Fórum témák
» Több friss téma |
Sziasztok köszönök minden segítséget, letöltöttem a PICkit_3_Programmer_1_0_Setup_A.zip, és a FLOWCODE-ban megírt program .hex fajlt, ezzel sikeresen tudom beírni a PIC-be (ahogy "zenetom" mondta). Később pedig megpróbálom a FLOWCODE-t úgy beállítani, hogy onnan is tudjak írni.
Még egyszer kösz mindenkinek a gyors segítséget.
Szia! Flowcode támogatja a pickit3-at legalább is nálam remekül megvannak egymással, a hibát meg a táp hiánya okozza elvileg amit nem adtál a picnek. Ugyanis a pickit3 alapból nem ad ki tápot csak ha megkéred rá..
Sziasztok!
Egy viszonylag egyszerűbb kérdésem lenne, legalábbis így elsőre egyszerűnek tűnik, méghozzá az, hogy valahogy pic-el kellene megoldanom azt, hogy egy nyomógombot megnyomunk, akkor a pic rögtön, az egyik lábán kiad egy 0,8-1mp hosszú sípszót (1300Hz), és a másik lábán evvel egy időben egy opto relét meghúz, majd valamikor (1-2 perc) múlva felengedjük a kapcsolót, és akkor is kiad egy másik sípszót (1200Hz), majd a sípszó végével elengedi az opto relét. Azaz, amikor megnyomom a gombot, akkor rögtön kiad egy sípszót és behúzza az opto relét, majd miután elengedtem, egy kis kitartással, (ez szintén 0,8-1mp) kiad mégegy sípszót, majd elengedi az opto relét. És még egy szempont az, hogy amikor megnyomom a gombot, akkor még nem tudom, hogy mennyi ideig fogom nyomni. Valamint szempont még az is, hogy szabályozni tudjam, hogy csak az elején ad ki sípszót, vagy csak a végén, vagy az elején is, és a végén is, ehhez 2 db kapcsoló áll rendelkezésre, értelemszerűen két lábat kapcsolna ez a két kapcsoló. Mivel én nem igazán értek a pic programozáshoz, azért írok ide, abban kérnék segítséget, hogy hol kezdjem, életemben egyszer programoztam pic-et, akkor is már kész programot égettem egy 16F84-be, az is valami hasonló sípolásokat csinált. valamint szempont hogy minél kisebb legyen a konstrukció, kis helyen kell elférnie.
Egy egyszerű kis lábszámú, ésszerűen belső oszcillátoros (pl: 16f690 ) es PIC el megoldható a dolog, ha tudsz C ben programozni nem egy nagy feladat, még timerekkel se kell feltétlen szórakozni, sima szoftvetres lassításokkal is meg lehet csinálni az egészet. Ha csinálsz egy kapcsolási rajzot, akkor este nagyjából összedobom a kódót amin el tudsz indulni.
Egy ilyen egyszeru feladatot akar egy 10F200 -assal is meg lehet valositani, amit mar SOT23-6 tokozasban is elerhetsz (2x3 mm).
Erdekessegkepp itt egy osszehasonlitasi alap, hogy mekkora ez az eszkoz: 10F200 vs dioda
Egy picit nincs ennek kevés portja? Kell neki két kapcsoló az üzemmódhoz, egy nyomógomb a bemenet, és kell két kimenet. Ez nálam 6db lábon nem jön össze (+ 2db a tápfesz)
A 10F220 -nál lehet, hogy gondot okoz a 6 láb, de az ugyanolyan méretű 10F220 - 10F222 -vel megoldható 6 lábon is: 1 - kapcsolók - analóg bemeneten több kapcsoló és ellenálláshálózat által kialakuló feszültség mérése, 2 - Vss, 3 - kimenet 1, 4 - kimenet 2, 5 - Vdd, 6 - nyomógomb.
Én elhiszem, hogy te meg tudnád oldani, de a kérdező még kissé gyakorlatlan a PIC témában, talán jobb volna neki egy kellő lábszámú PIC-et ajánlani. Szerintem.
Szia! Én is adnék tippet (12f629) 8 láb dip8-as tok belső órajel első felhúzó ellenállás 3 kapcsolót és 2 kimenetet simán könnyen meg lehet vele oldani és még olcsó is..
Nem én ajánlottam a típust...
8-pin FLASH PICŽ Microcontrollers Outperform the Competition
Igazatok van, nem lenne alkalmas feladat a kezdok szamara. Amugy inkabb a 'meret' miatt irtam inkabb, szemleltetve, hogy egy egyszeru PIC-es aramkort milyen kicsiben meg lehet epiteni ha a helysporolas elsodleges szempont...
Helló mindenki!
PIC et programozok ccs ben és elakadtam. Szükségem lenne egy timerre ,de nem tudom beállítani. Ha jól értem ezzel a függvénnyel kell beállítani ,de nem tudom mit kellene beírnom: setup_timer_1( ); Egy 40Hz időzítőre lenne szükségem. A PIC -re egy 20MHz kristály van kötve. Remélem minden fontosat megadtam. Megköszönném ,ha valaki egy rövid magyarázattal leírná, mit kell be írni a zárójelek közé. Előre is köszi!
Sziasztok!
Egy egyszerű kérdésem lenne...Hogyan állítsam be a pic 16f627A portA bemeneteit hogy az alapjáraton analóg bemenetek digitálisként legyenek használhatóak? (eddig azokat kihagytam gombkezelésnél, vagy akárminél, de mostmár szeretném őket használni Előre is köszi! Üdv!
Szia,
Az adcon1 regisztert kell modositani. Nálam pl 0x6 ot kell hozzá beletölteni. Nézd meg az adatlapon ezt a regisztert!
Van még egy probléma....Valamiért nem találom ezt a regisztert. Lehetséges hogy nincs? :/ 16F627A adatlapjában a bankoknál keresem de nincs sehol...Vagy én keresem rossz helyen?
Van a PIC16F627A-nak A/D átalakítója? Nincs, így ADCON regisztert sem találsz!
Nézd meg inkább a PORTA leírását, még a példa is ott van... (EXAMPLE 5-1: INITIALIZING PORTA)
Köszi, hogy utánanéztél. Gondoltam rá hogy esetleg más néven van, vagy valami, de nem gondoltam volna hogy nem tud A/D-t
0x07 -et kell írni a CMCON regiszterbe.
"Csak" analóg komparátor van benne, azt kell birizgálni...
Hali!
A Piccolo project keretében próbálkozom a PIC megismerésével. PIC 18F4550-l , Mlab fejlesztő környezetben, C nyelven. Következő 2 problémám adódott, amihez segítet kérek: 1. Olyan programoknál ahol az USB kapcsolat használom addig működik a PIC program amíg van kapcsolat. Kapcsolat megszünés után rövid idő múlva leáll. 2. Időzítőt kelle programoznom perces nagyságrendben és ehhez kérnék C nyelvű program segítséget. Nem igazán értem a timer-k programozásást. Üdv.
Hali!
A számlálók lépésideje az oszcillátorfrekvencia 1/4 része,ha belső jel az ütemadó. Amikor a számláló túlcsordult, egy bit bebillen ami jelzi, hogy átfordult a számláló. Amennyiben engedélyezed az adott időzítőhöz a megszakítást, akkor kell írnod egy megszakító rutint, ami abból áll, hogy azonosítod, hogy mi is okozta a megszakítást ,ha az adott timer ,törlöd ezen jelzőbitet, és növelsz egy saját számlálót, ami 8 16 24 vagy 32 bites, ha a megfelelő értélket elérte, akkor megvan a pontos időkésleltetés. Ha nem akarod megszakításból, akkor programból figyeled a jelzőbitet, és programból állítod a saját számlálót. Ez nem lesz pontos, de neked kell eldönteni, mennyire kell pontos időzítés. Nem kell semmilyen programozói segítség, ott az adott kontroller adatlapja.
Megrajzoltam a kapcsolási rajtoz, persze ez inkább tájékoztató jellegű, mert pl azt nem tudtam ráírni, hogy melyik pic legyen használva, mert nem ismerem a különböző típusokat, így a rajzra kb csak az került fel, hogy mit szeretnék.
A helyszükséglet, meg annyira nem igazán vészes, ha lehet azért használnék inkább smd-ket, ka egy normál gyufásdoboz 1/4 -e mérteű helyen kell elférni ennek a három fő alkatrésznek, egyéb előtét ellenállások, kondenzátorok helyszükségletét nem számítom, mert azoknak van hely , egyedül a táp van megadva, körülbelül 5 - 8,2 V ig terjedő tápegység fogja hajtani, gondolom a tápfesz meghatározó, az ic szempontjából, mert gondolom sokféle táplálású ic közül leht választani.
Hali!
Köszi a gyors és kimerítő reagálásodat, csak az a gond hogy nem igazán értem a gyakorlati oldalát. Amennyiben 1-t kiszenvedek, vélhetően már nekem is olyan egyszerű lessz mint Neked. Üdv.
1. A CDC mód (virtuális soros port) nem viseli el, hogy ki-be dugdossuk. Ha erre van igény, akkor HID módú eszközzel lehet próbálkozni. Azzal én még nem foglalkoztam, de a Microchipnek vannak mintapéldái.
2. Periodikus timer interruptot generálva szoftveresen addig lehet számláltatni, ameddig akarsz. Ha például a PICCOLO projekt squarewave.cmintapéldájában a delay nevű változót 32 bitesnek deklarálod:
akkor 5 ms-os egységekben majdnem 5*2^32 ms-ig számolhatsz. A késleltetés megadása után csak azt a feltételt kell ellenőrizni, nulla-e már a változó.
Jó estét fiúk/lányok!
Kaptam egy okosabb PIC-et, ami fejlesztőn van. A tüskesorja nem ugyanaz , mint az ICSP. bedrótozom a tüskéket a helyükre, de hogyan csináljam? Idézet: „az elso az mlck, a masodik a fold, a harmadik a prg, a negyedik/otodik a data” Ezt írta a barátom. Namost lefordítja valaki, hogy akkor melyik mi, mivel azt tudom, hogy a föld a VSS.
Szia! Lehet hogy ez segít!
Áh, erre nincs szükségem. Azt akarom csinálni, hogy a tüskesört kiforrasztom, majd helyére drótot rakok, amiknek a végére tüskét forrasztok.
Idézet: „Áh, erre nincs szükségem.” Most akkor be akarod kötni az ICSP-t van nem?
Be persze. Tehát valaki nem ért valakit.
Adott egy panel, rajta egy PIC, stb-stb, tehát fejlesztő panel. Van neki egy kimenet/bemenete, ami nem egyezik a PICkit2-jével. "az elso az mlck, a masodik a fold, a harmadik a prg, a negyedik/otodik a data" MLCK micsoda a PICkit2-n, mi a prg, és hogyan állapítsam meg , melyik kettő melyik data? |
Bejelentkezés
Hirdetés |