Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » PIC kezdőknek

Témaindító: Placi84, idő: Okt 3, 2005
Témakörök:
- A PIC ÖSSZES Vdd és Vss (AVdd és AVss) (tápfeszültség) lábát be kell kötni!
- A táplábak mellé a lehető legközelebb 100nF-os KERÁMIA kondenzátorokat kell elhelyezni.
- Az MCLR lábat, 10kohm-mal fel kell húzni a Vdd tápfeszültségre.
- Külső kvarc használatakor 4MHz-ig XT, a fölött pedig HS konfigurációt kell beállítani.
- Stabilizált tápegységet kell használni, a kapcsoló üzemű "telefon töltő" adapterek okozhatnak hibákat.
- Programozáshoz, használj lehetőleg PICKIT2 vagy 3 programozót. Kerülendő a JDM (soros porti) programozó.
- A PIC adatlapja (PDF), tartalmazza a lábak kiosztását és a PIC minden paraméterét. Az adatlap ingyen letölthető!
- Egyes PIC típusoknál az RA4 nyitott nyelőelektródás (Csak lefelé húz L szintre, H szintet nem ad ki!)
- Ha a PGM lábat digitális ki-/bemenetnek használod, az alacsony feszültségű programozási lehetőséget le kell tiltani.
Lapozás: OK   127 / 1210
(#) huszabsa válasza zenetom hozzászólására (») Aug 22, 2011 /

Sziasztok köszönök minden segítséget, letöltöttem a PICkit_3_Programmer_1_0_Setup_A.zip, és a FLOWCODE-ban megírt program .hex fajlt, ezzel sikeresen tudom beírni a PIC-be (ahogy "zenetom" mondta). Később pedig megpróbálom a FLOWCODE-t úgy beállítani, hogy onnan is tudjak írni.
Még egyszer kösz mindenkinek a gyors segítséget.
(#) kokozo válasza huszabsa hozzászólására (») Aug 22, 2011 /

Szia! Flowcode támogatja a pickit3-at legalább is nálam remekül megvannak egymással, a hibát meg a táp hiánya okozza elvileg amit nem adtál a picnek. Ugyanis a pickit3 alapból nem ad ki tápot csak ha megkéred rá..
(#) SCOPE hozzászólása Aug 23, 2011 /

Sziasztok!
Egy viszonylag egyszerűbb kérdésem lenne,
legalábbis így elsőre egyszerűnek tűnik, méghozzá az,
hogy valahogy pic-el kellene megoldanom azt, hogy
egy nyomógombot megnyomunk, akkor a pic rögtön, az egyik lábán kiad egy 0,8-1mp hosszú sípszót (1300Hz), és a másik lábán evvel egy időben egy opto relét meghúz,
majd valamikor (1-2 perc) múlva felengedjük a kapcsolót,
és akkor is kiad egy másik sípszót (1200Hz), majd a sípszó végével elengedi az opto relét.
Azaz, amikor megnyomom a gombot, akkor rögtön kiad egy sípszót és behúzza az opto relét, majd miután elengedtem, egy kis kitartással, (ez szintén 0,8-1mp) kiad mégegy sípszót, majd elengedi az opto relét.

És még egy szempont az, hogy amikor megnyomom a gombot, akkor még nem tudom, hogy mennyi ideig fogom nyomni.

Valamint szempont még az is, hogy szabályozni tudjam, hogy csak az elején ad ki sípszót, vagy csak a végén, vagy az elején is, és a végén is, ehhez 2 db kapcsoló áll rendelkezésre, értelemszerűen két lábat kapcsolna ez a két kapcsoló.

Mivel én nem igazán értek a pic programozáshoz, azért írok ide, abban kérnék segítséget, hogy hol kezdjem, életemben egyszer programoztam pic-et, akkor is már kész programot égettem egy 16F84-be, az is valami hasonló sípolásokat csinált.
valamint szempont hogy minél kisebb legyen a konstrukció, kis helyen kell elférnie.
(#) Stefan válasza SCOPE hozzászólására (») Aug 23, 2011 /

Egy egyszerű kis lábszámú, ésszerűen belső oszcillátoros (pl: 16f690 ) es PIC el megoldható a dolog, ha tudsz C ben programozni nem egy nagy feladat, még timerekkel se kell feltétlen szórakozni, sima szoftvetres lassításokkal is meg lehet csinálni az egészet. Ha csinálsz egy kapcsolási rajzot, akkor este nagyjából összedobom a kódót amin el tudsz indulni.
(#) trudnai válasza SCOPE hozzászólására (») Aug 23, 2011 /

Egy ilyen egyszeru feladatot akar egy 10F200 -assal is meg lehet valositani, amit mar SOT23-6 tokozasban is elerhetsz (2x3 mm).

Erdekessegkepp itt egy osszehasonlitasi alap, hogy mekkora ez az eszkoz: 10F200 vs dioda
(#) qvasz2 válasza trudnai hozzászólására (») Aug 23, 2011 /

Egy picit nincs ennek kevés portja? Kell neki két kapcsoló az üzemmódhoz, egy nyomógomb a bemenet, és kell két kimenet. Ez nálam 6db lábon nem jön össze (+ 2db a tápfesz)
(#) Hp41C válasza qvasz2 hozzászólására (») Aug 23, 2011 /

A 10F220 -nál lehet, hogy gondot okoz a 6 láb, de az ugyanolyan méretű 10F220 - 10F222 -vel megoldható 6 lábon is: 1 - kapcsolók - analóg bemeneten több kapcsoló és ellenálláshálózat által kialakuló feszültség mérése, 2 - Vss, 3 - kimenet 1, 4 - kimenet 2, 5 - Vdd, 6 - nyomógomb.
(#) qvasz2 válasza Hp41C hozzászólására (») Aug 23, 2011 /

Én elhiszem, hogy te meg tudnád oldani, de a kérdező még kissé gyakorlatlan a PIC témában, talán jobb volna neki egy kellő lábszámú PIC-et ajánlani. Szerintem.
(#) kokozo válasza SCOPE hozzászólására (») Aug 23, 2011 /

Szia! Én is adnék tippet (12f629) 8 láb dip8-as tok belső órajel első felhúzó ellenállás 3 kapcsolót és 2 kimenetet simán könnyen meg lehet vele oldani és még olcsó is..
(#) Hp41C válasza qvasz2 hozzászólására (») Aug 23, 2011 /

(#) trudnai válasza qvasz2 hozzászólására (») Aug 24, 2011 /

Igazatok van, nem lenne alkalmas feladat a kezdok szamara. Amugy inkabb a 'meret' miatt irtam inkabb, szemleltetve, hogy egy egyszeru PIC-es aramkort milyen kicsiben meg lehet epiteni ha a helysporolas elsodleges szempont...
(#) szuperman hozzászólása Aug 25, 2011 /

Helló mindenki!

PIC et programozok ccs ben és elakadtam. Szükségem lenne egy timerre ,de nem tudom beállítani. Ha jól értem ezzel a függvénnyel kell beállítani ,de nem tudom mit kellene beírnom: setup_timer_1( ); Egy 40Hz időzítőre lenne szükségem. A PIC -re egy 20MHz kristály van kötve. Remélem minden fontosat megadtam. Megköszönném ,ha valaki egy rövid magyarázattal leírná, mit kell be írni a zárójelek közé.

Előre is köszi!
(#) Balagemann2031 hozzászólása Aug 25, 2011 /

Sziasztok!

Egy egyszerű kérdésem lenne...Hogyan állítsam be a pic 16f627A portA bemeneteit hogy az alapjáraton analóg bemenetek digitálisként legyenek használhatóak? (eddig azokat kihagytam gombkezelésnél, vagy akárminél, de mostmár szeretném őket használni Előre is köszi! Üdv!
(#) NyariG válasza Balagemann2031 hozzászólására (») Aug 25, 2011 /

Szia,

Az adcon1 regisztert kell modositani. Nálam pl 0x6 ot kell hozzá beletölteni. Nézd meg az adatlapon ezt a regisztert!
(#) Balagemann2031 válasza NyariG hozzászólására (») Aug 25, 2011 /

Van még egy probléma....Valamiért nem találom ezt a regisztert. Lehetséges hogy nincs? :/ 16F627A adatlapjában a bankoknál keresem de nincs sehol...Vagy én keresem rossz helyen?
(#) MPi-c válasza Balagemann2031 hozzászólására (») Aug 25, 2011 / 1

Van a PIC16F627A-nak A/D átalakítója? Nincs, így ADCON regisztert sem találsz!
Nézd meg inkább a PORTA leírását, még a példa is ott van... (EXAMPLE 5-1: INITIALIZING PORTA)
(#) Balagemann2031 válasza MPi-c hozzászólására (») Aug 25, 2011 /

Köszi, hogy utánanéztél. Gondoltam rá hogy esetleg más néven van, vagy valami, de nem gondoltam volna hogy nem tud A/D-t
(#) Hp41C válasza Balagemann2031 hozzászólására (») Aug 25, 2011 / 1

0x07 -et kell írni a CMCON regiszterbe.
(#) MPi-c válasza Balagemann2031 hozzászólására (») Aug 25, 2011 /

"Csak" analóg komparátor van benne, azt kell birizgálni...
(#) Pepebá hozzászólása Aug 25, 2011 /

Hali!
A Piccolo project keretében próbálkozom a PIC megismerésével. PIC 18F4550-l , Mlab fejlesztő környezetben, C nyelven. Következő 2 problémám adódott, amihez segítet kérek:
1. Olyan programoknál ahol az USB kapcsolat használom addig működik a PIC program amíg van kapcsolat. Kapcsolat megszünés után rövid idő múlva leáll.
2. Időzítőt kelle programoznom perces nagyságrendben és ehhez kérnék C nyelvű program segítséget. Nem igazán értem a timer-k programozásást.
Üdv.
(#) foxi63 válasza Pepebá hozzászólására (») Aug 25, 2011 /

Hali!
A számlálók lépésideje az oszcillátorfrekvencia 1/4 része,ha belső jel az ütemadó. Amikor a számláló túlcsordult, egy bit bebillen ami jelzi, hogy átfordult a számláló. Amennyiben engedélyezed az adott időzítőhöz a megszakítást, akkor kell írnod egy megszakító rutint, ami abból áll, hogy azonosítod, hogy mi is okozta a megszakítást ,ha az adott timer ,törlöd ezen jelzőbitet, és növelsz egy saját számlálót, ami 8 16 24 vagy 32 bites, ha a megfelelő értélket elérte, akkor megvan a pontos időkésleltetés. Ha nem akarod megszakításból, akkor programból figyeled a jelzőbitet, és programból állítod a saját számlálót. Ez nem lesz pontos, de neked kell eldönteni, mennyire kell pontos időzítés. Nem kell semmilyen programozói segítség, ott az adott kontroller adatlapja.
(#) SCOPE válasza Stefan hozzászólására (») Aug 25, 2011 /

Megrajzoltam a kapcsolási rajtoz, persze ez inkább tájékoztató jellegű, mert pl azt nem tudtam ráírni, hogy melyik pic legyen használva, mert nem ismerem a különböző típusokat, így a rajzra kb csak az került fel, hogy mit szeretnék.
A helyszükséglet, meg annyira nem igazán vészes, ha lehet azért használnék inkább smd-ket, ka egy normál gyufásdoboz 1/4 -e mérteű helyen kell elférni ennek a három fő alkatrésznek, egyéb előtét ellenállások, kondenzátorok helyszükségletét nem számítom, mert azoknak van hely , egyedül a táp van megadva,
körülbelül 5 - 8,2 V ig terjedő tápegység fogja hajtani, gondolom a tápfesz meghatározó, az ic szempontjából, mert gondolom sokféle táplálású ic közül leht választani.

pic.JPG

(#) Pepebá válasza foxi63 hozzászólására (») Aug 25, 2011 /

Hali!
Köszi a gyors és kimerítő reagálásodat, csak az a gond hogy nem igazán értem a gyakorlati oldalát. Amennyiben 1-t kiszenvedek, vélhetően már nekem is olyan egyszerű lessz mint Neked.
Üdv.
(#) icserny válasza Pepebá hozzászólására (») Aug 25, 2011 /

1. A CDC mód (virtuális soros port) nem viseli el, hogy ki-be dugdossuk. Ha erre van igény, akkor HID módú eszközzel lehet próbálkozni. Azzal én még nem foglalkoztam, de a Microchipnek vannak mintapéldái.

2. Periodikus timer interruptot generálva szoftveresen addig lehet számláltatni, ameddig akarsz. Ha például a PICCOLO projekt squarewave.cmintapéldájában a delay nevű változót 32 bitesnek deklarálod:
  1. volatile unsigned long delay

akkor 5 ms-os egységekben majdnem 5*2^32 ms-ig számolhatsz. A késleltetés megadása után csak azt a feltételt kell ellenőrizni, nulla-e már a változó.
(#) janikukac hozzászólása Aug 25, 2011 /

Jó estét fiúk/lányok!

Kaptam egy okosabb PIC-et, ami fejlesztőn van. A tüskesorja nem ugyanaz , mint az ICSP. bedrótozom a tüskéket a helyükre, de hogyan csináljam?

Idézet:
„az elso az mlck, a masodik a fold, a harmadik a prg, a negyedik/otodik a data”

Ezt írta a barátom. Namost lefordítja valaki, hogy akkor melyik mi, mivel azt tudom, hogy a föld a VSS.
(#) Balagemann2031 válasza janikukac hozzászólására (») Aug 25, 2011 /

Szia! Lehet hogy ez segít!
(#) janikukac válasza Balagemann2031 hozzászólására (») Aug 25, 2011 /

Áh, erre nincs szükségem. Azt akarom csinálni, hogy a tüskesört kiforrasztom, majd helyére drótot rakok, amiknek a végére tüskét forrasztok.
(#) potyo válasza janikukac hozzászólására (») Aug 25, 2011 /

Azt is ez alapján kell csinálni...
(#) watt válasza janikukac hozzászólására (») Aug 25, 2011 /

Idézet:
„Áh, erre nincs szükségem.”

Most akkor be akarod kötni az ICSP-t van nem?
(#) janikukac válasza watt hozzászólására (») Aug 25, 2011 /

Be persze. Tehát valaki nem ért valakit.

Adott egy panel, rajta egy PIC, stb-stb, tehát fejlesztő panel. Van neki egy kimenet/bemenete, ami nem egyezik a PICkit2-jével. "az elso az mlck, a masodik a fold, a harmadik a prg, a negyedik/otodik a data" MLCK micsoda a PICkit2-n, mi a prg, és hogyan állapítsam meg , melyik kettő melyik data?
Következő: »»   127 / 1210
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem