Fórum témák
» Több friss téma |
Csak azt tudnám, hogy minek vergődsz ennyire a rajzon, főleg ha leírták, mit hova köss. Plusz a neten is vannak rajzok... Bővebben: Link
Még mielőtt kezded, hogy ez nem a te pic-ed, attól még a bekötés jó neked!
Ajjh!
![]()
A hiba meglehetősen összetett:
- A PWMx_init(const long freq) eljárás beállítja a megadott frekvenciát. Ehhez kiszámolja, hogy az Fosc -ot mennyivel kell osztani, hogy a kívánt frekvenciát kapjuk. Az osztást két felé választja: TMR2 előosztóra (csak 1/1, 1/4, 1/16, 1/64 lehet) és a PR2 -vel megvalósított programozható osztóra (1/1 .. 1/256). A PWMx_init(10000) esetén Fosc=16MHz -et 400 -zal kell osztani. TMR2 előosztó 1/4 és PR2 = (100 - 1). Eddig jó. - A PWMx_set_duty(unsigned short duty_ratio) 0 és 255 közötti értéket vár. Az alsó két bitet a PWMxDCL 7. és 6. bitjébe teszi, a maradékot pedig a PWMxDCH -ba. Idézet: „Sets PWM duty ratio. Parameter duty takes values from 0 to 255, where 0 is 0%, 127 is 50%, and 255 is 100% duty ratio. Other specific values for duty ratio can be calculated as (Percent*255)/100.” A PIC adatlapja szerint, ha a kitöltés nagyobb. mint a periódus, a kimenet nem fog változni. Idézet: „If the pulse width value is greater than the period the assigned PWM pin(s) will remain unchanged.” és Duty Cycle Ratio = (PWMxDCH : PWMxDCL<7:6>) /(4 * (PR2 + 1)) A PWM könyvtár szerint a 100% -hoz 255 -t kell megadni, a PWMxDCH -ba (255 / 4) =63 kerül. A PIC adatlap szerint ez csak 255 / (4 * (99 + 1 ))= 63.75%. Egy másik példa, amit ajánlottam: A PWMx_init(15625) esetén Fosc=16MHz -et 1024 -gyel kell osztani. TMR2 elősztó 1/4 és PR2 = (255 - 1). A PWMx_set_duty(255) (100% -nak kellene lennie) a PWMxDCH -ba (255 / 4) =63 -at tesz. Az adatlap szerint a kitöltés 255 / (4 * (255 + 1 ))= 24.90%. Egyszóval a Mikroc PWM könyvtára hibás. A PWMx_set_duty(unsigned int duty_ratio) -nak kellene lennie, hogy 10 bites értéket tudjon fogadni. Ezek után sokat kellene számolnia, hogy minden PR2 beállítás mellett tudja a 100% -ot beállítani, ha a bemenő paramétere 1023. A hozzászólás módosítva: Ápr 22, 2017
Nem.
![]() És két min. 47nF kondit is írtam, hova? A hozzászólás módosítva: Ápr 22, 2017
Azért még köss a poti másik felére is 5V-ot, utána kapcsold be az egészet. Állítsd be a kontrasztot a potival úgy, hogy még épp ne legyenek feketék a karakterek kockái a kijelzőn. Akkor majd láthatsz valamit a kijelzőn, ha jó lesz a program.
![]()
Most is így van bekötve a potméter és tökéletesen állítható a kontraszt!
Na akkor a hardveres része rendben. Akkor működik? Vagy mi a gond? Hol akadtál el?
Megrendelem a PIC16F887-et, utána jelentkezek...
A hozzászólás módosítva: Ápr 22, 2017
Ja, értem. Azt hittem az is rá van már kötve.
![]()
Nem akarok semmi olyat mondani amit "itt nem szabad", de kezdőkről lévén szó akiknek nem a munkája a programozás csak hobbisták és a legjobb szinten akarják csinálni amit csinálnak, ott az internet csodákra képes. Én ezért tudom az XC32 C++ részét használni.
Ez itt a pic kezdőknek topic, ennek a topicnak mindent el kell tudnia bírni, aminek szakmai realitáshoz bármi köze tud lenni
![]() ![]()
Nagy valószinüséggel kimaradt, bár visszább volt róla szó.
Szia. Ha nem ragaszkodsz a PIC16-oshoz, akkor én szívesen adok neked egy PIC18F14K22-es IC-hez egy panelt, amin rajta van egy mezei 162-es LCD csatlakoztathatósága. Kontraszt állító potival, táppal (9V váltót kér a 12V-os relék miatt, de ha azt nem használod, más is jó.), 5 bemenet, 2 relés kimenet. Nincs körbevágva.
Feleslegessé vált, egy céláramkörhöz készült. Ingyen elküldöm neked. Talán még kontrollerem is van hozzá valahol.
Látom mindent bevetsz... csak legyen egy kis nyugalom!
![]()
Áruld már el, hogy miért csinálod ezt? Pár oldallal ezelőtt te linkelted: Bővebben: Link
Ott van a kapcsolási rajz, program meg minden. Csak össze kellett volna rakni és kész. Mi a ráknak kellett neked ez az egész sz@rság? Miért? Miért? Miért?
Írta! Szeretné maga megoldani a feladatot!
Ehhez képest másoktól várja a megoldást.
![]()
De nem fogadja meg amit tanácsolnak neki!!! És így mégiscsak magára számíthat!
Igen, de közben meg itt szívja a többiek vérét.
Azzal nincsen bajom, ha nem ért hozzá, de a kérdéseiből és a szelektív válaszaiból úgy vélem nem is akarja megszerezni a tudást. Csak a végeredmény érdekli. Az odáig vezető út nem. Pedig az sokkal hasznosabb.
A vérét szívni csak annak lehet, aki hagyja. Egy nyilvános fórumon a segítségnyújtás önkéntes. Vagy valaki esetleg korbáccsal áll a hátad mögött?
![]()
Lósz@rt! Azt írta maga szeretné felprogramozni a PIC-ket és összedrótozni. Ha valaki saját projektet csinál az maga írja a programot. Ha ezt nem teszi akkor ahogy sonajkniz írta korábban a projektnek nagyjából 5%-a a saját munkája.
És ezt az 5% -ot kimerítette azzal. hogy megrendelte az alkatrészt.
Bár eredetileg abból is mást rendelt mint ami a letöltött projektben szerepelt. Mindezt annak ellenére , hogy még előtte többen mondták neki, hogy ne mást rendeljen. De ezt figyelmen kívül hagyta.
Szia Zsombor!
Valami ilyesmit szeretnél készíteni? Ha igen, fogadd el Josi777 felajánlását, én pedig elküldöm neked a kapcsolási rajzot és a hex filet.
Valaki esetleg tudna nekem egy pic-et ajánlani, meg egy kapcsolási rajzot?
Hogyne, de milyen feladatra?
DC villanymotor vezérlésére
LM317, nem kell hozzá PIC.
Valami közelebbi kéne, hogy tudjunk segíteni.
Olyar szeretnék, hogy egy kis távirányítós kocsi tlehessen vezérelni vele.
Hogy előre 2mp jobbra 20° stbVagy esetleg bluetoothmodullal
PIC18F1330-ra gondolok, annak van alapból 3 PWM kimenete, nagált kivezetéssel, azzal simán meg lehet hajtani mind a meghajtó motor, mind a kormányszervó motorját működtethető H-hidat. RX/TX-re meg a BT modul és máris megy egy telefonról is. Már csak a programot kell hozzá megírni. PIC-hez tudok segíteni, mobilhoz nem.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |