Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » PIC - Miértek, hogyanok haladóknak
Lapozás: OK   1189 / 1319
(#) Kapagerenda válasza proba hozzászólására (») Márc 19, 2015 1 /

A 16F887 kontrollerben levő komparátort használtam.
(#) n_yálastrubadúr hozzászólása Márc 23, 2015 /

Sziasztok!
Szeretnék csinálni egy 18f14k50-es bootloader-t. De igazából minden amihez kellene majd az 3,3 voltos. Használhatnám a Microchip alap 18f14k50-es bootloader-ét LF es változatához módosítás nélkül, hogy üzemeljen?
(#) usane válasza n_yálastrubadúr hozzászólására (») Márc 23, 2015 /

Az F és LF vezérlők elvileg teljesen kompatibilisek szoftveres szempontból, hardveresen meg csak a feszülség a külnböző, a bootloadernek semmi köze a feszhez. Szerintem nyugodtan használhatod.
(#) Zsolt2 hozzászólása Márc 23, 2015 /

Sziasztok!
dsPIC33EP512MU810 eszközön szeretném használni a CRC modult. Elolvastam a DS70346B nevü és a 30009729b felhasználási utmutatókat. A kérdésem a következő lenne: Ha 16bites módban használom a perifériát akkor a legnagyobb helyi értékü bitnek (MSB) megfelelő polinom bitet be kell állitani (x16)? Amikor a kezdő értéket adom meg a polinomnak (CRCWDATL), akkor azt direkt étékkel töltöm fel, vagy 'non-direct', ahogy a második útmutatóban szerepel?
Megj.: az általam használt polinom: x16+x12+x5+1

Zsolt
A hozzászólás módosítva: Márc 23, 2015
(#) n_yálastrubadúr válasza usane hozzászólására (») Márc 23, 2015 /

Kösz szépen 99,99%-os voltam de 100%-ig akartam tudni!
(#) icserny válasza n_yálastrubadúr hozzászólására (») Márc 23, 2015 /

Arra kell csak ügyelni, hogy a Brown-out detektálás szintje 3,3 V alatt legyen, nehogy resetben ragadjon a szerencsétlen mikrovezérlő.
A PICCOLO projekt szoftver segédletében van egy USB HID bootloader (4 kbájtot foglal le a memória elején), abban állítólag 2,7 V-ra állítottam a BORV szintet.

Egyébként a PIC18F14k50 "sima" (tehát nem LF) változata is használható 3,3 V-on, én is sokszor használtam úgy.
A hozzászólás módosítva: Márc 23, 2015
(#) usane válasza icserny hozzászólására (») Márc 25, 2015 /

Én is épp azzal dolgozom, nálam is 3,3V-al megy, mert a hozzácsatolt periféria is 3.3V-os és nem akartam még egy táp kört csinálni . A Pickit3 meg alapból 3.3V-ot ad neki.
(#) cs_gabor hozzászólása Márc 29, 2015 /

Sziasztok,

Mostanában többször tapasztaltam, hogy az előző alkalommal még működő, majd napokra vagy hetekre félretett folyamatban lévő projektem újból áram alá helyezésekor, pontosabban a Pickit2-re csatlakoztatást követően elfelejti a programot. Nem mindig, de a fél év alatt párszor már tapasztaltam és csak azért aggódom, mert szeretnék a kész termékből (PSX/PS2 kontroller illesztő adapter C64/Amiga, stb-hez) eladásra is készíteni legalább párat, aztán majd kiderül mekkora az (esetleges) igény... szóval a lényeg, megbízhatónak kellene lenni a kütyünek, így viszont kicsit mozgat a dolog, vajon mi okozhatja ezt. Tapasztaltam 16F819 esetén (v1.0) illetve a mostani v2.0-hoz használt 16F88-nál is. Lehet rosszul, rossz sorrendben csatlakoztatom össze a dolgokat?

Ha valakinek volna ötlete, megköszönöm előre is.
(#) usane válasza cs_gabor hozzászólására (») Márc 30, 2015 /

Biztos, hogy elfelejti? Szerintem valamit benézel. Elég baj lenne ha a FLASH és az EPROM elfelejtené az adatot. Ki lehetne dogbni az összes kontrollert, pendrive-ot meg hasonlókat.
először az áramkörrel kell összedugni a pickitet aztán az USB-re ez a helyes sorrend, de nem hiszem, hogy forditott összedugás esetén kitörölné. Valami más van ott.
A hozzászólás módosítva: Márc 30, 2015
(#) Hp41C válasza usane hozzászólására (») Márc 30, 2015 /

A helyes sorrend:
- Számítógép bekapcsol, betölt
- PICkit2 az USB -re
- PICkit2 kezelő program indítása
- Programmer / Manual device select
- Család és típus kiválasztása
- Vdd forrás beállítása (target vagy PICkit2)
- Kontroller csatlakoztatása
- Read / kiolvasás
Az automatikus típus felismertetést nem véletlenül hagyta ki a Microchip a IPE programból.
(#) usane válasza Hp41C hozzászólására (») Márc 30, 2015 /

Ez így igaz, ha az elejétől vesszük, de én pl. fejlesztés közben nem szoktam széthúzogatni folyton mindent, meg lekapcsolni az összes tápot. És olyankor ha az USB-re előbb dugom, mint a panelra,PIC-re, akkor nem mindig indul el rendesen a PICkit. Megjegyzem PK3-at használok, nem PK2-t.
(#) Hp41C válasza usane hozzászólására (») Márc 30, 2015 /

Idézet:
„pl. fejlesztés közben nem szoktam széthúzogatni folyton mindent, meg lekapcsolni az összes tápot.”

Nem írtam le, hogy mennyi idő teljen el a lépések között. Az a fontos, hogy a PICkit (szándékosan nem írom a számot) előbb feléledjen, mint ahogy csatlakoztatnánk a programozandó kontrollert. Egy multimétert is bekapcsolunk előbb, aztán mérünk vele.
A fejlesztés elején kell betartani a sorrendet, a fejlesztés közben a PICkit legyen végig az USB -re csatolva. Egy működő rendszetben, a cél rendszer tápellátásáról is lehet a programot módosítani. Sőt van olyan eset, amikor csak úgy lehet: A cél rendszer áramfelvétele miatt a tápfeszültséget nem képes (időben) biztosítani a programozó. A dsPIC -es propeller óra kontrollerét a futásához beépített tápszűrés miatt csak így lehetett programozni.
A PICkit indulásakor és a kezelő program a felismerésekor (magának a programozónak a felismerésekor) több parancsot is kiad. Az automatikus felísmerés csak ront a helyzeten. Ameddig nem talál kiértékelhető típusazonosítót, végigpróbálja az összes család szerint (növekvő Vdd szerint). Rengeteg fajta felismerést találtak már ki és nincs garancia arra, hogy egy család felismerési jelalakja nem okozhatja egy másikba tartozó típus programjának sérülését.
A hozzászólás módosítva: Márc 30, 2015
(#) usane válasza Hp41C hozzászólására (») Márc 30, 2015 /

Nos, ebben igazad lehet, azt ő sem írta le milyen szoftvert használ. Ha a pickit2 programozóját akkor lehet gondja. Én alapból csak IPE-t meg Mplab, (X)-et használok. Azokban nincs automata felismerés.
(#) cs_gabor hozzászólása Márc 30, 2015 /

Köszönöm szépen a segítségetek, megoldódott a probléma
A kisördög a sorrendben bújt el, a végén szabad csak csatlakoztatni a PIC-et, ha kilépek a PICkit 2 Programmer-ből majd újra indítom szépen kitörli a programot, egészen pontosan a 020-03F rész bent marad a többi viszont 3FFF lesz. Gyanúra adhatott (volna) okot, hogy mindhárom LED világít az induláskor míg felismeri az eszközt. Ki gondolta volna...
(#) potyo válasza abcdabcd hozzászólására (») Ápr 5, 2015 /

Ha elfárad a flash, akkor sikertelen lesz az írás, vagyis visszaellenőrzéskor lesz hibás. Az újraírások száma nem egy egzakt valami, adatlap 510-es oldalán a D130 paraméter minimum 10000 írást ad meg, gyakorlatban ez jóval több is lehet. De ezt azért túllépni szerintem nem egyszerű; mondjuk napi 30-szor újra kellene írni egy éven keresztül. Szerintem nem életszerű. Valami a firmware probléma lehet szerintem inkább. A Pickit3 saját szoftvere nem tudja kezelni ezt a típust?
(#) abcdabcd válasza potyo hozzászólására (») Ápr 5, 2015 /

Szia! Köszi a válaszod, bár az eredeti hozzászólás már itt nem látszik, még mielőtt írtál valamivel, kértem a moderátorokat, hogy töröljék, mert a hiba időközben megszűnt...
-az oka vagy valamilyen kontakthiba volt a panelemen, mert bár szándékosan nem dugaszolós próbapanelen készült ez az áramkör(a pic egy tqfp-->dip átalakítón), de nyákot sem gyártottam neki, így próbapanelen készült el, minimális mennyiségű külső áramkör van rákötve egyébként, így lengő vezetékezéssel úgy tűnik, hogy egyébként jó a panel, a forrasztások jónak tűntek, leszakadt vezetéket nem találtam, így nem tudom....

Ami viszont lehet valószínűbb, az az lehet, amit te is írtál, hogy maga a pickit3 firmware "hülyült meg" valahogyan... annó ezt a pickit3 különálló programozó szoftvert is azért töltöttem le, mert volt, hogy előfordult, hogy mplabx-ből valamiért hibaüzenetet kaptam, aztán azt a megoldást találtam, hogy frissítettem a firmware-t "pickit3-ra", aztán vissza mplab-ra, és a hiba megszűnt... ez egyébként elég ritkán fordult elő, tehát nem abszolút nem mindennapos dolog, hogy firmware-t kellene frissítenem a pickit-en és egyébként másféle pic-hez igazából nem is nagyon volt használva, azért tehát elvileg amit az mplab egyszer letöltött a dspic-hez firmware-t az égetőre, azzal nem kellene, hogy probléma legyen, viszont néha mégis van, hogy előfordul...

Egyébként maga az a pickit3 szoftver elég fura -volt pl, hogy elindítottam (a mostani próbálkozások során is) és az ablaka nem jelent meg, a feladatkezelőben viszont futott... úgy tűnik nem is fejlesztik tovább, HP41C fórumtársunk valamelyik hizzászólása alapján kiderült, hogy a pickit2 szoftverének az eszközleíró fájlját használja, és abban ez a dspic nincs benne... és az itt valamelyik témában publikált eszközfájl-frissítésben sem szerepelt ez a pic, így gondoltam, a 16f-et megpróbálom akkor, ami egyébként többszöri pickit3 firmware csere után lett csak szintén égethető, viszont utána visszaváltva mplab-módba az égetőt a dspic-et még mindig nem égette, pickit3-módba visszaváltva viszont a 16f-et ugyanúgy tudta égetni... aztán egyszercsak jó lett mplabx-ben is... nem tudom, hogy mitől....
(Ami érdekes, hogy amikor a 16f690-et nem akarta égetni, rámértem a pickit3-által szolgáltatott tápra, és a szoftverben beállított 5V helyett 3,3-at adott a pic-nek, ha a szoftverben csökkentettem, akkor a 3,3-at csökkentette... bár a dspic panelhez külön dugasztápot használok, lehet az égetéskor valahogyan mégis szerepet játszik a pickit3-által szolgáltatott tápfesz? ezt nem tudom... mert akkor lehet a dspic-hez szükséges 3,3V helyett kisebb tápot adott a pickit... nem tudom... szóval elég furcsa hiba, szóval eléggé valószínű, hogy a pickit valamilyen zavara lehetett az ok...)

Viszont amikor a 16f-et már jól égette, és a dspic-et még mindig nem, így nem sok ötletem volt, hogy mi lehet a probléma oka (amit most se tudok), így gondoltam, hogy írok ide, hátha valaki tapasztalt már ilyet... szóval köszi a válaszod még1x...

Egyébként köszi, hogy felhívtad a figyelmem arra, hogy az adatlapban az "újraírhatósági-számot" hol találom, "Cell endurance"-ként tényleg nem kerestem Egyébként elég régóta nyúzom ezt a panelt, és amelyik nap valamit "játszok" vele, akkor a 30 újraírás is lehet simán előfordul, azt azért én is gondoltam, hogy nem kőbevésett érték az a 10000, viszont mivel a hiba abszolút megmagyarázhatatlannak tűnt, így felmerült bennem, hogy esetleg ez is lehet az egyik ok...
A hozzászólás módosítva: Ápr 5, 2015
(#) Lénárth János hozzászólása Ápr 5, 2015 /

Egy assembler fájlban találtam ezt az értéket..

Entry movlw 6*3-1 ; pointer to dec. table
movwf Index ; 6*3-1 -> Index

Az első sorral, az értékadással van gondja a compilernek.
Sajnos, a compiler nem tud mit kezdeni vele, -és én sem
Valaki tudja a megoldást erre?
Megköszönném.
Kellemes Húsvétot mindenkinek!
(#) nedudgi válasza Lénárth János hozzászólására (») Ápr 5, 2015 / 1

Viszont. Mégis, mi a hibaüzenet?
(#) Lénárth János válasza nedudgi hozzászólására (») Ápr 5, 2015 /

Köszönöm a kérdésedet, de sajnos a fordító nem tudja értelmezni az utasítást.
Ez a szlovákok frekimérőjének (Peter Halicky) assembly fájlában van, de már megfuttattam az MPASM fordítójával is, és millió hibaüzenetet kaptam. Kb. 10 éve van a panel a PIC társaságában a fiókban, gondoltam, megpróbálom végre feléleszteni, de felesleges.
Van néhány komolyabb eszközöm azóta, csak unalom űzőnek próbáltam.
De ezt a literált nem értem én sem
(#) nedudgi válasza Lénárth János hozzászólására (») Ápr 5, 2015 /

Miért gondolod, hogy nem tudja értelmezni az utasítást?
Nekem ezt simán lefordítja.
Amíg nem mondod meg, hogy mi a hibaüzenet, nem tudunk segíteni.
Nem ártana azt is tudni, melyik fordító, milyen verzió, és milyen PIC...
Mi nem látjuk a képernyődet.
(#) bbalazs_ válasza Lénárth János hozzászólására (») Ápr 5, 2015 /

En beirnam, hogy 17 es kesz.
A sok hibauzenet millio mas miatt lehet, legvaloszinubb egy .inc file hianya, foleg, ha az annak a picnek az inc file-ja, ami a fejlecben meg van adva.
Az entry meg kulon sorban kellene es uj sorban a movlw 17

Miert is a pic HALADOKNAK topicban beszelgetunk errol?
(#) Hp41C válasza Lénárth János hozzászólására (») Ápr 5, 2015 /

Töltsd fel a forrás állományt.
(#) Lénárth János válasza bbalazs_ hozzászólására (») Ápr 6, 2015 /

Köszönöm a segítséget.
Átírtam movlw 17 -re, megfuttattam a szimulátorban, beégettem, és minden funkcióban tökéletesen működik.
**** Ráadásul, annyit vén fejjel már csak tudok, hogy a 16-os PIC sorozat még nem tud szorzási műveletet végrehajtani, azért volt furcsa a 6*3-1 betöltése a munkaregiszterbe.
Jó locsolkodást mindenkinek
A hozzászólás módosítva: Ápr 6, 2015
(#) nedudgi válasza Lénárth János hozzászólására (») Ápr 6, 2015 /

Kedves ifjú barátom!
A kezdőknek szóló topik a PIC programozásban kezdők kérdéseinek lett létrehozva. Olvassa azt olyan is, aki nagy eséllyel képes megoldani a felmerülő, alapszintű problémákat...
(#) Hp41C válasza Lénárth János hozzászólására (») Ápr 6, 2015 /

Egyszerűbb lett volna feltölteni a forrást. A sorral nincs semmilyen probléma. A szorzás nem a kontrollernek, hanem a fordítónak szólt, ami el is tudja végezni. Valami más hibának kellett lennie, de a program nélkül nem lehet rájönni....

test.JPG

(#) fater0827 válasza Lénárth János hozzászólására (») Ápr 9, 2015 /

Üdv János
Minden PIC , PC tud összeadni és kivonni ( baromi gyorsan ) bármennyire hihetetlen !
3x6 => 6+6+6 , , 18/6 => 18-6-6-6 = 3 , bocs akkor szorozni is képes , sőt gyököt vonni is ( ALU ) .
Én is szoktam rosszul fogalmazni .
Üdv fater0827
(#) treshold hozzászólása Ápr 24, 2015 /

Sziasztok!

PICKIT2-vel szeretnék PIC10F322-t programozni.
Jelenlegi verziónál nem szerepel a listában
Tudtok valami frissítést, vagy trükköt?
Ha nem muszáj nem cserélném le PICKIT3-ra
(#) carp07 hozzászólása Ápr 29, 2015 /

Sziasztok!

A segítségeteket szeretném kérni abban hogy tudnátok nekem javasolni egy olyan pic mikrovezérlőt melynek van 4 külön álló pwm kimenete, 2 uart mudolja, és még I2C is legyen benne.

Előre is köszönöm.
(#) csiberaptor válasza carp07 hozzászólására (») Ápr 29, 2015 /

Szia!
Itt egyéni feltételek alapján tudsz keresgélni a mikrovezérlők között.
MAPS
(#) Hp41C válasza treshold hozzászólására (») Ápr 29, 2015 /

Pk2DeviceFile.dat vers: 1.63.14
Midrange / 1.8V Min / PIC10F322
Következő: »»   1189 / 1319
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem