
(#) zolika60 válasza jerynyul hozzászólására (») Jan 5, 2012 /
 
A polimer bármin volt nyúzva mára már leharcolt. Új korában sem volt egy csoda.
Következő: »»   28 / 114
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem