Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » PC táp átalakítás
Üdv!
Én valószínűbbnek tartom, hogy a fényorgona kapcsolgatását nem tűri a táp. Esetleg próbáljad meg az 5v os ágat megterhelni.
Sziasztok ..
Segítségeteket szeretném kérni ,mégpedig abban , hogy hogy lehet egy 300W-os Pc tápot átalakítani , hogy meghajtson egy 250W-os autó erősítőt.Az az 12V-ot kéne előállítani.. Segítségeteket előre is koszonom.
Szia. 250W 12V-hoz 20-21A kell. A trafót kell áttekerni,hogy a 12V tekercse erősebb legyen és a diódáit mindne képpen cserélni kell. Hogy a vezérlésbe bele kell-e nyúlni majd az okosabbak megmondják.
És mindenképpen áttkell alakítani??Mekkora áramot tud egy ilyen 300W-os Pc-táp leadni 12V-on???Meg azt a 250W-os erősítőt se kellene teljesen meghajtani, ja és a biztosíték 20A -es benne úgyhogy 20A alatti áramerősség elegendő neki..
Üdv!
Én megpróbálnám azt a módszert hogy a tápban lévő 5 voltos rendszer "terhelésfigyelését" kiiktatnám.Ezután kapcsolnám rá autós erősítőt.Persze a táp 12voltos kimeneti puffer kondijait kicserélném minimum 5600µF-os LOW ESR kondikra.Még annyi jutott eszembe most hogy a 12 voltos ág egyenirányító schottky diódáit leellenőrizném,hogy bírnak-e 10-15 Ampert.
A trafó áttekerése nem egyszerű móka. Én javasolnám békénhagyni a trafót (az autós erősítő csak ritmikusan vesz fel nagy teljesítményt). Vannak olyan schottky-k (amik valódi schottkyk!) TO-247 es tokban, amik 2×15A -t tudnak. Azt kell betenni a 12V ágba, és reménykedni hogy elég lesz. Én azt csinálnám, hogy a folytótekercset kötném át: Ami az 5V-ot folytotta tekercs, azon hajtanám át a 12V -os részt. A visszacsatolást átkötni 5V-ról...
Sziasztok!
Sikeresen eldurrantottam a tápomban a 2 kapcsolótranzisztort. Tettem bele egy másik tápból, igaz azok kisebbek, de nem ad feszültséget. Kell valamit más értékűre cserélnem? A régiek: D209L Az újak: C5763 Ha valami érték még szükséges, azt megnézem. A puffereken ott van a 150V.
Hogy mentek tönkre? Mitől konkrétan?
Bár nem írtad, de gondolom a biztosítékot is kicserélted.. szerk: ja látom ottvan a pufferen a fesz
Őszintén szólva fogalmam sincs, mert csak a visszacsatoló ellenállással babráltam, mert nem működött normálisan a szabályzás, rövidre meg ha jól látom nem zártam semmit. De hülye voltam, mert akkor már levettem az izzót a primerről, mert előtte már a tesztelgetések alatt működött rendesen. (+-40V-osra csináltam)
Üdv!
"Gyerekkoromban" ugyan ez volt a hiba nálam is! Rövidrezártam a tápot,a vezérlőtranyó persze teljesen bezárlatolt,azután égett ki a biztosíték is.Új tranyót hiába tettem bele,mert ezután az affér után a TL494 nem adott pwm jelet többé.
Kicseréltem egy másik ic-re, ugyanazt produkálja.
Elkezdtem méregetni a többi alkatrészt és az egyik ellenállás ami egy kondin keresztül a kis tekercs felől jön a bázisra, annak az értéke 2ohm helyett 50ohm. Kicseréltem mindkét oldalon abból a tápból bontottal, amiből a tranzisztorokat szedtem. Most van feszültség, állítható is, de csak 8V a max. Szerintem a primerre is kisebb feszültség jut.
Üdv!
Segítséget szeretnék kérni kapcsolóüzemű táp 230V-ról ügyben! Én is szeretné ilyet,de csak ha lehet akkor Pc tápból. Ebből van egy pár darab. És ha lehet konkrétumok kellenének mert nem vagy zseni az elektronikában! Előre is köszönöm!!! Idézet: „mert csak a visszacsatoló ellenállással babráltam” A legbiztosabb módja a táp eldurrantásának.
Üdv!
Egy olyan kérdésem lenne hogy át alakítottam egy AT-s tápegységet, szépen lehet szabályozni. A kérdésem az lenne ha ebbe most ki cserélem a trafót módosítottra (40V kimenő fesz.) akkor a kondenzátorokon kívül mit kellene még cserélni?
Talán a gyorsdiódákat kellHET cserélni a szekunder oldalon. Ha van benne "műterhelés" és még mindig benne van, akkor az ellenállás értékét érdemes növelni, mert elfüstöl.
Ezen kívül érdemes vetni egy pillantást a vezérlő áramkör táplálására is, nehogy túlfeszültséget kapjon (a TL494 -es 40V ot bír)
A kérdés az,hogy 40V-10A kéne kiszednem belőle.
Villany motorokhoz,hab vágáshoz(tudom az utóbbihoz nem kell 10A).Még jó lenne ha ezt tudnám szabályozni!
Lenne még 1 kérdés.Volt már 1 akku ötlőnek átalakítva de meghalt mert rákapcsoltam az akku töltőt terhelés nélkül.http://www.hyperion-eu.com/products/product/HP-EOS0403i
mi szállhatott el belőle ??
Ennek megfelelően kellene eljárnod, aminek az eredménye képpen lesz kb. 0-52V között szabályozható feszültséged (ami 40V-ig nagy áramon is stabil marad), áramod pedig akkora amekkorát megengedsz, illetve bír a táp. Ne nagyon menj vele 6-7A fölé tartósan, csak szakaszos üzemben, mert a 10A az már 400W, amit nem fog bírni a táp függetlenül attól hogy hány száz wattot írtak rá.
Üdv!
Köszönöm a választ,de sajna a rajz nem mond nekem tul sokat!
Akkor ahogy mondani szokták tanulni, tanulni... Egyébként biztos le van valahol írva a PC táp működése részletesen.
Üdv mindenkinek!
Szerintetek mi lehet a baja az átalakított tápomnak? Párszáz miliamperes terhelésnél is egy darabig megy,aztán egyszercsak felmelegszik a TL494-aztán innentől kezdve leesik a feszültség 9V alá,egyszerűen nem lehet fentebb állítani a feszültséget!:/
Üdv!
Esetleg próbáljad meg az 5v os ágat megterhelni vagy kössed át a fesz. figyelést a 12v os ágra.
Üdv!
Az 5 voltos ág figyelése teljesen ki van már iktatva,és át van kötve a 12 voltos ágra,szóval fogalmam nincs!
Üdv Inhouse!
A 12-es Vcc láb és a GND között 39,96V-ot mértem!:O Hogy csinál ez a táp ennyi feszkót az IC-nek,hiszen 20Voltnál nemis lehetett fentebb "tekerni"?:O
Akkor az is lehet a baj. Vedd lejjebb!
Külön leágazása van, én is szívtam vele, el is lőttem egy IC-t a 24V-os tápomban. Valahol itt van visszább a történet... Üdv Inhouse
üdv
sikeresen át alakítottam egy AT-s tápot 24V-osra, de van az 5V-os kimenő ágban egy 470ohm-os ellenállás és baromira melegszik, mit lehetne vele csinálni? Jah egyébként terhelő ellenállás mivel a föld és az 5V között van. (ugyan ez van a -12V-os ággal is)
Szia!
Triplázd meg az ellenállását. Így már nem fog annyira melegedni. |
Bejelentkezés
Hirdetés |