Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » PIC - Miértek, hogyanok haladóknak
A True RMS szerintem csak annyi, hogy négyzetreemeled az értékeidet, összeadod, elosztod ahány értéked van, majd négyzetgyököt vonsz belőlük. Tehát ha egyben nincs is ilyen szubrutin, részleteiben létezik, csak össze kell állítani. Szorzás az van hardverből, összeadás megy, osztás lehet balrashifteléssel, ha kettő egész számú hatványával egyező számú minta van. Négyzetgyökvonásra meg vannak algoritmusok.
Idézet: „Négyzetgyökvonásra meg vannak algoritmusok.” Na, ilyet tudsz nekem mutatni? Vagy honnan lehet vadászni ilyen algoritmusokat?
Köszönöm a választ.
Háát néztem egy neten talált kódrészletet, és abban volt. De mivel a kód nekem nem volt jó, már félre tettem.
Ha az A/D konverzióhoz külső referenciaforrást használok, akkor a referenciafeszültség értéke mennyire kritikus? 5V-ról megy (majd) a PIC, ha 4,096V-ot adok a referenciának (12 bites az A/D-je) akkor 4,096V lesz a méréshatárom. De ha kisebb a referencia, akkor a 'végkitéréshez' elegendő kisebb mérendő jel is. Ez nekem ugyebár jó, mert mondjuk árammérés esetén kisebb söntöt is használhatok. De ennyi erővel adhatnék tízszer, vagy százszor kisebb referenciát is...
Szóval az a kérdésem, hogy van-e valami határ? A referenciafeszültség (és egyben a bemenő feszültség) nagysága és az A/D átalakító hibája közt van összefüggés? Gondolom azért 40,96nV referenciával csak nem fog nekem pV-okat mérni...
Olvasgatom az adatlapot... Az A/D linearitáshibája +-1,5 LSb, offsethibája +-5 LSb...
Akkor miért írják rá azt hogy 12 bites az A/D-je, ha az utolsó 1-2 bit nem ér semmit?!
Szia!
A felhasznált pic adatlapján, az elektromos jellemzők között található az A/D minimális referencia feszültség értéke (kb. 2 - 2.5V). 12 bit felbontáshoz átgondolt tervezés, szétválasztott analóg és digitális földrendszer kell, ami csak a tábegységnél van egy pontban összekötve.... Szia
Igen, közben meg is találtam. Ez lenne az?
Idézet: „12 bit felbontáshoz átgondolt tervezés, szétválasztott analóg és digitális földrendszer kell, ami csak a tábegységnél van egy pontban összekötve....” Tudom jól... az elektronikai rész nem fog gondot okozni. Szia! Idézet: „Vagy honnan lehet vadászni ilyen algoritmusokat?” Ott van az MCC18 telepítési könyvtáradban!!!
A maximális hiba szélsőséges esetekre vonatkozik, amit el lehet kerülni (pl. ha szobahőmérséklet közelében maradsz). A megmaradt hibák egy része pedig gondos kalibrációval, és bonyolult korrekciókkal figyelembe vehető. Már ha megéri a veszkődést...
Üdv mindenkinek MCC18-as fordítót használok és nem tudok egynél több timer interruptot használni.
Ezt hogyan kellene átalakítani úgy hogy mondjuk a timer1-et is használni tudjam?
Köszönöm a gyors választ!!
Egyszeruen le kell kerdezni mi miatt tortent az interrupt:
Interruptok engedelyezese valahogy igy:
Helló!
Egy SPI függvényt szeretnék irni c-be. A forditom (mcc) könyvtárában vannak gyári függvények. Olyant szeretnénk irni, hogy irjon ki egy adatot egy másik eszköznek és a függvényem visszatérési értékként az eszköz válaszát adja. Ha jól tudom, akkor SPI buszon kiirom az adatot, akkor a shift regiszteres elv miatt a válasz az írás után az SSPxBUF-ba lesz. A WriteSPI()-l kitudom irni az adatot, de beolvasni?? Akkor ahhoz ki kell adnom a ReadSPI()-t is?
Az MCLR lábat hogyan tudom bemenetnek használni? Oda van kötve az ICSP is. Ha egy nyomógombot teszek rá, hogyan kössem be hogy működjön is és programozni is tudjam a tokot?
Ezen az oldalon a 2. ábrát nézd meg. Ha biztos vagy benne, hogy programozás közben nem nyomod meg a nyomógombot, akkor az 1 kOhm elhagyható.
Köszönöm!
Másik kérdés: D/A átalakító nincs is a PIC-ben? (Nem találok erről információt az adatlapban.)
Szia!
A 8 bites architektúrájúakban nincs belső DAC! Egyébként ezt ismered? Nagyon meg tudja könnyíteni a uC választást. Üdv. Szerk.: Egyszerű DAC- ként lehet használni a belső Vref referencia feszültség modult, de a felbontása kicsi, és nem található meg minden uC-ben.
Egyik-másik dspic33-ban van csak (gagyi minőségű = zajos!) audio DAC. Pl. az általam is kultivált dsPIC33FJ128GP802-ben.
A másik lehetőség analóg jel keltésére: PWM + Low pass filter. A harmadik lehetőség: külső DAC pl. SPI illesztéssel.
Szerintem a táphoz kellene a DA, oda jó lenne véleményem szerint egy ellenálláslétra... (simítva egy kondival vagy pl. TI DA mintaként )!
Steve
Egy szorzó PIC-et gondoltam csinálni ami analóg feszültséget és analóg áramot szoroz össze és az eredményt analógban adja a kimenetére.
De végül is lehetne a szorzatot PWM jellé konvertálni és úgy kiadni egyetlen lábon, aztán egy integráló taggal analóg jelet csinálni belőle.
Ez tűnik "digitális megoldásnak" ( de a felbontás érdekes lehet)
Steve
Sajnos a PWM modul kezeléséről kevés irodalmat találtam, és az se túl beszédes...
Miért jó a PWM modul? Tud olyasmit hogy egy adott regiszter tartalmával arányos kitöltési tényezőjű jelet adjon ki folyamatosan, attól függetlenül hogy a PIC éppen hol tart a program futtatásában? Tehát mint például az időzítők, amik a 'háttérben' maguktól futnak, aztán ha épp szükségem van rájuk akkor kiolvasom, írom őket. Azt szeretném, hogy ne kelljen a PWM jel előállításával foglalkozni, hanem csak a kitöltési tényezőt kelljen megadnom néha. Szóval tud ilyet a PWM modul?
Persze, ez a lényege a hardveres perifériáknak. Beállítod és "magától" működik, adott esetben jelez és ha gondolod megteszed a megfelelő lépéseket! A PWM modul is ilyen: adott kitöltési tényezővel és frekvenciával dolgozik a háttérben a beállítások után!
Steve
Sziasztok!
A 8 bites pic-ek között van ill. volt olyan típus, ami rendelkezik belső 8 bites D/A -val: 16C781 és 16C782 Sziasztok
Köszönöm a pontosítást!
Ennyire régi típusokkal nem foglalkoztam, beszerezhetőségi nehézségek illetve ár/érték arányuk miatt. Üdv.
Szuper!
És hány bites az PWM modulja a 18F2423-nak? Az adatlapját természetesen néztem, de nem vagyok benne biztos. Jól látom hogy 16 bites? Mint írtam, nem túl sok használható irodalmat találtam a PWM modulról. De valami olyasmit olvastam, hogy ha mondjuk 25%-ra állítom be a kitöltési tényezőt, akkor nem az egész periódusidő negyedéig ((162*órajel)/4) ad ki H szintet aztán háromnegyed periódus-ideig L szintet, hanem kiad egy órajelnyi H szintet és három órajelnyi L szintet azért, hogy könnyebb legyen szűrni. Igaz ez? |
Bejelentkezés
Hirdetés |