Fórum témák
» Több friss téma |
Kónya és Kopják csak egy van. A harmadik, bővített kiadás alcímmel. Tehát vedd kezedbe a könyvet, lapozd fel a 223. oldalnál és kezd el nézegetni. És ne csak nézz, láss is! Egyébként letölthetőek a mintapéldák is http://www.chipcad.hu/download/PicKit3_kieg.zip PicKit3 debug express-hez.
Idézet: „A CCS nagyon tetszik” Mást próbáltál már?
Fellapoztam, tudom,ezt már láttam. Egyből az assembly van a 2. oldalon.
Nem is akarok igazán másikat nézni. Leköteleztem magam ennél. Már tavaly nyáron elkezdtem nézegetni a CCS-t. (lsd: stroboszkóp) Villmosd:Remélem jót töltök, mert közben megtaláltam amit mondtál! (" dok.zip ") Idézet: „Fellapoztam, tudom,ezt már láttam. Egyből az assembly van a 2. oldalon” Pontos oldalszámot mondjál légy szíves! Remélem nem erre gondolsz:
Csak mert ez C és nem asm!!!
Akkor bukta. Tévedtem, mivel arra gondoltam. 231. oldalon is C? Nem értem már teljesen az egészet, mert ha pl. ezt beírnám a CCS-be biztos nem tudná lefordítani. Ezt szerintem csak MPLAB-ba a HI-TECH fordítóval lehet bűvészkedni. Tudom noob vagyok..
Nekem az lenne a célom, hogy CCS-ben tudjak programot írni, mint aminek a példájára az előbbit is írtam. Nekem az a nyelvjárás nagyon tetszik, de egy ilyen assembly-s izébe, mint pl a movlw b'01110000' movwf OSCCON movlw b'00000000' totál beleőrülnék...
Gyere a CCS -es topicba!
http://www.hobbielektronika.hu/forum/topic_post_1294339.html#1294339
Az is az. És még egyszer mondom nem HI-TECH C, hanem C30! Miből gondolod, hogy egyáltalán le kéne fordítania? A C az szabvány, viszont a mikrokontroller specifikus részek nem képezik az ANSI-C szabvány részét. Ezek eltérhetnek az egyes fordító gyártók között. Speciel a CCS-C is le tudja fordítani, ha megadod neki azt, hogy mi a PORTA regiszter.
Azt hiszem ezt CCS-ben valahogy így kell elkövetni:
Ha megfigyeled a kontroller adatlapját, akkor azt is láthatod, hogy miért 0x05 a locate. Ha komolyan a CCS-C- vel akarsz foglalkozni, akkor a manualt itt: http://www.ccsinfo.com/downloads/ccs_c_manual.pdf elérheted. A #LOCATE is benne van.
Köszönöm, kezdem kapisgálni a dolgot. A manuált azt láttam már, de nem sok minden fog lejönni angolul, de hátha...
Sziasztok!
Végre hazajutottam és ki tudtam próbálni ezt a devicedata dolgot. Teljes siker! Simán beégettem a 16F1508-t a saját gyártmányú PicKit2-vel. Mégegyszer köszi Hp41C-nek a hathatós segítséget!
Szerintem jó a C-s része annak a bizonyos könyvnek, és azt a "assembly-s izét" azért írja le, hogy tudd mit is csinál a mikrovezérlőd. A C-s izében csak sejted.
De, azért irigyellek, mert bárhogy szeretném, nekem nem megy a PIC + C nyelv. Másik típusú vezérlővel, plusz a hozzá tartozó C fordítóval, már elértem kisebb-nagyobb sikereket, de a PIC C fordítókkal nem vagyok kibékülve (már a konfignál elakadok).
A konfigurációs részt még én sem teljesen, épp abba volt a tegnapi programomnál is a hiba.
Sziasztok
Nem olyan rég kezdtem el pic-el foglalkozni és lenne egy kérdés amiben nem vagyok biztos. A pic 16f887 (tqfp tokos), A kapcsolás egy hdd visszajelző lenne, minél tovább világít a hdd led annál több led világít. Összesen 29 ledet szeretnék használni (28 a hdd aktivitás jelzéshez és 1 db a beállítási felület jelzéséhez). A ledek 10mA-es árammal lennének hajtva. A pic adatlapját http://www.hestore.hu/files/pic16f887.pdf néztem a portok terhelhetőségi adatait, a 247 oldalon a 17. Electrical Specifications Absolute Maximum Rating résznél: Maximum output current sunk by any I/O pin.............. 25 mA Maximum output current sourced by any I/O pin......... 25 mA Maximum current sunk by all ports (combined)(2)....... 90 mA Maximum current sourced by all ports (combined)(2).. 90 mA Ha jól értelmezem akkor egy port maximális terhelhetősége 25mA az összes port terhelhetősége együtt 90mA. így az adatlapban írtak fényében kevés lenne a pic terhelhetősége. Utólag gondolkozva csinálhattam volna 'multiplexelve', hogy egyszerre nem világíthasson annyi led de a terhelhetőséget már csak utólag néztem sajnos meg. Jól értelmeztem? Előre is köszönöm a válaszokat. Üdv: Bari Off: A linkelésnél korábban a linknek lehetett adni cimkét, mióta az új felület van, nem látok erre lehetőséget, vagy csak én vagyok vak hozzá, hogy lehet megoldani? /Off
Muszáj 10mA áram egy LEDnek? Keveebbel is beéri, igaz halványabban világít. (Vannak kisáramú típusok is, 2 mA áramfelvétellel). ULN2003 vagy hasonló esetleg egyedi tranzisztorok nem jöhetnek szóba?
A hozzászólás módosítva: Szept 10, 2012
Melléböktem...
Bari: A 16F877 250 - 300 mA összáramot is tud. A hozzászólás módosítva: Szept 10, 2012
A ledek már megvannak, normál 5×2mm-es szögletes led, 10mA-el még jó fényük van, ezért is ennyivel lennének meghajtva, kisebb árammal már elég gyengusz a fényük. Vannak smd tranyóim egy halommal, így hogy kevésnek tűnik a pic terhelhetősége azzal tervezem kapcsolgatni a ledeket, de még gondolkozok a program módosításán is, hogy egyszerre azonos időben ne világíthasson annyi led. Az adatlapban írt adatok helyes értelmezésében nem voltam biztos.
Bari
Igen, jól értelmezted, legfeljebb 90mA lehet az az összáram az I/O portokon.
Az adatlapban hol találok erre vonatkozó információt (a beillesztett infón kívül)? Nem szeretném a picet kinyírni, még ha lehet a tesztek alatt működne is rendesen ha hosszabb távon megöli a portokat vagy a picet a megengedettnél nagyobb áramfelvétel az nem lenne jó. Szeretnék biztosra menni.
Bari
Köszönöm a megerősítést , akkor marad a tranyós kapcsolás, vagy 'multiplexelni' a ledek meghajtását.
Bari
Hp41C fórumtárs a PIC16F877 típusról írt, nem a 16F887-ről.
Az Absolute Maximum értékeket csak nagy szerencsével lehet pillanatokra túllépni, de utána már semmi sem biztos. A hozzászólás módosítva: Szept 10, 2012
Igazad van, figyelmetlenül olvastam, elnézést.
A pic marad a 16f887- mivel ez van itthon. Bari
Sziasztok!
Haladgatok a témában, szépen villognak a LED-jeim, amikor parancsolok nekik és ahogyan parancsolok nekik, ebben sokat segítettetek Ti is, köszönöm szépen!. Most analóg bemenettel próbálkozok, és egy kérdés vetődött fel bennem. A potméter forgási irányát egy PIC meg tudja különböztetni abból, hogy a feszültség az analóg bemeneten éppen csökken vagy nő? Vagy forgásirány meghatározásához célszerűbb az enkóderekben elmélyülni? (Konkrétan olyat szeretnék hogy 0-100K-ig 10K-nként felvillanjon a LED, 100-0ig 10K-nként egy másik.) (p18f14k50; c18 fordító, MPLAB) Bármiféle segítségnek nagyon örülnék analóg perifériával kapcsolatban, akár egy fórum-link képében is, vagy egy picike alap program formájában ami nyomán elindulhatok. Lehet csak én voltam vak, de ilyet konkrétan itt nem találtam. Köszönöm! SZép estét! gergő A hozzászólás módosítva: Szept 10, 2012
Sziasztok.
Megszeretném tanulni a PIC-ek programozását. Teljesen 0-ról kezdenem egyedül a C amit tudok használni. Hogyan kezdjek neki? Melyik proceszort használjam? Tudtak adni egy fejlesztői környezethez kapcsolást amit otthon el készíthetek? Előre is köszönöm a segítséget.
PICCOLO projekt. Az áramkör leírása két változatban a Kísérleti áramkör c. fejezetben található (azt ezt megelőző fejezeteket szimulátorban kell végigcsinálni!). A PIC18F4550-et javaslom (a nagyobb memória és több portláb miatt).
A nagyobb választék és a szélesebb látókör kedvéért nézd meg a PICula és PIC-kwik projekteket is, de belekukkanthatsz az MSP430 Launchpad cikksorozatomba is (bár ez nem PIC, hanem egy másik mikrovezérlő).
Idézet: Lásd pl. itt: Bővebben: Link „Bármiféle segítségnek nagyon örülnék analóg perifériával kapcsolatban” A hozzászólás módosítva: Szept 10, 2012
Van egy par univerzalis demo panel tervem. PIC demo panelek. Van koztuk 40, 28, 20 es 18 labas. A 18 labas nem, de a tobbi rendelkezik ICSP csatlakozoval (PK2, PK3). A 20 labas jo a 8 labas 12Fxxx, a 14 labas 16F6xx, es a 20 labas 16F6xx PIC-ekhez. A doksik tartalmazzak a PCB tervet is, vasalasos technikaval meg lehet csinalni. Mellekelek meg egy par leirast, es mintapeldat is: Doksik, mintapeldak. Talalsz ASM es C mintapeldakat, valamint leirasokat PIC projectekhez. Kezdoknek talan ajanlanam a 20 labas demo panelt, es egy par olcso 16F690, 16F684 es 12F683 IC-ket. A CHPCD altalaban arulja ezeket es otthon nekik van a legbaratsagosabb arfekvesuk PIC teruleten. Persze lehet nagyobb IC-t is valasztani, pl egy 16F887. Igen jo IC, sokminden fellelheto a neten hozza. Indulasnak ajanlanam mindenfelekeppen az ASM nyelvu programozast, mert ezzel lehet legkonnyebben megismerni a PIC lelkivilagat. A 16F887-hez a Mikroelektronika oldalon talalsz egy nagyon jo kepeskonyv szeru leirast. Igaz angol nyelvu, de igen szemleletes. Termeszetesen vannak jo magyar nyelvu oldalak is, peldaul a T-es-T . Ja persze ne hagyjuk ki a nagyrabecsult forumtarsunk PICCOLO projektjet sem.
PIC18F4550 választottam mert az az egyetlen elérhető darab a kis hazámban, 35lábat jó idejig nem használok úgysem ki... hozzá vilmosd 40lábas demot. Ehhez az IC-hez akor 48MHz kvarc kell?
Idézet: Nem. Tegnap már megadtam a linket, olvasd el a "kísérleti áramkör" leírását! „Ehhez az IC-hez akor 48MHz kvarc kell?”
Udv mindenkinek . Valaki tudna adni nekem egy olyan PIC programozo rajzot , leirast meg mindent hozza, ami 100% hogy mukodik es ti is hasznaljatok othon . Mivel annyit csinaltam mar es mindegyiknek van egy baja , inkabb hozzatok fordulok es egy olyan lenne jo nekem amit ti is hasznaltok . Mindegy hogy soros porton mukodik vagy parhuzamos porton, lehet USB is ... Egyelore csak 12F629 et akarok de ha lehet akkor legyen jo tobb felere is . Koszonom elore valaszotokat es a ram szant idotoket .
Idézet: „Valaki tudna adni nekem egy olyan PIC programozo rajzot , leirast ...?” Watt cikkei Hp41C cikke |
Bejelentkezés
Hirdetés |