Fórum témák
» Több friss téma |
Idézet: Tegnap már írtam, hogy nem sokat, mert ez valójában feljavított mid-range típus, tehát PIC16/PIC18 öszvér...„Ha a debug a 16F -en egyszerűbb, valamivel több memóriát is kapok és ugyanúgy nem kell átalakitani a pickit2 panelt, akkor mit veszítek a PIC18F -el szemben?” Másrészt nem hiszem, hogy komoly anyagi áldozat lenne a PIC16F1829 mellett egy PIC18F14K22 (vagy 14K50) beszerzése is, aztán eldöntöd, hogy melyik tetszik... Én a PIC18F12K50-et először arra használtam, hogy 3,3V-on is működő USB-UART protokol konvertert csináljak belőle. Bővebben: Link Idézet: „A debug kérdés még érdekes lehet. Olvastam, hogy a PIC16F1829 (amennyiben jól értem) a pickit2-ről is debugolhatól közvetlenül?” A PICkit2 nem tudja az advanced midrange kontrollereket debuggolni, így a 16F1829 -et sem. A PICKit3 is csak headerrel tudja nyomonkövetni a 20 lábú kontrollereket. Idézet: „...mit veszítek a PIC18F -el szemben” A 18F14K22 -vel semmit. A 14F14K50 -nét három lábat: kettőn korlátozott feszültségű bemenet lehetséges (D-, D+), de kimenet nem, a harmadik nem használható i/o lábként (Vusb). A C fordító szerencsétlenebb kódot fordít a 16F -ekre, mint a 18F -ekre. Persze ez fordító és licenszálás kérdése. XC8 free procsék kódot, a full verzió (60 napig ingyenes) elfogadhatót fordít a 16F -ekre. A C18 teljes optimatizálással szintén elfogadhatót a 18F -ekre. Amíg a 16F1829 "drop in replacement" a 16F690 -nel - azaz beállítható, hogy a kivezetései teljesen azonosan működjenek a 16F690 -nével, a 18F14K50 esetében a funkciók más lábakra kerülnek valamint a két komparátornak közösítettek a bemenetei. Idézet: „Másrészt nem hiszem, hogy komoly anyagi áldozat lenne a PIC16F1829 mellett egy PIC18F14K22 (vagy 14K50) beszerzése is, aztán eldöntöd, hogy melyik tetszik...” Ez igaz, sőt szerintem is így derül csak ki.. Idézet: „Amíg a 16F1829 "drop in replacement" a 16F690 -nel - azaz beállítható, hogy a kivezetései teljesen azonosan működjenek a 16F690 -nével, a 18F14K50 esetében a funkciók más lábakra kerülnek valamint a két komparátornak közösítettek a bemenetei.” Mondjuk, ha ez csak annyit jelent, hogy a 16F690-en futó kód a 18F -en átalakítás nélkül nem menne az nem probléma. Tehát pickit2 panelen lévő LED mondjuk másik lábon van az egyáltalán nem gond nem is vártam, hogy ugyanaz a program fusson.
A félreértések elkerülésére:
- A 16F690 -re fordított program (hex) nem fog futni sem a 16F1829 -en, sen a 18F -eken. Újrafordítás mindenképen kell. - A 18F -ek címkezelése más, kiszámított ugrásokra figyelni. A C fordító figyelembe veszi. - A "drop in replacement" akkor előnyös, ha kész kártyába kell beletenni egy más (nagyobb memóriával rendelkező, gyorsabb, stb.) kontrollert.
Értem, köszönöm az infókat.
Igazság szerint engem olyan megoldás érdekelt volna, hogy a pickit2 panelről kiveszem a PIC16F690 -et, majd beteszek egy olyan kontroller-t amire készíthetek C programot. Semmi másnak nem kell megfelelnie, semilyen régi 16F690 -es programot nem szeretnék futtatni, csak azt szeretném, hogy ami a pickit2 panelen van LED-ek, kivezetések működjenek. Ha mondjuk most más lábat kell vezérelnem a LED-ek miatt az sem gond, csak meglegyen mind a 4 LED-em, I/O kivezetéseim, stb.. Lehetőség szerint nem szeretném a panelt átkötni, ja igen és a pitkit2 programozót használnám. Picit mondjuk már összekeveredtem, de jelenleg úgy vettem le, hogy a PIC18F14K50 -el többet kapnék, de akkor ha csak apróságot is (kondit a VCC-re?) módosítanom kell a panelen, a PIC16F1829 -vel valamivel kevesebbhez jutnék (ahogy nézzük, ennek több a RAM, másiknak nagyobb a sebessége pl.), de tényleg csak kiveszem a régit, beteszem ezt.. azaz igen "drop in replacement". Remélem így van ahogy leírtam. Ha csak egy kondin múlik valóban, akkor a PIC18F14K50 -et válaszanám. (USB-t per pillanat nem terveztem használni)
Lassan meg is rendelném, jópár féle-fajta van mindenből tokozás ügyileg, jót rendelek?
PIC18F14K50-I/P PIC16F1829-I/P (Megrendelem egyébként mind a kettőt, a 18F -hez a kondit azért kérdeztem, hogy az muszály -e, mert nem szeretném mindjárt megölni) Köszönöm Idézet: Igen, az mindenképp kell neki. „a 18F -hez a kondit azért kérdeztem, hogy az muszáj-e, mert nem szeretném mindjárt megölni”
Köszönöm, elkezdtem olvasni a cikkedet.
Azon ne múljon, akkor jó lesz az említett 18F.
Sziasztok!
Szeretnék rendesen megtanulni pic-et programozni. Egyik ismerősöm javasolta a pickit2/3-at, neten utána is néztem, de nem találtam róla számomra kielégítő információkat! Szeretném megkérdezni, hogy ez univerzális programozó vagy csak egy szériához van? 2-őt vagy 3-at érdemes vásárolni? Nem fő cél a klón építése. Milyen nyelven tudok rajta pic-et programozni? Hogy működik a programozás illetve a a debug? Ha valaki tudna mutatni képet a teljes rendszerről illetve egy kis kezdő segítséget adni valamint, hogy hol vásároljam meg nagyon hálás lennék! A segítséget előre is köszönöm! Tisztelettel: Beatbox!
Elvileg a PICkit2 és a PICkit3 is univerzális programbeégető, de a legrégebbi vagy a legújabb típusokkal mindig lehet gond. A gyártó oldalán meg kell nézni az eszköz támogatási listáját.
A PICkit programozóknak mindegy, hogy milyen nyelven programozol, ezek csak a lefordított program beégetéséhez és a hardveres nyomkövetéshez (debug) kellenek. A gyártó által támogatott nyelvek: assembly és C. Ezeken kívül harmadik fél fordítója is használható, de ezek nem mindegyike használható ingyenesen vagy memóriakorlát nélkül. Pl. az Amicus BASIC fordító csak a PIC18F25K20 és PIC18F25K22 típusokra ingyenes. Sajnos, az utóbbi időkben a Microchip megszüntette a támogatását mindennek, ami jó és használható volt: PICkit2, MPLAB 8, C18 fordító, s ahogy az lenni szokott, az, ami a helyükbe lépett csak újabb, de nem feltétlenül jobb. Ezeket nem árt figyelembe venni, ha hosszú távra tervezel.
Sajnos a kontroller tervezésbe is egyre több hiba csúszik:
12F1552 errata: Idézet: „If a BRA or BRW instruction is executed concurrently with an interrupt event, the ISR routine can restore the PC to an incorrect value.” 16F72x errata: Idézet: „The interrupt logic incorrectly pushes two addresses to the stack when vectoring to the interrupt vector. Specifically, the interrupt vector address 0x4 is incorrectly pushed to the stack after the current PC, at the time the interrupt was received, is pushed. This will cause the stack to overflow if the user program is operating seven calls deep when an interrupt arrives. Because the stack is circular, the overflow causes the first stack address to be overwritten.” A hozzászólás módosítva: Okt 11, 2013
Szerbusztok. A képen látható villogót csináltam meg, csak elvesztettem a hexe fájlait. Valaki tudna segiteni? Köszi.
Sziasztok,
Az előző PIC választós kérdésemtől függetlenül szeretnék még egy dolgot megérdeklődni. Olyan kisméretű (tehát fizikailag minél kisebb és a lehető legkisebb fogyasztástal rendelkezik) PIC -et keresnék, amivel néhány LED -et tudnék villogtatni. (LED-ekből is kisméretű SMD led-eket láttam ami esetleg jó lehet). Gyanítom PIC10F vagy talán PIC12F -ben találnék ilyet? Milyen tokozásra kell keresnem ami kisméretű? Illetve valamelyik (talán 10F) szériából láttam olyat, aminek a lábaira közvetlenül lehetett LED-et kötni. Nem feltétlenül fontos, de ha tudnám a pickit2-vel programozni az nem lenne rossz. Köszönöm!
Egy amit kinéztem az a PIC10F222, DFN tokban elvileg: 2x3x0.9mm és mintha még abban is megfelene, hogy a pickit2 felismermi.
Sajnos nem ennél írták a közvetlen LED kezelést, nem tudom melyik lehetett.
Innen le tudsz tölteni egy Excel táblázatot a PIC típusokról, ez tartalmazza tokozást is.
Idézet: Esetleg nézhetsz másik típust.„kinéztem egyet, de olyan hosszú az errata táblája, hogy csak na...” Idézet: Teljes mértékben (viccből nem szoktak hibákat felvenni a listára). Az egy másik kérdés, hogy te nem feltétlenül használod olyan körülmények között, ahol a hiba előjön, vagy tud ajánlani a gyártó elkerülő megoldást. „Mennyire kell azt komolyan venni?” Például engem nem szoktak izgatni az I2C 10 bites címzéssel, multimasteres üzemmóddal vagy slave üzemmóddal kapcsolatos hibák, mert nem használok ilyen módokat. Bezzeg ha használnék, mindjárt fájna...
Értem, akkor átolvasom használom-e valamelyik hibás funkcióját, aztán meglátom jó lesz-e vagy sem.
Köszönöm.
Ez fontos kérdés hobbistáknak, akik szeretnek kitekintgetni. Jómagam elég vaskalaposan kötöm magam pár (PIC) típushoz, mert működik, legfeljebb 10-20 láb üresen marad.
Az errata méretéből és súlyosságából egyértelműen lehet következtetni egy adott Revision használhatóságára,vagy szoktak lenni erősen negatív kilengések? Elvonatkoztatva PIC-től, az Errata-n kívül mit érdemes nézni egy jó MCU típus kiválasztásához? Régebben az Eval Boardokat nézegettem, hogy azon biztos tuti chip van. De láttunk már karón varjút: TI Stellaris LP, ez volna a tutiság, erre éppen Icserny szólt itt, hogy méretes Erratája van a kicsikének. Vagy másik példa Atmel Xplain board az XMegával, sem a board, sem rajta az mcu nem sikerült tökéletesre a beszámolók szerint. Jól jönnének az iránymutatások a tapasztaltaktól, mert a Microchip is ontja az új kívánatos kontrollereket, de maga a piac is tele van ígéretesebbnél ígéretesebb portékákkal. Csak ki akar szívni, meg porfogóért fizetni?
Vettem egy dsPIC30f2011-et. A problémám az, hogy MPLAB-ban Failed verify hibaüzenetet kapok írás után. Viszont a Pickit 2 programer beégeti jól. Pickit2-tőt használok. Mi lehet a baj?
Sziasztok a következő problémába futottam bele, a következő kód szimulátorban fut, PIC en viszont nem. 12f683, szimulátorban villog rendesen, élesben csak világít.
A xorwf GPIO,f rész ami problémás szerintem. Van ötletetek?
Valószínűleg az analóg perifériák nincsenek kikapcsolva...
Ha így írom meg a programot akkor működik:
Csak az előbbi xorwf GPIO,f es rész nem tetszik neki. Idézet: Azért nem tetszik neki, mert az xorwf GPIO,f olvasást hajt végre, de az olvasás nem működik helyesen, ha a bemenetek analóg módban vannak a digitális mód helyett.„Csak az előbbi xorwf GPIO,f es rész nem tetszik neki.” Ha egy belső változóban (memóriarekeszben) tárolnád a mindenkori értéket, s azon végeznéd a műveleteket (majd kimásolnád a portra), akkor nem érne ilyen meglepetés. |
Bejelentkezés
Hirdetés |