Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Oszcilloszkópon grafika, szöveg kirajzolása?
Lapozás: OK   1 / 1
(#) Uga hozzászólása Nov 3, 2010 /
 
Üdv!
Első témám lenne ez, légyszíves legyetek elnézőek velem ha valamit nem megfelelő módban tálalok.
Szóval az érdekelne, hogy hogyan tudnék olyan hangfájlt generálni, ami egy oszcilloszkópon(xy módban) szöveget, illetve különböző grafikákat jelenítene meg? Bizonyára sokan láttak hallottak már erről, ha nekem is a figyelmembe került, de az utóbbi órákban egy megoldást se találok rá! Pedig lemerem fogadni, hogy írtak rá programokat. Mikrovezérlős megoldást mellékelném, nekem csak a tiszta jel kéne (amit egy mezei mp3 lejátszón cipelnék, természetesen wav-ként). A válaszokat előre is köszönöm!
(#) Sebi válasza Uga hozzászólására (») Nov 3, 2010 /
 
Szkópcsővel építettek órát, ilyet láttam a neten, biztosan megtalálod. A hangfájlban lévő emberi beszéd felismertethető - több-kevesebb sikerrel - hasonlóan a mobilok hangbemondásra indítható híváslehetőségéhez. Erre is láttam cél-IC-ket.
"voice recognition" szavakkal keress.
(#) Uga válasza Sebi hozzászólására (») Nov 3, 2010 /
 
Igen, az egy elég elterjedt demó szokott lenni, de amit én akarok az például ez (a zene alatta csak dísz) . A forrásjel is linkelve van benne, de csak bátraknak ajánlhatom . Magát a megvalósítást azt értem: 2 csatornán(sztereo hang) fellépő fáziskülönbséget kihasználva rajzolunk a képernyőre x-y módban. Erre egy hangfájl tökéletes. Csak azt nem tudom hogy mivel generáljam a jelet, hogyan pozicionáljam a képernyőn? Tehát a megvalósítása érdekel. Google még enyire nem hagyott cserben, mint most ezzel
(#) nagy hoho hozzászólása Nov 3, 2010 /
 
Érdekes a téma. Bennem is felmerült már, hogy jó lenne ha a szkópom kiírná a mért frekvenciát vagy feszültséget. Régebben találtam is egy kapcsolást de egy alkatrész temető volt és nem fogtam neki. Most a mikrovezérlők korában volna talán valami egyszerűbb megoldás is.
Ha valaki találkozott ilyen kapcsolással kérem ossza meg velünk.
(#) Action2K válasza Uga hozzászólására (») Nov 4, 2010 /
 
Tény, hogy a vektoros leképzés igen gyors, nagyon jó felbontást eredményez, de van több hátulütője is. Változó FPS-t és változó fényerőt kapunk. Persze lehet írni egy bonyolult algoritmust, ami optimalizál, de ehhez akkor fix számú vertexekkel kel dolgoznunk, ami meghatározza a maximális részletgazdagságot.
Ha már fixálunk, akkor én a scanline módszert alkalmaznám. Semmiféle optimalizáló algoritmus nem kell. Az FPS óramű pontossággal jár, a fényerő 100%-osan stabil. Egy 125*80 pixeles képhez (ami egy 4"-os képernyőn nem is olyan rossz), pont 10000Hz-es pixelfrekvencia kell. A 125Hz-es oszlopfrekvenciát alapul véve, 10FPS-nél ez 1250Hz. Egy átlagos DAC 100kHz-es mintavételezéssel megy, így az 1250 Hz-nél kb 80 lépcsős lesz a felbontás. Ez lesz a sorok száma.
Az egyik csatornára rátesszük az oszlopfrekvenciával rendelkező fűrészfog jelet, majd vele szinkronban a másik csatornára a sorok adatát. Ez egy kicsit trükkös, ugyanis a jel szintje határozza meg, hogy melyik sorban vagyunk. Azaz, minden egyes sorban eggyel nagyobb jelet adunk rá. Oké, de ez még csak egy teli zöld képet eredményez. Itt nincs pixel kioltás. Egy rafinált megoldással az elektron nyalábot felváltva a nullás, illetve a 80-as sorba tereljük. Ekkor lesz egy alsó és felső csíkunk. Hogy ne legyen zavaró, a szkópot úgy kalibráljuk, hogy ez már ne legyen látható.
Ha az LPT porton tudnánk 100kHz en küldeni adatokat, akkor kész is lenne a saját DAC. Bár ehhez két port kéne. Ha csak egyet használunk, akkor 64*64-es felbontást érhetünk el, ami 4096 pixelfrekvencia. 10FPS-nél is csak 40,96kHz. Ez talán elérhető, vagy tesztelni kellene. Persze a WAV file létrehozása valószínűleg jobb ötlet.
(#) Travolta válasza Uga hozzászólására (») Nov 4, 2010 /
 
Igy próbálj rákeresni : Lissajous ábra. Régi elektronikai ujságban találtam egy kapcsolást. Ha hétvégén lesz időm, megkeresem. Igaz ott nem zenére rajzolt ábrákat, hanem kölömböző osszcilátorok voltak, és az volt a szkóp bemenetére kötve, de kiindulási alapnak szerintem jó lehet.
(#) kadarist hozzászólása Nov 4, 2010 /
 
Tetris szkópra: Bővebben: Link
Szkóp terminál: Bővebben: Link.
(#) Action2K válasza Action2K hozzászólására (») Nov 4, 2010 /
 
Pihent fejjel átolvasva látom, hogy a végét hamar lezártam.
Szóval, A WAV direkte létrehozása annyiban jobb, hogy nem függ az LPT port korlátaitól, s nem kell utána még rögzíteni (digitalizálni), hanem egyből a lejátszó médiába tölthető. A WAV létrehozására itt egy nagyon jó, magyar nyelvű leírás, egy alkalmazáson bemutatva: Link
(#) sooty válasza Uga hozzászólására (») Nov 11, 2010 /
 
A szkópcső/képcső grafikus, vektoros felhasználására jó példa a VECTREX nevű videojáték 1986-bó. Az eltérített sugár a képernyő közepéből indul kirajzolja az összes képelemet, majd ugyanoda tér vissza. A fényerőt az eltérítés sebességével szabályozták (azt hiszem). Ime pár kép, amit feltekert fényerővel készítettem, hogy a sugár útja is látható legyen. Szöveg kírásánál külön sor, oszlopos eltérítő rutint alkalmaztak.
(#) Inhouse hozzászólása Ápr 28, 2022 /
 
Azért ez nem semmi, néha el sem hittem, hogy amit látok nem trükk (5perctől a lényeg)...ez a videó egy kicsit valószerűbben mutat valami hasonlót...
A hozzászólás módosítva: Ápr 28, 2022
Következő: »»   1 / 1
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem