Fórum témák
» Több friss téma |
MpLab:
- Configure / Select device - kiválasztod a típust, - Programmer / Select programmer - PICKit2 kiválasztása, - File / Import - beolvasod a programozandó állományt, - Programmer / Program... És már készen is van...
Köszönöm az útmutatást.
Márcsak az a kérdésem (remélhetőleg az utolsó), hogy ha a PicKit2 programmer megadásakor ezt PKWarn0003: Unexpected device ID: Please verify that a PIC12F675 is correctly installed in the application. (Expected ID = 0xFC0, ID Read = 0x0) a hibaüzenetet kapom, akkor az azt jelenti, hogy feltétlen nem fog működni, vagy csak a program nem ismert fel vmit, de attól még tud programozni jól? (Szilva féle klón) Valamint hogyan tudom ellenőrizni hogy jó-e az égetés? Látom van read és verify parancs is, de ezekből hol látok eredményeket?
Szia!
A hiba abból jön, hogy a programozandó kontroller nincs csatlakoztatva a PICKit2 -höz, amikor programozónak beállítod, esetleg a csatlakozás hibás, más típusú a kontroller. A programozás, ellenőrzés sikerességéről az ablakba üzenetet ír ékes angol nyelven...
Igen, rosszul volt bekötve pár láb (elnéztem a PIC oldalváltásakor a lábszámozást).
Azt értem hogy pl benyomom hogy read és kiírja hogy beolvasta a flasht, az eepromot meg mindent, ugyan ez van verifynél, de hol lehet megnézni hogy a beolvasott tartalom azonos-e, mint amit én írtam bele az imént?
Igen, de nem jól értelmeztétek amit írtam, én mplabban csináltam a verify-t, és szótár nélkül is tudom hogy ellenőrzést jelent, de nem írta ki az mplab hogy ez sikeres lett volna, mindössze annyit közölt, hogy lefutott az ellenőrzés, kérdés hogy az jelenti a sikerességet, ha nincs hibaüzenet, vagy ha külön kiírja hogy success?
A kérdés adott, az mplab-ben ha azt az üzenetet kapom hogy "verifikálta" a flasht, eepromot allezusammen stb az jelenti, hogy ez sikeres is lett, vagy arra egy külön succeses üzenet van?
Sziasztok! Egy kis segítséget szeretnék kérni. Egy PIC18F45K20-at szeretnék sleep módba küldeni, majd a B port 4. lábán történő külső megszakítással életre kelteni. A Timer1 számlálót 1 sec-es megszakításokhoz használom. Kérdésem az lenne, hogy hogyan tudok megbizonyosodni róla, hogy sleep-ben van e, pl debuggolás közben lehet ilyet? Mi szokott lenni a bevett ébresztési mód ilyen esetekben? Ahogy az adatlapján olvastam, ha a Timer1 működik akkor annak a megszakítása szintén fel tudja ébreszteni a kontrollert, tehát akkor azt le kell tiltanom ugye? A sleephez, elég csak beírnom a forráskódba, hogy Sleep(); ?
Segítségeteket előre is köszönöm! Üdv LAC
Hali!
Mivel szinte sosem szoktam az áramkörben felprogramozni a PIC-et, ezért azt kérdezném, hogy van egy céláramkör, amiben benne van a PIC. Az MCLR láb fel van húzva tápra 10k-val. Nem lesz baj, ha így felprogramozom a PIC-et? (mivel tulképp a Vdd összevan így kötve 10k-val a Vpp-vel, ami 12V).
Nem lesz baj. Csak arra ügyelj, hogy az MCLR, PGC, PGD lábakat ne terhelje (kapacitívan sem) a céláramkör! Az elválasztást szükség esetén jumperrel vagy soros ellenállással meg kell oldani.
Sajnos ez ügyben kicsit elszúrtam, mert a PGD és PGC vonal közvetlenül össze van kötve egy 74HC595 Reset és Shift CLK bemenetével (közbe van még szabad láb, csak hát utóbbi időben kevés nyákot terveztem). Viszont az MCLR és a Vdd közül kivettem a 10k-t és felprogizta az égető (bár Vdd voltage level errort írt ki...), és működik. Csak a Vpp miatt félek, hogy a 10k-n keresztül nem tud-e valamit csinálni..
Inkább tedd vissza azt a 10k-t. Az épp azért 10k, hogy megengedje az égetést.
A PGD és PGC meg így jó, mert az égető szabadon tudja mozgatni égetés alatt. Arra figyelj, hogy égetés után az égető ne fogja a lábakat, hanem nagyimpedanciás állapotba hozza a saját kimeneteit. Idézet: „égetés után az égető ne fogja a lábakat, hanem nagyimpedanciás állapotba hozza a saját kimeneteit” Ezt hogy tudom elérni?
Az égetőnek kell tudnia. De ha nem tudja, akkor tegyél 330 ohmos soros ellenállásokat a PGD és PGC vezetékekbe, ez megoldja a kimenetek szembekapcsolódásának problémáját.
Na a lényeg kiderült, szóval icserny, potyo: köszönöm a válaszokat!
![]()
jo napot mindenkinek ... egy egyszeru 12f629 programozo rajzzal valaki ki tudna segiteni ?
Szerintetek ezzel betudnak programozni egy Pic 12F629 et ?... Es milyen programot kell telepitsek ahoz hogy tudjak ezzel programozni ? ... Koszonom elore valaszotokat .
![]()
Az előbb neked linkelt égetők miért nem felelnek meg?
Nem nekem a soros portom csak 9 es :-? ... es azt nezem most hogy minnel egyszerubb es olcsobb legyen
![]() Idézet: Az ajánlott kapcsolás nem soros, hanem párhuzamos portra (printer port) készült. Keress egy olyan gépet, amin van párhuzamos port! „Nem nekem a soros portom csak 9 es”
Idézet a topik minden oldalán megjelenő sárga mezőből:
Idézet: „Kerülendő a JDM (soros porti) programozó.”
Üdv!
A csatolt adatlapon található oscillátort miként lehet 16F690-re rákötni? Az out lábat elég rékötni a pic osc1 lábára?
Igen elegendő simán rákötni és jól látod., hogy az osc1-re kell.
Sziasztok.
Találtam egy ilyen jópofa kis cuccot. Bővebben: Link Elmondaná valaki, hogy ezt, hogy lehet megvalósítani? Mármint elméletben gondoltam, nem komplett kódra. Köszi.
Van benne egy golyó ami négy irányba elhelyezett érintkezőkhöz gurulva ad jelet. Ha jó a "beadott" sorrend, meghúz egy reteszt.
Köszi.
Erre azért magam is rájöttem ![]() Akkor konkrétabban az érdekelne, hogy, hogy lehet azt megvalósítani, hogy "össze-vissza" forgatja a kockát, és a jó "kód" után kinyílik. Hogyan lehet a pl. utolsó 5 forgatást összehasonlítani a letárolttal? Vagy az egyik állás a "nulla", és ha megvan az adott számú állapot változás, akkor hasonlítja össze?
Több variáció is van. Én úgy csinálnám, hogy egy helyes varició után bebillentenék egy flag-et. Ha minden flag 1, akkor a kód helyes. Ha menet közben hibás jel jön, akkor az összes flag-et törlöm.
![]()
Valóban! És akkor mindig végig kell nézni az elsőtől, hogy tudjam hányadiknál járok, és hogy mivel kell összehasonlítani. Na, hát így már azért el tudom képzelni...
Köszönöm! |
Bejelentkezés
Hirdetés |