Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » PIC égetési hibák, problémák, kérdések
Lapozás: OK   78 / 82
(#) zilahi hozzászólása Nov 12, 2014 /
 
Hol keressem az mplab x-ben és hogyan kapcsoljam/állítsam át erre a programozási variációra?
(#) zilahi hozzászólása Nov 12, 2014 /
 
Közbe letöltöttem a scripting tool programot és láss csodát a firmware áttöltése után a pic-et fel tudtam programozni.
Kb 1 hónapos kinlódásom meghozta a gyümölcsét.
Nagyon köszönöm a segítséget, mert senki sem tudott benne segítni.
Mégegyszer köszönöm Hp41C-nek.
(Azt tudni kell, hogy ez volt az első pic felprogramozásom és az az érzésem mintha feltaláltam volna a spanyol viaszt)
Még annyi kérdésem lenne, hogy ha írok egy programot mplab x-ben vagy mplab 8.7-ben azt elmentve ezzel fel tudom programozni?
(#) Hp41C válasza zilahi hozzászólására (») Nov 12, 2014 /
 
Örülök, hogy sikerült.
Idézet:
„Még annyi kérdésem lenne, hogy ha írok egy programot mplab x-ben vagy mplab 8.7-ben azt elmentve ezzel fel tudom programozni?”

Igen.
Ha szerencsésebb a konfiguráció (külső MCLR nincs letiltva), a firmware MpLab kompatibilisá visszaállítása után közvetlenül lehet az MpLab(X) alól is programozni...
A hozzászólás módosítva: Nov 12, 2014
(#) zilahi hozzászólása Nov 12, 2014 /
 
Köszönöm a megerősítést!
(#) enen hozzászólása Dec 4, 2014 /
 
Üdv mindenkinek!

Lenne egyelőre két kérdésem pickit3-mal kapcsolatban mivel még csak nemrég kezdtem el használni.
Az egyik az, hogy pickit3-mal, hogyan lehet beazonosítani a PIC típusát? A párhuzamos portos szoftverek automatikusan felismerték a PIC-et, de itt mindig manuálisan kell kiválasztanom pl. az MPLAB IPE-ben.
(Tudom, MPBLAB X-ben automatikusan átáll programozáskor, de ott sem írja ki a típusát, max azt, hogy nem egyezik az ID szám.)
Azt szeretném ha mondjuk a PIC kiolvasásakor kiírná a típusát! Ez lehetséges pickit-tel?

Másik kérdésem meg az lenne, hogy ha az IPE szoftverben egy másik PIC-et választok ki, majd elkezdem a hex fájlt beégetni, akkor az normális, hogy ilyen esetben mindig letölti a firmware-t PIC váltás esetén? Mert fentebb olvastam, hogy a firmware frissítés körülményes, de nem tudom mire gondolt a hozzászóló. Amúgy mi van ha nincs internet és nem tudja honnan letölteni? Jó volna ha valaki felvilágosítana, hogy mik a teendők egy új pickit3-mal. :-/ Mindent megcsinál automatikusan, vagy nekem kellene feltennem a microchip honlapjáról a legfrissebb firmware-t, hogy a legjobban működjön? Amúgy programozni, programoz azzal nincs gond, csak nem értem ezeket az állandó firmware és AP (ez nem tudom micsoda) letöltéseket. Meg azt se, hogy 16F-es pic-hez is miért 18F-es firmware-t szed le...

Előre is köszönöm a válaszokat!
(#) Hp41C válasza enen hozzászólására (») Dec 4, 2014 /
 
1. Régebben minden pic kontroller hasonlóan volt programozható. Gondolok itt a Vpp és Vdd feszültségek értékére. Mostanság számtalan család tagjait rengeteg eltérő módszerrel kell programozni. A lábkiosztásuk sem azonos, de még csak nem is hasonló. Az automatikus felismerés veszélyes lehet a programozandó kontrollerre. Tekintsük azt az esetet, hogy egy PIC32 (Vdd = 3.3V, Vpp = 3.3V) programozásánál a vezeték bekötés nem jó vagy a Vcap kondenzátor hiányzik. Ennek ellenére felismertetést kezdeményeznek a programozóval. Mivel a típuskód kiolvasása a saját családnál sikertelen, a programozó végigpróbálja a többi, nagyobb feszültséggel (Vdd = 5V, Vpp = 13.5V) programozható családdal is.

2. A fenti okokból (és némi kereskedelmi megfontolásból) a PICkit3 csak egy család kezelésére szolgáló firmware -t tartalmaz. Minden típusváltáskor a firmware ezen részét le kell cserélni. Az MpLabX mindent megcsinál. Ha olvasod a Microchip fórumát, láthatod, hogy időnként menyi probláma van ezzel az örökös frissítéssel...
(#) enen válasza Hp41C hozzászólására (») Dec 4, 2014 /
 
1. Értem, köszi szépen! Akkor ezért hívja fel mindig a figyelmemet arra, hogy figyeljek a feszültségekre! És a Device ID számot nem írja ki valahol a program?

2. Tehát akkor ha olyan helyre megyek ahol nincs internet, akkor gondolom nem tudok vele másik családot programozni. Mert gondolom nem az EEPROM-jából tölte le mindig. Érdekelne, hogy milyen "kereskedelmi megfontolásból" csinálták így?

3. A minap fellépett egy olyan probléma, hogy nem működik az MPLAB X alóli "Run project"-es programozás, csak az IPE alól tudom programozni. Ezt írja ki hibának:

"The programmer could not be started: Could not connect to tool hardware: PICkit3PlatformTool, com.microchip.mplab.mdbcore.PICKit3Tool.PICkit3DbgToolManager"

Valamit elállíthattam, de nem tudom, hogy mit.
(#) Hp41C válasza enen hozzászólására (») Dec 4, 2014 /
 
1: Nem vagyok nagy felhasználója az MpLabX -nek. Sajnos a hozzá való számítási kapacitást nem tudom letölteni a netről.

2: Nem az internetről tölti le a firmware -t, hanem valamelyik jar -ból, a telepített programból.

3: goto 1
(#) enen válasza Hp41C hozzászólására (») Dec 5, 2014 /
 
Köszönöm szépen a válaszokat! Amúgy mit használsz ha nem MPLAB X-et? Sima MPLAB-ot?
A hozzászólás módosítva: Dec 5, 2014
(#) Hp41C válasza enen hozzászólására (») Dec 5, 2014 /
 
Sine MpLab -ot és a PICkit2 programját.
(#) enen válasza Hp41C hozzászólására (») Dec 5, 2014 /
 
Pedig nem nagy igényű az MPLAB X sem. Nekem például a legolcsóbb, leghitványabb celeron processzorom van és vígan elfut rajta 4GB ram mellett. Persze egy SSD sokat lendített rajta.
(#) jbgyt hozzászólása Dec 5, 2014 /
 
Hello valaki letudná irni a programozása folyamatát ezzel a programozoval.
És nekem Win pic 800 van a gépemen!
Pic 16F628A-tba kellene a mellékelt kódot beprogramozni!
Elöre is köszönöm!

pov ukod.hex
    
(#) Gergo128 hozzászólása Dec 7, 2014 /
 
Hello mindenkinek!
Segítségeteket kérném!
Éppen most kezdeném a pic-kezést.
Vettem 1 pickit3-at csak az alapgépet. Szerettem volna felprogramozni egy PIC18F46K20 mcu-t, de nem észlelt semmit.(MPLAB üzenet: PK3Err0045: You must connect to a target device to use PICkit3) ugyanaz mint mikor nincs rákötve semmi. breadboardon lett összehuzalozva, a lábkivezetéseket 77x ellenőriztem nehogy baj legyen. De semmi. Erre mondom kiprobalom másikkal, ez egy PIC16f88 proci, erre kidobta hogy updatelni kell a firmware-t hogy tudja, leokéztam el is kezdte a frissitést, eközben persze nem választottam le, és azóta ezt dobja ki az MPLAB:

The PICkit 3 is missing its Device Database. Please reconnect
to the PC and try again.
PK3Err0045: You must connect to a target device to use PICkit
3.

tehát akkor hiányzik az eszköz adatbázis.(ez mi?)
esetleg elszállt a firmware?

akárhányszor dugom be az usb-be ugyanezt dobja az mplab.
Na most akkor mit kéne tenni hogy müködjön???
Természetesen az mplab tudja a pickit3at. Mplab verzio 8.20a.

A rákötött mcu-k a pickit 3 rol kapták volna a kaját, tehát mclr, pgd,pgc, vdd,vss lábakat kötöttem be, 10k ellenállás a vdd Mclr között. (a Pickit3 usermanual szerint.) külső tápot nem kapott.

kegyetlenül dühítő. mit ronthattam el? a pic18f46k20-on 2db vdd és vss láb van, de csak a 11,12 -t kötöttem be 31,32-t nem. azt is be kéne?
Köszi a válaszokat.
(#) Gergo128 válasza Gergo128 hozzászólására (») Dec 7, 2014 /
 
Ó bocsánat még nagyon kezdő vagyok, nem pipáltam be hogy pickit3 power device, szoval ez megoldva, de a hibaüzi még mindig adott szoval nem tudok felprogramozni. Közben olvastam hogy a család váltáskor új firmware-t szed le, ugyhogy ez is világos már. de a probléma még meg van: felprogramozni nem lehet és nem is ismer fel semmit.


ezeket közli az mplab:

PICkit 3 detected
Connecting to PICkit 3...
Firmware Suite Version...... 01.23.05
Firmware type......................Midrange
PICkit 3 Connected.
The PICkit 3 is missing its Device Database. Please reconnect
to the PC and try again.
PK3Err0045: You must connect to a target device to use PICkit
3.

Köszönöm a válaszokat.
(#) misi93 hozzászólása Jan 4, 2015 /
 
Sziasztok! Régebben elkezdtem piccel foglalkozni. Odáig jutottam , hogy építettem egy Wcom mini-t. és egy pickit2 klónt. Nagy nehezen sikerült életet lehelni a soros portos programozóba. talán működött is, de megállt a tudomány. Most kedvet kaptam egy kis pic programozáshoz /elkezdéshez /de megint nem müködik.
A jelenség az ha elindítom a programját akkor elkezd világítani a zöld (5V) led az icsp csatlakozon mindenhol 5V van kivéve a gnd-t port checkel nem reagál semmit.
Köszönöm a válaszaitokat!

Szerk.: a rajz és az élesztési segédlet is itt van: ez .
A hozzászólás módosítva: Jan 4, 2015
(#) Lamprologus hozzászólása Jan 14, 2015 /
 
Megépítettem Juhász oldalán található LPT portos égetőt. Ott fel van sorolva, hogy milyen PIC-ekhez jó... Ez tulképpen mitől függ? Elvileg, ha ICSP porton keresztül égetek, akkor nem az égető progin múlik, hogy mit tud és mit nem?
Kicsit tovább gondolkodva pl WinPic800-nál, ha beállítom ezt az égetőt, akkor a PIC-ek egy része szürkével van írva a listában, jól gondolom, hogy azokat akkor nem tudom égetni? Fizikailag nem képes erre a rendszer vagy a programot kéne felkészíteni ( a szoftver fejlesztőnek) ezekre a PIC-ekre?
(#) vilmosd válasza Lamprologus hozzászólására (») Jan 14, 2015 / 1
 
Maga a program nem tudja az egyes tipusok programozasat. Talan egyszerubb lenne egy 15 $ PicKit 2-3 megvasarlasa valamelyik kinai e-aruhazbol. Nehany pelda. Fontos hogy PicKit legyen es ne mas hasonlo dolog. Legjobb ha rendeles elott kerdezoskodsz itt a cel eszkozrol.
(#) makait1 hozzászólása Jan 26, 2015 /
 
Sziasztok
Még mindig ezzel a 12f629 felprogramozásával küzdök. Miután a pickit 2-n végigfut az írás, az infoablak bepirosodik és a következő hibaüzenetet írja ki (verification of configuration failed). Ezután töröltem, de igy meg a gyári oscilator calibráció is törlődött, amit nem tud visszaállítani a pickit2 program. Mit tehetek ilyenkor?
(#) Kovabe válasza makait1 hozzászólására (») Jan 26, 2015 /
 
valoszinű hogy a cod protect be volt pipálva illetve a másik a data protect. Nem tudom a menetét de mplab-el helyre lehet állitani.
(#) kt hozzászólása Márc 21, 2015 /
 
Sziasztok.
http://www.wattmep.atw.hu/WLPT_Vpp_Mini_v4/kepek/WLPT_mini_v4.GIF
Ezt a programozót építettem meg.
3x sikeresen beégette a pic be a programot, de 4. nek írás közben hibát írt ki majd leállt.
Azóta a pic et nem ismeri fel a programozó szoftver. A 10K ellenállással összekötöttem a pic MCLR meg Vdd lábát mindig.Szerintetek mi lehet a probléma, miért halt meg a pic ?
(#) Hp41C válasza kt hozzászólására (») Márc 21, 2015 /
 
Milyen típus és mit programoztál bele?
(#) cupika97 hozzászólása Márc 23, 2015 /
 
Sziasztok. Van egy ilyen programozóm. PIC16F684 kellene vele programozni, de nem ugy hogy belerakom mint egy processzort a socket-be hanem a kivezetésein keresztul. Ezek a kivezetetések vannak rajta: -NC,PGC,PGD,GND,VCC,VPP. Egybol ra szeretnem tervezni a kivezetéseket a nyák-ra. Nagyon szepen koszonom a segitseget elore is.
(#) Hp41C válasza cupika97 hozzászólására (») Márc 23, 2015 /
 
Így kell ccsinálni. Mi itt a kérdés?
(#) cupika97 válasza Hp41C hozzászólására (») Márc 23, 2015 /
 
Hogy melyiket hova kell kotni az IC-n.
(#) Hp41C válasza cupika97 hozzászólására (») Márc 23, 2015 / 1
 
Meglepő lesz a válasz: ld Programozási leírás
Csatlakozó - PIC (láb)
Vcc - Vdd (1)
GND - Vss (14)
Vpp - MCLR/Vpp (4)
PGC - ICSPCLK (12)
PGD - ICSPDAT (13)
A hozzászólás módosítva: Márc 23, 2015
(#) cupika97 válasza Hp41C hozzászólására (») Márc 23, 2015 /
 
Koszonom.
(#) cupika97 válasza cupika97 hozzászólására (») Márc 27, 2015 /
 
Sziasztok. Nem sikerül beirni a programot az IC-be. Kiolvasni enged belőle de irni nem.

1.JPG

2.JPG
   
(#) cupika97 válasza cupika97 hozzászólására (») Márc 27, 2015 /
 
Még annyi érdekességképpen hogy amit kiolvasott belőle -sok 0-át- azt bele is irja.
(#) eSDi válasza cupika97 hozzászólására (») Márc 28, 2015 /
 
Üdv!

Ha mindent oda kötöttél, ahova kell és a programozó foglalatban gond nélkül felprogramozza, akkor a környező alkatrészek valamelyike lehúzza valamelyik vonalat. Amúgy a kiolvasás sem működik, mert egy üres PIC-ből 3FFF-ek kell, hogy kiolvass. Csak megjegyezném, hogy egy PICKit2 klónnal jobban jártál volna, mint ezzel.
(#) dokidoki válasza cupika97 hozzászólására (») Márc 28, 2015 /
 
Szia. Látom türelmetlen vagy. Ezekből a képekből semmit sem derül így ki. De próbálom kitalálni, az első képen a beleírandó .hex van, erre dob hibát írásnál. Második képen kiolvasott állapot van csupa nullával, ami számomra gyanús, lehet, hogy a jó adat FF lenne? Így szerintem a kiolvasás is hibás, ugyanazt visszaírva ellenőrizve persze, hogy nem dob hibát. Ezért becsap téged. Szerintem valami elkötöttél vagy nem érintkezik. A programozódat nem ismerem. De a tudsz, mérjél rá, kiadja-e a megfelelő feszültségeket...
Látom lassú vagyok.
A hozzászólás módosítva: Márc 28, 2015
Következő: »»   78 / 82
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem